Jelle (34) is hypotheekvrij dankzij de stuwdamtheorie

In vijf jaar tijd hebben Jelle (34) (bekend van SoChicken) en zijn man Billy hun hypotheek helemaal afgelost. Hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen? Dankzij iets wat hij zelf de stuwdamtheorie noemt.

Jelle is eigenaar van online platform soChicken en biedt online cursussen aan voor ‘een leuker leven’. Ook zijn man is ondernemer. De twee verdienen maandelijks genoeg om groter te wonen. De twee kiezen er echter voor dit niet te doen. “Wij wonen in een schattig, klein huisje naast het centrum van Delft. Het is een leuke buurt en we willen eigenlijk niet weg. Nu we vader zijn, is het echter geen overbodige luxe om groter te wonen. Maar de huizenmarkt is momenteel gewoon niet leuk meer.”

Jelle en Billy hebben de keuze gemaakt om een extra verdieping op hun huidige woning te plaatsen. “Onze woonruimte is hierdoor groter. Bovendien hebben wij de opbouw bijna kunnen betalen van het geld dat je normaal aan de overdrachtsbelasting kwijt bent.” Voorlopig blijven zij dus in hun stek. “Maar als wij ooit ons droomhuis vinden, kan dat veranderen hoor.”

Geld als gereedschap

Het was 2007 toen Jelle het bekende zelfhulpboek The Four Hour Work Week van Tim Ferris las. “Een blauwdruk voor mijn werkleven. Ik leerde hoe ik met mijn tijd en geld wilde omgaan. Ik zie geld nu als een gereedschap en geen doel op zich.”

Jelle probeert zijn levenskwaliteit te verhogen door dingen die weinig geld kosten. “Bijvoorbeeld picknicken met vrienden of wandelen in het bos met een thermosbeker koffie in plaats van een duur uitstapje.” Maar dat betekent niet dat Jelle op een houtje bijt. Zo maakte hij – voordat hij en Billy vader werden – samen met zijn man jaarlijks een grote reis. “Een geweldige manier van geld uitgeven. Het is een enorme kostenpost om twee maanden door de VS te reizen met een huurauto, maar je maakt herinneringen voor de rest van je leven.”


“Het leggen van zonnepanelen op je dak is ook een enorme kostenpost, maar uiteindelijk een prima investering. Op deze manier geef je geld uit om te besparen, waarmee je meer vrijheid creëert. Hetzelfde geldt voor het aflossen van je hypotheek; je bespaart hierdoor veel toekomstige uitgaven, wat je levenskwaliteit ook weer verhoogt.”

Stuwdamtheorie

Jelle leert leden van zijn cursus platform Broednest onder andere over de stuwdamtheorie. “Hierbij is de rivier je inkomen. De stuwdam die er staat, bepaalt hoe het geld door jouw leven stroomt. Als je voldoende water (geld) tegenhoudt, ontstaat er een stuwmeer (spaarrekening).

Het is volgens Jelle belangrijk om ‘beneden je stand’ te leven, zodat het stuwmeer altijd op het juiste niveau is. “Leef niet direct van je salaris, maar keer jezelf salaris uit vanaf je spaarrekening. Zo voorkom je dure nieuwe gewoontes bij een salarisverhoging of bonus. Jij bepaalt zelf hoeveel water je maandelijks loslaat. En als de rivier opdroogt, heb je een stuwmeer om op terug te vallen.”

Een vrijheidsbuffer van een halfjaar is volgens Jelle essentieel. “Van jouw spaarrekening moet je minimaal zes maanden ‘normaal’ kunnen leven. Op deze manier voel je je vrijer. Dit gevoel van vrijheid vlakt af bij een vrijheidsbuffer groter dan twaalf maanden. Dan is het slimmer om de rest te investeren, beleggen of extra af te lossen.”

De bezem door de vaste lasten

Jelle vertelt dat het goed is om eens in de zoveel tijd de bezem door de vaste lasten te halen. “Denk hierbij aan wat jij écht belangrijk vindt in jouw levensstijl. Iedere opoffering is misschien opzichzelfstaand vervelend, maar als je het ziet als onderdeel van het ‘grotere geheel’, zijn de stappen ineens de moeite waard.”

“Zo zijn mensen bijvoorbeeld veel geld kwijt aan hun tv-pakket, terwijl ze in werkelijkheid liever buiten zijn of tijd vrijmaken voor hobby’s. En je betaalt er nog voor ook. Zeg dan gewoon je TV-abonnement op en zet de televisie op zolder. Je merkt dat je meer tijd over hebt, voor bijvoorbeeld koken of wandelen. Hierdoor koop je minder kant-en-klaarmaaltijden én word je fitter. Zo bespaar je geld én verhoog je je levenskwaliteit.”

LEES OOK: Over ruim een jaar willen we hypotheekvrij zijn

Omkeerbare keuzes

‘Even bedenken wat jou nou echt gelukkig maakt’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens Jelle is het belangrijk om in te zien dat keuzes niet onomkeerbaar zijn. “Als je je tv op zolder zet en je verveelt je uiteindelijk dagelijks, staat hij zo weer in woonkamer. Of als je telefoonabonnement van een tientje niet toereikend is, schaf je zo weer een unlimited abonnement aan. Hetzelfde geldt voor een verkeerde aankoop; dit retourneer je of verkoop je door.” Gewoon proberen, dus. Jelle is het bewijs dat je levenskwaliteit omhoog kan gaan, ook zonder dat je meer geld uitgeeft.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb j een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.