“Mezelf een vast salaris uitkeren geeft zoveel rust”

Renée Lamboo (36) begon vier jaar geleden de website PorteRenee.nl. Als een hobby. Inmiddels is het een serieus bedrijf geworden. Ze vertelt hoe die groei ontstond en deelt haar grootste financiële, zakelijke les.

Wie: Renée Lamboo van PorteRenee, een online financieel platform dat ze samen met haar man Kasper Kooij runt. Er werken vier parttime freelancers mee.  

Startdatum: Kerst 2017

Inkomsten: Keert zichzelf ieder maand een vast salaris van € 4.000 bruto / € 3.000 netto per maand uit. 

“Sinds mijn 21e werkte ik als freelance journalist voor kranten en tijdschriften. Na ruim 10 jaar was het vuur eruit. Ik wilde wat anders, maar wat? Tijdens de kerstdagen had ik even geen deadlines. Er ontstond ruimte in mijn hoofd. Ik schreef al langer verhalen over geld. Ik had zelf namelijk flinke schulden gehad ooit en kon nooit leuke, motiverende en informerende verhalen over geld vinden. Toen ontstond het idee om een eigen website te maken, waar ik zelf die motiverende verhalen zou gaan schrijven.”

Strak businessplan en aankloppen bij de bank?

“Welnee. Ik had helemaal geen startkapitaal nodig. Mijn man flanste een WordPress-site in elkaar. Kosten: € 7. En ik zette mijn eerste artikelen erop. Als ik eraan terugdenk: het was zo slecht, maar je moet ergens beginnen. Start before you are ready! Je leert het al doende wel. Al snel zag ik in de Analytics van de website dat er bezoekers kwamen. Ik was compleet euforisch!”  

Hoe erg ging je erin op? 

“Nou, mijn man heeft serieus te weinig aandacht gehad in die eerste periode, haha. Elke avond, nadat ik mijn werk als journalist af had, zat ik in bed voor de site te tikken. Na zes maanden begonnen we een beetje te verdienen aan de site. Toen ben ik met mijn oude werk gestopt. Ik had wat spaargeld en mijn man had een inkomen. Het was in het begin geen vetpot, maar ik wilde de sprong per se maken. Eng vond ik dat eigenlijk niet. Ik had rotsvast vertrouwen dat dit wat zou worden.”

Hoe staan jullie er nu voor?

“We hebben een solide basis, het loopt. Ook hebben we een veel groter bereik dan toen we net begonnen. We worden veel benaderd door bedrijven en merken om samen te werken. Zeker nu geld de laatste jaren een veel meer besproken onderwerp is. We zeggen heel vaak nee, omdat het niet past of niet goed voelt. Die luxe hebben we nu. Wat we wel doen, voelt goed. Kasper en ik, wij zijn precies hetzelfde gebleven. We zijn creatieven, dus nog steeds slecht gestructureerd, haha. Gelukkig hebben we nu mensen die ons daarmee helpen.“  

Is het de vrijheid die voor jou belangrijk is, in het ondernemen? 

“Ik zou het nooit meer willen, veertig uur op een kantoor voor een baas werken. Die vrijheid, die is voor mij nummer 1. Die zit voor ons ook in snel schakelen. Wij kunnen zondagmiddag iets bedenken: dit is vet, dit gaat we doen! We kunnen zelf beslissingen maken, zonder dat we door allerlei lagen heen moeten, zoals bij grote bedrijven. Het gaat snel, daar hou ik van. We hebben zelf de controle, maar dat heeft ook een keerzijde.” 

Wil je ook als zelfstandige aan de slag? Of ben je zelfs al begonnen? Dan hebben we een cadeautje voor. We maakten een GRATIS starterskit voor ondernemers met daarin aantal handige Excel-sheets, een podcast door ons over ondernemen, drie video’s en een paar toffe printables voor aan de muren van je (thuis)kantoor.
Je kunt deze hier downloaden op de website van Knab, de bank waar wij al jaren onze zakelijke rekening hebben. Ga die vooral downloaden en laat je inspireren op je weg naar succes!

En die is?

“Het gaat altijd door. Bij ons lopen werk en privé compleet door elkaar. Als mensen zeggen: ‘Wij houden werk en privé gescheiden,’ dan moeten wij hard lachen. We zouden niet weten hoe. Het gaat altijd door. Ook in het weekend. Hebben de kinderen vakantie, dan nemen we ze mee naar kantoor als we een podcast opnemen. Ach, dat heeft ook wel weer wat. PorteRenee is ons leven. Dat is soms vermoeiend, en mensen om ons heen verwonderen zich soms. Hoe houden ze het vol? Maar omdat je zo van het werk en het bedrijf houdt, levert het ook veel energie op.”

En dan nu wat iedereen wil weten: wat schuift dat? 

“Sommige maanden zijn vet, andere mager. Dat was klungelen in het begin. Als er dan geld binnenkwam, gingen we wat leuks doen. Of belegden we het privé. Onze boekhouder zei: ‘Ga alsjeblieft werken met een vast salaris. Keer jezelf elke maand een vast bedrag uit, en dat is het.’ Hij zag de chaos op de zakelijke rekening. Omdat we een BV in wording zijn, moeten we onszelf een minimaal salaris uitkeren van € 47.000. Dat is € 4.000 bruto per maand per persoon, ongeveer € 3.000 netto. Dat is meer dan we nodig hebben, dus beleggen we privé, lossen we af op de hypotheek en sparen we voor bepaalde doelen.”

Ging je weleens de mist in? 

“Jazeker. Ik heb me altijd verzet tegen grote uitgeverijen die een betalingstermijn hanteren van negentig dagen bijvoorbeeld. En dan alsnog het geld te laat overmaken. Ik vind dat minachtend. Ik nam me voor: mensen die voor PorteRenee werken, ga ik altijd snel betalen. Zo creëer je loyaliteit. Voordat er structuur was in die zakelijke kosten en ons eigen salaris, gebeurde het wel eens dat we aan het einde van de maand de freelancers netjes konden betalen, maar onszelf niet. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Een vast salaris schepte duidelijkheid en scheidde privé-geld van zakelijk geld.”

Ondernemers, de gouden tip!   

“Neem een zakelijke rekening en keer jezelf een minimum salaris uit. Als je een BV runt is dat minimaal het DGA-salaris, maar als zzp’er kun je dat helemaal zelf bepalen. Reken uit wat er gemiddeld per maand binnenkomt en wat je kosten zijn. Vergeet ook je belastingen en btw niet. Bepaal zo je netto salaris. Zorg dat je ook zakelijk een spaarpotje opbouwt voor kosten of tegenvallers. Dat salaris kan ook bijvoorbeeld een paar honderd euro zijn, als je een bedrijf opstart naast je vaste baan. Mensen denken vaak: dit komt er binnen dit neem ik ook op. Niet doen. Ik hou van onvoorspelbaar, maar op dit gebied is vastigheid heilig. Dit had ik veel eerder moeten doen!” 

Download de GRATIS starterskit voor ondernemers hier

Dit artikel is een samenwerking met Knab. De inhoud is 100% PorteRenee

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.