Kies jouw 3 waardes: dit is waar je je tijd en geld aan wilt besteden

Welke drie dingen in jouw leven zijn je het meeste lief? Besteed het merendeel van je tijd en geld daaraan en je zult zien dat je rijker en gelukkiger wordt. (En dit is mijn top 3).

Ik had een tijdje terug een interview met een journaliste voor tijdschrift Santé. Het gesprek duurde zo’n 1,5 uur en ging net even wat dieper dan ik gewend was. Fijn, vond ik dat. Dat iemand doorvraagt. Ik heb mijn verhaal inmiddels al vaak verteld. Het gevaar is dat je het op een automatische piloot gaat doen. Steeds dezelfde anekdotes, steeds dezelfde overtuigingen delen. Deze dame luisterde goed en concludeerde na een tijdje praten: ‘Eigenlijk zeg jij: kies eerst de waardes die voor jou van belang zijn en besteed daar je geld en tijd aan.’ Raak! Beter had ik het niet kunnen concluderen. Ze begreep wat ik uit probeer te dragen. Wat fijn.

Ze vatte mijn verhaal samen op een manier die ik zelf nog niet eens bedacht had. Het gaat hier inmiddels vanzelf. Bepalen waar je wel geld en waar je niet geld aan uitgeeft. Ik ben in de media wel eens omschreven als gierig. Zo zie ik mezelf niet en mensen die mij kennen zouden me ook niet omschrijven. Ik ga geregeld lekker uit eten, ik geef mooie cadeaus en we gaan ook gewoon op vakantie. Dat noem ik niet gierig. Ik zou mezelf wel als kieskeurig omschrijven. Ik weet heel goed waar ik bereid ben geld aan uit te geven en waaraan niet. Die keuzes baseer ik op mijn waardes. Die had ik niet eens zo bewust voor mezelf vastgesteld, maar door de journaliste die me interviewde voelde ik me uitgedaagd dat wel te doen. Ik daag jou bij deze uit dit ook te doen. Het maakt het makkelijker om te bepalen waar je je tijd en geld aan wilt besteden en waaraan niet.

Welke drie dingen zijn voor mij in mijn leven het belangrijkste? Nou, deze

Mijn gezin (kids+man)
Ik geef zonder gene geld uit aan leuke dingen doen samen. Quality time. Al hebben we die ook volop zonder dat het geld kost, hoor. Met twee kleine kinderen thuis en de bijbehorende drukte en chaos thuis, proberen mijn man en ik wel geregeld samen een hapje te gaan eten. We vinden het leuk en lekker. En er is even ruimte voor een gesprek, zonder dat iemand er tussendoor komt. Ook wel eens fijn. Ook kosteloze uitjes zijn heerlijk. We gaan graag naar het bos of naar het strand, lekker uiwaaien. We gaan ook wel samen door Haarlem struinen. Niet shoppen ofzo, maar gewoon wandelen en praten. Daar laad ik echt even van op.

Mijn werk
Ja, ik ben echt gek op mijn werk. Misschien had je dat tussen de regels door al begrepen. Ik besteed graag tijd (en geld) aan PorteRenee en aan alles waarvan ik kan leren over personal finance, zodat ik dat weer met jullie kan delen. Ik ben niet bang om te investeren. Ik geniet van projecten die slagen, ik geniet ervan dat jullie de site steeds beter te laten vinden. Dus ook hier gaat veel tijd en ook heus geld in zitten. En dat allemaal met veel plezier.

Ons eigen huis
Klinkt misschien gek en tegenstrijdig voor iemand die vermogend wil worden. Maar ik hou van klusjes aan mijn huis. We kochten een jaar geleden een jaren 30 woning in een dorpje tussen Haarlem en Leiden in. Het wordt steeds een beetje mooier en ik geniet zo van dat proces. Ik spaar met liefde om de wc op te kunnen knappen of voor een nieuwe tuin. Omdat ik er daarna ook zo ontzettend van geniet.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Wat zijn jouw 3 belangrijkste waarde? Misschien houd je van koken, dan kun je die op je lijstje zetten. Misschien wordt je heel gelukkig van veel uitjes met vriendinnen.Voel wat jou gelukkig maakt. En waar jij zonder tegenzin geld en tijd aan besteedt, omdat het je levensgeluk verhoogt. Niet alleen laat dit rijtje zien wat belangrijk voor je is, het laat ook zien wat niet belangrijk is. Misschien staat er iets niet in dit rijtje, waar je wel iedere maand veel geld aan uitgeeft. Why, kun je je dan afvragen. Alle uitgaven die niet onder deze drie waardes vallen, daar denk ik nog eens twee keer over na. Ik bespaar op ongeveer alles niet hierboven genoemd staat. Bijvoorbeeld: auto (heb ik niks mee), boodschappen (als het maar lekker en gezond is, maakt het me niks uit uit welke winkel het komt) of bijvoorbeeld verzekeringen (heb genoeg spaargeld om wat risico’s op te vangen.)

Lees ook: Besparen op de boodschappen: zo doen wij het

Hoe begin je hier nu mee? Gewoon met pen en papier. Schrijf de drie waardes op die het meeste van invloed zijn op je geluk. Pak vervolgens je internetbankieren-app erbij. En kijk waar je geld nu écht naartoe gaat. Even tot een maand of drie terugkijken. Komen je waardes en je uitgaven niet overeen? Dan is het tijd voor verandering. Je zult zien dat, als je dit toepast, je meer tevreden wordt over je financiële situatie. Omdat je met je geld gaat doen waar je leven, in jouw ogen, fijner van wordt. Je gaat je financiën indelen naar jouw persoonlijke voorkeuren en niet langer naar wat anderen belangrijk vinden.

De journaliste waar ik eerder in deze blog over vertelde, stuurde me na ons interview nog een berichtje. Dat ze met haar kinderen had afgesproken dat ze zelf thuis weer flesjes drinken gingen vullen. Geen kant en klare dure (en ongezonde) flesjes cola meer, dus. En zo nog meer besparingen. Ze ging geld weghalen bij zaken die hun leven niet verrijken, die niet bij hun waardes horen, zodat ze het geld kon besteden aan de dingen die haar kinderen en haar wel meer geluk brengen in het leven. Doel bereikt!

Wil je dit artikel nog een keer lezen?

Bewaar hem dan op Pinterest

geld

9 Comments

 1. Kaspar Reply

  En zó simpel is het! Overigens geldt dit ook gewoon voor mensen die wél echt weinig inkomen hebben… Dan gaat het niet zozeer om ruimte maken om te sparen, maar het beetje geld dat er is uitgeven aan de dingen die er écht toe doen! Want we kennen allemaal wel het verschijnsel van mensen die het niet breed hebben, maar vervolgens in de winkel wel het wagentje volstouwen met lekkere (maar vaak relatief dure én ongezonde) dingen en die naar de Action (oid) gaan voor goedkope spullen, maar vervolgens de halve winkel leeg kopen…

  Als je iedere maand ieder dubbeltje moet omkeren en geregeld een stukje maand overhoudt aan het einde van je geld is dat juist een reden om precies dit lijstje te maken. Waar wil ik geld aan uitgeven? En beperk dat tot het lijstje van 3. Wedden dat (bij de meesten althans) die zak chips en de prularia van de Action (oid) niet in het lijstje voorkomen? 😉

 2. Audrey Reply

  Tof dat die journaliste er zelf ook direct mee aan de slag ging! Wel balen van de nare reacties. Ik ben het eens met wat Kaspar schrijft hierboven: hoe laag je inkomen ook is, je kunt altijd iets kritischer omgaan met je keuzes.

  Ik heb mijn top 3 ook al klaar.
  1. Mijn vriend, naaste familie en beste vrienden. Samen leuke dingen doen en ze zo af en toe verwennen met een leuk cadeautje.
  2. Mijn hond. Nu nog eentje, volgend jaar hopelijk twee. Ze is heel belangrijk voor me en hoewel ze heus niet slaapt op een superdeluxe hondenbed, geef ik wel het nodige geld uit aan onze band. De auto heb ik trouwens ook echt nodig voor haar, dus dat scheelt weer, haha.
  3. Net als jij: eigen ontspanning/ontwikkeling. Dat komt vooral neer op boeken, theater en zo af en toe uit eten (te combineren met punt 1).

 3. San Reply

  ik heb het altijd gewoon goed gehad, als volwassene dan. Als kind moesten mijn ouders af en toe wel duppies draaien, maar daar heb ik niks v gemerkt. We kwamen niks te kort, hadden de basis, ook qua financiën kregen we later de basis mee (je kunt niet meer uitgeven dan je hebt) Op dit moment heb ik het goed, al zeg ik het zelf. Ik krijg allerlei toeslagen als (parttime) werkend alleenstaande moeder v 2 kinderen, ik probeer mijn vaste lasten laag te houden en spaar elke maand. Het geld wat ik vrij mag uitgeven v mezelf, gaat naar nodige/nuttige dingen, maar ook zeker naar leuke dingen waar we mooie herinneringen met elkaar maken. Ik ben bewuster en tegelijkertijd meer tevreden met wat ik heb. Mijn leven is ten positieve veranderd, ook qua kijk op dingen. Over mijn top3 hoefde ik niet lang na te denken: 1) natuurlijk mijn schatjes, mijn 2 kinderen. Samen leuke dingen doen, zowel buitens- als binnenshuis. 2) tijd met familie en vrienden doorbrengen. Ze hebben me gesteund in een moeilijke tijd en daardoor waardeer ik ze nog meer. 3) ontspanning en zelfontwikkeling. Op tijd rust nemen, maar ook boeken lezen, podcasts luisteren, blogs lezen, filmpjes op YouTube kijken ter inspiratie voor mezelf als mens en als alleenverdiener/financieel hoofd vh gezin.

 4. Eva Reply

  Mijn belangrijkste waardes zijn 1) gezondheid 2) vrienden en familie en een derde heb ik eigenlijk niet. Misschien reizen. Inderdaad hele nare reacties online onder het artikel. Ergens ook wel herkenbaar als wij bijvoorbeeld een mooie reis maken of iets moois kopen voor in ons huis krijgen we ook wel de reactie “jullie hebben vast twee top inkomens” of ” je ouders sponsoren zeker” en ” met ons loon kan dat nooit”. Dat klopt allemaal helemaal niet, maar wij geven ons geld gewoon heel bewust uit en stellen prioriteiten en maken op basis daarvan keuzes. De mensen die nu zo negatief reageren zullen zolang ze deze houding hebben dit ook nooit leren en uiteindelijk alleen zichzelf daarmee hebben. Ik help regelmatig mensen die rondkomen van een minimum en ja zelfs daar valt te besparen en/of meer uit hun geld te halen. Ik lees altijd met veel plezier je artikelen en steek er nog regelmatig iets van op.

 5. Anoniem Reply

  Eigenlijk is er maar 1 ding waar ik veel geld aan uitgeef en dat is eten. Kantine, terras, sushi, kopje koffie onderweg, lekker kaasje in het weekend, doosje bonbons van de chocoladewinkel. Krijg daar wel eens commentaar op, dat mensen dat zonde vinden. Of er wordt juist gezegd dat ik te zuinig ben, omdat ik niets geef om een duur telefoonabbonement (haal ik er niet uit)/merkkleding (HM en Mango is gewoon kwa stijl favoriet)/Rituals handzeep (vind ik te sterk ruiken)/spullen. Snap dat nooit zo, want vind mezelf echt geen knieperd. Was ik dat wel geweest, dan had ik ook niet zoveel uitgegeven aan eten elke maand. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuzes. En ik voel gewoon de behoefte niet spullen te kopen tenzij ik iets nodig heb. Weet met verjaardagen oprecht nooit iets te vragen, ben blij met wat ik heb.

 6. ria Reply

  Mooi artikel idd. het draait om waardes die voor jouw belangrijk zijn en die ook goed kunnen bepalen waar je het aan uitgeeft. Bij mij is de waarde altijd geweest onafhankelijk zijn, dit vertaalde zich bij mij in opleiding, werk dat bij mij past en een eigen inkomen. Het onafhankelijk zijn is dusdanig belangrijk dat op het moment dat ik dreigde geen werk te hebben, begonnen ben heel snel mijn hypotheek af te lossen. Om dezelfde reden heb ik een flinke buffer en spaar ik om vervroegd te kunnen stoppen met werk. Goede relaties, mij hier veilig in voelen is ook zo’n waarde dus ik reserveer hier ook geld voor om samen op zijn tijd iets te doen en heb een bioscoopkaart en een museumkaart en goede wandelschoenen ( film, museum wandelen doe ik met vrienden). Een andere waarde is mezelf ontwikkelen ( boeken, opleidingen ed) ook hier reserveer ik een stuk je voor. Door te weten wat je waardes zijn kun je beter bepalen ook je richting geeft aan je geld en hou je je motivatie vast.

 7. Fan Reply

  Ik zie vaak zulke leuke berichten in de comments, dat ik wil ‘liken’. Voor de positiviteit ben ik niet van het duimpje omlaag, maar valt er wel iets te regelen om aan te tonen dat je het helemaal leuk vind wat iemand geschreven hebt?
  Ik kan die positiviteit even niet kwijt, maar geniet echt vaak van alle voorbeelden en positieve opmerkingen die mensen zelf geven onder een artikel!
  Thanks iedereen, duimpje omhoog 😉

 8. Marlous Reply

  Wat mooi, dat je door dat interview tot een nieuw zelfinzicht bent gekomen! En het is inderdaad zoals je schrijft: als het maar bij een belangrijke waarde past, is geld uitgeven makkelijk.

  Mijn top 3:
  – Mijn gezin: leuke dingen doen, vakanties met z’n allen.

  – Zelfvoorzienend worden: ik heb geen enkel probleem met geld uitgeven aan zonnepanelen, mijn moestuin of andere dingen waar we zelfvoorzienend van worden. We zijn ook bijvoorbeeld twee week geleden begonnen met ons eigen desembrood bakken. Dan koop ik zonder nadenken een goede snijmachine of leg ik €60,- neer voor een grote voorraad meel.

  – Ons huis: en dan niet dingen als kussentjes oid, maar meer de grote dingen. Een nieuwe badkamer, steigerhouten tuinset die mijn man zelf gemaakt heeft, verf voor de kozijnen. Daar gaat een groot deel van het geld naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+