Je kunt ook binnen een half jaar financieel vrij zijn

Keuzes. Het zijn allemaal keuzes. Hoe saai dat ook klinkt. Een collega-blogger schreef een geweldig stuk over hoe je binnen een half jaar financieel onafhankelijk kan zijn. Als je daarvoor durft te kiezen dan.

Ik hoorde laatst een prachtig verhaal. Het ging over een man en een vrouw die beiden goed verdienden. Ze woonden in een villa in een prachtig Randstedelijk dorp. Ze vonden hun werk leuk maar droomden ook van de tijd waarin er geen deadlines meer waren, geen druk, geen reistijd en niet zoveel rekeningen. En dus zetten ze een rigoureuze stap. Tenminste, dat vond hun omgeving. Ze verkochten hun villa en gingen goedkoper en kleiner wonen. In een minder chique buurt ook. Mensen dachten dat ze failliet waren, dat ze hun vermogen verloren waren op de beurs of misschien zelfs waren ontslagen. Niets van waar. Laat ze maar denken.

Lees ook: In dubio, gaan we duurder wonen juist nu de lasten laag zijn?

In werkelijkheid kochten ze van de overwaarde op hun huis een jacht dat ze in een haven in Zuid-Frankrijk neerlegden. Ze konden ook nog minder gaan werken. Ze verdelen hun tijd nu tussen hun hoekhuis in Nederland en hun chique jacht onder de Franse zon. Geweldig, vind ik dat. Schijt aan wat anderen denken of aan wat er van je verwacht wordt. Maar gewoon durven kiezen voor wat jou geweldig lijkt. En voor het leven dat jou gelukkig maakt. Ze hadden er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om die jacht ook te laten zitten en nog minder te werken. Misschien zelfs hun vaste banen opzeggen en als zzp’er nog een paar euro bij te verdienen. Dat was hun keuze niet. Niets mis met mooie spullen, zoals de jacht waar zij voor kozen. Het gaat er uiteindelijk om dat kiest voor wat jou gelukkig maakt.

Lees ook: 14 kleine acties die je financiële situatie beter maken

Mijn eigen vader doet iets soortgelijks. Hij krijgt een kleine pensioentje en AOW. In Nederland kan hij daar amper van rondkomen, dus zit hij vooral in Spanje. Daar huurt hij een mooi appartement inclusief gas, water en licht voor 500 euro. Een kop koffie kost er 1,50 en een biertje net zoiets. Hij kan daar leven op een manier die hier niet haalbaar is. Ik mis hem natuurlijk, maar geef hem groot gelijk. Waarom hier in de kou op een houtje bijten, terwijl hij daar een mooi leven kan hebben onder de zon.

In lijn met dit verhaal. stuitte ik afgelopen week op een stuk van een collega-blogger. Ze vertelt over de mogelijkheid om in een hutje in een Spaans dorpje te gaan wonen. Daar kun je leven van 500 euro per maand. Een beetje schrijven, je moestuin onderhouden en verder de gejaagde wereld achter zich laten. Het is nog veel rigoureuzer dan het verhaal van het stel met de jacht. Dit is een ander leven. Maar als je ervoor kiest, ben je wel binnen no time financieel onafhankelijk. Lees vooral haar verhaal over de afweging die zij maakt. Uiteindelijk gaat het allemaal om DURVEN kiezen. Niet langer roepen van: ik zou wel willen, dit. Of als ik niet vaste hoge lasten, dat. Nee, al die beperkende gedachten loslaten en durven nadenken over het leven wat bij jou past. En er dan voor gaan, natuurlijk.

Lees hier het artikel 

8 Comments

 1. Project Lonica Reply

  Ha, leuk dat je aandacht aan mijn blogpost hebt besteed! Het is voor mij dé eye-opener van de afgelopen jaren geweest: wat er allemaal mogelijk wordt als je anders met geld en bezit omgaat 🙂

 2. Pasja Reply

  Wij, mid-vijftigers, hopen ook voor 2020 echt ons eigen ding te kunnen gaan doen. We zijn al goedkoper en kleiner gaan wonen en extra sparen ter overbrugging tot we ons pensioen laten vervroegen zijn o.a. het middel om dit (vervroegde) doel te halen. Ontslag nemen van mijn huidige vaste baan komend jaar vind ik nu nog het meest scary (al mijn kennis/ervaring weggooien), maar ik hou mij nu vast aan de gedachte dat als ik echt wil, altijd wel weer een paar maanden per jaar betaald werk zal vinden.
  Onze grote wens is om ook in Spanje of Frankrijk deels te wonen…(prachtig plekje wat Lonica blog laat zien)
  Ik ben verder wel benieuwd of jouw vader in Nederland nog een onderkomen/huis heeft?

  1. Renee Post author Reply

   Onderaan de pagina. Zag dat jij m ook had gedeeld. Haha. Dus zal niet nieuw voor je zijn, denk ik.

 3. dertigermetkids Reply

  vind het een lastige.. voor mn werk als gastouder ben ik wel afhankelijk van mn huis.. en enige ruimte is dan wel gewenst 😉 aan de andere kant als je zo voordelig gaat wonen dat mn baan niet meer nodig is… dan maakt de ruimte in huis of locatie weer niet uit 😉

  voor nu bevalt t me prima! 2 jaar geleden gekocht, ruime achtertuin, een enorme kelder, speeltuin voor t huis, op fietsafstand van school (of zelfs loopafstand.. maar red t niet met zoveel kids heen en weer :p ) een bakfiets en een auto.. betaalbare lasten.. dorp in de randstad dus snelweg, voorzieningen, alles is dichtbij.. ideaal.. idd met bijbehorend kostenplaatje maar ook druk bezig met sparen en misschien zelfs volgend jaar extra aflossen op de annuitaire hypotheek.. we zullen zien. binnen een half jaar financieel onafhankelijk zeker niet :p zijn we ook nog veel te jong voor misschien ? :p verder op ons gemak bezig met de toekomst.. ik bouw als zzper geen pensioen op dus sparen/beleggen we zelf en zie ik ons huis ook als een deel pensioen

 4. Gera - Gera Raakt Reply

  Heerlijk! Wij doen op het moment iets soortgelijks. We kunnen ondanks dat we met zijn vijven zijn prima rondkomen van 1 salaris. Alles heeft te maken met de juiste keuzes maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+