Je plant je vakantie. Je plant wanneer je werkt. Je plant afspraken. We plannen ons suf. Alleen plannen we ons financiële leven vaak niet. Ik zou zeggen: begin daar vandaag mee.

Jullie denken misschien dat ik heel gestructureerd ben, maar dat ben ik niet. Mensen die me kennen zullen me eerder omschrijven als rommelig en chaotisch. Jep, that’s me. Ik heb wel eens geprobeerd daar iets aan te doen. Ik logeerde eens in het huis van een vrouw die zelfs haar plastic tassen allemaal hetzelfde opgevouwen had en op kleur gesorteerd. Toen besloot ik: een beetje orde moet er bij mij ook in komen. Dat voornemen smolt binnen een paar dagen weer als sneeuw voor de zon. En nu ik 33 jaar ben, heb ik niet meer de ambitie om mezelf te veranderen. Ontwikkelen: ja. Maar ik accepteer mezelf nu zoals ik ben, ook de chaos.

Plannen is niet mijn hobby. Toch moet het. Ik plan wat we ’s avonds eten, omdat we anders te vaak bij de McDonald’s belanden. Ik plan mijn werkdagen, omdat mijn kinderen anders al mijn tijd opslurpen. En ik plan sinds een aantal jaren ook mijn financiële toekomst. Dat klinkt misschien saai, maar het werkt voor mij juist zo goed omdat ik het motiverend vind. Ik stel mezelf doelen en ga ervoor om die te halen. Een uitdaging doet iets met mij. Geen idee waarom. Dan wil ik gewoon dat het lukt.

Je financiële toekomst plannen voorkomt dat je straks 70 bent en niets voor jezelf geregeld hebt. Gewoon omdat het leven anders liep. Omdat het er niet van gekomen is. En alle varianten op die twee redenen. Geld komt niet vanzelf op je spaarrekening terecht. Je hypotheek is niet zomaar afgelost. Dat moet je willen, dat moet je besluiten en ervoor gaan. Plannen heeft een beetje een suf imago. Alsof je minder leeft wanneer je ook plant. Alsof het dan allemaal minder spontaan is. Onzin! Door je financiën te plannen, sluit je een meeslepend en spontaan leven niet uit. Rijd spontaan eens door naar Antwerpen wanneer je toch al bij Rotterdam bent. Of trek je kleren uit en duik in je blote kont de zee in. Dat heeft niets met geld te maken. Spontaniteit zit in je hoofd, niet in je portemonnee.

Oke, je financiële toekomst plannen. Sounds good. Maar hoe? Ik help je op weg.

Er zijn drie verschillende soorten financiële doelen om te plannen.

 1. Korte termijn (één dag tot een maand)
  Ik noem dit eerder challenges dan doelen. Het zijn uitdagingen om anders met geld om te gaan. Een heel bekende is de No Spend Month. Daar ben ik groot fan van. Lees hier waarom ik af en toe zo’n maandje inlas: No Spend Month. Waarom ik hieraan begonnen ben. Een maand een beetje te ambitieus? Ga dan eerst eens voor een weekend.
  Het idee bij dit soort kleinere uitdagingen dan wel doelen, is om jezelf te confronteren met hoe je met geld omgaat. Het is een geweldig middel om dingen anders te gaan doen. Een weekend geen geld uitgeven? Dan ontdek je waarschijnlijk dat je weekend daar niet perse minder leuk van wordt, misschien juist wel leuker omdat je creatiever moet zijn zonder geld. Veranderingen lijken soms zo groot dat het je demotiveert. Hoe ga ik óóit een jaar lang geen onnodige spullen kopen? Tot je het eens een weekje probeert en het juist een toffe uitdaging blijkt. Dan lijkt zo’n doel opeens wél haalbaar.
 2. Doelen voor één of twee jaar
  Dit zijn eigenlijk mijn lievelingsdoelen. Kort genoeg om enthousiast te blijven. Ze voelen nog enigszins binnen handbereik, maar zijn wel zo groot dat het een echte uitdaging is. Dat het echt spannend wordt om te zien of je het haalt. Dit kan bijvoorbeeld het aflossen van een schuld zijn, je auto afbetalen, je studieschuld af betalen (als dat binnen zo’n termijn haalbaar is). Geen schulden af te lossen? Ga dan voor een spaarbedrag dat ergens voor staat. 10% van wat je droomhuis kost. Genoeg geld voor een wereldreis. Voor dit soort doelen is het belangrijk dat je jezelf blijft motiveren. Lees hier hoe: Zo blijf je gemotiveerd. Maak het doel zo tastbaar als kan. Hang een foto op de koelkast van de auto die je wilt afbetalen of van de reisbestemming die je wilt behalen. Praat erover met je partner, als je die hebt. Verlies je even wat enthousiasme? Dan kun je elkaar oppeppen.
 3. Lange termijn doelen
  Ja, ik weet het. Deze zijn lastig. Je pensioen, eerder stoppen met werken, je hypotheek aflossen. Het is allemaal een ver-van-je-bed-show. Het duurt nog zo lang. Misschien loop je voor die tijd wel allang onder een bus. Misschien haal je je pensioen niet eens. Hoe vaak ik dat wel niet gehoord heb. De kans dat je het wel haalt, is velen malen groter. En dat je tegen die tijd blij zult zijn dat je jezelf dit financiële doel hebt gesteld, dat weten we wel zeker. Dit zijn de doelen die bepalen hoe je leven er over tig jaar uitziet. Probeer deze doelen te blijven visualiseren. Hoe wil je dat je erbij zit ten tijde van je pensioen? Welke situatie wil je voorkomen? Sluit je ogen en zie het. Lukt dat niet? Dan kun je deze doelen ook opdelen in doelen voor één of twee jaar. Stel, je wilt na je pensioen de wereld rond reizen. Reken uit wat je daarvoor nodig hebt. Deel dat bedrag door het aantal jaar dat je nog te gaan hebt en je hebt een spaardoel per jaar. Ga vol voor dat bedrag. Zie het als een wedstrijdje met jezelf. Make it fun! 

Wat mij helpt is om niet te streng voor mezelf te zijn. Zo sparen wij al een paar maanden heel slecht. Ik heb een boek geschreven, mijn carrière om gegooid, ik investeer veel. Ooit gaan we daar de vruchten van plukken. Nu nog niet. Dat heb ik geaccepteerd. Daar maak ik me niet druk om. Er zijn vette tijden en minder vette tijden. Gun jezelf de ruimte om eens van het pad af te gaan. Leg jezelf niet aan de ketting omdat financiële doelen het meest belangrijk zijn. Dat zijn ze niet. Als jij van de 30 jaar tot je pensioen 20 jaar heel goed spaart en 10 jaar wat minder goed, heb je nog altijd een mooi vermogen bij elkaar gesprokkeld. Een stuk meer dan de meeste denken, vermoed ik.

Dus, samengevat. 
– Stel doelen
– Maak het tastbaar
– Bewaar je motivatie
– Wees niet te streng voor jezelf.
– En ga ervoor

Ik ben heel benieuwd naar jullie doelen.. Delen jullie ze met me?

Hoera, in oktober ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com. Vind ik leuk!