Minder wensen = meer vrije tijd

Ik zie het overal om me heen. Gezinnen gevangen in een ratrace. Altijd maar rennen en vliegen. Door minder wensen te hebben en dus minder geld uit te geven, stap je er zo uit.

Een dure stationwagon wanneer er kinderen komen. Allemaal spiksplinternieuwe meubels, liefst van designers. Keukengerei in alle soorten en maten. Er is iets geks aan dit soort spullen. Veel mensen willen ze, ze kopen ze of lenen ervoor maar hebben geen enkel idee van de invloed die dit op ons leven heeft. Want het kost allemaal geld en dat geld moet ergens vandaan komen. Daar moeten we voor werken. Daardoor moeten onze kinderen misschien vaker naar de opvang, wat ook geld kost. We zijn zoveel aan het werk dat we eigenlijk nooit tijd hebben om die dure keukenapparatuur uberhaupt te gebruiken. We vangen onszelf in een soort hamsterwiel. We zwengelen het zelf aan, rennen ons vervolgens een breuk en klagen daar dan over. Want het leven is zo druk.. We komen nooit aan onszelf toe. Dat soort dingen.

De oplossing is zo simpel. Door minder te willen en wensen (vooral materiële) heb je lagere kosten, hoef je minder te werken em heb je weer eens tijd voor een tijdschrift op de bank. De oplossing is simpel maar heftig voor mensen. Want we worden groot met het idee dat we altijd meer en mooier moeten. Van de fiets naar reizen met de trein, naar een eigen autotje, naar een nieuwe auto vers uit de showroom. Het maakt niet per se gelukkiger, het is wat we om ons heen zien en wat we vaak ook thuis leren. Stilstand is achteruitgang. Nou, ik kan je vertellen. Stilstand kan heerlijk zijn.

Mijn man en ik hebben wat wensen ingeleverd. Die dure auto, al die keukenapparatuur (al kon die me al gestolen worden) verre reizen, dure kleding of designermeubels. We zouden het allemaal kunnen betalen, we kiezen ervoor het niet te willen. Als we het wel zouden willen, zou dat betekenen dat we meer moeten gaan werken, dat we onze kinderen minder kunnen zien en dat we niet meer kunnen sparen. Dat het is het no way waard.

Niet dat we ons werk niet leuk vinden. We vinden ons werk allebei een van de leukste dingen ooit. We zouden nooit willen stoppen. Maar er zijn ook andere toffe dingen in het leven. Zoals tijd met onze kinderen doorbrengen, samen door het bos wandelen midden op de dag of bijvoorbeeld schrijven op deze site, wat me zo ongeveer niets oplevert. Door al die dingen naast elkaar te doen, voel ik dat het leven goed is voor mij. Alleen maar werken, boodschappen doen, kinderen ophalen, koken, eten, even TV kijken en naar bed? Als de dagen er altijd zo uit zouden zien, zou ik daar persoonlijk niet gelukkig van worden.

Wij werken beide zo’n 5 uur per dag. Mijn man begint om 5 uur ’s ochtends in de radiostudio en is om 11 uur weer klaar. Als de kinderen op school en bij de gastouder zijn, werk ik. Op woensdag ben ik vrij, net als op vrijdag. Als er dan toch gewerkt moet worden, doet mijn man de kinderen. Of ik werk ’s avonds of wanneer mijn baby slaapt en de oudste lekker in zijn lego opgaat. Niet zoveel materiële wensen, geeft ons een heel ander leven. Natuurlijk is het soms nog druk, maar het gevoel in een hamsterwiel mee te rennen kennen wij niet. Wij lopen ons zelfgekozen pad. En ik gun het iedereen om een pad te kiezen dat bij je past. En als dat dan betekent dat ik dan maar geen dikke auto voor de deur heb staan en niet naar Amerika op vakantie ga, so be it.

Share

12 Comments

 1. Greet Reply

  Heel mooie blogpost Renee, bij ons (stel 40+ zonder kinderen) is de knop vorig jaar ook omgedraaid . Toen we beslisten om te verhuizen omdat we terug dichter bij de familie wilden wonen , hebben we nadat we een paar huizen met tuin bekeken hadden er bewust voor gekozen om toch voor een appartement met terras te gaan . Dit geeft zoveel vrijheid ! Snel schoongemaakt en je hebt zowiezo minder spullen als je kleiner gaat wonen , ook minder verwarmingskosten , het is supergoe geïsoleerd . Als je het dan van een afstandje bekijkt hoe anderen zich rot rennen , ben ik zo blij met onze keuze !

 2. Bouk Reply

  Je hebt helemaal gelijk! Wij doen het net zo, we werken samen 36 uur en hebben het goed! We hebben hier bewust voor gekozen en leven een fijn leven zonder stress en zonder “moeten”. We maken bewuste keuzes zodat we de dingen kunnen doen die wij leuk vinden, vakanties en genieten van onze vrije tijd! Zouden meer mensen moeten doen….

  1. Renee Post author Reply

   Leuk om te horen, Bouk. Soms voelt het alsof we de enige zijn die deze keuze maken, maar niet dus 🙂

 3. dertigermetkids Reply

  prachtig als t zo kan! huizen in de randstad zijn helaas niet zo goedkoop en we willen dichtbij (schoon)familie blijven wonen (al zou ik ook wel 2,5 u rijden verderop bij mn zusje willen wonen maar ja kan niet alles hebben :p daar zouden we beginnen zonder werk dus krijg je geen hypotheek 😉 lastig dus haha)

  wij werken beide, man fulltime en ik wisselend parttime of fulltime. ik ben gastouder. maar 5u per dag werken zou geen werk betekenen omdat niemand slechts 5u opvang per dag nodig heeft.. ik bepaal wel zelf welke contracten/gezinnen ik aanneem of niet. maar voor nu is dat alles wat maar in de weekplanning past.. dat zijn nu 4 kindjes flex en 1 met vaste dagen. genoeg voor nu, soms 5 dagen soms minder, helemaal prima. wie weet ooit wel minder werken, nu even verdienen (verdient niet zo veel nl dus zal wel moeten 5 euro per kind per uur, zelf ook 2 kinderen die gewoon meetellen bij t totaal van wat maximaal mag.. dus ja.. ) omdat we graag zelf wat financiele zekerheid willen opbouwen voor nu en later, is veel werken nu even de enige optie.

  1. dertigermetkids Reply

   btw wij gaan goedkoop op vakantie. 2 weken drenthe voor 700 ipv duur buitenland oid, nauwelijks naar de kapper (puntjes knippen 1 of 2 x per jaar..? zoontje helaas wat vaker :p man ook ivm kort model) niet uit eten, geen afhaalmaaltijden, abbo op plaswijckpark dus daar vaker heen dan naar andere betaalde parken altijd eigen eten en drinken mee, bewust maar 1 auto ipv 2 etc… dus t niet dat we voor de luxe dingen zoveel werken, maar gewoon om t financieel uberhaupt fijn op orde te hebben.. buffer en reserveringspotjes voor alles etc

 4. Mevrouw Money Wenkbrauw Reply

  Eens, werkt heel goed. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik niet zo makkelijk al mijn wensen uit kan zetten. Er zijn best wel wat dingen waar ik heel veel van geniet, die nogal wat geld en tijd kosten. Ik kan bijvoorbeeld 100 keer tegen mezelf zeggen dat ik geen groot huis nodig heb, maar ik geniet echt van ons huis.

  Ik heb wel geleerd om kritisch naar wensen te kijken: Is het echt míjn wens? Wat wil ik het liefst? Wt is het me waard? Helpt al enorm.

  1. Renee Post author Reply

   Alles niet meer willen? Dat is ook saai. Wij wonen ook in een groot huis (158m2) en ik ben er iedere dag ontzettend blij mee. Maar het kost ons geen vermogen!

 5. René Reply

  Wat mij enorm geholpen heeft om af te kicken van mijn “koopdrang” is het volgende: bij elke grote aanschaf (meer dan 50 euro bijvoorbeeld) reken ik eerst uit hoeveel uur ik hiervoor moet werken. Vervolgens vraag ik me af wat ik terugkrijg voor deze investering van mijn kostbare tijd. Als je weet hoeveel uren je moet werken voor die dure outfit of dat luxe diner dan bedenk je je wel twee keer.
  Als ondernemer moet je investeren, niet consumeren!

 6. Daantje Reply

  Wij hebben gelukkig nooit last gehad van die ‘rat-race’. Alle dingen die we willen hebben kunnen we aanschaffen, maar we hebben gewoon van onszelf niet zulke grote wensen en zo wel, dan sparen we ervoor ???? Die reis naar Amerika die jij noemt die gaan wij dus wél maken, maar wel pas over 8 jaar, dus zetten we elke maand een bedrag opzij en hoeven zo absoluut niet te rat-racen ????

 7. Babette @ Miss Happy Money Reply

  UItgaven omrekenen in hoeveel uur je ervoor moet werken doe ik ook.
  Gisteren had ik een tandartsrekening. Er stond onterecht een extra vulling op. Hierover gemaild en vandaag bericht dat het inderdaad een foutje was. Dit scheelt zo weer 70 euro. Dat is X uur werken denk ik dan.

  Morgen plaats ik op http://www.misshappymoney.nl een post over hoe wij ons design bankstel met ruim 80% korting kochten. Want door slechte ervaringen met ons vorige bankstel let ik nu beter op kwaliteit. Evengoed let ik dan op de prijs. Soms kun je wel je wens vervullen, en toch meer vrije tijd hebben.
  Maar je hebt gelijk. Als je veel dure wensen hebt en er meteen aan toegeeft betaal je er flink voor. En ja, dan moet je er ook extra voor werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *