Staat geld het realiseren van je dromen in de weg?

Soms heb je geld nodig om je dromen waar te kunnen maken. Een dromenpotje, laten we het zo noemen. Wees niet bang om het daaraan uit te geven. Er is geen beter doel dan dat.

Als ik geen spaargeld had, zou het boek dat ik nu aan het schrijven ben er nooit zijn gekomen. Ik verdien nu namelijk twee maanden lang niets. Geen euro, geen klapper. Niks. Nada. En dat is best even slikken. Ik betaal graag mijn eigen rekeningen en ben niet graag afhankelijk van het inkomen van mijn man. Dus zet ik deze maanden mijn spaargeld in om mijn rekeningen te kunnen betalen. Het is spannend om je spaargeld aan te spreken. Je hebt het gespaard voor als het nodig is. Maar wanneer is dat dan? Wanneer is het een goed idee om dat in te zetten?

Lees ook: Hoeveel geld heb je écht nodig?

Ik denk dat je spaargeld inzetten om je dromen waarheid te laten worden, de allerbeste besteding is. De engste, dat misschien ook. Wanneer je auto stuk gaat of je koelkast, en je die vervangt, voelt dat als een noodzakelijke en logische uitgave. Maar geld besteden aan iets waar je eigenlijk al jaren van droomt, is anders. Minder urgent. Minder alsof het moet. Terwijl het daaraan uitgeven je waarschijnlijk veel gelukkiger maakt dan welk materialistische aankoop dan ook. Toch zie ik zoveel mensen om me heen twijfelen. Ben ik dit wel waard? Gaat het wel iets opleveren? Of mijn boek iets gaat opleveren is nog een grote vraag. Als het aardig verkoopt, levert het me een paar honderd euro op. En misschien rollen er nog wat losse opdrachten uit. In het meest negatieve geval dat niet eens. Ook dan vind ik het waard. Van dat boek droom ik al jaren en dankzij mijn spaargeld kan ik het nu waarheid laten worden.

Lees ook: Zo overtuig je je lief om mee te sparen

Het blijft opmerkelijk. Dat we onze materiële en tastbare dromen vaak binnen no time waarheid maken. Even sparen en dan die nieuwe jurk kopen. Of met het hele gezin naar Disneyland. Een nieuwe bank? Hupsakee, geregeld. Maar je baan opzeggen om een eigen bedrijf te beginnen? Daar wachten we jarenlang mee, als het al ooit gebeurt. Misschien heeft het ook te maken met zelfvertrouwen en veiligheid loslaten. Dat is eng. Spaargeld op de bank, zonder dat je er gebruik van maakt voelt veilig. Het opnemen, wetende dat het niet oneindig is, is eng. Terwijl dat potje juist bedoeld is om dromen werkelijkheid te laten worden. Ik vind het ook moeilijk, geef ik toe. Ik heb sinds mijn 21e, sinds ik werk, nooit niet genoeg geld verdiend om mijn eigen rekeningen te dragen. Mijn spaargeld groeide altijd, in plaats van dat het slonk. Maar ik heb besloten om mijn dromen belangrijker te vinden dan een groeiend spaarsaldo. Dat is nieuw. Dat is spannend. Dat is ook ontzettend leuk. Nieuwe wegen bewandelen maakt me gelukkig. Ik word er blij van. En dat geld verdienen, dat komt wel weer.

PorteRenee blijven volgen? Like de Facebook-pagina

4 Comments

 1. Kees Reply

  Kun je naast je werk niet elke dag een stukje boek schrijven? Of gaan daar alle uren inzitten?

  1. Renee Reply

   Dan zou het geen 2 maanden maar 2 jaar duren, waarschijnlijk. Het moet voor 1 juli af, dan komt het dit najaar uit.

 2. Project Lonica Reply

  *High five* Ik doe precies hetzelfde op dit moment: mijn spaargeld aanspreken om mijn droom te realiseren. Ben het eens met je analyse, mensen zouden hier inderdaad niet huiverig voor moeten zijn. Voor mij is een betere besteding van mijn geld niet denkbaar.

 3. Maris Reply

  Zo lang je weet dat je het daarna gewoon weer kunt aanvullen is het prima om het te gebruiken toch, juist zodat je je dromen waar kunt maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *