“Onze strandtent weer dicht en geen vergoeding van de overheid”

Nicolien (37) kocht samen met haar man strandpaviljoen Golfslag Wassenaar in Wassenaar. Ze  waren net twee weken open toen de coronacrisis uitbrak. “We krijgen als starters helemaal geen geld van de overheid.”

Door Chantal

“Ondernemen is voor ons niet nieuw. Eerder waren mijn man en ik eigenaar van meerdere pizzeria’s, maar de droom om een strandtent te beginnen was er altijd al. Tijdens mijn studententijd had ik een bijbaantje in een strandtent en grapte toen al tegen de eigenaar: ‘Later als ik groot ben, run ik ook een strandpaviljoen.’ Als mijn man en ik op het strand waren, zeiden we tegen elkaar: ‘Het zou wel te gek zijn, hè, ooit een eigen strandtent?’ Op een gegeven moment googelden we naar horeca te koop en kwamen we Strandpaviljoen Golfslag Wassenaar tegen. Het was alsof het meant to be was. En ondanks alle tegenslag voelt dat gelukkig nog steeds zo.” 

Pandemie

“In december 2019 kochten we het strandpaviljoen in Wassenaar. Twee maanden later, eind februari, gingen we open, en twee weken later moesten we alweer dicht. Corona, niemand wist hoelang het zou duren. Rutte zei in een persconferentie: ‘We doen dit met zijn allen.’ Mede op basis daarvan besloten we personeel in dienst te houden. Er zou tenslotte compensatie komen. Vervolgens bleek dat we als starters geen compensatie kregen. Helemaal niks. Uiteindelijk heb ik personeel moeten ontslaan. Het is het moeilijkste wat ik ooit als ondernemer heb moeten doen. Ik kon niet anders, ik moest het doen voor het voortbestaan van ons bedrijf. Ja, daar heb ik tranen om gelaten.”

Tegemoetkomingen

“Veel mensen denken dat alle ondernemers een vergoeding krijgen. Dat is niet zo. We zijn inmiddels een jaar verder en we hebben nog steeds geen compensatie ontvangen. Als ondernemer krijg je een deel van je kosten vergoed, maar de rest betaal je uit je eigen reserves. Personeel betaal je bijvoorbeeld voor 30 procent sowieso zelf. Natuurlijk ben ik blij met overheidssteun, zoals de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers), maar dat zet geen zoden aan de dijk. Het grootste deel moeten wij nog altijd zelf financieren.”

Kostenplaatje


“De opbouw en afbouw van een strandtent kost jaarlijks een ton. Reken €60.000 voor de opbouw en €40.000 voor de afbouw. Dan begrijp je waarom je geen koffie voor €1,50 op het strand kunt drinken. De kosten zijn gewoon heel hoog! En door zon, zand, zee en wind heb je ook nog eens veel onderhoudskosten. Die hakken erin. Het ene jaar verf je paviljoen en het andere je terrasdelen. Dan spreid je die kosten. Strandpaviljoen Golfslag Wassenaar is een traditionele strandtent. Het plan was om ’m te moderniseren. We hadden daar voordat corona uitbrak geen tijd voor en achteraf ben ik daar blij om, want dat heeft flink wat geld gespaard. Behoudend zijn heeft ons in dit geval een beetje gered.” 

Financieel verstandig 

“Gelukkig zijn wij altijd financieel verstandig geweest. Wij konden dit strandpaviljoen kopen, omdat we tien jaar hiervoor hebben geïnvesteerd en verstandige financiële keuzes hebben gemaakt. Dit paviljoen is deel van ons pensioen. Het is redelijk waardevast. Verder hebben we een privé-buffer en een zakelijke buffer. Van de privé-buffer leven we nu, die wordt wel langzaam minder. Doordat wij financieel sterk zijn, of eigenlijk waren, overleven we deze crisis. Maar als we dit jaar niet open mogen, dan wordt het problematisch. Veel ondernemers hebben het veel zwaarder dan wij. Hun stressniveau ligt hoger. Dat vind ik erg. Het voelt allemaal heel onrechtvaardig.”

LEES OOK: Zo kun je ondernemers helpen (en dit is waarom je dat vooral moet doen)

Back-upplan

“Die onzekerheid kost energie. Je weet niet wanneer de lockdown voorbij is. Nu is het elke keer pappen en nathouden. Het nieuws volg ik niet meer dagelijks, want het voedt angst. Ik probeer me daar zo veel mogelijk voor af te sluiten. We maken elke dag zakelijke beslissingen. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een back-upplan. Want wat gaan we doen, als we niet open kunnen? We proberen positief te blijven. Ik ben dankbaar – dat woord hoor je tegenwoordig wel erg veel, haha – dat mijn man en ik goed zijn in genieten van de dingen die wél kunnen en die ons geluk brengen. Zo hebben we met onze twee kinderen tijdens de eerste lockdown in het strandpaviljoen gewoond. Ik dacht: als we er niet kunnen werken, gaan we er gewoon in wonen! Dat was natuurlijk uniek.” 

Toekomst

“Het is niet altijd even makkelijk om moed te houden. Gelukkig hebben we vorig jaar een prachtige zomer gehad, waardoor ons terras vol zat – op anderhalve meter. We hebben nog één persoon in vaste dienst en we zijn wel weer aan het opbouwen. Het zou fantastisch zijn het weer een topzomer wordt. Want als er een factor is die van invloed is op onze winst is het de zon wel. Met slecht weer komt niemand naar het strand. Wel hebben we voorlopig nog te maken met de beperkingen. Normaal gesproken is er binnen ruimte voor 90 personen. Met de coronarestricties mag ik er maar 30 ontvangen. We moeten heel strak organiseren, willen we wat kunnen verdienen. Ook het aantal mensen dat op het terras mag is nog onzeker. Gelukkig zijn wij strijders! Afgelopen jaar was geen jubeljaar, maar we redden het. Dan wel linksom dan wel rechtsom.” 

Op de hoogte blijven? Check Golfslag Wassenaar op Instagram @golfslagwassenaar of @nicolien_l voor een persoonlijke kijk achter de schermen.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: