Joëlla leert je welk geldtype jij bent

Er zijn zeven geldtypes. Joëlla Opraus (37) werkt al 15 jaar in de financiële wereld en helpt je ontdekken welk geldtype jij bent.

Joella heeft een passie voor geld. Ze werkte onder meer in het bankwezen en in de schuldhulpverlening. Sinds een aantal jaar is ze zelfstandig trainer, coach, spreker en schrijver. Haar missie: mensen leren financieel goed voor zichzelf te zorgen en daarbij helpt het om te weten welk geldtype je bent.

Foto: Prisca Visser

‘Helaas is het toch nog steeds een taboe om over geld te praten. Ga je bijvoorbeeld uiteten met vrienden maar vind je het eigenlijk te duur? Dan durven veel mensen dat niet te zeggen. Wordt er in de familie met de feestdagen een bedrag voor cadeaus afgesproken en vind je dat bedrag eigenlijk te hoog? Ook dan houden veel mensen hun mond. Zelfs in relaties gaan mensen het onderwerp uit de weg. Zeker wanneer de een anders met geld omgaat dan de ander. Dat kan op den duur wrijving opleveren. Door over geld te praten kan je dit voorkomen. Als je weet van elkaar welk geldtype je bent begrijp je elkaar ook beter.’

Foto: Prisca Visser

Geldtypes? Wat zijn dat?

‘Ik heb samen met 7Life – een wetenschappelijk communicatiemodel dat inzicht geeft in onder andere relaties, carrière en persoonlijke ontwikkeling – zeven geldtypes ontwikkeld: de Pionier, de Zorger, de Doordenker, de Verbinder, de Doener, de Strateeg en de Beheerder. Voor ieder type speelt geld een andere rol. Het is overigens niet zo dat je maar één geldtype bent, hoor. Je ontwikkelt in elke fase van je leven een voorkeur.’

Gaan verschillende geldtypes goed samen in een relatie?

‘Ik runde een paar jaar met een partner een online platform over geld. Daarvoor maakten we een kaartspel dat ‘Talk about your money with you honey’ heette. We gingen langs bij koppels die aan de hand van vragen in gesprek gingen over de rol van geld in hun leven. Ik kan me nog herinneren dat we langsgingen bij Tom en Nicole. Hij was een echte pionier. Geld was voor hem niet zo belangrijk. Het was vooral een middel om de boodschappen te kunnen betalen en af en toe cadeautjes te kopen. Voor Nicole had geld veel meer waarde. Zij ging heel bewust met haar geld om en maakte weloverwogen keuzes om haar dromen waar te maken. Omdat Tom geld niet zo belangrijk vond stond hij geregeld rood. Daar kreeg Nicole vervolgens weer de kriebels van en dat leverde best wat wrijving op. Door in gesprek te gaan leerden ze elkaar beter begrijpen en konden ze elkaar helpen. Verschillende geldtypes gaan dus echt wel samen, maar je moet wel snappen hoe de ander in elkaar zit en denkt over geld. Ik ben zelf een pionier en mijn man Jeroen een beheerder. Dat gaat al jaren goed.’

LEES OOK: 21 geldregels voor financiële orde

Er zijn best veel financiële influencers die het taboe willen doorbreken. Wat vind je daarvan?

‘Dat vind ik op zich heel goed, maar wel met de opmerking dat we ons moeten realiseren dat er niet maar één manier is om financieel goed voor jezelf te zorgen. Wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken. Beleggen in vastgoed bijvoorbeeld, dat past echt niet bij iedereen. De diversiteit aan oplossingen moet dus wel groot zijn.’ 

Je hebt ook een tijd in de schuldhulpverlening gewerkt. Heeft die tijd je wat opgeleverd?


‘Financieel niet, maar ik ben er wel een rijker mens van geworden. In de tijd dat ik in de schuldhulpverlening werkte, werkte mijn man als financieel adviseur voor de allerrijksten. Ik ontdekte dat geld invloed heeft op alle levens. Zowel rijke als arme mensen hebben met dezelfde problemen te maken. Als je geen geld hebt en met je creditcard moet pinnen raak je angstig. Want dat doe je echt niet voor je lol. Je voelt je niet veilig meer en kan in een sociaal isolement raken. Mensen die heel rijk zijn kunnen ook angstig zijn. Ze kunnen bang zijn om het geld weer te verliezen en de waarde van vriendschappen is niet altijd even duidelijk.’ 

Jij en je man werken dus allebei in de financiële wereld. Geven jullie de kinderen ook bewust financiële lessen mee?

‘Mijn oudste is zeven en een echte verbinder. Hij gaat later zeker zijn geld uitgeven aan gezellig een biertje drinken met vrienden. Hij is een echte levensgenieter. Gaan we boodschappen doen? Dan wil hij daarna gezellig nog wat drinken in een restaurantje. Dat doe ik bewust niet altijd want de valkuil bij dit geldtype is dat ze doorslaan in overmoedig geldgedrag. We proberen hem daar balans in te geven. Maar hij is nog jong, er kan ook nog veel veranderen. Je hoeft niet je hele leven hetzelfde geldtype te blijven. Wil je heel bewust graag veranderen? Dan kan je dat trainen. Ik ben een pionier maar wordt steeds meer een strateeg. Ik heb geleerd me op de toekomst te richten en financieel vooruit te kijken. Het begint wel allemaal met weten hoe je nu over geld denkt en ermee omgaat. En weten welk geldtype je bent helpt daarbij.’ 

De zeven geldtypes. In welke herken jij je?

1.De Pionier
Voor de Pionier wil van alles met zijn geld doen. Ondernemen, investeren, leren en vernieuwen. Geld is geld vooral een nuttig middel en moet snel leiden naar een praktisch resultaat. 

2.De Zorger
De Zorger houdt van mensen en kan met zijn geld gemakkelijk emotionele keuzes maken. Hij deelt geld graag om anderen (en zichzelf) gelukkig te maken.

3.De Doordenker
Voor de Doordenker is geld vooral een praktisch middel om rekeningen mee te betalen. Dat moet gewoon allemaal goed geregeld zijn zodat ze er verder niet te veel mee geconfronteerd willen worden.

4.De Strateeg
De strateeg denkt groot, groter, grootst. Hij wil veel met zijn geld. Beleggen, investeren, hypotheken zijn onderwerpen waar hij veel mee bezig is.

5.De Verbinder
De Verbinder is een levensgenieter en gebruikt zijn geld om het leven volop te leven. Geld is er nu eenmaal om uit te geven.

6.De Doener
De Doener heeft oog voor detail en houdt van een gestructureerd financieel overzicht. De doener zal dan ook niet snel rood staan.

7.De Beheerder
De Beheerder ziet kansen en heeft een neus voor winstgevende mogelijkheden. Hij investeert in kwaliteit en gaat voor de beste koop. Hij durft geld uit te geven maar weet wel altijd een goed rentmeesterschap toe te passen. 

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: