‘De val van onze dochter zette ook onze financiën op zijn kop’

De dochter van Rowan (42) viel acht jaar geleden naar beneden van een balkon. Een zware tijd volgde. Fysiek, mentaal én financieel. Maar vader Rowan heeft een financieel plan.

Het was 2012 toen de dochter van Rowan een ernstig ongeluk kreeg. Tijdens een open dag van een nieuw appartementencomplex waar zijn schoonouders gingen wonen, viel zijn toen 3-jarige dochter Emma van het balkon. Maar liefst 3,5 meter naar beneden. Een foutje van het bouwbedrijf dat vergeten was een stukje glasplaat te plaatsen. Een zware tijd volgde. Fysiek, mentaal én financieel. 

‘Voordat we het appartement van mijn schoonouders gingen bekijken heb ik nog gebeld naar het bouwbedrijf. Was het wel veilig genoeg? Dat was het zeker, werd mij verteld. Toen Emma en ik op het balkon liepen had ik haar losjes in mijn handen. En wat doet een klein kind? Die leunt tegen de glasplaat om zich te verwonderen over het uitzicht. We hadden niet door dat er een stukje glasplaat van 40 centimeter ontbrak. Emma viel naar beneden. Een hel. Toen we eindelijk bij haar waren – dat was nog niet zo eenvoudig door alle hekken op het bouwterrein – zagen we meteen dat het goed mis was met haar been. In het ziekenhuis kregen we te horen dat haar been op vier plaatsen gebroken was. En het groeibotje in haar enkel was kapot. De arts zei: ‘Laten we hopen dat moeder natuur haar gaat helpen’. Maar helaas was dat niet zo. Haar enkel groeide schreef waardoor ze niet meer kon lopen. Er volgde diverse operaties en een beenverlengende operatie. Een zwaar en pijnlijk traject waarbij Emma intensieve zorg nodig had. Onze toenmalige woning was niet meer geschikt. We moesten verhuizen en kochten een huis met garage die we ombouwden tot slaap- en badkamer voor Emma. Van een hypotheek van €260.000 gingen we naar een hypotheek van bijna €420.000. De emotionele impact is enorm. Maar ook ons financiële plaatje drukte op me.’

Wat een heftig verhaal. Niet alleen jullie leven stond dus op z’n kop, ook jullie financiën. Hoe hebben jullie dat extra geld opgehoest?

ongeluk financien

‘We hebben de hypotheek verhoogd én geld geleend. Want er was geen cash meer. Ik werk bij een grote bank en kon gebruik maken van een renteloze lening voor noodgevallen. En we hebben geld van onze ouders geleend. In totaal hebben we een kleine €20.000 geleend. Het waren niet alleen de veel hogere maandlasten waar we opeens mee te maken hadden. Er waren echt continu extra kosten. Zoals kosten in en rondom het huis, maar ook diverse therapieën die niet vergoed werden. Natuurlijk zijn we een procedure tegen het bouwbedrijf gestart. We hebben zeker €200.000 aan kosten gemaakt, inclusief hypotheek en verbouwing. Alles wat we opgebouwd hadden was op.’

Hebben jullie van het bouwbedrijf geld gekregen?

‘De aansprakelijkheid werd erkend. We hebben uiteindelijk €85.000 gekregen, op dat moment het maximaal haalbare. Bergen geld eisen, zoals in Amerika, werkt hier niet. Dat frustreerde natuurlijk wel omdat onze kosten veel hoger waren. De procedure voor het huis is nu afgrond, maar we zullen nog levenslang strijden voor Emma. Haar toekomst is op veel vlakken onzeker. We krijgen wel een Persoonsgebonden Budget (PGB). Het heeft enorm veel doorzettingsvermogen gekost om de toelage te krijgen waar we recht op hebben.’ 

Jullie hebben dus de zorg voor Emma. Werkt je vrouw ook nog?

‘Iris is gestopt met werken om Emma te verzorgen. Haar inkomen is dus weggevallen. Gelukkig heb ik een goed salaris, maar 70% gaat naar de vaste lasten door ons dure huis. Het bankwezen – waar ik in werk – verkeert ook in zwaar weer en ik moet echt keihard werken om mijn baan te behouden. Mentaal is dat zwaar want als mijn inkomen wegvalt hebben we grote financiële problemen. Op papier werk ik 40 uur, maar in de praktijk zijn dat er wel minimaal 50. Dat houd ik geen jaren meer vol. Daarom heb ik een financieel plan gemaakt en zoek ik naar neveninkomsten.’ 

Wat goed! Hoe ziet dat plan eruit?

‘Ik ben bedrijfskundig econoom en heb best veel verstand van financiën. Ik heb al onze geldstromen geplot in een Excel-bestand en gekeken waar we op konden bezuinigen. Eerst heb ik alle overbodige abonnementen eruit gegooid en de verzekeringen overgezet. In het plan heb ik toen 3 dingen opgenomen die ik wil doen om financieel meer ruimte te creëren. Ik ben een blogsite gestart (www.rofinancieel.nl). Hier schrijf ik heel transparant over mijn financiële keuzes. Ik hoop dat ik mensen ermee kan helpen en het schrijven helpt mij om zaken nog beter te structureren. Met de site hoop ik door middel van affiliate marketing wat extra geld te gaan verdienen. Daarnaast wil ik een deel van de hypotheek aflossen zodat de maandlasten dalen. En als het allemaal goed gaat wil ik (weer) in dividend gaan beleggen.’ 

Waar staan jullie nu?

‘Op een punt dat we weer vooruit durven te kijken. En we kunnen voorzichtig weer wat sparen. Spaargeld dat we gaan gebruiken om de hypotheek af te lossen. Maar we sparen bijvoorbeeld ook voor een grotere auto waar de elektrische driewieler van Emma in kan. En we beleggen €100 per maand voor Emma voor later.’Wat zijn je dromen?

‘Meer financiële ruimte omdat ik in de toekomst minder kan werken. Of een baan kan zoeken die minder veeleisend is. Dan kan ik er meer voor Emma zijn. En dan gaan we reizen. Voor het ongeluk was dat ons grootste spaardoel. We wilden Emma de wereld laten zien. Maar omdat ze toen nog zo klein was bleven we dichtbij huis. Nu willen we die reizen toch echt gaan maken.’

Heeft de veranderde financiële situatie tot spanningen geleid in jullie relatie?

‘Wij hebben de taken goed verdeeld en doen waar we goed in zijn. Iris is verantwoordelijk voor de zorg van Emma en alles wat daarbij komt kijken, zoals de afspraken met de artsen en therapeuten. Ik regel de financiën en onderhoud het contact met de advocaten. We bemoeien ons niet met elkaars keuzes, maar houden elkaar wel goed op de hoogte. Omdat we allebei onze eigen ‘taken’ hebben zijn er geen noemenswaardige spanningen geweest.’ 

Heeft de situatie jullie ook wat gebracht?

‘Emma is een goede spiegel voor ons. Ondanks het feit dat ze nog steeds veel pijn heeft, waarschijnlijk nog veel operaties moet ondergaan en haar toekomst onzeker is, kijkt zij vooral naar de dingen die nu mogelijk zijn. Ze geniet intens van kleine dingen en leeft in het hier en nu. Wij maken ons natuurlijk zorgen en zijn veel bezig met haar toekomst. Maar door haar leren wij ook meer samen te genieten van het hier en nu. Dat is veel waard.’

Wil je ook jouw geldverhaal delen? Om zo anderen te inspireren, te motiveren of te informeren?
Mail naar hello@porterenee.nl en meld je aan.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

15 Comments

 1. A.S. Reply

  Jeetje… op zo’n moment snap je gelijk dat gezondheid boven geld gaat. Indien je kind dit overkomt heeft geld geen enkele waarde meer. Dapper dat jullie je persoonlijke en financiële verhaal delen.

 2. FrederickDK Reply

  Verschrikkelijk! Ik mag er niet aan denken mocht dit met mijn kinderen gebeuren en dan nog eens de frustratie van verzekeringen die weigeren te betalen.

  Zo dapper dat jullie je verhaal hebben verteld hier. Misschien moeten we bij deze een crowdfunding organiseren. Alvast veel moed en sterkte en respect!

  1. M. Reply

   Ik sluit me hierbij aan, kunnen jullie wellicht een crowdfunding starten om iets meer ademruimte (financieel) te creëren? Ook kan ik adviseren om op zoek te gaan naar bijv. een maatschappelijk werker of stichting MEE zodat zij kunnen meedenken over financiële potjes en fondsen waar wellicht nog aanspraak op gemaakt kan worden?

   Heel verdrietig zo’n ingrijpende gebeurtenis die jullie hele gezinsleven op zijn kop zet met jarenlange gevolgen. Heel veel sterkte gewenst en mooi om te horen dat jullie dochter naar de mogelijkheden blijft kijken en jullie daarmee tot steun is!

 3. Lucinda Reply

  In moeilijke tijden zo je financiën onder handen nemen en nog ruimte zien om te sparen en beleggen is netjes. Ook het extra inkomen willen verdienen, omdat je ziet dat het werk zo snel teveel kan worden is een verantwoordelijkheid waar veel mensen wat van kunnen leren. Een heftig verhaal, maar ik zie vooral een vader die voor 100% voor zijn gezin gaat.

 4. Dio Reply

  Holy shit! Wat een ontzettende heftige situatie. Dit houdt je nooit voor mogelijk dat het kan gebeuren. Heftig zeg…

 5. Roel Reply

  NOOIT vergeten om commerciële linkjes in het verhaal te proppen. Ook met dit soort trieste verhalen………

  1. Tessa Reply

   Zure reactie. Deze blog is Renée’s en Kaspers werk, daarbij komt kijken dat er ook inkomsten gegenereerd moeten worden. Ik werk ook niet gratis, waarom zou Renée dat wel doen?

  2. Renée Lamboo Reply

   Serieus Roel? Dat ene linkje naar een GRATIS email cursus beleggen? Of dat linkje naar dat Excel-sheet van een paar euro waar we amper wat aan verdienen? Inderdaad zuur. Laat het hier even om het verhaal van dit gezin gaan, niet om jouw gepiep. Dank.

 6. Nora Reply

  Los van het feit dat dit natuurlijk een heel trieste situatie is, ben ik benieuwd waarom er een dusdanig hoge hypotheek is afgesloten.
  Ik neem aan dat toen al de keuze was gemaakt, dat Iris zou stoppen met werken.
  Ik kan mij indenken dat een aangepaste woning noodzaak werd, maar ik vind het wel een heel fors bedrag voor een dergelijke aanpassing.

  Hopelijk nu wat (financieel) positieve jaren voor de boeg.

  1. Rowan Reply

   Hoi Nora, dank voor je bericht.

   Mijn vrouw had voor de aankoop van het huis al meer dan bovengebruikelijke zorg voor mijn dochtertje. Haar werk, school, fysio, medische consulten, het was allemaal net te behappen omdat ze in dezelfde plaats werkte als waar we wonen. Op een gegeven moment ging haar werk fuseren en moest ze 30 km verder werken. Dit was dus helaas niet meer te doen. Ook werd de zorg steeds meer. Dus de beslissing werd eigenlijk voor ons genomen. De keuze was makkelijk om voor onze dochter te zorgen.

   We moesten vanwege de beenverlengingsoperatie op zoek naar een huis die op de begane grond genoeg ruimte had voor een extra slaapkamer/badkamer om haar hygienisch te kunnen helpen. Dit betekent dat je of een bungalow moet aankopen of een huis met een garage die je kan verbouwen. Betekent automatisch een hogere prijs voor het huis omdat het een hoekwoning betreft met garage. Daarnaast moest de garage volledig verbouwd worden en aan alle eisen van het ziekenhuis voldoen. Anders gaat de operatie niet door. En daar hangt een (aardig) prijskaartje aan.

   Idd, we hopen nu op wat positieve jaren. Dank!

 7. Diana Reply

  Ik vroeg mij af waarom de gemeente niet meebetaald aan de aanpassingen van het huis? Waar ik woon heeft de gemeente voor “een buurman” destijds één hoekhuis gekocht en uitgebouwd zodat er beneden een badkamer en slaapkamer is gerealiseerd kon worden. Die mensen huren (zo ver ik weet) het huis van de gemeente/woningbouw. Als ze het huis niet meer nodig hebben dan moeten ze eruit en kan één ander die een aanpast huis nodig heeft er gaan wonen. Soms hoor je dat de gemeente één zorgunit in de tuin neerzet. Ik ben dus benieuwd naar de rol van de gemeente. Verder alleen maar respect hoe jullie het proberen rond te breien.

  1. Rowan Reply

   Hoi Diana, dank voor je bericht.

   We zijn zeker in gesprek geweest met de gemeente. Deze hebben uiteindelijk een budget voor het verbouwen én verhuizen gegeven van een kleine 8.000 euro. Dus op zich was dat natuurlijk fijn dat ze meedachten en een bedrag hebben betaald.

   Eigenlijk was de reden van de gemeente heel simpel. We snappen jullie, alleen de regels zijn veel strenger geworden, omdat er in het verleden veel misbruik van deze regelingen zijn gemaakt. Door de vele fraude ‘geven’ ze niks meer weg. Ze gaven aan: “vroeger kon je de rekening neerleggen en we betaalden. Nu doen we dat echt niet meer. Sorry!”

   Dus wel geprobeerd, maar helaas niet gelukt in onze gemeente!

 8. Jessy Reply

  Heftig verhaal zeg! Zo zie je weer hoe gezondheid boven alles gaat. Knap hoe jullie ermee om gaan en samen een sterk team vormen. Veel succes toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *