tijd, meer vrije tijd, vrije tijd, sparen, besparen, porterenee, minimalisme, minder uitgeven, besparen, bezuinigen, minder

Rijkdom is niet veel geld, maar veel tijd

In onze maatschappij wordt rijkdom vaak gezien als hét ultieme doel. Ik stopte een paar jaar geleden met het najagen ervan. Voor mij is vrije tijd nu veel belangrijker. Want is de vrijheid om je dag in te delen zoals je zelf wilt, niet de ultieme rijkdom?

Het was een jaar of acht geleden. Ik had mijn belastingaangifte ingevuld en concludeerde: goed jaar gehad. Opeens werd ik overvallen door een angst: wat als het nooit meer méér wordt? Wat als dit is wat het is? Ik vond dat een vreselijk idee. Ik kom uit een ondernemersgezin waar stilstand werd gezien als achteruitgang. Het moest ieder jaar beter, meer, groter. Als ik daar nu aan terugdenk, moet ik er hard om lachen. Wat een grap.

Waarom kon ik niet gewoon tevreden zijn met wat ik had? Een prachtig eigen bedrijf, een goede omzet. Inmiddels ben ik acht jaar verder en sta ik er compleet anders in. Werkte ik ooit tien uur per dag, nu nog maar vier of vijf. Als ik dat al haal. Omdat ik nu zie dat ik niet zo’n groot deel van mijn dag wil besteden aan werk, hoe leuk ik mijn werk ook vind. Ik wil ook tijd hebben voor mijn kinderen, voor mijn man, voor mezelf en gewoon voor een uurtje op een bankje in de zon.

Lees ook: Hypotheek aflossen of beleggen? Wat levert het meeste op?

Nu zullen sommige mensen dit lezen en denken: hoe dan? De rekeningen moeten toch ook betaald worden? Goede vraag. Daarom zorg ik ook dat die maandelijkse rekeningen zo laag mogelijk zijn. Ik woon niet in zo’n duur huis als ik volgens de bank zou kunnen betalen. Geen twee auto’s (meer) voor de deur. Geen dure sportschoolabonnementen of boodschappen. Dat zorgt ervoor dat we lasten hebben waar we niet samen fulltime voor hoeven te werken. Niet dat we ons nooit eens een weekje over de kop werken, hoor. Maar wel uit vrije wil. En omdat alles gewoon zo leuk is! Niet omdat we de rekeningen moeten betalen.

Het ging bij ons uiteindelijk allemaal om keuzes maken. En ik koos voor meer vrije tijd, meer rust en (dat betekende voor mij) meer geluk. Eigenlijk wist ik al vrij jong dat ik wilde werken om te leven, in plaats van andersom. Ik kende ooit een man. Hij had het het hele jaar over de zomervakantie. Op de terugweg begon hij al af te tellen voor het jaar erop. Ik was zelf toen pas 19 jaar oud maar voelde toen al: Zo wil ik niet leven.

Toch liet ik me een paar jaar lang meezuigen in de gekte. Werken, werken, werken. Voor die vakantie, voor luxe spullen, een designertas. Whatever. Ik was gek. We zijn allemaal gek. We werken keihard om – met een beetje geluk – op ons 67e met pensioen te kunnen. En dan als een razende die bucketlist af te werken. Al gaat parachute springen en een wereldreis maken wel verdomde moeilijk met versleten heupen en knieën. Waarom leven we niet nu alvast? Fuck al die onnodige uitgaven, al die spullen, al dat hebben. Als je dat loslaat, en je werkt gewoon voor wat je nodig hebt, wat je écht gelukkig maakt en om wat te sparen voor later. Wat dan? Nou, ik kan het je vertellen: daar word je heel relaxed van.

Lees ook: Ik heb al 30.000 euro gespaard voor een appartement

Ik was pas 28 en mijn schouders zaten al jaren vast van de stress. Ik had geen zin om mijn zus en zoveel anderen achterna te gaan, zo een burn-out in. Ik miste een leven los van werk. Ik wilde mijn baby in slaap kunnen wiegen zonder dat ik eigenlijk het gevoel had iets anders te moeten doen. Ik wilde gewoon weer eens één ding tegelijk doen, met plezier, in plaats van altijd zo jakkeren. En toen ik er van de een op de andere dag mee stopte, niet meer meerende in het caviawiel dat de dag was, bleek dat de beste keuze ooit te zijn.

Niet dat mijn leven niet meer druk is. Twee kinderen, een huis, een man, een sociaal leven. Niksen, daar kom ik ook zonder acht uur werk op een dag, amper aan toe. Ik kan me niet voorstellen hoe ik alles zou bolwerken met een fulltime baan erbij. Respect voor alle mannen en vrouwen die dat wel lukt. Nu respecteert niet iedereen mijn keuze. Kritiek komt vaak van andere vrouwen die vinden dat ik mijn talent of potentie verspil, door niet 120% keihard te werken. Daar had ik best nog even moeite mee. Want ook in mij zit een feministe verborgen. Tot ik besefte; echte emancipatie is zelf je keuzes kunnen maken. Door mijn lage lasten ben ik met mijn parttime werk nog altijd financieel onafhankelijk van mijn man. Verder heeft toch niemand er ook maar iets mee te maken hoeveel ik werk?

Ik las laatst dat onderzoek uitwees dat 67,4 procent van de Nederlanders droomde van meer vrije tijd en minder werken. Ik zeg: doen. Voor de meeste mensen is het haalbaar. Al begrijp ik ook dat er bijvoorbeeld alleenstaande ouders zijn die keihard moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen. En dat er mensen zijn in allerlei andere situaties, voor wie dit verhaal niet opgaat. Dan is er nog een andere, flinke groep die nu zal roepen: voor mij niet haalbaar, dit. Maar voor wie het best realiteit zou kunnen worden, als ze iets durven in te leveren. Een beetje luxe misschien, een beetje geldsmijterij. Als je dit echt wilt en zo’n leven oprecht je droom is, dan zul je keuzes moeten maken. Misschien niet meer twee auto’s voor de deur. Iets minder vaak op vakantie? Of gewoon eens in een tent in plaats van een villa. Vraag je eens af: is dat wat je gelukkig maakt? Zo ja, prima, lekker blijven zitten. Zo niet: je kunt anders beslissen. Verhuis, doe een auto weg, ga niet meer naar de traiteur maar naar de Lidl of Adli. Behoud geld en krijg daarmee ook een beetje vrijheid terug. 

Share

3 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Tackle die ene slechte geld-gewoonte - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Eén baan? Zo 2017! Hussel je inkomen bij elkaar -

 3. Pingback: Er komt een PorteRenee-boek -

30 Comments

 1. Sabine Reply

  Tijd hebben is veel fijner dan geld hebben. Ik heb jaren geploeterd tijdens míjn schooltijd. 40 uur stage plus 20 uir werken ernaast om de studielasten te betalen. Bleghh, een jaar geleden storte ik in. Gelukkig ben ik nu afgestudeerd. Ik werk lekker 20 uur en kan daardoor 16 uur besteden aan het opzetten van een eigen bedrijf. Heerlijk de weekenden vrij! Ik geniet vol op ????

 2. dertigermetkids Reply

  zo herkenbaar. toch werk ik nu fulltime, als gastouder. omdat t op mn pad kwam om meer uren te werken (1 kindje kwam alleen vrijdag, nu 4 dagen soms 5 per week omdat haar andere gastouder stopte ivm zwangerschapsverlof) wel even fijn wat meer sparen. we willen graag t spaargeld op orde krijgen etc. leuk gevulde potjes, ik ben juist aan t overwegen of ik ok een eigen auto wil of niet.. of ik t geld ervoor over heb of niet (heb ook al een huishoudelijke hulp wat me 3 u poetsen per weekend scheelt.. kost ook wat… ) ben wel heel blij dat ik thuis werk en er dus wel ben voor de kids, maar ook weer niet 100% 😉 dus voelt dubbel. maar ik bepaal gelukkig zelf welke opvangkindjes ik wel of niet aan neem dus voor de toekomst bepaal ik zelf hoe druk ik het voor mezelf maak en welk inkomen er bij hoort. voor nu neem ik t hoe t is, druk.. chaotisch druk want er komt er maar 1 op vaste tijden en dagen de andere 4 wisselend. maar voor nu levert t even net wat meer geld op en sparen we wat meer (en leven ook zeker !! deze maand naar vrienden van amstel, mn man is nu 3 dagen weg met de kids naar een huisje.. we hadden neit tegelijk vrijgenomen en hij zag t niet zitten om al die dagen thuis te zijn met mijn opvangkindjes erbij :p ) alles kan (omdat we al voordelige keuzes maken :p en veel sparen). dus een beetje leven en veel werken is t nu..maar wel haalbaar voor nu en dat is t belangrijkste

  1. Renee Post author Reply

   Je moet doen wat voor jou goed voelt. En als dit het voor jou is, dan is dat toch top? Als je maar bewust bezig bent met je keuzes.

 3. Anni Reply

  Eens! Vrije tijd vind ik belangrijker dan geld. Vraag me wel af of het een generatie dingetje is. Had het er laatst met iemand over die een stuk ouder is. Hij had vooral materialistische doelen, groot huis, bepaalde auto. Dingen die mij niet veel interesseren.
  Krijg ook wel vaak de vraag waarom ik parttime werk terwijl ik geen kinderen heb, wat ik dan doe in die vrije tijd.

  1. Renee Post author Reply

   Ik denk inderdaad dat het een generatie-ding is. Ik ben zelf 32 jaar, jij waarschijnlijk ook van deze generatie. De babyboom generatie komt uit een tijd waarin de huizenprijzen almaar stegen, net als de lonen. Dewerkgever regelde alles voor je en je was verzekerd van aow. Onze toekomst lijkt wat dat betreft heel anders. Materialisme is iets uit de jaren 90, vind ik.

 4. Team CF Reply

  Ja, das leuk, maar geld is ook tijd ???? Dus buffelen we nog even door om wel “rijk” te worden volgens Nederlandse maatstaven om daarna heel veel tijd te hebben. Blijft een persoonlijke afweging, das waar. En we hebben de mazzel dat goeie banen hebben, maakt een groot verschil.

  Veel plezier met je vrije tijd ????

 5. Tevreden mens Reply

  Supergoed artikel Renee!

  Ik heb drie jaar geleden de kans gekregen om een studio te kopen van 36 m2 met een leuk en zonnig balkonnetje. Ik had een ruim driekamerappartement (huur) en ik heb heel veel spullen weggedaan. Vervolgens het roer volledig omgegooid. Niet meer een fulltime baan op kantoor en een reistijd van circa 15 uur per week, maar nu nog zo’n 20-24 uur werk per week. Wat een luxe! Ik voel mij een zeer tevreden en enorm bevoorrecht mens. True, ik kan niet veel spullen of kleding kopen en ik moet mij aan een wat strakker budget houden, wil ik deze levenswijze tot mijn pensioen kunnen volhouden, maar de zee aan vrije tijd voelt heerlijk! Daarnaast geniet ik dubbel van de kleine dingen in het leven, zoals het eten van een ijsje of het zien van een mooie film in de bioscoop. Je hebt gelijk, we zijn gek! Waarom laten we ons toch gek maken door de geldende normen en waarden van de consumptiemaatschappij waarin wij leven?

  Ik studeer nu parttime aan de universiteit en ik heb daarnaast voldoende tijd over om 3-5 x per week te sporten. Ik heb een tocht kunnen maken met een luchtballon en vorig jaar zelfs een skydive gedaan. De omgang met mijn vrienden is ook veranderd. Geen hele dure etentjes meer, maar lunchen of dineren bij elkaar en soms een gezellige picknick. Ja, ook ik krijg soms rare reacties. Ik werk nu parttime in de Thuiszorg als huishoudelijke hulp en dat vinden veel mensen vreemd; wie gaat er nu poetsen met zo’n achtergrond? Maar lieve mensen, mijn cliënten zijn altijd blij om mij te zien en zijn zo dankbaar als het werk weer gedaan is. Bovendien: als de emmers en dweilen weer zijn opgeruimd ben ik VRIJ!!!

  Ik gun dit ieder mens. Aan degenen die dit lezen: heb je ook die mogelijkheid? Pak je kans en geniet van het leven, want voordat je het weet is het alweer voorbij.

  Hartelijke groeten van een 49-jarige dame uit Zuid-Holland

   1. CHRIS Reply

    Geen stress is natuurlijk een droom (en een goede), ik kom zelf uit een Familie zonder kapitaal dus ik moest eea zelf doen. Ik ben sinds 50 met vervroegd pensioen (in Hongarije) en ik kan hier prima leven.
    Levensles voor mij is van 20 tot 30 bouw je carrierre en zet je op de kaart, van 30-40 nog hard werken, werk aan je salaris maar niet zo belachelijk hard werken als van 20-30 (12-14 uur per dag). Van 40-50 incasseren (gebruik je know-how (mijn vrouw heeft mij geholpen in de mindset). Nu ben ik met pensioen )EUR 500K + kapitaal.

    Ik wordt verdrietig van sparen sparen sparen. Kapitaal vergaren en genieten na 40+ (dan nog een paar jaar werken (en betaald worden) en klaar. Als je na 50 zo nu en dan nog iets (of nog Meer dan iets) krijgt voor wat je weet, grote plus (in mijn geval EUR 500 pd), maar niet echt nodig.
    Werk voor je 30e en maak je onmisbaar!!

 6. Leonard Reply

  Wat dacht je? Ik heb geen zin om een blog te maken dus gooi er maar eentje in die ik al (twee keer?) eerder geplaatst heb? Of is de sponsor gestopt?

 7. Melissa Reply

  Ik ben het helemaal met je eens. Tijd is zoveel belangrijker dan geld. Maar ik vind het soms zo moeilijk om te realiseren. Mijn man en ik zijn beide zelfstandig en kunnen niet rekenen op een vast inkomen elke maand. We werken vooral weersafhankelijk waardoor we de ene maand bijna geen inkomen hebben en de volgende maand zoveel werk staan hebben dat we niet meekunnen. Maar nu door de extreem droge periode stroomt het werk niet zomaar meer binnen terwijl de rekeningen wel blijven komen. Dan voelt tijd zo anders. Ik kan er dan niet van genieten omdat ik weet dat er eigenlijk zou moeten gewerkt worden om de vaste lasten te betalen. Ik vind het vooral moeilijk als zelfstandige om hierin mijn weg te vinden. Maar ik volg je nu al een tijdje en je tips vind ik echt super goed. Ik hoop dat ik ook zo ver geraak als jij en ik kan genieten wanneer ik tijd heb en niet hoef te werken omdat het moet maar om dat ik wil. Bij deze Dank je voor alle inspiratie!

 8. Franci Reply

  Er wordt een blog meerdere malen geplaatst alsof het nieuw is. Daar mag je wat mij betreft best iets van zeggen.

 9. Truus Reply

  Het gaat echt om de keuzes die jezelf (en met je partner) maakt. Wij hebben de eerste jaren dat wij samen waren fulltime gewerkt. We hadden een huisje met vaste lasten dat met één salaris betaald kon worden en het tweede salaris ging naar de extra aflossingen van de hypotheek. We kregen een kind en vanaf dat moment hebben we bij elke nieuwe fase opnieuw bedacht hoe we ons leven zouden gaan inrichten. Soms werkten we beide fulltime, soms beide parttime, soms werkte de ene fulltime en de ander nauwelijks etc. Steeds kijkend naar hoe het ons zou passen. En de omstandigheden veranderden regelmatig bij ons. Van fulltime werkende naar parttime werkende met daarbij een universitaire opleiding. Van werkend in loondienst naar zelfstandig ondernemer. Van gastouder naar kinderdagverblijf. Van kinderdagverblijf naar basisschool etc.

  Nu zitten we in een fase dat we beide fulltime werken, maar wel flexibel, waardoor we genoeg ruimte hebben om de dingen te kunnen doen die we willen doen. En daar horen een aantal dingen niet bij zoals het huishouden, het huis verbouwen en iedere dag koken. We zijn beide financieel onafhankelijk van elkaar. We gaan regelmatig op vakantie, een weekendje weg en uit eten. We hebben een jaar geleden ons droomhuis gekocht. We huren mensen in die die dingen doen waar we zelf geen zin in hebben of waar we niet goed in zijn en ons dus veel tijd zou kosten. Zo zorgen we ervoor dat er in ons dorp een aantal gezinnen de financiële mogelijkheden krijgen om ook hun leven te leven wat zij willen (net zoals je een bakker gebruikt om de broden te bakken als je dit zelf niet wilt of de kapper om je haren te knippen maken wij gebruik van een huishoudelijke hulp, een klusteam, een hovenier, een oppas, een restaurant, een camping, een strijkhulp etc.) . Dit is wat bij ons past, wij vinden het heerlijk op dit moment. Wat daaraan helpt is dat we werk hebben dat we beide met heel veel plezier doen! Minder werken en verplicht zelf het huishouden doen zou mij op dit moment minder gelukkig maken en tot stress leiden.

  Wij dromen niet van meer vrije tijd en minder werken, wij hebben een balans gevonden tussen moeten en willen. Een balans wat ons goed past en waar wij wel bij varen. En als er een fase komt dat één van ons anders wilt gaan we ons leven daar weer naar aanpassen.

 10. Geert Reply

  Denk dat t vooral de mindset van millenials en de druk die ze zichzelf opleggen. Als in: hele hoge verwachtingen van t inidivu en de teleurstelling wanneer ze eea niet waarmaken voor zichzelf. Volgens is t gewoon dat ze de helft van de tijd geen idee hebben wat ze nu écht willen en vast lopen op de gedachte “tja wat nu” (nadat ze zijn afgestudeerd en aantal jaar werken). Veel mensen zien omvallen en geholpen met het zojuist genoemde scenario.

  Maar laten we nu niet doen alsof 40u in de week werk veel is, want dat is het niet. Ik heb zeeën aan tijd over voor andere dingen, kunt je tijd ook gewoon effectiever indelen. Zwaar in NL heb je t sowieso niet. Stress en werkdruk leg leg jezelf op. Anders gewoon wat praatsessies met een coach/psycholoog en je hebt enkele extra handvatten om verder te kunnen.

 11. Martine Deen Reply

  Leuk stuk!!
  Een paar jaar geleden was de economie niet zo florisant, waardoor het mij niet goed lukte om een andere baan te vinden. Ik werkte toen gemiddeld 10-12 uur per week. Met 3 kleine kinderen thuis, vond ik het zwaar. Zat niet goed in mijn vel.
  Nu werk ik gemiddeld 16 uur per week, met daarnaast mijn gemeente raadslidmaatschap (16-20 uur per week).
  Ik ben helemaal opgebloeid! Geniet van mijn werkzaamheden en het vaker van huis zijn. Daardoor geniet ik meer van de kids.
  Met andere woorden. Kijk naar wat bij je past. Dat hoeft niet per definitie minder werken te zijn. Een andere baan kan ook helpen.

 12. Cissy Reply

  Het is ook wel het verhaal van de ‘hoog opgeleide’ (en mogelijk Randstedelijke?). Want de mbo’er die hard werkt om iedere maand rond te komen en die blij is met iedere extra storingsdienst, overwerkuur of zwarte klus is al blij als hij voor zijn zoon de zwemlessen kan betalen, als hij een vervangende auto kan kopen als de zijne stuk gaat, in de vakantie naar het pretpark kan of als hij de kosten voor een koopwoning bij elkaar kan sparen. Die heeft helemaal geen behoefte aan een designer tas, traiteur of villa op vakantie, ook niet als hij het kan betalen!

 13. Debby Penders Reply

  Ik ben mdt de vraag bezig of ik bij mijn komende contractverlenging wel 40 uur wil blijven werken, om dezelfde reden. Het enige wat ik vervelend vind is dat ik dan geen grote bedragen meer kan sparen, maar dat vind ik toch ook wel weer verwend klinken.

  Een dagje extra voor mezelf, dat is idd luxe.

  1. Mariëlle Reply

   Herkenbaar! Ik heb eerder 32 uur gewerkt, maar toen reisde ik 4 uur per dag… Nu maar 2 uur en dus vond ik 40 uur werken wel prima. Maar na 2 jaar begon het toch te knagen, maar 20% inleveren, dat is veel geld… Dus ik heb het compromis (voor nu) gevonden: 4×8 + 1×4 (en die laatste max. 4 dan lekker thuis). In de praktijk werk in de rustige maanden 32 uur en in de drukke 40 uur. En toevallig wijzigde dit op een moment dat ik een trede omhoog ging en iedereen volgens de cao 2% meer kreeg, dus ik merk het nauwelijks in de portemonnee. Maar wát een luxe zeg, héérlijk om op vrijdag al wat dingen gedaan hebben (boodschappen, wassen etc.) en dan het hele weekend vrij voor alleen maar leuke dingen 🙂 Mijn vriend werkt 40 uur, dus sparen kan nog meer dan genoeg. Als we wat grotere klussen in ons nieuwe koophuis gedaan hebben, wil ik zeker nog wel een stapje terug. Dan maar wat minder snel sparen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *