beleggen

Nancy: ‘Volgens mijn plan heb ik straks 3,5 ton in beleggingen’

Nancy (31) heeft 38.000 euro aan beleggingen. Ze maakte drie jaar geleden een financieel plan en houdt zich daar gedisciplineerd aan: ‘Ik vertel vrienden maar niet hoeveel geld ik al in beleggingen heb zitten.”

Ik herinner me de dag nog dat ik voor het eerst geld belegde. De datum zelfs. Het was 18 januari 2016 toen dit avontuur begon. Ik had net een boek van de bibliotheek uit over beleggen. En een dag eerder hoorde ik tijdens het koken op de radio dat de beurs op een historisch laag punt stond. Vervelend voor anderen, een kans voor mij. Ik wilde nu instappen. Thuis zette ik €2.000 op mijn beleggingsrekening en investeerde het in indexfondsen. Er fladderden wat vlinders door mijn buik. Toch wel spannend. In de dagen erna volgde ik mijn beleggingen meerdere keren per dag. Dat doe je in het begin nog. Ik zag mijn geld dat jaar langzamerhand meer waard worden. Ik besloot: hier wil ik mee door.

Indexfondsen zijn fondsen die een index volgen. Een index is een verzameling aan bedrijven uit een bepaald land of sector. Bijvoorbeeld de AEX. Het indexfonds dat de AEX volgt, bevat dus alle aandelen die deel uitmaken van deze index. Je volgt zo de markt en spreid je risico en kansen.

In 2016 zette ik een financieel plan op. Ik maakte een Excel-sheet aan en rekende me suf. Ik werk als zzp’er. Als ik niets zou doen, zou ik het vanaf mijn 67e moeten doen van alleen mijn AOW. Mijn vriendin bouwt wel pensioen op in loondienst en ons huis is tegen die tijd afbetaald, maar toch. Ik wilde financieel onafhankelijk zijn. Met alleen AOW zou ik het kunnen redden, maar het was geen vetpot. Ik wilde op die leeftijd wel de financiele vrijheid hebben om een reis te maken of iets te kopen waar ik gelukkig van word. Dus besloot ik dat ik door te beleggen een pot geld voor later bijj elkaar te sparen.

Er bestaat een soort pensioen-vuistregel. Dat je goed zit als je 10% van je inkomen wegzet iedere maand. Ik besloot het iets ruimer te nemen, omdat ik graag eerder minder wil kunnen gaan werken. Dat betekende dat ik 5.000 euro per jaar in moest leggen. Als ik dat zou beleggen tegen gemiddeld 4% rendement, zou ik over 30 jaar zo’n 3,5 ton hebben. Het kan natuurlijk meer of minder zijn, maar daar reken ik mee. Het klinkt als heel veel geld. Maar het komt neer op ongeveer 1.000 euro per maand, naast mijn AOW. Omdat mijn doel nog zo ver weg was, leek beleggen me de beste manier om dat te bereiken. De spaarrente was en is trouwens nog steeds extreem laag. Omdat ik nog zoveel tijd heb tot mijn pensioen kan ik pieken en dalen op de beurs prima opvangen. 

Sparen of beleggen?

Wat is wijsheid: sparen of beleggen? In deze tool kun je zien wat in jouw geval het meest verstandig is. Of beleggen of sparen de beste keuze voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van hoeveel spaargeld je hebt en wanneer je dit geld weer nodig hebt. Vul de tool vooral in. Easy en leuk!

Op de site van het Nibud rekende ik uit hoeveel spaargeld ik moest hebben. Daar kwam zo’n €15.000 uit. Ik besloot daar nog eens €5.000 bovenop te gooien. Ik hou wel van de zekerheid die dat me geeft. Het lijkt misschien veel geld, maar als ik even minder werk heb en de auto gaat tegelijkertijd kapot, hebben we het best nodig. Ik leg de €5.000 die ik per jaar beleg, gedurende het jaar in. Als ik iets meer kan missen, leg ik iets meer in. Maar ik wil ook nog genieten. Een van mijn hobby’s is fotografie. Daarvoor wil ook nog wel eens een mooie, dure lens kunnen kopen.

Mijn ouders weten dat ik beleg. Zij doen dat niet, maar vinden het goed van me dat ik zo actief met mijn geldzaken bezig ben. Je moet haast wel in deze tijd, waarin je toch steeds meer zelf moet gaan regelen. Zij weten hoeveel ik ongeveer al heb ingelegd. Tegen vrienden en kennissen zou ik dat niet zo snel vertellen. Mensen denken dan snel dat je rijk bent. Wat, naar mijn idee, helemaal niet zo is. Dit is geld dat ik nodig heb voor mijn toekomst. Aan de andere kant ben ik er ook wel trots op, hoor. Niet alleen op dat ik een plan maakte en me eraan houd. Ook niet perse dat ik al goed rendement heb gemaakt. Maar vooral dat ik überhaupt begonnen ben met beleggen. Ik heb me niet af laten schrikken door het beeld dat veel mensen van beleggen hebben. Die mannen in glimmende pakken die zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld willen verdienen. Dat is niet mijn manier. Ik beleg op een rustige, langzame wijze naar een mooi vermogen toe. Ik adviseer iedere vrouw om iets met haar geld te gaan doen. Laat het niet door je handen glijden of verdampen op je spaarrekening. Verdiep je in de mogelijkheden. Kies wat bij jou past en bouw aan je eigen financiële toekomst. 

Dit artikel is een samenwerking met Rabobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

Share

8 Comments

 1. Dertigermetkids Reply

  Super! Wij doen precies t zelfde. Ook zzper, man in loondienst bouwt pensioen op. Koophuis is sowieso afgelost als we 62 zijn (misschien eerder maar beginnen nog niet aan extra aflossen ivm lag rendement). We zijn begonnen met 100 euro per maand inpeggen in 2017, vorig jaar verhoogd naar 200 en vanaf komende maand 300 per maand inleg. Geen specifiek doelbedrag nog daarvoor vind ik het te ver weg. De maandelijkse lasten kunnen dan makkelijk 2x zoveel zijn als nu… Maar wel heel bewust mee bezig. En genieten doen we ook zeker!

 2. Mr FireMe Reply

  Leuk en herkenbaar om te lezen! Wij volgen een soortgelijk traject, maar willen het dan in 15 jaar voor elkaar boxen. We zijn in 2017 begonnen en hebben nu zo’n 100k belegd, enerzijds in pensioenbeleggingen en een groot deel “vrij” belegd (box 3 vermogen)…op naar financiële onafhankelijkheid!

 3. A Dividend Dream Reply

  Ik hoop dat je dit – als het echt voor pensioen bedoeld is – in een pensioenrekening stopt. Dan is de inleg tot een bepaald bedrag fiscaal aftrekbaar (en dus gunstig). Het restant kun je dan in box 3 beleggen.

  Verder een mooi verhaal, goed om op deze wijze structuur aan te brengen in je geldzaken en je toekomst. Complimenten!

  1. Ellen Reply

   Dat is niet altijd gunstig, omdat je op het moment van uitbetalen afhankelijk bent van de stand van de rente. Het kan dus zijn dat je minder per maand uitgekeerd krijgt uit je pensioenrekening dan je in eerste instantie had bedacht. Verstandig om je hier nog iets verder in te verdiepen wat de voor- en nadelen zijn op de lange en korte termijn.

 4. L Reply

  Goed dat je er over nadenkt. Ik zou je ook laten adviseren over een FOR. Maar dat is ook afhankelijk van je inkomen of dat verstandig is.

 5. Kaspar Reply

  Die dip in 2016, die was voor mij juist einde verhaal. Ik ben in 2014 begonnen met beleggen. Mijn spaargeld werd destijds steeds minder omdat ik in die tijd niet rondkwam. Dus met het restant spaargeld gaan beleggen in een poging er nog iets van te maken. Het eerste jaar dik 10% rendement: 500 euro in de plus. Het jaar daarop klapte de boel in en was het bijna -20% en kwam ik op 500 euro verlies. Toen uitgestapt met een beste kater… uiteindelijk goed besluit, want daarna zakten de beurzen nog een stuk verder door.
  Anderhalf jaar terug weer begonnen. Helaas weer geen succes. Eind 2018 kregen de beurzen flinke klappen en ik zag pakweg 200 euro in rook opgaan. Ook gokje genomen met bitcoin. Relatief klein bedrag, want ik verwachtte dat de bubbel kon klappen. Hoopte paar maandjes winst te pakken en dan uit te stappen óf als ik mis zou gokken dat enkel die initiële winst zou verdampen. Wilde de oorspronkelijke inleg er ook meteen weer uithalen zodra ik eenmaal wat winst had (winst noem ik het, geen rendement. Het was ook meer een loterij!). Maar domme pech. Al na twee dagen klapte de bubbel, en wel zodanig dat ik in no time 80% van de inleg kwijt was! Au…

  Dit jaar gaan de beleggingen wel erg lekker! Maar onder de streep sta ik met 5 jaar beleggen nog steeds fors in de min…. tja. Ook dat hoort er bij hè…. resultaten uit het verleden….. 😉

  1. Nancy Reply

   Kaspar, dat is vervelend!
   Mijn plan is om het te laten staan. Als je 10 jaar kan wachten is zo’n dip geen probleem.
   En niet verkopen als de beurs laag staat, maar juist dan bijkopen.

   M’n rendement tot nu toe:
   2016: 10,2%
   2017: 4,8%
   2018: -7,8%
   2019: 15,2%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *