Sparen: zo krijg je de knop om

Leuk idee: sparen, beleggen, geld overhouden. Maar hoe krijg je de knop definitief om? Ik vertel hoe het mij lukte. En geef je 5 manieren om dat ook zelf voor elkaar te krijgen.

Mijn mindset over geld is een work in progress. Ik werk er iedere dag wel aan. Bewust of onbewust. Door stukken te schrijven voor PorteRenee, door gesprekken te voeren met mensen die me fascineren of inspireren, of gewoon door on a budget naar de supermarkt te gaan. Ik merk dat ik nu een nieuwe fase in ga. Ik krijg minder de behoefte om uit eten te gaan. Of op dure uitjes. Vooral die restaurants waren voor mij echt een zwakke plek. We gingen iedere week wel een keer met zijn allen uit eten. Kosten: tussen de 50 en 100 euro. Ai! Laatst gingen we met zijn allen sushi eten. Het was prima, maar niet heerlijk. Toen kwam de rekening: 112 euro. Man o man. Dat vond ik écht teveel geld. Daar kon ik zoveel lekkers voor halen bij de supermarkt. We liepen naar buiten. Een stukje armer dan we kwamen. Onze kinderen speelden nog even op een speeltuintje voor de deur. Toen zei mijn man: ‘We zijn eigenlijk gek. Hier spelen vinden ze duizend keer leuker dan het uit eten gaan. En ik moet zeggen: ik geniet hier ook meer van.’ Hij had zó gelijk. Dat heeft hij wel vaker, moet ik toegeven. Ik was de afremmende factor, zeg maar.

Lees ook: 5 geldovertuigingen die je arm houden.

Sindsdien is er (weer) een knop om bij mij. We genieten zo van ons nieuwe huis en tuin. We gingen (tot Corona) vaak naar het strand en nemen allerlei lekkers mee voor een picknick. Er is zoveel moois en leuks te zien en te doen in ons land. Veelal gratis. Zeker in de zomer! Ik heb altijd al fases wanneer ik meer en minder uitgeef. Nu zit ik duidelijk in een spend-less-periode. En dat voelt helemaal prima.

De echte grote knop ging natuurlijk al veel eerder om bij mij. Jaren geleden, toen ik in de schulden belandde. Meer daarover lees je hier. Toen ging de knop om uit nood. Ik had geen keuze. Tenminste, zo voelde het. Ik vraag me af of ik die switch ook had gemaakt wanneer ik niet in de problemen was beland. Misschien wel niet. Misschien spendde ik dan nog steeds iedere maand al mijn geld. Ik krijg vaak de vraag: ik wil wel, maar hoe zorg ik dat de knop omgaat? Ik schrijf hier op PorteRenee in de hoop daaraan bij te dragen. Dat mijn stukken je ogen openen en dat je denkt: verdorie, het kan dus ook anders. Misschien heb je dat gevoel al wel eens gehad na het lezen van een stuk op PorteRenee, of na het lezen van een stuk in de krant of een artikel op een andere website. Maar dat gevoel ebt dan weer weg. Ik ken het, ik weet hoe dat voelt. Dus probeer ik jou te helpen om die knop ook definitief om te krijgen.

Hieronder vind je vijf gedachten, sommetjes of overdenkingen waarvan ik geloof dat ze helpen om die knop definitief om te zetten. Weet wel: er is niet écht een knop die je omschakelt waarna alles vanzelf gaat. Je moet blijven investeren in jezelf, in je kennis en je eigen motivatie. Dat doe ik ook nog iedere dag.

 • Doe het eens een weekje met weinig geld en zie dat het kan. En hoeveel je overhoudt.
  Je hebt wel eens zo’n weekje waarin je financieel niet uitkomt. Dat een betaling op zich laat wachten, en onverwacht een dikke rekening betaald moet worden of je toeslag niet uitbetaald wordt. Normaal gesproken zou je in zo’n situatie misschien geld van je spaarrekening terugboeken. Maar doe dat nu eens niet. Misschien heb je nog maar 30 euro voor een week, maar je hebt al boodschappen gedaan. Dat zou prima moeten kunnen. Het is niet heel relaxed, maar kijk eens hoe ver je komt. Deze oefening confronteert je keihard met je geldgewoontes. Iedere keer wanneer je geld wilt uitgeven, denk je nu: nee, wacht even. Ik heb nog maar 30 euro. Vraag je aan het einde van de week, wanneer je het waarschijnlijk prima gered hebt met dat bedrag, eens af of je nou een minder leuke tijd hebt gehad? Heb je minder gelachen? Minder genoten? Minder lol gehad? Hoogstwaarschijnlijk niet. Ik zeg niet dat je vanaf nu van 30 euro per week moet gaan leven. Maar: je voelt nu wel dat je ook met minder prima rond kunt komen.  En dat dat niets afdoet aan je levensgeluk. Het maakt je bewust van alle luxe die in je leven hebt en dat dat soms best wat minder kan.

 • Reken uit wat je over hebt gehouden van al die jaren salaris
  Hoeveel heb jij nog over van wat je in je leven verdiend hebt? Oef, pijnlijke vraag? Ik schreef er eerder een stuk over dat je hier terugleest. Doe dit rekensommetje en je ogen moeten wel opengaan. Tenzij je een uitpuilende spaarrekening hebt, dito beleggingspotje én een afgelost huis. Dan kun je heel tevreden over jezelf zijn. Oh, en dan wil ik jou loslopend wonder ook interviewen voor mijn dinsdag-rubriek Waar Doet Ze Het Van? Deal?

 • Inspireer en laat je inspireren door anderen
  Ik vind (bijna) niets leuker dan met andere mensen praten over hun geldkeuzes. Daarom begon ik ooit met het schrijven van de rubriek Waar Doet Ze Het Van en daarom ontstond later PorteRenee.nl. Als ik een interview heb met iemand die werkt aan een vroegpensioen of die heel fanatiek belegt, dan heb ik daar zin in. Dan vraag ik ze van alles voor het interview, maar stel ook vragen voor mezelf. Gewoon om ervan te leren. Over geld praten helpt om gemotiveerd te blijven en om weer nieuwe dingen te leren. Jirs Meuris is een assistent professor aan de Wisconsin School of Business. Hij deed onderzoek naar de financiële situatie van mensen en de invloed van de omgeving daarop. Hij concludeerde dat contact hebben met mensen die ongeveer voor dezelfde financiële uitdagingen staan als jij, helpt die op een goede manier het hoofd te bieden. Je leert van het succes en het falen van anderen. En je bent meer gemotiveerd doordat je in contact staat met mensen net als jij. Zie je het even niet meer zitten, dan app je elkaar. Kom je ergens niet uit, dan help je elkaar. Het geeft je volgens Meuris ook dit gevoel: ‘Als anderen het kunnen, kan ik het ook.’ En het leuke is: door over jouw situatie te praten, help je ook anderen weer.

 • Zet je uitgaven op een rij en maak roze wat je écht nodig hebt
  Mensen zeggen vaak tegen me: ik kan echt niet meer schrappen in mijn uitgaven. Ik denk dan: waarschijnlijk wel! Het is maar net of je het wilt. Maak eens een overzichtje van al je uitgaven. Niet even uit je hoofd, maar echt met je internetbankierenapp ernaast. Wat wordt er écht iedere week/maand/kwartaal afgeschreven? Nu krijg je de opdracht om maximaal 10 van deze uitgaven roze te maken. Het mogen er ook minder zijn. Dit zijn de kosten waar je echt niet zonder kan. Je hypotheek of huur zal er één zijn. Onder een brug slapen is ook weer zo wat. Net als gas, water en licht (dit tellen we dan maar als één) en misschien je autoverzekering. Alles wat niet roze is, ga je heroverwegen. Het liefst samen met iemand. Je partner, zus/broer, goede vriend(in). Waarom heb je die kosten? Maakt het je gelukkig? Is het het waard om ervoor te werken? Wedden dat je minimaal één ding opzegt? Als je nu een week lang iedere dag naar dit overzichtje kijkt, zul je waarschijnlijk besluiten dat er nog meer uit kan. Maak er een sport van. Wij proberen uiteindelijk om onder de 2000 euro per maand te komen voor onze lasten. Zodra onze jongste naar school gaat, moet dat lukken. Dat is toch een gaaf idee? Maak dat enthousiasme in jezelf los.    

 • Ga geld wegzetten zien als een cadeau aan jezelf
  Besparen is geen straf. Ik blijf het maar roepen. Het is een cadeau aan jezelf. Want je geeft het deze maand niet uit aan boodschappen en rekeningen maar bewaart het voor je eigen toekomst of voor iets wat je echt heel graag wilt kopen of doen. Een straf zou het pas zijn als alles waar je van droomt nooit werkelijkheid zou worden, omdat je er geen geld voor hebt. En dan heb ik het echt niet alleen over materiële zaken. Ik heb het ook over reizen, over een huwelijksfeest of over meer tijd thuis zijn nu je net moeder of vader bent geworden. Werken aan je financiële situatie, of dat nu aflossen, sparen, beleggen of investeren is, doe je helemaal voor jezelf. En misschien voor je gezin. Zie het als iets positiefs, als iets opbouwen, in plaats van als iets inleveren. Als je dat ziet, ben je al op de helft. Echt waar.

Wat heeft jouw geholpen om de knop om te zetten?

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

17 Comments

 1. Kaspar Reply

  Dit zijn wederom zulke goede tips! Zeker voor de mensen die ongemerkt veel geld weggooien… Een weekje met minder geld doe ik standaard 2 a 3 weken in de maand :/ Noodgedwongen. Vaak is één week nadat ik salaris binnen heb het geld al op. Dat dwingt mij om zuinig aan te doen. Ik heb dan wel al 600 euro naar de spaarrekening gezet…. In de praktijk moet daar dus iedere maand de helft weer van terug, helaas. Maar zo lang ik nog steeds 3 a 400 euro spaar in de maand vind ik het prima. Meer is voorlopig nog niet haalbaar.
  Uitrekenen wat ik heb overgehouden van alle jaren salaris ga ik daarentegen echt nóóit doen…. Gegarandeerd dat ik direct depressief naar die getalletjes kijk en het hele sparen helemaal niet meer zie zitten 😛 . Ik blijf het volstrekt bezopen vinden hoe waanzinnig duur het tegenwoordig is om gewoon te (over)leven…. Toen ik begon met werken verdiende ik 1200 euro netto ongeveer. En daar kwam ik redelijk mee rond. Vandaag de dag verdien ik pakweg 3300 euro netto en het is nog steeds iedere maand financieel puzzelen…. Terwijl ik er niks luxer op ben gaan leven in vergelijk met toen. Uit eten/ eten afhalen doe ik dus ook praktisch nooit (te duur! Alleen op de verjaardag doen we dat soms), dagjes weg: zelden (te duur! En gratis uitjes bestaan in mijn ogen niet… Want bv samen picknicken klinkt leuk – maar is dus zeker niet gratis! Want een picknick met droge boterhammen pindakaas heeft natuurlijk niemand zin in….), vakantie heb ik altijd wel gedaan, maar niet meer dan 2 weekjes en zeker niet voor de hoofdprijs.

  Inspiratie is wel echt key voor mij…. En die haal ik o.a. hier op Porterenee. Zien wat anderen doen (en laten) om het financieel makkelijker te hebben (want daar gaat het voor mij om… Lekkerder in je vel zitten, minder zorgen, minder verplichtingen). Mede dankzij de dingen die ik hier gezien heb zit ik nu lekker in de sparen-modus, en al gaat het niet héél hard, er is vooruitgang! En dat zie ik inderdaad als een kadootje voor mezelf.

 2. Dio Reply

  Heel handige en concrete tops om direct mee aan de slag te gaan! Het werkt voor mij heel erg inzicht te krijgen. Inzicht in mijn kosten, maar ook uitgaven. En daarnaast telkens mezelf de vraag stellen: heb ik het écht nodig. Wordt mijn leven hier beter van of word ik er een leuker mens door? Simpele dingen die je aan het denken zetten. Ik krijg de kriebels van mensen die zeggen dat ze ‘gewend’ zijn aan een bepaald uitgavenpatroon en daardoor niet kunnen sparen. Het is echt een kwestie van keuzes maken. Wat is nu belangrijker: dat je vier dekbedovertrekken in je kast hebt liggen of €200,- kunt sparen..?

  1. Kaspar Reply

   Precies dit Dio!! Mooi verwoord…. Altijd die vraag: ‘wat vind ik belangrijker?’ in plaats van de opmerking ‘ik doe het altijd al zo…’.
   En tja: als iemand dan écht gelukkig wordt van vier dekbedovertrekken in de kast (geen idee waarom! Maar als…), dan vooral lekker doen. Maar zo niet: koop het niet en spaar het geld voor iets dat je wél echt gelukkiger maakt. Nu of later.

   Enige waar ik persoonlijk nog wel eens mee worstel is hobby’s… Daar wordt ik wél echt gelukkiger van (en ik hoop oooit er ook nog eens m’n werk van te kunnen maken, al is het maar als bijbaantje)… Maar ja. Met mijn hobby’s kan ik zonder problemen kapitalen uitgeven. Heb dat opgelost door me nu strak aan een hobby budget te houden. Maar dat frustreert soms wel (en maakt me daardoor dus minder gelukkig). Maar ook daarvoor geldt: het is een keuze.

 3. Suus Reply

  Lastig vindt ik, gezien wij alles qua financiën hebben samengevoegd, dure hobby en soms uitspattingen van mijn partner. Ben ik net blij dat er een bepaald bedrag gespaard is, is dat zo ineens weer verdampt.
  Ik wil dat hij zelf zijn hobby kan blijven uitoefenen en wil daar zelf ook niet te krenterig daarin zijn, maar merk dat ik daar echt van kan balen! Het behalen van een groter spaardoel duurt zo heel erg lang…
  Wij werken met potjes sparen, en vullen deze naar rato van hoe belangrijk wij deze vinden. Echter als het potje “onvoorzien” (waar mijn man zijn dure hobbyspullen recent van heeft aangeschaft) leeg is, vullen wij deze met voorrang, waardoor de andere potjes ook een stuk langzamer gaan… Hoe dit op te lossen?
  Zit te spelen met het idee toch maar bij een andere bank te sparen, want als mijn man een bedrag met 4 nullen ziet staan op de samengevoegde potjes heb ik het idee dat hij al snel denkt “dan kan er wel wat minder zuinig geleefd worden”

  1. Kaspar Reply

   Suus, dit klinkt mij toch een beetje vreemd in de oren…. Als jullie eindelijk goed gespaard hebben (wat zo ik het begrijp vooral aan jouw inspanningen te danken is) geeft je partner het (zonder overleg?) gewoon weer uit aan dingen waar hij gelukkig van wordt maar jij kennelijk ongelukkig (omdat het potje weer leeg is…). Dan lijkt het geld ‘verstoppen’ voor je man bij een andere bank mij niet de oplossing (al kan het zeker helpen hoor!), maar is het volgens mij meer zaak eens samen een goed gesprek te voeren over de relatie en óók de rol die financiën daarin spelen… Want ook daarin wil je toch echt minimaal redelijk op één lijn zitten.

   Wil het niet zwaarder maken dan het is, maar een partner die dingen doet voor het eigen geluk ten koste van het geluk van de ander… dat klinkt toch niet als een ideale levensgezel…? (zeg ik even heel makkelijk en heel zwart-wit hoor! Hij heeft vast ook meer dan genoeg positieve kanten die het allemaal de moeite maken…. maar de opmerking blijft staan: ga het gesprek aan!).

   1. SB Reply

    Ben het hierin met Kaspar eens. Denk echt dat je hier met je man over moet gaan praten zodat jullie financieel weer op 1 lijn komen te zitten.

    Er zijn meerdere manieren wat je kan doen om dit op te lossen:
    1. Apart potje voor jou en een apart potje voor hem waarmee je zelf mag doen wat je wil die maand. En als het potje leeg is, dan moet je weer wachten totdat de potten weer opnieuw gevuld worden (salarisdag)
    2. Apart bedrag per maand overmaken naar jouw betaal/spaarrekening en een gelijk bedrag overmaken naar de betaal/spaarrekening van je man.
    3. De salarissen worden op de eigen betaalrekening gestort en ieder stort een evenredig bedrag over naar de gezamenlijke betaalrekening voor huishoudelijke kosten (maak wel een duidelijke afspraak wat hier onder valt). En dat doe je ook met je spaarrekening. En wellicht dat je ook een gezamenlijke spaarrekening hebt waar je ook een evenredig bedrag beiden op stort, die je dan over verschillende spaardoelen verdeeld.

    Mijn partner en ik hebben voor de derde optie gekozen, hierdoor heb je geen discussie over wat een ander uitgeeft aan hobby’s. Dit aangezien je dit van je eigen betaal/spaarrekening betaald. Werk voor ons super.

    Je moet zelf natuurlijk een modus vinden wat voor jou het beste werkt, maar daar moeten jullie beiden wel content mee zijn. Alleen dan gaat het werken.

    1. Mariëlle Reply

     Ha, ik had jouw berichtje niet gezien, maar wij doen dus ook optie 3. Wel zo eerlijk, helemaal als je een spaarder en een spender hebt. Ik zou mij er echt niet lekker bij voelen als ik het geld van mijn vriend zou gebruiken om mijn hobby van te bekostigen, maar jouw partner (@Suus) heeft daar duidelijk geen moeite mee 😉

  2. Mariëlle Reply

   En onder andere daarom hebben wij onze eigen financiën gescheiden. Onze salarissen worden op onze eigen rekeningen gestort, we boeken daarvan allebei €1.000 over naar de gezamenlijke rekening voor de gezamenlijke vaste lasten, boodschappen, gezamenlijke uitjes, cadeaus én een beetje sparen. En van het geld dat dan op ieders rekening blijft staan, mogen we doen en laten wat we zelf willen.

   Ik heb een iets duurdere sport en hobby + heb nog mijn studieschuld, dus ik hou minder per maand over dan mijn vriend (we verdienen hetzelfde). Maar dat maakt niet uit, want als we iets gezamenlijks willen betalen (vakantie, project in huis), dan doen we dat alleen als ik ook de helft kan betalen. Gelukkig liggen we wel goed op één lijn qua sparen/uitgeven, maar af en toe vereist dat iets meer geduld van mijn vriend, omdat ik nog wat langer door moet sparen 🙂

  3. Anoniem Reply

   Ik ken het. Zie zelf sparen als een sport, geef met moeite geld uit aan mezelf. Man vind het nergens voor nodig te beknibbelen op boodschappen e.d. zolang we €1000 per maand sparen (en vind het ook niet erg als we daar onder komen te zitten), gaat graag naar voetbal (€60 per maand voor drank en bitterballen + 1x per jaar de seizoenskaart), is dol op (in mijn ogen onzinnige) gadgets, heeft een PlayStation waar weer een racestuur a 700 voor nodig is (en zo’n stoel)/regelmatig nieuwe spelletjes, wil minimaal in een 4 sterren hotel op vakantie, rookt en drinkt veel alcohol en frisdrank. Verder heel gelukkig samen hoor, maar dit is wel echt een struikelblok/frustratie. Hij zegt wel extra te willen aflossen, maar m.i. werkt dat alleen als je je leven daarop aanpast. We sparen nu dus wel, maar dat gaat vaak op aan onderhoud huis, de oude auto die een keer vervangen moet etc.

   1. Suus Reply

    Ja dit idd! Het is niet dat we door zijn hobby NIET sparen, maar we sparen mooi het afgesproken bedrag. Alleen wordt ik af en toe (te?) fanatiek en wil elke maand MEER sparen, en geef idd moeilijk geld uit aan mezelf, man heeft daar minder moeite mee.
    We hebben idd een gesprek gehad over het geld, hebben lange en kortere termijn doelen gesteld, gaan starten met beleggen e.d. Maar houden ook “speelgeld” voor oa de hobby van mijn man, en voor mij (ik moet alleen nog wat beter de balans vinden tussen sparen/uitgeven).

    Ik herken me op dit moment namelijk HEEL ERG in het artikel van Janke over doorschieten in (be)sparen, die crackers… XD hihi.

 4. Amy Reply

  Wat een fijne en concrete tips! De laatste drie zijn voor mij heel erg van toepassing. Eigenlijk ben ik vorig jaar pas echt begonnen met sparen. We moesten wel, wilde er een bruiloft kunnen komen. Eerst zag ik als een berg op tegen dat sparen, want voor mijn gevoel ging ik enorm inleveren op een leuk leven. Alleen de grap is: hoe verder ik kwam met sparen, hoe leuker / belangrijker ik het begon te vinden. En hoe groter doelen ook worden. En natuurlijk baal ik af en toe even omdat het bedrag dat ik kan / mag uitgeven te laag is voor iets, maar het lukt me steeds beter om spaargeld als cadeau voor mijzelf te zien. Ook nu we niet meer hoeven te sparen voor de bruiloft en andere doelen kunnen gaan stellen (hallo DUO! En hallo toekomstig huisje in Zweden!). En eerlijk: soms besluit ik dat ene shirtje of die sandaaltjes ook gewoon wel te kopen omdat het me op dat moment gelukkig maakt. Maar mijn money mindset is wel echt omgegaan, mede door de inspirerende verhalen die ik hier lees.

 5. Diana Reply

  Hoi. Ik ben druk bezig om mijn money mindset te veranderen en kijk daarom elke dag (sinds een aantal maanden) op o.a. blogs als PorteRenee. Ik heb gelijkgestemde mensen nodig om mijn doelen vol te houden en natuurlijk nieuwe ideeën op te doen. Ik kan niet zeggen dat mij partner een spender is (eerder het tegendeel) maar zijn visie is wel, op is op, hij ziet wel waar het schip strand. Een echte sparingspartner had/heb ik daar dus niet aan en dat vind ik best lastig. Tot voor kort regelde hij, op mijn verzoek, de financiën, maar ondertussen stonden we elke maand rood, terwijl we tegelijkertijd wel een beetje spaargeld hadden, met dank aan mijn schoonouders. Spaargeld wat in de praktijk niet daadwerkenlijk groeide, waar alleen maar van af ging. Vorig jaar hadden we “flinke” financiële tegenslag en ik besefte toen dat het roer echt om moest en dat ik maar zelf de regie moest pakken. Op zich werden elke maand keurig alle rekeningen betaald, maar we konden ons niet veel tegenslag veroorloven. ( Wat kost een zieke kat veel geld!) Dit jaar moest het anders en heb ik eerst alle inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet en dat was wel een beetje schrikken, vooral als ik hier soms de rijtjes van uitgaven zie. Als je langer op één forum zo als dit zit, worden sommige termen een beetje cliché, maar voor nieuwelingen zijn ze een eyeopener. Van het pricipe, pay you self first, had ik bijv. nog nooit gehoord, want je spaarde van het geen wat over was en als je elke maand rood staat, is dat dus niks. Voor mijn was de term, reserveringsuitgaven, zoals het Nibud die gebruikt, de game changer, terwijl ik lang heb dacht dat we met ons inkomen echt niet 10% konden sparen of reserveren. Door te reserveren (ik gebruik het potjessysteem) maak je van je variabele kosten zeg maar vaste kosten. Sinds begin dit jaar heb ik de app. van onze bank ontdekt, wat mij samen met een aangepaste excelsheet van het Nibud, mij voldoende inzicht geeft. Dit jaar geen enkele keer rood gestaan, terwijl dat voorheen dus onmogelijk leek. Elke maand worden er automatisch al enkele euro’s bespaard wat onze bank rekent (rekende) voor rood staan 14%! Door bewust onze uitgaven na te gaan nog enkele besparingen doorgevoerd en het gaat de goede kant op. Door omstandigheden leven we al lange tijd van één inkomen, dus we doen het vergeleken met sommige anderen echt niet slecht, maar we moeten onze uitgaven nog bewuster doen zodat we ook tegenslag kunnen overleven.

 6. Jacqueline Reply

  Ik lees al jouw berichten en haal er inspiratie en moed uit! Het houdt me alert en vastbesloten om door te gaan.
  Ik ben alleenstaande en werk 32u per week.
  Een netto-inkomen van 1500€ heb ik waarvoor er 1000€ per maand naar vaste kosten gaat (huis, water-licht-verwarming, verzekeringen, telefoon en auto,…), 250€ spaar ik en de resterende 250€ zijn voor boodschappen, cadeautjes, kledij, kapper,..
  Gemakkelijk is het niet maar het is doenbaar.

 7. joke Reply

  Hier ook : alleenstaand, 32 u per week . salaris €2200
  er gaat een fors bedrag naar de huur .
  ik werk al jaren met potjes en weet heel goed waar alles heen gaat . Kwestie van lange adem , doorgaan , gemotiveerd blijven ( zeker met hulp van blogs als deze ) .
  kleine successen vieren , vallen en weer opstaan !!

 8. Tom Reply

  Fijne tips! Ook ik heb gemerkt dat wanneer je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven en dit goed bij blijft houden, het sparen steeds meer vanzelf gaat. Daarnaast is het opzetten van een activiteit naast je baan die op termijn inkomsten kan genereren denk ik altijd een goed idee. Je hebt immers niets te verliezen (behalve tijd) omdat je dan ook een vast inkomen hebt. Hoe meer je al gespaard hebt. hoe leuker en hoe gemotiveerder je ook gaat worden is mijn ervaring!

 9. Lina Reply

  Leuk om te lezen, ook de comments! Bij ons moet die mindset echt nog veranderen. We zijn wel gemotiveerd en berekenen elke maand hoe dicht we bij ons spaardoel zitten (een ton). Ook verdelen we aan het begin van de maand netjes de potjes, maar toch laten we het daarna los. We houden niet bij of we daadwerkelijk dat bedrag aan boodschappen uitgeven (meestal meer!), en zijn heel makkelijk met spontaan op visite (nemen dan altijd bloemen en lekkers mee) of toch even eten bestellen. Ook de Action kan ik niet uitlopen zonder €40-€50 uit te geven, terwijl ik de dag erna denk.. wat heb ik nou gekocht? Ik ben zeker niet ontevreden, want we werken hard en verdienen goed. Daarnaast sparen we ook echt wel flink (min €1500 Pm), MAAR er gaat toch makkelijk wat terug en dat doen we eigenlijk zonder na te denken. Dus ik wil wel werken naar wat bewuster uitgeven en echt nadenken of het nodig is en ons gelukkig maakt.

 10. Roos Reply

  Het klinkt een beetje ‘cheesy’ maar boeken als van Marie Kondo hebben mij laten inzien dat ik veel dingen gewoon zo maar kocht. Ik was er zo makkelijk in, ook omdat er aan het einde van de maand altijd nog zwarte cijfers te zien waren. Maar goed, de vraag of ik het écht nodig heb (met bijvoorbeeld de boodschappen) of ik er écht een blij gevoel van krijg als ik wil aanschaffen hebben mij echt geholpen! En nee, het gaat niet altijd goed. Maar ik doe mijn best 🙂
  En nu de reorganisaties mij om de oren vliegen ben ik ontzettend blij dat ik wel al een buffer heb kunnen maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *