Kies jouw drie waardes en besteed daar je geld en tijd aan

Welke drie dingen in jouw leven zijn je het meeste lief? Besteed het merendeel van je tijd en geld daaraan en je zult zien dat geld voor je gaat werken, in plaats van tegen je. (En dit is mijn top 3).

Ik had afgelopen week een interview met een journaliste voor tijdschrift Sante. Het gesprek duurde zo’n 1,5 uur en ging net even wat dieper dan ik gewend was. Fijn, vond ik dat. Dat iemand doorvraagt. Ik heb mijn verhaal inmiddels al vaak verteld. Het gevaar is dat je het op een automatische piloot gaat doen. Steeds dezelfde anekdotes, steeds dezelfde overtuigingen delen. Deze dame luisterde goed en concludeerde na een tijdje praten: ‘Eigenlijk zeg jij: kies eerst de waardes die voor jou van belang zijn en besteed daar je geld en tijd aan.’ Raak! Beter had ik het niet kunnen concluderen. Ze begreep wat ik uit probeer te dragen. Wat fijn.

Lees ook: Doe dit en je kunt (net als ik) veel minder gaan werken

Afgelopen week was een gekke week. In Linda verscheen een groot artikel dat ik schreef over mijn ‘proces,’ zoals ik het inmiddels ben gaan noemen. Van blut naar geld op de bank. Maar ook van materialisme naar consuminderen, zoals ze dat dan noemen. Ik noem het gewoon: wat minder kopen, minder willen hebben, meer tevreden. Ik vertelde daarin een verhaal dat veel volgers hier allang kennen. Hoe ik uit de schulden klom, anders ging leven en daar nu heel blij mee ben. Daar kun je positief op reageren, maar blijkbaar ook vrij negatief. Veel nare reacties op de socials van Linda dus. Dat het met een goed salaris wel makkelijk besparen is. En dat er genoeg mensen zijn die niets meer te besparen hebben en toch amper rondkomen. Dat weet ik heel goed, hoor. Ik zie mijn eigen zegeningen en de wereld om me heen. Maar ik mag desondanks toch best schrijven over mijn verhaal, toch? Nou ja, anyway. Ik probeer het van me af te laten glijden. Dat gaat steeds beter.

Wij verdienen hier thuis twee inkomens. Dat is ons verhaal. En dat is het verhaal van heel veel mensen in Nederland. Mijn verhaal was ook dat ik al mijn geld uitgaf aan whatever. Ik wist niet eens waaraan. Nu weet ik dat heel goed. Afgelopen week was het iets teveel horeca, maar het was ook zulk lekker weer en de terrasjes in ons dorp lagen heerlijk in de zon. We hebben ervan genoten. Ik vind dat ook geen probleem. Als ik maar goed weet dat ik werk voor dat geld en dat ik het dus niet ergens anders aan uit kan geven. 

Lees ook: 7 redenen waarom ik niet zou kunnen sparen (en waarom ze bullshit zijn)

Terug naar de waardes. Ik dacht lang geleden al na over wat die van mij waren. Welke drie dingen zijn voor mij in mijn leven het belangrijkste? Dit zijn ze voor mij.

 1. Mijn gezin (kids+man)
  Ik geef zonder gene geld uit aan leuke dingen doen samen. Quality time. Al hebben we die ook volop zonder dat het geld kost, hoor. Met twee kleine kinderen thuis en de bijbehorende drukte en chaos thuis, proberen mijn man en ik wel geregeld samen een hapje te gaan eten. Dat vinden we leuk en lekker. En er is even ruimte voor een gesprek, zonder dat iemand er tussendoor komt. Ook wel eens fijn.
 2. Mijn werk
  Ja, ik ben echt gek op mijn werk. Ik besteed er graag tijd (en geld) aan. Ik ben niet bang om te investeren. Ik geniet van projecten die slagen, ik geniet ervan dat jullie de site weten te vinden.
 3. Mijn eigen ontwikkeling/ontspanning (ja, deze horen voor mij bij elkaar)
  Ik leer graag. Ik lees graag. Ik wil nieuwe dingen ontdekken. Dit maakt me gelukkig. Of het nu een nieuw boek is of een reis die me veel brengt. Het verrijkt mijn leven.

Ik geef aan deze dingen graag geld uit. Ik besteed aan deze drie bovenstaande dingen graag mijn tijd. Andere dingen dan deze drie waardes, daar denk ik nog eens twee keer over na. Zo heb ik dus altijd genoeg financiële ruimte om hier aan te besteden. Dat is fijn. Dat betekent aan de andere kant wel dat ik bespaar op ongeveer alles niet hierboven staat. Bijvoorbeeld: auto (heb ik niks mee), boodschappen (als het maar lekker en gezond is, maakt het me niks uit uit welke winkel het komt) of bijvoorbeeld verzekeringen (heb genoeg spaargeld om veel risico’s op te vangen.)

Lees ook: Besparen op de boodschappen: zo doen wij het

Ja, dit is een verhaal voor mensen die een redelijk salaris verdienen. Die niet ieder dubbeltje om hoeven te draaien om de rekeningen te betalen. Al hoewel, mensen hebben dat gevoel soms wel. Al komt er genoeg binnen. Omdat het geld eruit gaat naar van alles. Niet perse naar wat voor hen van waarde is. De journaliste waar ik eerder in deze blog over vertelde, stuurde me later een berichtje. Dat ze met haar kinderen had afgesproken dat ze zelf thuis weer flesjes drinken gingen vullen. Geen kant en klare dure (en ongezonde) flesjes cola meer, dus. En zo nog meer besparingen. Ze ging geld weghalen bij zaken die hun leven niet verrijken, die niet bij hun waardes horen, zodat ze het geld kon besteden aan de dingen die haar kinderen en haar wel meer geluk brengen in het leven.

Tot slot even praktisch: Hoe begin je hiermee? Gewoon met pen en papier. Schrijf de drie waardes op die het meeste van invloed zijn op je geluk. Pak vervolgens je internetbankieren-app erbij. En kijk waar je geld nu écht naartoe gaat. Even tot een maand of drie terugkijken. Komen je waardes en je uitgaven niet overeen? Dan is het tijd voor verandering. Je zult zien dat, als je dit toepast, je meer tevreden wordt over je financiële situatie. Omdat je met je geld gaat doen waar je leven, in jouw ogen, fijner van wordt. Je gaat je financiën indelen naar jouw persoonlijke voorkeuren en niet langer naar wat anderen belangrijk vinden.

Share

7 Comments

 1. Kaspar Reply

  En zó simpel is het! Overigens geldt dit ook gewoon voor mensen die wél echt weinig inkomen hebben… Dan gaat het niet zozeer om ruimte maken om te sparen, maar het beetje geld dat er is uitgeven aan de dingen die er écht toe doen! Want we kennen allemaal wel het verschijnsel van mensen die het niet breed hebben, maar vervolgens in de winkel wel het wagentje volstouwen met lekkere (maar vaak relatief dure én ongezonde) dingen en die naar de Action (oid) gaan voor goedkope spullen, maar vervolgens de halve winkel leeg kopen…

  Als je iedere maand ieder dubbeltje moet omkeren en geregeld een stukje maand overhoudt aan het einde van je geld is dat juist een reden om precies dit lijstje te maken. Waar wil ik geld aan uitgeven? En beperk dat tot het lijstje van 3. Wedden dat (bij de meesten althans) die zak chips en de prularia van de Action (oid) niet in het lijstje voorkomen? 😉

 2. Audrey Reply

  Tof dat die journaliste er zelf ook direct mee aan de slag ging! Wel balen van de nare reacties. Ik ben het eens met wat Kaspar schrijft hierboven: hoe laag je inkomen ook is, je kunt altijd iets kritischer omgaan met je keuzes.

  Ik heb mijn top 3 ook al klaar.
  1. Mijn vriend, naaste familie en beste vrienden. Samen leuke dingen doen en ze zo af en toe verwennen met een leuk cadeautje.
  2. Mijn hond. Nu nog eentje, volgend jaar hopelijk twee. Ze is heel belangrijk voor me en hoewel ze heus niet slaapt op een superdeluxe hondenbed, geef ik wel het nodige geld uit aan onze band. De auto heb ik trouwens ook echt nodig voor haar, dus dat scheelt weer, haha.
  3. Net als jij: eigen ontspanning/ontwikkeling. Dat komt vooral neer op boeken, theater en zo af en toe uit eten (te combineren met punt 1).

 3. San Reply

  ik heb het altijd gewoon goed gehad, als volwassene dan. Als kind moesten mijn ouders af en toe wel duppies draaien, maar daar heb ik niks v gemerkt. We kwamen niks te kort, hadden de basis, ook qua financiën kregen we later de basis mee (je kunt niet meer uitgeven dan je hebt) Op dit moment heb ik het goed, al zeg ik het zelf. Ik krijg allerlei toeslagen als (parttime) werkend alleenstaande moeder v 2 kinderen, ik probeer mijn vaste lasten laag te houden en spaar elke maand. Het geld wat ik vrij mag uitgeven v mezelf, gaat naar nodige/nuttige dingen, maar ook zeker naar leuke dingen waar we mooie herinneringen met elkaar maken. Ik ben bewuster en tegelijkertijd meer tevreden met wat ik heb. Mijn leven is ten positieve veranderd, ook qua kijk op dingen. Over mijn top3 hoefde ik niet lang na te denken: 1) natuurlijk mijn schatjes, mijn 2 kinderen. Samen leuke dingen doen, zowel buitens- als binnenshuis. 2) tijd met familie en vrienden doorbrengen. Ze hebben me gesteund in een moeilijke tijd en daardoor waardeer ik ze nog meer. 3) ontspanning en zelfontwikkeling. Op tijd rust nemen, maar ook boeken lezen, podcasts luisteren, blogs lezen, filmpjes op YouTube kijken ter inspiratie voor mezelf als mens en als alleenverdiener/financieel hoofd vh gezin.

 4. Eva Reply

  Mijn belangrijkste waardes zijn 1) gezondheid 2) vrienden en familie en een derde heb ik eigenlijk niet. Misschien reizen. Inderdaad hele nare reacties online onder het artikel. Ergens ook wel herkenbaar als wij bijvoorbeeld een mooie reis maken of iets moois kopen voor in ons huis krijgen we ook wel de reactie “jullie hebben vast twee top inkomens” of ” je ouders sponsoren zeker” en ” met ons loon kan dat nooit”. Dat klopt allemaal helemaal niet, maar wij geven ons geld gewoon heel bewust uit en stellen prioriteiten en maken op basis daarvan keuzes. De mensen die nu zo negatief reageren zullen zolang ze deze houding hebben dit ook nooit leren en uiteindelijk alleen zichzelf daarmee hebben. Ik help regelmatig mensen die rondkomen van een minimum en ja zelfs daar valt te besparen en/of meer uit hun geld te halen. Ik lees altijd met veel plezier je artikelen en steek er nog regelmatig iets van op.

 5. Anoniem Reply

  Eigenlijk is er maar 1 ding waar ik veel geld aan uitgeef en dat is eten. Kantine, terras, sushi, kopje koffie onderweg, lekker kaasje in het weekend, doosje bonbons van de chocoladewinkel. Krijg daar wel eens commentaar op, dat mensen dat zonde vinden. Of er wordt juist gezegd dat ik te zuinig ben, omdat ik niets geef om een duur telefoonabbonement (haal ik er niet uit)/merkkleding (HM en Mango is gewoon kwa stijl favoriet)/Rituals handzeep (vind ik te sterk ruiken)/spullen. Snap dat nooit zo, want vind mezelf echt geen knieperd. Was ik dat wel geweest, dan had ik ook niet zoveel uitgegeven aan eten elke maand. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuzes. En ik voel gewoon de behoefte niet spullen te kopen tenzij ik iets nodig heb. Weet met verjaardagen oprecht nooit iets te vragen, ben blij met wat ik heb.

 6. ria Reply

  Mooi artikel idd. het draait om waardes die voor jouw belangrijk zijn en die ook goed kunnen bepalen waar je het aan uitgeeft. Bij mij is de waarde altijd geweest onafhankelijk zijn, dit vertaalde zich bij mij in opleiding, werk dat bij mij past en een eigen inkomen. Het onafhankelijk zijn is dusdanig belangrijk dat op het moment dat ik dreigde geen werk te hebben, begonnen ben heel snel mijn hypotheek af te lossen. Om dezelfde reden heb ik een flinke buffer en spaar ik om vervroegd te kunnen stoppen met werk. Goede relaties, mij hier veilig in voelen is ook zo’n waarde dus ik reserveer hier ook geld voor om samen op zijn tijd iets te doen en heb een bioscoopkaart en een museumkaart en goede wandelschoenen ( film, museum wandelen doe ik met vrienden). Een andere waarde is mezelf ontwikkelen ( boeken, opleidingen ed) ook hier reserveer ik een stuk je voor. Door te weten wat je waardes zijn kun je beter bepalen ook je richting geeft aan je geld en hou je je motivatie vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *