Maak een financieel vision board en bereik je doelen

Ooit gehoord van een vision board? Dit is een collage van afbeeldingen, quotes en ideeën waar jij naartoe wilt werken. Het kan je enorm helpen bij het behalen van financiele doelen.

Door Esmée

We hebben allemaal wel dromen voor onze toekomst. Een vision board kan je helpen om je doelen kraakhelder te maken. Een richtingaanwijzer, as you will. Hierdoor zal je bewust en onbewust gefocust blijven om te behalen waar jij je zinnen op hebt gezet. Ik vertel je in 5 stappen hoe je een vision board maakt én hoe deze je gaat helpen bij het behalen van je financiële doelen.

Stap 1

Maak de collage. Pak je schaar, lijm, tijdschriften en groot verfdoek of poster erbij en ga aan de slag. Waar droom je van? Het hoeft op dit vision board niet allemaal om financiën te gaan. Al zul je merken dat veel dromen wel een financiële kant hebben. Die droomreis kun je bijvoorbeeld alleen maken wanneer je genoeg spaargeld hebt. Je kunt ervoor kiezen om een vision board te maken rondom één specifiek doel, bijvoorbeeld een droomreis. Je kunt ook een algemener board maken, met hoe je zou willen dat je leven is. Misschien met plaatjes van mooie reisbestemmingen maar ook plaatjes die rust en balans uitstralen, als dat iets is waar je naar verlangt. Neem ook eens een kijkje op Pinterest voor de meest prachtige plaatjes. Knip vooral ook woorden uit of print deze vanaf je computer. Denk hierbij aan termen zoals ‘vrijheid’, ‘onafhankelijkheid’, ‘paradijs’, ‘balans’ of iets in de richting waar jij naartoe wilt werken. Zorg dat het bord je inspireert en je dromen ook echt representeert.

Stap 2

Maak het concreet. Die dromen zijn leuk, maar ze hebben vaak een financiële kant. Schrijf op het bord bedragen die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Bijvoorbeeld het bedrag dat je minimaal moet hebben voor die reis. Of een groter doel: een bedrag dat je financieel onafhankelijk maakt. Dat hoef je heus niet binnen een jaar te behalen, maar het maakt het wel praktisch en tastbaar. Je kunt in je vision board ook een lijn opnemen met vakjes, die inkleurt naarmate je dichter bij je doel komt. Bijvoorbeeld ieder vakje staat voor 100 euro. Door die praktische en inspirerende beelden met elkaar te mengen, is dit een perfect vision board om je te blijven motiveren.

Stap 3


Zet het in het zicht. Je vision board moet een plek krijgen in je huis of bijvoorbeeld op je kantoor waar je deze vaak kunt zien. Hang deze dus niet op je was-zolder, want je zult weinig aan die inspiratie hebben wanneer je de vuile onderbroeken van je partner staat te wassen. Hang deze bijvoorbeeld in de gang of in de woonkamer. Steeds wanneer je binnenkomt of langsloopt zal je geconfronteerd worden met je doelstellingen, op de meest positieve manier.

LEES OOK: Financiële affirmaties: hoe ik geloof dat ze je kunnen helpen

Stap 4

Wees geduldig en laat het zijn werk doen. Helaas is het niet zo dat wanneer je je doelen uitgeknipt hebt, ze binnen een dag waargemaakt zijn. Dat kost geduld, hard werken en een positieve instelling. Het board is gemaakt om ervoor te zorgen dat je, ook op dagen dat je niet zo positief ingesteld bent, herinnerd wordt aan waarom je hier ook alweer zo hard voor werkt. Je onderbewuste gaat ermee aan de slag, ook wanneer jij er niet zo mee bezig bent in je hoofd. 

Stap 5

Vier je successen! In plaats van te balen van wat niet gelukt is, is het een zeer goede strategie om elk succes te vieren. Als je dit vision board in januari maakt, is het een goed plan om in december eens kritisch te kijken naar wat je had opgeplakt. Zijn je doelen behaald? Zijn ze inmiddels veranderd? Of zijn er dingen misgegaan? Evalueer alles en vier de dingen die lukken of de stappen die je gezegd hebt om dichterbij je doelen te komen. Drink af en toe een glas champagne op vooruitgang. Want dat brengt je uiteindelijk wel bij je doelen.

Wat gaat dit betekenen voor je rekening? Het wensen van een dikke vette bankrekening zorgt er niet voor dat je die ook hebt aan het eind van het jaar. Wel kun je met termen als ‘financiële vrijheid’ vooral je eigen instelling en kijk op geld veranderen. Uiteindelijk draait het allemaal om het gevoel wat jij dagelijks wilt voelen, dat je dit bereikt door middel van een goede financiële basis. Zorg dus voor een vrije ochtend, middag of avond en laat je creatieve zelf zijn/haar gang gaan, om ervoor te zorgen dat je doelen helder en inzichtelijk worden.

Maak een foto

Tag je @Porterenee.nl op Instagram als je geïnspireerd bent en er eentje gemaakt hebt? Succes!

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.