Janke op weg naar financiële onafhankelijkheid: met deze simpele truc bespaar ik al €300 per maand

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag vertelt ze hoe ze haar boodschappen budget gaat aanpakken.

In mijn laatste column schreef ik over mijn boodschappen budget. Een onderdeel van mijn uitgavenpatroon waar ik me behoorlijk voor schaam. Gemiddeld genomen besteed ik ruim € 800,- aan boodschappen elke maand. Dit moet dus anders.

Hoe doe ik eigenlijk de boodschappen? Als ik kritisch naar mijn gedrag kijk, zie ik eigenlijk al meteen waar het misgaat. Omdat ik veel vanuit huis werk ga ik dus ook elke dag naar de supermarkt. Ik werp dan een snelle blik door mijn keuken en besluit dan pas wat we die dag gaan eten. Vaak doe ik dit op het moment dat ik zelf ook honger heb, en er geen brood in huis blijkt te zijn. Gevolg: een mandje vol boodschappen met zaken die ik helemaal niet nodig heb, of al in huis blijk te hebben.Tijd voor verandering. De snelste manier van bezuinigen lijkt mij in eerste instantie om te gaan werken met een weekmenu. Gewoon vooruit bedenken wat we gaan eten en ons daar dan aan houden. Dat vermindert de kans op ons eten laten bezorgen aanzienlijk, en ik kom niet elke dag in de verleiding om toch die overheerlijke ijskoffie mee te nemen uit de supermarkt.

Lees ook: Met weinig geld leven zou ik moeilijk vinden.

We nemen de proef op de som. Met een rekenmachine in de aanslag open ik mijn bankieren app en tel bij elkaar op wat ik de week ervoor heb uitgegeven in de supermarkt en aan bezorgmaaltijden. € 195,-. God zij dank ben ik op een punt gekomen dat ik hier even heel diep van moet zuchten. Belachelijk natuurlijk.

Op zondag gaan we ervoor zitten. Aan de hand van de aanbiedingen bepalen we voor de hele week wat we gaan eten. We checken onze voorraad (ik blijk een gezin van 5 personen minimaal een maand dagelijks van spaghetti, inclusief saus, te kunnen voorzien) en bepalen wat we allemaal nog meer nodig hebben die week. Denk aan brood, beleg, melk, frisdrank, koekjes enzovoorts. In mijn enthousiasme wil ik eigenlijk meteen ook besparen op dit soort zaken, maar dat maakt de vergelijking niet eerlijker. Ik hou mezelf voor dat elke stap er eentje is. En dat deze bespaarmogelijkheden echt nog aan de beurt komen.

De boodschappen worden gehaald en ingeruimd. Tevreden kijk ik in mijn koelkast. Ik voel me enorm volwassen. Zo zag de koelkast van mijn moeder er ook altijd uit. Halverwege de week moet ik nog een keer naar de supermarkt omdat de prei van zondag het niet bleek te houden tot en met donderdag. Een les voor ons. Groenten halverwege de week halen. Vrijdag vervallen we in oud gedrag, want we hebben geen zin om te koken. In plaats van een pizza te bestellen, halen we een diepvriespizza die de oven in gaat. De maaltijd van vrijdag verschuiven we naar zaterdag, waar we nog geen plan voor hadden.

Lees ook: Besparen op de boodschappen? Zo doen wij dat.

Die zondag ga ik er weer voor zitten. Rekenmachine in de aanslag en alle bonnetjes optellen maar. (Ik heb bij de vergelijking alle producten voor persoonlijke verzorging eraf gehaald om zo eerlijk mogelijk te kunnen vergelijken.) De eindstand van onze eerste week boodschappen doen op basis van een weekmenu: € 125,- Bam! Dat is snel bespaard. We hebben nergens deze week het gevoel gehad dat we iets tekort kwamen. Het was een week als alle andere. Het gevoel van niet nog naar de supermarkt hoeven, vond ik eigenlijk heel rustgevend.

Ik realiseer me heel goed dat er nog veel meer te besparen valt op mijn boodschappen. Waarom drink ik geen water in plaats van frisdrank? Zijn andere supermarkten goedkoper? Dat zijn vragen die vanzelf bij me aan bod komen. Voor nu ben ik heel erg blij met deze besparing. Als ik dit namelijk even door reken, dan betekent deze besparing dat mijn boodschappen budget teruggaat van  € 800,- naar € 500,- per maand. En daar ben ik heel blij mee.

Ons gezin bespaart dus vanaf nu € 300,- per maand door een weekmenu te maken en weekboodschappen te doen. Dit geld storten we direct op de spaarrekening. Ik ben om. En ik ga vast op zoek naar de volgende bespaarmogelijkheden.

Werk jij al met een weekmenu? Ervaar jij dezelfde voordelen als ik?

22 Comments

 1. Kaspar Reply

  Dit doe ik dus echt nooit… Een hele week boodschappen doen. Ik ben meer van het spontane qua eten en het zou ook niet in mijn koelkast passen allemaal haha…. Wil helemaal niet een agenda hebben wat ik die avond moet eten. Ik bepaal de meeste dagen op de dag zelf pas wat ik ga eten. Dat begint met een blik in de koelkast en voorraadkast. Heel erg vaak kan ik daar al meteen iets mee maken! Klaar: 0 euro uit gegeven die dag aan boodschappen 😉 . Soms moet ik even iets bij halen. Dan bepaal ik in de supermarkt wat de maaltijd gaat worden op basis van wat ik weet dat ik nog heb aangevuld met wat er in de aanbieding blijkt of anderszins goedkoop (maar wel gezond!) is!
  Omdat ik gezond leven best belangrijk vind heb ik geen enkel probleem met de schappen met koek, snoep, chips en frisdrank… Behalve af en toe in het weekend oid eet/drink ik dat allemaal toch niet namelijk! Ook ijs en desserts e.d. heb ik geen boodschap aan… Ongezond en duur: dus die blijven mooi liggen!

  Mijn gouden tip om de boodschappen binnen budget te houden is dus: gezond eten! Gezond eten i.c.m. een beetje slim inkopen scheelt bakken met geld! (en andere tip: kijk naar een groente abonnement bij een lokale tuinder… Heb iedere week voor 6 euro een tas met biologische groente van een lokale tuiner (dus biologisch én lokaal én weinig verpakking… op alle mogelijke manieren duurzaam!). Ik hoef doorgaans maar amper nog andere groente bij te kopen, dus het scheelt financieel echt enorm! (nb. voor grotere gezinnen worden de tasen natuurlijk wel ook wat duurder – maar het blijft een fractie van wat het in de supermarkt kost en is zelfs goedkoper dan op de markt!).

  Ik geef in de maand 250 euro uit aan boodschappen (dat is voor mij alleen met op 3 dagen/week de kinderen erbij). Ga daarvoor gewoon naar de Albert Heijn die in de buurt zit (als je een beetje slim inkoopt is dat helemaal geen dure supermarkt!) en dus de groente via een abonnement. Af en toe even langs de Lidl voor de meer bijzondere producten die daar echt goedkoper zijn of langs de Hanos, toko of islamitische winkel en 1 a 2 keer per jaar naar de supermarkt in Duitsland (ook omdat ik dat gewoon leuk vind!).

 2. HereIsTom Reply

  Aanbiedingen lijken vaak aanbiedingen, maar zijn het vaak niet.
  En na veel vergelijk is voor ons de Lidl toch echt de goedkoopste supermarkt.
  En aan thuisbezorgen doen we al helemaal niet, zonde van de kosten zoals je al gemerkt hebt met de pizza.

 3. Audrey Reply

  Leuk artikel! Wij hebben geen weekmenu, maar kijken wel naar de aanbiedingen voor groenten, fruit en vlees/vis/vega. Daar bedenken we vaak maaltijden bij.

 4. Natalja Reply

  Wij doen dit al een tijdje zo en het werkt perfect!
  Op donderdagavond bedenk ik wat het weekmenu gaat worden en loop ik eerst langs de koelkast, vriezer en kelder om te kijken wat er nog is.

  Het weekmenu is zo ingericht dat Er een vorm van flexibiliteit in zit. We hoeven op maandag niet te eten wat er bij maandag staat. Als we nu zin hebben in wat er voor dinsdag staat, is dat ook prima. Het is voor mij een manier om te bedenken dat we genoeg maaltijden hebben bedacht voor die week. Ook plan ik maar voor 6 dagen. Er gebeurt zeker 1 x per week wel iets onverwachts, waardoor zeker één van ons niet thuis eet. De ander warmt dan een kliekje op of een kom soep of iets dergelijks.

  We eten bijna elke dag ruim voldoende groenten en fruit en komen zeker geen vitamines tekort. Daarnaast bespaart het ons een enorme berg met geld om maar 1 keer per week te gaan. Ook door het wekelijks kijken in de kelderkast gaat er (bijna) niets over datum en weet ik wat ik heb.

 5. Yvonne: overyvonne.nl Reply

  Na de zomer ook begonnen met weekmenu. Excel bestandje gemaakt en elke maandagavond met het hele gezin plannen. Door doen we tijdems het avondeten. Dan plannen we de maaltijden en boodschappen in. Maar ook wie wanneer kookt. Alles komt op dit lijstje. De boodschappen knip ik eraf en dat deel nemen we savonds mee. Sinds kort hebben we een koelkast met een freshzone. Groente en fruit blijft echt een week goed. Naast dat dit lijstje geld bespaart, scheelt het heel veel apjes door de week over wat we gaan eten, w wanneer , wie koken moet etc. Krijg nu alleen nog de vraag, waar het lijstje ligt… nu per week hou ik zelfs geld over van ons 150 euro budget.

  Porterenee, bedankt voor de inspiratie.

 6. Boesh Reply

  Wat voor ons goed werkt is op het einde van de markt op zaterdag, zeg maar een kwartier voor sluit, je slag slaan bij de groenteboeren. Je kunt dan grote zakken met groenten meenemen, bijna voor nop! Vorige week 8 aubergines voor een euro, en 10 paprika’s voor een euro. Gisteren een kilo tomaten voor een euro, 2 kilo van de grootste spruiten die je ooit gezien hebt, ook voor een euro, en een kilo courgettes voor een euro. Eigenlijk ben je voor zo’n 2 a 3 euro per week klaar. Je houdt zelfs over een kunt invriezen, weg geven of weg gooien. Stuk goedkoper dan in de supermarkt!

 7. San Reply

  Ik doe voor de helft vd week boodschappen, voor de dagen dat mijn kinderen er zijn. (gemiddeld 4 per week) Aan de hand van wat ik nodig heb, kijk ik ook wat er in de actie is. Halverwee de week doe ik dan nog evt verse boodschappen of dingen die op donderdag bij de Lidl in de actie gaan. Ik bekijk acties van verschillende winkels hier in de buurt en kijk waar ik het voordeligst uit ben die week. Ik heb een boodschappenbudget voor mezelf ingesteld en tot nu toe red ik het aardig, is inclusief wasmiddel, wc rollen, etc.
  Het scheelt dat er amper frisdrank wordt gedronken, mijn 2 kids krijgen dat nog niet (6 en 8jr) en ik drink het zelf ook zelden. Ik drink wel crystal clear en lipton ice tea green, die koop ik groter in als ze in de 1+1 of €0.99 actie zijn en betaal daardoor nooit de volle mep van €1.60 en €2.09. Op de dagen dat ik kook, kook ik vaak 1 of 2 porties extra om in te vriezen. Scheelt me weer koken als ik geen zin heb of een late dienst heb. Op die manier bespaar ik geld en gas.

  1. Kaspar Reply

   Inderdaad ook heel goede tips die ik ook gebruik…. Sommige dingen koop ik groot in. Soms bij de groothandel (maar dat kan alleen als je een eigen bedrijf hebt), maar ik koop bijvoorbeeld ook 1 keer per anderhalf jaar zo’n jaar-pakket vaatwas-tabletten bij de Kruidvat. 25 euro, inclusief gratis schoonmaak-ding erbij. Daarmee is dat een heel stevige besparing op het steeds los kopen van die tabletten. En ook kook ik nog wel eens voor twee dagen… Invriezen van porties doe ik daarentegen niet meer! In het verleden te vaak gebeurd dat het er maar niet van kwam om het weer op te warmen en zo’n ingevroren portie dus uiteindelijk toch maar de vuilnisbak in moest…. Zonde!

   1. Cloud Reply

    Als je écht op vaatwasmiddel wilt besparen, koop je het losse poeder bij Aldi of DM (in Duitsland). Ik meen dat je voor ongeveer 2 euro een zak poeder hebt, waar wij (vaatwasser draait dagelijks 1x) bijna een half jaar mee doen. Ik weet niet of het in Nederland ook verkocht wordt.

 8. joke Reply

  Hoi , lekker bezig !
  Grote stappen kan je zo zetten he ?
  Hier geen weekmenu , wel week budget , inclusief huishoudelijke en verzorgingsproducten . Ik kijk naar de aanbiedingen van groente en vlees en vis , zoek daar iets bij . Ik kan makkelijk zonder vlees en eet graag meer groente .
  Zoon eet wel vlees .
  thuisbezorgen is hier niet aan de orde …….
  In drukke perioden wil het hier ook echt wel eens uit de pas lopen . te makkelijk naar de winkel om de hoek ; onvoldoende focus.
  Ik hou alsnog een kasboek ben en check 1x per week de bonnetjes . moment van reflectie .Er valt hier geen euro meer te schuiven in de hele begroting , vandaar .
  succes en tot volgende week

 9. Mariska Reply

  Wij kopen altijd bij de jumbo pick up point om de hoek. Niet perse de allergoedkoopste, maar de bestelkosten zijn gratis en wanneer we over ons budget heengaan kunnen we nog aanpassen. Hierdoor besparen we flink wat geld. Ook kan ik in de app sorteren op prijs per eenheid laag-hoog, waardoor ik zeker weet dat ik de laagste prijs heb.
  Ook fijn dat ik niet iedere keer onderin de schappen moet duiken om de koopjes te scoren, maar lekker vanachter mijn laptop dit kan doen. Wanneer je de besteltijd aanpast krijg je 1 euro korting bovenop de toch al lage prijzen.
  Vroeger ging ik nog wel eens naar de aldi of lidl, maar ik kan daar echt niet op besparen. Gaat voor mij veel meer tijd inzitten en zet dat even weg tegen je uurtarief plus het feit dat het assortiment toch wat te krap is en je daarna alsnog naar een jumbo of ah moet en weg is je besparing.

  1. HereIsTom Reply

   Waarschijnlijk ben je al heel lang niet bij de Lidl geweest want die hebben tegenwoordig alles in het assortiment en veel goedkoper dan bij de Jumbo die één van de duurste winkel is, wij besparen met bij de Lidl boodschappen doen nu zo’n 100 euro per maand vergeleken bij de Jumbo of AH.

   1. Mariska Reply

    Hoi Tom, ben 2 maanden geleden voor het laatst geweest met de Jumbo app in de hand om te vergelijken. Er zijn wel een aantal producten goedkoper, maar het verschil is zo klein, dat ik bij de Jumbo qua tijd het verschil dubbel en dwars compenseer. Wij shoppen voor €85-€90per week en zijn met 5 personen. Daar haal ik bij de Lidl echt niet veel meer vanaf. Wel vind ik de groente en fruit van de Lidl verder dan andere supermarkten

 10. Jacq Reply

  Picnic, kan ik direkt zien hoeveel ik uitgeef. Ik heb mezelf een week budget van 50 euro gegeven. Dat is alleen eten, drinken, eten kat en huishoudelijke dingen excl wasmiddel. Wasmiddel koop ik in de aanbieding. 4 dagen met 2 personen. Wat over is gaat in de vriezer en daar eet ik 2x per week van. En 1 dag hussel ik wat in elkaar.Als ik boven de 55 kom, gaan er spullen uit het mandje of ik verzin een goedkoper alternatief.

  1. Mariska Reply

   Ja goed hè dat online bestellen. Wij schaven ook bij wanneer we boven het budget gaan. Dankzij online bestellen al heel veel bespaard. Ik hoop dat picnic gauw landelijk gaat

 11. ria Reply

  Tip als je merkt dat je het niet haalt met de groenten, door ze op tijd te gebruiken snijden, even licht koken en daarna de diepvries in. Ook meerdere maaltijden tegelijkertijd maken kun je deze in de diepvries doen als je geen zin heb. Verder even voorraad goed zetten en letten op datum’s. Probeer een deel van de voorraad op te maken. En vaak in de onderste vakken is het goedkoopst. Ook scheelt het veel als je zelf kruid i.p.v. zakken en pakken. Weekmenu maak ik, zet de prijzen er achter op het lijstje en als in de winkel een goedkoper alternatief is haal ik dat. Ben je een mens voor snelle verleidingen dan kun je beter bezorgen.

 12. Bb Reply

  Wij werken ook met een weekmenu, en de beste tip vind ik altijd om zoveel mogelijk basisproducten te kopen die je voor veel verschillende gerechten kunt gebruiken. Zo heb ik vaak in huis: wraps en pasta, champignons, ui, knoflook, basic tomatensaus, rucola, paprika’s, cherrytomaten en geraspte kaas. Dan maak ik bijv. zelf een plaatpizza, enchilada’s, macaroni, spaghetti, en een omeletje met veel groenten en daar keren al die ingrediënten weer in terug zonder dat ik er heel veel bij moet kopen, wel heb ik natuurlijk ooit ook alle kruiden gekocht waarmee ik het allemaal op smaak breng, maar daar doe je lang mee. En dan heb je nog de afwisseling koken/bakken/oven/grillen en je komt een heel eind. Ik geloof ook wel dat tijd nemen om je kookkunsten uitbreiden zich uitbetaald in besparen, zodat je van een paar random restjes gewoon nog een volledige maaltijd kan maken.

  Wij zitten overigens voor twee volwassenen op 100 euro per week, inclusief basic verzorgingsproducten (dus wel douchegel maar geen make-up), wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en excl. spullen voor de katten. Geen vaste supermarkt, vaak de a-merken inslaan in de 1+1 bonus en verder lidl en Aldi. Zou nog best 2 tientjes af kunnen maar vind het prima zo.

  1. Vera Reply

   Wij gebruiken dezelfde tactiek met basis ingrediënten. Ga 2x per week boodschappen doen (met de fiets kan ik niet te veel meenemen) bij Lidl/ jumbo. Per product is jumbo niet echt duurder vind ik, maar ik koop er om de een of andere reden toch vaak meer dan er op het lijstje stond..
   Ondanks vergelijkbare aanpak geven wij slechts 60 euro per week uit. Ook al drie jaar redelijk stabiel. Dat is inclusief drogist, matig alcohol en voor alle maaltijden en snacks voor 2 personen. We drinken geen frisdrank en eten sinds dit jaar geen vlees meer (10 euro per week minder maar dat is niet de reden).

 13. Lindsey Reply

  Ik ga 2 keer per week boodschappen doen. Op woensdag bij de duitse lidl. Die scheelt heel veel met nederland. Pak melk voor maar 0.61 waar je in nl tegenwoordig bijna 1 euro betaald. Kilo kip 6.19. In nl meestal rond de 4.00 voor 400 gr. Eieren 1.95 voor 10 st in nl 2.95 en zo kan ik nog wel effe doorgaan. (Ja, ik heb er een sport van gemaakt!) en op zaterdag ga ik in NL naar de jumbo om nog evt wat groente en fruit bij te halen en als ik nog iets vergeten ben. Brood haal ik via too good to go. €4,99 en meestal heb ik geluk en krijg ik zo veel brood mee dat we voor 2 á 3 weken genoeg hebben en dat gaat allemaal in de vriezer. Maar ook al vind ik goedkoop winkelen echt leuk, heb ik wel nog steeds een hekel aan eten plannen voor een hele week. Ik doe het wel iedere zondag, maar met frisse tegen zin. Ik wordt natuurlijk wel vrolijk van wat ik bespaard heb, en daar doe ik het tenslotte voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+