Maaike: “Ik ga in 2 jaar tijd €31.000 studieschuld aflossen”

Maaike (38) had een torenhoge studieschuld. Ze besloot fanatiek te gaan aflossen. Ze gaat in twee jaar tijd € 31.000 euro schuld wegwerken.

Tijdens haar studies culturele antropologie en journalistiek leende Maaike geld. Net als zoveel andere studenten. De voorwaarden van die studielening leken o zo gunstig. Totdat ze er in 2007 achter kwam dat de schuldteller op bijna €52.000 stond. Pas na tien jaar had ze €20.000 afgelost. De totale schuld liep nog verder op toen ook nog haar relatie stuk liep en haar huis met een restschuld verkocht werd. Daar stond ze in 2012. In haar uppie op straat met een totale schuld van €40.000. Fuck die studieschuld , dacht ze 2,5 jaar geleden. Weg ermee! Ze ging sober leven en fanatiek aflossen. Eind dit jaar staat de schuldteller op 0. 

‘Ik was 18, tamelijk naïef en gewoon niet zo handig met geld. Ik leefde er tijdens mijn studententijd lekker op los en die lening zou ik wel terugbetalen als ik een baan had. Zorgen maakte ik me niet. Natuurlijk schrok ik toen ik het eindbedrag zag, maar zelfs toen maakte ik me nog geen grote zorgen. Wel schaamde ik me en sprak met niemand over de schuld. Maar langzaamaan raakte ik steeds erger gefrustreerd. Ik wilde heel graag moeder worden en omdat ik voor een fertiliteitskliniek koos had ik geld nodig. Geld dat ik niet had. Dat was het keerpunt in mijn leven.’ 

Wat gebeurde er toen?

‘Ik ging sober leven. Geen kleding, geen vakanties en geen etentjes buiten de deur meer. Abonnementen en overbodige verzekeringen gingen de deur uit en ik verkocht spullen die ik niet meer nodig had op Marktplaats. Het lukte me in een paar maanden tijd het geld voor de kliniek bij elkaar te sparen. Vorig jaar mei werd mijn zoon Joren geboren. Ik was en ben zo gelukkig met zijn komst. Het voelde zo goed dat ik in korte tijd zoveel gespaard had, dat ik besloot door te gaan en mijn schuld die op dat moment nog € 31.000 was in 2 jaar af te lossen. De teller staat nu op € 9592 , dus dat gaat me lukken. En als ik zoiets groots kan, kan ik natuurlijk nog veel meer! Ik heb net van mijn blog Fuck Die Studieschuld een bedrijf gemaakt en ga online aflostrainingen geven. Ik wilde altijd wel ondernemer worden, maar wist niet hoe en het leek me ingewikkeld. Nu weet ik dat ik groot kan dromen en dat als je kleine stapjes zet grote doelen haalbaar zijn.’

Lees ook: Studieschuld aflossen: deze 7 tips helpen je dat snel te doen

€31.000 aflossen in 2 jaar. Je verdient zeker goed?

‘Ik werk 36 uur als journalist en verdien ongeveer €2700 netto. Ik los iets meer dan €1000 per maand af en mijn huur bedraagt bijna €1000. Per maand hou ik ongeveer €600 over om van te leven. Daar betaal ik mijn verzekeringen, internet- en tv-abonnement, telefoonrekening, auto en boodschappen van. Ik hou dus vrijwel niets over om leuke dingen te doen. Maar ik ben niet arm hoor, ik leef bewust sober.’ 

aflossen studieschuld

Zie jij jezelf een geldkenner?

‘Grappig dat je dat vraagt. Ik begin mezelf inderdaad wel zo te zien. Ik heb financieel van alles verkeerd gedaan, was een prutser met geld, maar heb veel geleerd. Daardoor ben ik van een prutser veranderd in een studieschulddeskundige.’

Je inspireert veel anderen met je verhaal over studieschuld aflossen. Hoe voelt dat?

‘Ik vind het gaaf, maar voel me ook wel een beetje humbling. Ik krijg zoveel berichten van mensen die blij zijn met mijn blog, die zeggen dat het ze helpt om mijn verhalen te lezen. Daar ben ik echt van onder de indruk. Zoals laatst een meisje dat schreef dat ik haar overtuigd had om haar schuld in 2 jaar af te lossen. Om dat te kunnen doen gaat ze weer tijdelijk bij haar ouders wonen. Zo’n verhaal doet wat met me en tegelijkertijd vind ik het ook best eng. Het voelt een beetje als mijn verantwoordelijkheid.’ In één van je blogs schrijf je dat het aflossen je een intens gevoel van vrijheid geeft. Leg eens uit.

‘Vroeger was de schuld voor mij een beperking. Ik wist niet hoe ik eruit moest komen en nadenken over de toekomst had dus weinig zin. Ik wilde wel een leuk huisje kopen, maar kijken of Funda was gewoon niet leuk. Onhaalbaar. Nu ben ik financieel nog beperkt, maar straks ben ik vrij. Nadenken en dromen over de toekomst is weer leuk geworden, ook nu al.’

Lees ook: “Ik los € 1.167 per maand af op mijn studieschuld” 

Eind 2020 gaan die laatste euro’s dus naar DUO. En dan?

‘Die vraag krijg ik vaak en dan roep ik dat ik heel veel LEGO ga kopen voor mijn zoontje en ga reizen. Maar eigenlijk weet ik het gewoon nog niet. Ik ga het in ieder geval eerst goed vieren. Niet met een groot feest, maar met mezelf. Even bewust stilstaan, genieten dat ik er ben en hartstikke trots zijn op mezelf. En daarna? Een buffertje opbouwen. En misschien een huis kopen. Dat vind ik nog wel spannend en een grote beslissing. Ik ga dan vrijwillig een grote schuld aan, dat voelt natuurlijk wel een beetje raar. Het liefst zou ik een ton sparen en dat gebruiken voor een eigen huis, maar met een huur van bijna €1000 duurt dat veel te lang. Als ik een huis koop ga ik voor een hypotheekbedrag dat ik in 15 jaar kan aflossen. En vervolgens ga ik het natuurlijk nog sneller proberen te doen ;-). Verder blijf ik lekker leven zoals ik nu doe. Het zal vast wennen zijn af en toe weer geld uit te mogen geven. De eerste keer uiteten bijvoorbeeld zal gek voelen. Net als het eerste kappersbezoek na bijna een jaar.’ 

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

15 Comments

 1. Lucinda Reply

  Mijn studieschuld was uiteindelijk ruim 21.000 euro, ondertussen ben ik 8,5 jaar onderweg en zit ik pas net over de helft van het afbetalen. Ik ben er ook volledig klaar mee en heb deze maand besloten om het niet meer 6,5 jaar door te laten lopen. Met mijn man heb ik afspraken gemaakt over hoe ik dit ga doen (ik wil het zelf doen, omdat ik zelf deze schuld heb opgebouwd… is iets van principe voor mij), maar ik wil ook niet dat wij op een houtje gaan leven en ik leg dus ook nog steeds mijn gedeelte van ons normale spaarbedrag in. Maar daarnaast zal ik op mijn persoonlijke uitgaven gaan letten en als het goed is ben ik binnen 3 jaar klaar in plaats van nog 6,5. op mijn 36e zal het dus afbetaald zijn en daar ben ik eigenlijk wel oké.

 2. Sara Reply

  Je bent goed bezig! Goed dat je de knop zo om kan zetten en sober leven. Als is 1 (of2) keer per jaar naar de kapper en uiteten ook echt wel iets wat je jezelf mag gunnen!! Mijn man en ik hebben bewust allebei tijdens onze studie gewerkt en geen geld geleend. Het was dan ook niet de party studententijd, maar dat past niet zo bij ons.

 3. Jessica Reply

  Ik vind dat hele concept van lenen voor je studie echt bizar. Hoe kan het dat het zo ongelofelijk duur is om te studeren in vergelijking met hier in België? Ik denk dat ik toen ik studeerde per academiejaar iets van een 1000 euro inschrijvingsgeld moest betalen plus de kosten van mijn cursussen natuurlijk. Had je recht op een studiebeurs, dan betaalde je uiteraard nog veel minder.

  1. Willemijn Reply

   Wat studiekosten betreft, kunnen de totale kosten in Nederland wel oplopen. Dit hangt af van de situatie van de student.
   Als je ouders dichtbij de universiteit wonen, zodat je thuis kunt blijven wonen, dan hoeft het niet zo heel duur te worden omdat je dan alleen je studiekosten hebt en verder niet veel extra kosten. Maar wonen je ouders bijv. in Drenthe, en wil je in Amsterdam studeren, dan wordt het een héél ander verhaal. Een woning vinden is dan schreeuwend duur.
   Ik denk dat wonen misschien wel de belangrijkste factor is bij de kosten van studeren.

  2. Joris Reply

   Studeren an sich is hier niet heel duur als je puur kijkt naar collegegeld. Vooral het studentenleven is duur; huur, studiemateriaal en uitgaan/stedentrips/vliegvakanties.

  3. Tessa Reply

   Ik heb tijdens een zesjarige studie 11k aan schuld opgebouwd, uitwonend. Ik heb denk ik ~30k op verschillende manieren gekregen (ouders, grootouders) en daarnaast heb ik veel gewerkt. Inclusief collegegeld kostte het mij 1000 euro per maand en dan genoot ik ook echt van het leven.

   In Nederland is het ook wel normaal om veel te lenen tijdens je studie. ‘Het is de meest voordelige lening die je ooit zult krijgen, neem het er nu van!’ Het wordt heel aantrekkelijk gemaakt door veel mensen om je heen. Veel studenten hebben niet door dat het wel echt een belasting kan zijn later. Ik denk dat dat het meest bijdraagt aan dat studenten hier zoveel en zo vaak lenen. Dat beschrijft Maaike ook echt goed op haar blog.

  4. Maarten Reply

   Een student heeft toch echt wel wat meer kosten dan collegegeld en kosten van cursussen.
   Zoals al geschreven is het in de meeste steden duur om op kamers te zitten (“op kot” op z’n Vlaams) terwijl dat soms onvermijdelijk is ivm reisafstand. Daarnaast zijn er nog kosten voor boeken, laptop en ander studie materiaal en natuurlijk de “normale” kosten voor eten, drinken, telefoon, etc.
   €1000,- per maand is -naar mijn idee- geen exorbitant bedrag. Als ouders niet kunnen of willen betalen dan zal er al vlug geleend moeten worden, eventueel in combinatie met een bijbaantje (als dat een optie is).

   1. Elsbeth Reply

    Mijn dochter moest op kamers, vanwege een reistijd van huis naar school van 2,5 uur (enkele reis). Wij (ouders) hadden € 11.000 gespaard (4 jaar studieduur hbo – € 2.750 voor ieder studiejaar aan studiekosten). Daarnaast kreeg ze de basisbeurs vanuit DUO (bestond toen nog en was € 290 per maand) en € 150 ouderlijke bijdrage per maand. De huur die ze betaalde, was € 310 per maand. Ze kwam ieder weekend naar huis en werkte dan. Ze is zonder schulden afgestudeerd. Zij gaf nooit € 1.000 per maand uit. Door te werken en zuinig te leven, heeft ze nooit hoeven lenen en heeft ze tijdens haar studie ook nog haar rijbewijs A en B gehaald.

    1. Gerard Reply

     Ik denk dat je reactie precies het punt onderschrijft van de eerdere poster: als je geen ouders hebt die €11.000 kunnen of willen sparen en die geen €150 ouderlijke bijdrage per maand kunnen/willen betalen en ook de basisbeurs uit je voorbeeld (€290 / maand) bestaat niet meer, dan scheelt dat zomaar bijna €700* per maand die ergens anders vandaan moeten komen.
     Bijbaantje is niet voor iedereen een optie (bijv. vanwege studiedruk), dus dat er studenten zijn die moeten lenen om te kunnen studeren is niet zo vreemd, hopelijk doen ze dat op meer verantwoordelijke manier dan Maaike. Om over haar strategie om van de schuld af te komen nog maar te zwijgen: op grote voet blijven leven en denken door te speculeren op de beurs (met beleggen heeft wat ze doet weinig te maken) een mega schuld weg te kunnen werken.

     *bijna 700 = €290 + €150 + (€11.000 / 12)

 4. Carola Reply

  Ik ben enorm blij dat ik zelf nooit een studieschuld heb opgebouwd. Mijn studie werd volledig betaald door mijn ouders (ja een luxe, dat realiseer ik me goed) en ik woonde op fietsafstand van school. Daarnaast is een mbo studie natuurlijk vele malen goedkoper dan een hbo of hoger. Mijn man had wel een studieschuld na zijn mbo afgerond te hebben. Deze hebben we samen heel snel weg gewerkt omdat we destijds ons appartement in de verkoop wilde zetten en naar een groter huis wilde gaan. Met die schuld kwam er een veel lagere hypotheek uit.. en dat wilde we niet. Dus alles in snel tempo afbetaald en daarna ons volgende huis kunnen kopen. Onze studententijd was geen feest tijd. Geen festivals (nooit geweest), geen drank, geen eigen auto etc. Dat kwam allemaal pas later. We hebben iedere euro gebruikt om iets op te bouwen en de schuld van mijn man weg te werken. Een hele bewuste keuze dus!

 5. Eline Reply

  Studeren kán heel duur zijn, maar het stereotype van veel lenen om ervan te kunnen feesten klopt toch niet echt! Ik lees het regelmatig voorbij komen. Ik had maar heel weinig studieschuld, omdat ik werkte én mijn ouders de studiekosten betaalden.
  Niet iedereen kan werken naast zijn/haar studie. Soms loop je (buiten je macht, om wat voor reden dan ook) studievertraging op. Soms kom je erachter dat je studie toch niet bij je past en switch je, óf ga je doorstuderen na je studie. Dan kan een studieschuld heel snel flink oplopen! Zeker met het huidige leenstelsel.
  Tuurlijk zijn er voorbeelden van studenten die geleend geld vooral gebruiken om een feeststudietijd te kunnen hebben, maar voor de meesten geld dit niet hoor!
  Fijn voor Maaike dat het haar lukt versneld af te lossen!!!

 6. Lauren Reply

  Ben zelf afgestudeerd zonder studieschuld, maar dat was nog ten tijde van het oude stelsel. Omdat ik binnen 4 jaar afstudeerde, is mijn gehele opgebouwde schuld omgezet in een gift. Er was bovendien sprake van een bijzondere situatie; als halfwees had ik recht op een aanvullende studiebeurs, wezenpensioen én ik werkte nog zo’n 12 uur naast mijn voltijdstudie. Dat kon gelukkig. Het was niet gemakkelijk, maar ik was zo trots toen ik mijn diploma overhandigd kreeg en naderhand te horen kreeg dat ik niets hoefde terug te betalen.

  Heel veel succes Maaike met het aflossen van het restant van je schuld.

 7. Mirjam Reply

  Wat leuk om Maaikes verhaal hier te lezen 😀 Dankzij jullie en haar blog heb ik m’n studieschuld (die gelukkig niet zo groot was) heel snel afbetaald! Bedankt Maaike en Renée!

 8. Daan Reply

  Versneld je studieschuld aflossen is niet altijd de beste oplossing en is maybe erg Nederlands om je schuld zo snel mogelijk af te lossen.

  Dat ze eerst haar andere schulden heeft afgelost dat is verstandig ivm de hoge rente percentages. Daarna zou ik kijken wat geeft je het meeste rendement op elke euro die je hebt. Is dat door beleggen, sparen, pensioensparen ,verduurzamen, zonnepanelen eventueel op een ander dak of dan uiteindelijk toch je studie schuld aflossen.

  Het is toch echt geld laten liggen als je studieschuld aflost met een rente percentage van 0.01 procent of bijv een rendement maakt van 5 a 6 procent met zonnepanelen

  1. Amber Reply

   Versneld je studieschuld aflossen kan psychologisch heel veel schelen. Misschien is het ‘Hollands’ maar daarmee niet slecht. Geld draait niet alleen om de hoogst mogelijke opbrengst, het meeste wat je eruit kan halen door sparen, beleggen of andere investeringen, geld is voor heel veel mensen breder dan dat. Geld kan ademruimte betekenen en vrijheid en de manier waarop je dat bereikt is persoonlijk. Juist die bredere aandacht voor geld vind ik heel gezond. Ik heb jarenlang gesprekken van ooms en tantes en kennissen aan moeten horen over hoe goed het leenstelsel was en hoe goedkoop en blabla, maar voor mij geldt: het liefst zo snel mogelijk van die schuld af en dan hopelijk alleen nog een schuld aangaan voor een hypotheek. Zeker voor starters die graag een huisje of appartement zouden willen kopen, kan de schuld bovendien ervoor zorgen dan de opties voor een hypotheek fors naar beneden gaan. Iemand mag het onverstandig vinden om niet snel een studieschuld af te lossen, maar mij geeft het ongelofelijk veel opluchting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *