Mentaal boekhouden: zo helpt het je geld overhouden

Ken je de term mentaal boekhouden? Het gaat over hoe je in je hoofd rekent met geld. Je kunt jezelf bepaalde trucjes aanleren die je helpen beter met je geld om te gaan.

Een mooi voorbeeld van mentaal boekhouden is het verdelen van je geld over enveloppen. Wanneer je je salaris, uitkering, of welke vorm je inkomen ook heeft, hebt ontvangen, bepaal je meteen hoe je het wilt besteden. Je stopt bijvoorbeeld 300 euro in de enveloppe waar je ‘boodschappen’ op hebt geschreven en 100 euro in de enveloppe voor leuke dingen doen. Dit doet iets met hoe je over je geld en het uitgeven, denkt. Je haalt niet zomaar meer geld uit een enveloppe om het aan iets anders uit te geven. Je helpt jezelf zo om je aan regels en grenzen te houden. De stap om het uit die enveloppe met erop ‘Boodschappen’ te halen en aan kleding uit te geven, is in je hoofd groter dan wanneer je dit enveloppe-systeem niet doet.

Toen ik het boek De Kunst van Goed Leven las, kwam ik nog een mooi voorbeeldje tegen. Het boek is geschreven door Rolf Dobelli, een Zwitserse schrijver en zakenman. Zo werkte hij als CEO van een aantal dochterondernemingen van Swiss Air. Tot zover zijn cv. Belangrijker is: deze man is al zijn leven lang op zoek naar de voorwaarden van het goede leven, waar iedereen eigenlijk naar op zoek is, toch? Hij leerde in zijn leven dat die regels vaak heel anders liggen dan we denken. Toen hij dacht er ongeveer uit te zijn, schreef hij dit boek. Waarin hij 52 regels voor goed leven optekent.

Er zitten – gelukkig – weinig open deuren bij. Hij wijdt aan iedere regel een hoofdstuk en bij ieder hoofdstuk dacht ik: zo kun je het ook bekijken. Niet dat ik het altijd met hem eens was, hoor. Maar het doet je wel nadenken over je eigen overtuigingen. Om een beetje een beeld te geven, de hoofdstukken hebben titels als: ‘De herinneringsrekening’ en ‘Neem een freak als vriend.’


Mijn lievelingshoofdstuk is gelijk het eerste, getiteld: Mentale Boekhouding. Hij vertelt hierin hoe hij in zijn hoofd met geld en geld uitgeven omgaat. Zo heeft hij een rekening waarvan hij onverwachte uitgaven zoals bijvoorbeeld een boete betaalt. Doordat hij het geld hiervoor klaar heeft staan, betaalt hij de rekening met iets minder negatieve gevoelens, zo zegt hij. Al vindt ook hij: helemaal geen boetes krijgen is nog een beter idee. Dit werkt, wat mij betreft, voor alle kosten die je niet graag maakt. Ik vind het bijvoorbeeld helemaal niet zo leuk om kleding te kopen. Ik kan wel blij zijn met mijn kleding, maar had mijn geld toch liever aan andere dingen uitgegeven. Door dat dan te betalen uit een potje dat toch geen andere bestemming had dan dit, doet het inderdaad minder pijn.

Wil je meer inspiratie over geluk en relaxter leven? Check dan @antiratrace.nl op Insta.

Iets anders in dat eerste hoofdstuk opende mijn ogen. Rolf schrijft: ‘Ik verhoog in mijn hoofd de prijzen in winkels en restaurants altijd met vijftig procent. Dat is het bedrag dat een paar schoenen of zeetong á la meuniere mij echt kost – voor aftrek van de inkomstenbelasting op mijn inkomen. Stel dat een glas wijn tien euro kost, dan moet ik vijftien euro verdienen om me dit te kunnen veroorloven. Deze vorm van mentaal boekhouden helpt me om mijn uitgaven in de hand te houden.’

Briljant. Toch? En realistisch. De prijzen in de winkel zijn voor ons allemaal netto prijzen. Wat daar staat, dat betaal je ook. Je krijgt niets meer terug via de belastingdienst. Je salaris is bruto. Daar betaal je nog wel belasting over. Laten we – voor Nederland – rekenen met een belastingpercentage van 40%. Wil jij in de winkel een bank kopen van 500 euro, dan moet je bruto dus 700 euro bruto hebben verdiend. En dan denk je er misschien nog een keer extra over na.

Zo staan er nog wel meer eyeopeners in het boek. Een aantal over geld. Leuk, wel, aangezien de meeste schrijvers en goeroes doen alsof geld iets verwerpelijks is en geen enkele invloed heeft op je geluk. Deze man erkent het belang ervan en heeft er hele nuchtere en inspirerende ideeën over. Gaat dat lezen, zou ik dus zeggen. Voor een ‘goed leven’ en voor gewoon eens wat nieuwe inzichten, ook over je financiën.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.