Minder moeten, meer leven. Dé nieuwe trend!

Het is een trend. Nu officieel. Overal verschijnen artikelen over ontsnappen aan het moeten. Gewoon even wat minder willen en moeten en wat meer leven. 

Meestal ben ik niet zo van de trends. Je hebt net een spijkerbroek met wijde pijpen, zijn de skinny jeans weer in. Of andersom! Het is gewoon een slimme truc van de mode-industrie om ons vooral aan het kopen te krijgen en houden. Op een gegeven moment, als je eenmaal volwassen bent, hoop ik dat je je eigen stijl vindt. En je niet meer laat leiden voor wat volgens anderen leuk of hip is. Zo werkt het ook met de rest van je leven. Deel het in zoals het jou gelukkig maakt. Doe niet gewoon hetzelfde als vriendin. Huis, hypotheek, twee auto’s. Misschien is dat voor jou niet de weg naar geluk.

Lees meer: Doorbreek het patroon van meer, beter en groter

Ik heb lang geleefd zoals ik dacht dat het moest en hoorde. Met die hypotheek en de drang om alsmaar te groeien. Tot ik eind 20 was en voelde dat dat me niet gelukkig maakte. Ik wilde niet op een redactie werken, in de hoop daar te kunnen groeien. Ik ambieerde helemaal niet om ooit chef en daarna hoofdredacteur te worden. Leek me niks aan. Ik vond schrijven veel leuker dan manager spelen. Dat begreep niet iedereen om me heen. Ik werd freelancer en ben dat nog steeds. Ik kan zelf ideetjes bedenken en die uitwerken. Zoals PorteRenee ooit ontsprong in mijn hoofd en nu werkelijkheid is. Dat had onder een baas nooit gekund. Die had gezegd: daar valt geen droog brood in te verdienen. En daar had hij of zij natuurlijk gelijk in gehad. Ik doe dit met zoveel plezier dat geld geen grote rol speelt.

Lees meer: Deze geldboeken veranderden mijn leven

In mijn generatie, ik ben 33 jaar, zie ik steeds meer mensen kiezen voor geluk. Niet langer de haast, niet langer de files en de druk van een baas waarvan je altijd bereikbaar moet zijn. Niet langer die torenhoge hypotheek, die daar voor veel mensen bijhoort. Ik zie mensen nadenken over wat ze nu écht gelukkig maakt. Voor mij is dat nieuwe plannen bedenken en uitvoeren, de rust en tijd hebben voor mijn gezin en relatie en zo vaak mogelijk dingen doen die spontaan in me opkomen. Daar heb ik mijn leven naar ingericht en dat werkt heel goed. Ik moedig iedereen aan dat ook te doen. En daarom ben ik ook zo blij dat ik in steeds meer kanten, tijdschriften en op websites zie dat deze bewustwording doordringt. Laten we de tijd van burn-outs achter ons laten. Laten we individueel bepalen hoe ons leven eruit zou moeten zien. En laten we daar dan ook voor gaan. Los van verwachtingen, de al bewandelde paden en de druk van alsmaar meer, beter en groter. Ik deel naast mijn eigen ervaringen, ook die andere artikelen met jullie. In de hoop een ieder te investeren voor een gelukkiger leven te kiezen.

Onderstaande artikelen komen uit een reeks van (tot zover) drie uit Vrij Nederland. De journaliste blijft het hele jaar schrijven over dit onderwerp. Deze twee zijn gratis te lezen, aangezien je op de site drie artikelen voor niets mag lezen. Zie hieronder.

Minder moeten, meer leven, deel II: hoe maak je betere keuzes?

Minder moeten, meer leven, deel III: wanneer heb je genoeg geld?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+