lendahand

Peter ging van een salaris €100.000 naar €0 (om de wereld mooier te maken)

Peter Heijen verdiende als bankier 100.000 per jaar. Hij leverde het allemaal in om een poging te doen de wereld mooier te maken. Hij bedacht Lendahand, een platform waar gewone mensen zoals jij en ik tegen rente geld uit kunnen lenen aan mensen in ontwikkelingslanden. En dat platform is inmiddels supersuccesvol. 

“Als kind wilde ik de wereld redden. Ik keek ieder programma over armoede en miste geen benefietavond op tv. Ik was oprecht verdrietig wanneer ik kinderen zag die geen eten kregen of mensen die eenzaam waren. Tijdens mijn puberteit verloor ik die betrokkenheid. Gewoon omdat ik ging puberen. De hele maatschappij draaide om geld verdienen en ik ging dat ook belangrijk vinden. Ik dacht: als ik veel geld heb, dan word ik gelukkig. Ik ging studeren en daarna bij een bank werken. Ik gaf advies aan vermogende mensen over hoe ze nog rijker konden worden. En ik verdiende zelf ook veel geld. In mijn laatste baan was mijn salaris rond de 8.000 á 9.000 euro bruto. Veel geld. Dat is fijn en ik genoot er best van. Toch knaagde het. Mijn werk maakte voor niemand écht een verschil.

Ik besloot op reis te gaan. Om na te denken over wat ik wilde. Ik ging naar Bangladesh, een van de armste landen op aarde. Ik zag kinderen van 5 jaar oud die alleen op straat leefden. Geen geld, geen kleren, geen ouders. Ze moesten leven van wat ze bedelend bij elkaar schraapten. Je weet dat het bestaat op aarde, maar als je het voor je eigen ogen ziet gebeuren maakt dat toch een ongelofelijk diepe indruk. Ik ontmoette er een vrouw die de kinderen hielp. Ze verzorgde ze en gaf ze een veilige haven. Het zette me aan het denken: ‘Wat betekent wat ik doe nu voor de wereld? Helemaal niets!” Ik wist wel dat ik in mijn eentje niet iedereen kon redden. Maar in Bangladesh besloot ik dat ik wel iets moest doen. Op mijn eigen manier. 

Mijn idee was om vanuit Nederland geld uit te lenen, aan projecten in ontwikkelingslanden. Zo konden mensen in Nederland een beetje rente over hun spaarcenten krijgen. En konden mensen in landen als Bangladesh dat geld investeren in het opzetten of laten groeien van hun bedrijven. Of het gebruiken om bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak leggen, zodat de kinderen ‘s avonds thuis konden studeren. Dat soort kleine veranderingen kunnen daar het lot van gezinnen bepalen. Ik geloof niet in geld geven. Daarmee creëer je afhankelijkheid. Door het uit te lenen en daar regels aan te stellen, ben je gelijk aan elkaar. Jarenlang worstelde ik met het idee. Hoe moesten we het aanpakken? Hoe kon het werken? Aan welke regelgeving moest ik voldoen? 

Ik was inmiddels gestopt met werken bij mijn baas. Ik was boventallig verklaard en voelde dat dat goed was. Ik moest dit avontuur aangaan. Mijn vrouw werd kostwinner want ik verloor mijn inkomen. En verdiende in die tijd 0 euro per maand. Ons spaargeld ging snel op. Als de auto stuk zou gaan, hadden we een probleem. Na drie jaar lanceerde ik in 2014 eindelijk Lendahand. De eerste klant die geld uitleende was mijn eigen moeder. Mijn vrienden legden in. Andere familieleden. Ik weet nog goed dat er voor het eerst iemand geïnvesteerd had die ik niet kende. Haar naam was Tineke, dat weet ik nog goed. Ik liep juichend door het huis. Yes, het werkt! Aan het einde van de maand konden we 1100 euro overmaken naar ons eerste project op de Filipijnen. Het geld ging vrouwen die taarten bakten en mensen wilden aannemen om zo hun bedrijf te kunnen uitbreiden. 

Nu 5 jaar later gaat er maandelijks 2 miljoen euro door ons platform heen. Nieuwe inleg, maar ook uitbetaalde rente. We hebben nu voor 30 miljoen aan leningen uitstaan. Steeds meer mensen weten ons te vinden. Dat komt ook doordat de spaarrente in Nederland zo extreem laag is. Je krijgt bij ons in de meeste gevallen tussen de 3 en 4% rente over wat je uitleent. Dat is niet extreem hoog, maar wel veel beter dan bij de bank. En voor de ontvanger is die rente lager dan dat ze in hun eigen land zouden betalen, als ze daar al een lening kunnen krijgen. We merken dat mensen het belangrijk vinden om te weten waarin ze investeren. Mensen willen hun geld niet meer in olie en wapens steken. Ze willen dat hun investering bijdraagt aan een mooiere wereld.

Meer weten over hoe investeren via Lendahand werkt? Ik schreef een uitgebreid stuk over mijn eigen eerste investering en hoe dit allemaal werkt.

Mijn vette salaris van toen, verdien ik niet meer. En dat hoeft ook niet. Ik weet inmiddels dat dat me niet gelukkig maakte. Ik krijg een prima maar bescheiden salaris, waarmee we de rekeningen kunnen betalen. Mijn gezin en ik wonen niet meer in de Pijp, maar in een dorpje naast Utrecht. Dat scheelt. Al ben ik nog altijd blij dat mijn vrouw ook nog altijd werkt. Naast mijn salaris krijg ik vooral veel voldoening. Ik bezoek af en toe projecten. Bedrijven die konden groeien dankzij het geld dat via ons uitgeleend werd. Ik spreek mensen die daardoor in dienst konden komen. Ze vertellen dat hun kinderen door dat inkomen naar school kunnen of dat ze nu in een beter huis wonen.Dat maakt me blij en tevreden. Een gevoel dat ik vroeger miste.”

Dit is een artikel is een samenwerking met Lendahand. De inhoud is voor 100% van mij.

Share

11 Comments

  1. Geldover Reply

   Sorry, maar vind deze reactie niet zo gepast. Dit stukje is door iemand anders geschreven gun haar dan ook de referal. Mocht je een eigen blog hebben wellicht daar ook je eigen stukje schrijven?

   1. Ingrid Reply

    Als Renee het ongepast vind dan is het aan haar om het weg te halen.
    Renee heeft ook een stukje over Peaks geschreven en daar worden deze links constant geplaatst.
    Ik kan hier nergens uit opmaken dat Renee hier referal voor krijgt.

 1. W. Reply

  Dit is een artikel is een samenwerking met Lendahand. De inhoud is voor 100% van mij.
  “De inhoud is voor 100% van mij”, kan elke reclame schrijver z’n beetje wel zeggen.

  Zie alleen nog maar gesponsorde artikelen op je website, beetje jammer.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Alleen maar? één per week is veel. De afgelopen weken helemaal niet. Dit is echt een onterechte conclusie, W. En bovendien: ik werk samen met merken die ik steun en me goed bij voel. Dit is mijn werk he? Volgens mij krijg jij ook salaris? Ik gun het je van harte.

 2. M Reply

  Ik investeer af en toe ook bewust bij lendahand en ben met een zelfde soort gedachten daarmee begonnen. Vroeger waren het vaak hele lange projecten, terwijl ik bij voorkeur investeur voor een half jaar. Dan kan ik meerdere ondernemers pj helpen.

 3. Martine Deen Reply

  Wat een geweldig project!
  Mensen niet zielig vinden maar geld aan ze lenen, waardoor ze een bestaan kunnen opbouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *