Rijk worden? Leef (soms) alsof je arm bent!

Rijk word je niet van leven alsof het geld tegen de plinten klotst. Miljonairs weten dat allang. Ik had deze week opeens ongepland bijna geen geld en ontdekte hoe dat je rijk maakt.

Het werd tijd. Ik zat al jaren bij een bank waar ik niet echt tevreden over was. Omdat we een nieuwe hypotheek afsloten, kregen we korting als we bij die andere bank een rekening openden. Ja, voor 0.1% minder rente betalen, 30 jaar lang, wil ik dat best doen. Dus moesten we een paar handtekeningen zetten en de overstapservice werd in gang gezet. Superhandig, zeiden ze daar. Jazeker! Maar dan moet je wel de goede rekeningnummers doorgeven. Ai! Per ongeluk gaf ik het rekeningnummer van de gezamenlijke rekening door. Daar betalen we eigenlijk alleen boodschappen, benzine en leuke dingen van. Daar zitten geen automatische incasso’s op die overgezet moeten worden. Oeps. Foutje, bedankt. Zo werd onze administratie gedurende één maand een gigantische chaos. Ik ging keihard aan de slag met het wijzigen van rekeningnummers. Maar was even vergeten hoeveel bureaucratie daarbij komt kijken. Kortom; ik ben nog steeds niet helemaal klaar.

Lees ook: Hoe time management me rijk maakt

Daardoor gebeurde het dat we even niet konden pinnen. Ik zal je niet met de details vermoeien. Ik kon nog net de boodschappen á 83 euro pinnen en 50 euro opnemen voor cash in mijn portemonnee. Dat was het. Daar moesten we het even mee doen. En toen gebeurde er iets dat ik niet aan had zien komen. Het besparen ging opeens als vanzelf!

= Bij de supermarkt dacht ik vier keer na over iedere aankoop. Ook belandde er geen enkele aankoop in mijn mandje die niet op mijn lijstje stond.

= Een fantastische stoel, die ik al helemaal in ons nieuwe huis zag staan maar waar we eigenlijk geen plek voor hadden, liet ik toch staan. Ik had geen keuze. Ik had niet genoeg geld in mijn portemonnee.

= Het nichtje van mijn man kwam over. In Berlijn, waar ze woont, zijn de frieten (dit zijn haar woorden) ‘niet te vreten.’ Dus besloten we in ons dorp verse friet te halen. Normaal gesproken zou ik daar een paar kroketjes, milkshakes en kaassoufles bij bestellen. Niet deze week. Ik had het geld niet. Dus bouwde ik thuis heerlijke homemade hamburgers en vegaburgers. Ketchup, mayonaise, komkommer, tomaat, plakjes augurk. Superlekker. En het spaarde me weer 15 euro uit.

Zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen van geldkeuzes die ik bewuster maakte deze week, doordat ik niet zoveel geld tot mijn beschikking had. Ik ben überhaupt geen big spender, maar ik merkte dat ik nu echt minder uitgaf.

Lees ook: 15 dingen die je vandaag kunt doen, die je meteen rijker maken

De grote vraag blijft dan: was de week minder leuk dan andere weken, waarin meer geld werd gespend. Nope. We gingen naar de speeltuin buiten, in plaats van naar de speeltuin binnen waarvoor we entree hadden moeten betalen. We aten thuis, in plaats van bij de snackbar. Het was geen grammetje minder gezellig. Over grammetjes gesproken. Ik ben nog een kilo afgevallen ook. Oké, nu klinkt het wel heel erg alsof ik mijn gezin op rantsoen zet. Geen sprake van. Dat afvallen was ook wel de bedoeling. We hebben een heerlijke week gehad. En dat dat kon zonder (veel) geld uit te geven, maakt de week voor mij alleen maar toffer.

En nu dan? Die rekeningenrotzooi maar zo laten? No way. Ik ben doodsbang dat bepaalde rekeningen niet afgeschreven (kunnen) worden en dat er straks een brief bij de post zit of we even willen lappen. Hopelijk is alles volgende maand weer keurig op orde. Maar dat beperkte geldbedrag in mijn portemonnee en hoe voorzichtig ik daarvan werd, staat me wel aan. Misschien pin ik voortaan iedere week wel een paar tientjes. Daarmee moet ik het doen. Daardoor voel je veel sterker dat het het één of het ander is. Naar de snackbar kan, maar dat gaat dan van het boodschappengeld af. Of dat betekent dat je niet met zijn allen kunt gaan lunchen dat weekend. Dat vind ik best gezond. Het gevoel dat je geen bodemloze put vol geld hebt. Zo voelt een pinpas soms. Is de rekening leeg? Dan boeken we toch wat terug naar de spaarrekening? Bij cash geld geldt: op = op. Dat gevoel is alleen zo sterk bij contanten. Dus misschien ga ik wel een paar decennia terug in de tijd. Lekker old school.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

14 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Tja ik doe dat al jaren, iedere week een vast bedrag opnemen en daar moet je het mee doen.
  Zo heb ik ook lekker kunnen sparen! 😉

 2. Cynthia Reply

  Hoi Renee,

  Ik ben een relatief nieuwe lezer van jouw blog maar ik moet zeggen dat jij mijn ogen echt hebt geopend!

  We zijn eens goed gaan kijken naar onze uitgaven waardoor we al 5000 euro hebben kunnen besparen op jaarbasis door alleen al de 2e auto weg te doen, beiden om loonsverhoging hebben gevraagd (en gekregen!) en inderdaad een vast bedrag te pinnen voor boodschappen.

  Daarnaast ben ik ook nog eens minder gaan werken omdat mijn vriend in ploegen werkt. Hierdoor kunnen wij op 3 dagen per maand na de kinderen lekker thuis laten en niet naar de opvang te brengen.

  Bedankt Renee!

 3. Kaspar Reply

  Inderdaad is een beperkt budget een perfecte manier om even weer bewust zuinig te zijn! Alleen het wekelijks (of maandelijks) een bedrag pinnen doe ik echt niet meer aan. Verschrikkelijk onhandig, maar belangrijker: geen inzicht waar het geld heen gaat (of je moet handmatig alles bij gaan houden, bonnetjes bewaren etc… Heb wel betere dingen te doen!).
  Ik heb maandelijks vaste budgetten voor bepaalde zaken (zoals winkelen, boodschappen, hobby, etc.). Die budgetten ga ik nooit overheen. Of het is af en toe een bewuste keuze als er een keer wat prijzigs gekocht moet… Maar dan betekent dat wel dat ik de maanden daarna op hetzelfde zuiniger aan doe. Gewoon een stukje discipline. En in mijn geval betekent het geregeld dat na pakweg 3 weken na het salaris het geld op is. (soms iets eerder in een slechte maand!).. En ja, dan kán ik wel wat geld terugzetten van de spaarrekening! Maar dat doe ik niet. Dus ik sta eind van de maand best regelmatig in de supermarkt te puzzelen wat ik nog wel en niet kan kopen. En ergens vind ik dat nog leuk ook… Vooral omdat het een keuze is – en niet geboren uit échte armoede! Want ook dat heb ik gekend… En dan is het niet leuk, al kon ik er ook toen wel weer de sport in zien. (Ik leefde toen van ongeveer 700 euro in de maand en daar moest ook aflossen studiefinanciering a 130 euro van betaald en alle vaste lasten zoals woning, gas/water/licht, internet, telefoon, belastingen, verzekeringen, etc…. Ik woonde anti-kraak, had geen koelkast of wasmachine. Dan leer je wel om héél creatief met geld om te gaan… (als je het hebt over Excel sheets met begrotingen! Tot op de individuele etenswaren aan toe!). En de lessen die ik toen leerde pas ik voor een deel nog steeds toe! (al hoef ik nu niet meer voor 3 a 4 dagen te koken en alles te bewaren in potten – want ik heb gewoon weer een vriezer/koelkast!).

 4. Ilse Reply

  Nee niets voor mij, ik krijg juist stress van dat krappe gedoe met geld. Voor mij is rijk worden niet het doel van het leven. Als het zou moeten, dan is er geen keuze, maar dan zou ik al mijn energie en creativiteit aanwenden om meer geld te maken. En manlief ook.
  We sparen eerst als het salaris binnenkomt. Dat is heilig en de rest mag gewoon op. Geen budgetten, naar een fijne slager en veel bio. Een jong volwassen zoon en puber dochter die ons de oren van het hoofd eten. We doen geen gekke dingen, niet roken, niet drinken (man af en toe een whiskey), wel op zijn tijd, een hapje eten of lunchen, wat uitstapjes en een keer per jaar naar de zon.
  We hebben ontzettend veel geld bespaard door gewoon in ons huis te blijven wonen, al 19 jaar. We wonen onder de rook van Amsterdam. Op basis van ons inkomen zouden we veel groter en luxer kunnen wonen, maar we blijven gewoon in onze doorsnee tussenwoning. We genieten van het leven en hebben nog geen geldzorgen gehad. Dat is een zegen.

 5. Roos Reply

  Dat is vervelend, maar top hoe je er mee omgaat!
  Sinds een jaar ben ik om, vaste budgetten die ik maandelijks pin.
  Van wat er over is doen we leuke dingen of potten we op voor de vakantie. Ideaal! Van 8% sparen van onze salarissen naar 19% sparen gegaan, ik vind het geweldig!

 6. Seits Reply

  Wij werken met een weekbudget ( van maandag tot zondag) voor de boodschappen. Per dag schrijven wij de gepinde uitgaven op in het grote kasboek dat altijd op de keukentafel ligt.

  Een werkmenu is zeer handig om het budget goed te verdelen. Alles wat over is aan het einde van de week bepaald of wij in het weekend iets halen, bestellen, kopen in de sportkantine etc.

  De kinderen nemen wij ook mee in het proces in positieve zin.

 7. Wilma Reply

  Ik haal mijn boodschappen budget iedere week bij de geldautomaat op. Ik gebruik bij de supermarkt een zelfscanner waardoor ik gaandeweg de route zie voor hoeveel al in de krat ligt. Het helpt om bewust te zijn en niet teveel onnodige (lees lekkere) zaken te kopen en bewuste keuzes te maken. Wat na een week over is gaat in mijn Camino-pot dus zuinig inkopen levert snel een beloning op die motiveert. De Camino is iets van mij alleen en wil ik zelf verdienen door zuinig met het weekgeld te zijn zonder dat iemand iets tekort komt maar wel sober naar mezelf toe…

 8. Fred Reply

  Wat ik niet waardeer aan deze strategie is dat deze weliswaar op microniveau voordelen biedt, maar op macroniveau slecht uitpakt voor iedereen. Door te besparen, geef je geen geld uit aan de snackbar die op zijn beurt ook weer minder kan spenderen aan investeringen e.d. Geld moet uiteindelijk rollen, dat creëert welvaart voor eenieder.

  En ja, tuurlijk moet je een financieel buffer opbouwen, je hypotheek aflossen en beleggen is ook niet verkeerd. Maar probeer ook verder te kijken dan je eigen portemonnee.

  1. Kaspar Reply

   Huh? Dus ik moet geld uitgeven zodat ik meer welvaart ervaar? Lijkt me tamelijk onzin.

   Vergeet niet, het gaat hier niet om geld oppotten en nooit uitgeven. Het gaat om het opbouwen van een buffer. Voor sommigen om Financieel Onafhankelijk te worden en het geld dán uit te geven. Anderen voor het pensioen.
   Ikzelf spaar voor een eigen huis. Dat moet ook gekocht, ofwel dat geld rolt wel!
   Maar gelukkig niet naar de lokale snackbar oid!
   Dan zou het én niet opschieten én zouden mn aderen dichtslibben van al die ongezonde meuk… ?

  2. Marjon Reply

   Is niet helemaal waar. Wij bakken zelf friet voor ons gezin, 4 grote kids 16-23 jaar. Daar bespaar ik veel mee. Van dat geld kan ik weer andere dingen kopen Wat wat duurder is. Ook boodschappen bv. Maar ik ga niet onnodig de middenstand spekken, sorry.

 9. Manon Reply

  Terugboeken van de spaarrekening neem ik aan ?
  Wat ik me afvraag; het geld voor de hypotheek is er toch gewoon? Normaal gesproken wordt het van een andere rekening afgeschreven begrijp ik?
  Dat kun je dan overboeken?
  Geloof niet dat ik het begrijp…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *