Studieschuld aflossen: deze 7 tips helpen je dat snel te doen

Op mijn 20e kreeg ik mijn hbo-diploma en een brief met daarin dat mijn studieschuld €18.000 was. Toen ik klaar was met studeren, begon ik meteen met aflossen. Na drie jaar was het bedrag afgelost. Ik deel de 7 tips die mij hielpen.

Ik ben altijd anti-lenen. Als je het geld moet lenen, heb je het dus zelf niet en kun je het ook niet uitgeven. Het eerste jaar van mijn studie maakte ik €0 aan studieschuld. Mijn ouders betaalden mijn schoolgeld en boeken, ik had een ov-jaarkaart waarmee ik doordeweeks gratis kon reizen, ik kreeg €90,- kleedgeld per maand en studiefinanciering en ik had ook nog een bijbaantje. Ik woonde nog thuis en kon dus gewoon iedere avond mee-eten. Wat een luxe. Waar zou ik in godsnaam schulden voor moeten maken?

Dat veranderde toen mijn ouders financieel in zwaar weer kwamen. Om wat specifieker te zijn: het bedrijf van mijn vader ging failliet. Er was geen geld meer. Ook niet voor mijn collegegeld, boeken en kleedgeld. Ik zag aan mijn moeder dat ze het vreselijk vond toen ze me moest vertellen dat dat allemaal stopte. ‘Je zult het wel oneerlijk vinden,’ zei ze nog. ‘Want je broer en zus hebben wel alles van ons gekregen.’ Ik stelde haar gerust. Dat was op dat moment wel het laatste waar ik aan dacht. Ik wist dat ik kon lenen bij wat toen de IB-groep heette en nu DUO.

Lees ook: Wij hebben samen een studieschuld van €73.000

Om eerlijk te zijn had ik me nooit verdiept in mijn schoolgeld. Hoeveel zo’n schooljaar les nou kostte of dat boek waaruit ik leerde. Geen idee. Dat kwam natuurlijk omdat mijn ouders het betaalde. Tja, zo egoïstisch zit een tiener nu eenmaal in elkaar. Tot het op mijn eigen bordje kwam, natuurlijk. Ik deed een verkorte hbo-opleiding. Ik moest binnen drie in plaats van vier jaar klaar zijn. Daardoor was de opleiding wat duurder. De exacte bedragen weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik na het behalen van mijn diploma, een studieschuld had van zo’n €18.000. Voor dat geld had ik alleen maar op school gezeten. Niks geen kamer nog of andere extra kosten. Ik vond het nogal een bedrag wanneer je 20 jaar bent en net van school komt. Al weet ik dat vele anderen hogere schulden hadden. Een deel was dan vaak opgegaan aan fun. Je kreeg toen namelijk nog vrij veel cadeau van de overheid. Dat is nu wel anders. De studieschuld stijgt dan ook de laatste jaren. Ik moest me in mijn handjes knijpen met €18.000. Dat zie ik nu wel.

Gelukkig vond ik meteen een baan, als journalist bij een krant. Ik verdiende er €2300 bruto. Ik woonde inmiddels op mezelf maar had geen hoge woonlasten dankzij sociale woningbouw waar ik toen al in woonde. Gelukkig. Ik koos ook om daar te blijven. Ik kon destijds best een leuker appartementje huren in een betere buurt. Maar ik bleef, ook om die studieschuld zo snel mogelijk af te lossen. Alles wat van mijn salaris overbleef, maakte ik over naar DUO. Viel de belastingafrekening mee? Hup, wegsluizen die euro’s. Iedere keer dat ik een nieuwe brief kreeg met daarin mijn actuele schuld, hing ik die met een magneetje op mijn koelkast. Ter motivatie. Nieuw bedrag. Nieuw doel. Leuk was het niet, nee. Achteraf terugbetalen is altijd vervelender dan vooraf sparen, vind ik. Maar in de realiteit van toen had ik geen andere optie. En dat hebben de meeste studenten niet. Wie heeft nou de mogelijkheid om zo’n klap geld in zijn/haar tienerjaren bij elkaar te sparen?

Van DUO zelf, hoefde ik nog niet af te betalen. Het eerste jaar sowieso niet, volgens mij zelfs de eerste twee jaar niet. Ik wilde dat juist wel en moest daarom zelf steeds het rekeningnummer opzoeken en de betalingsopdracht instellen. Ze maakten het me niet makkelijk. Na mijn baan bij de krant, ging ik als freelancer werken. Mijn inkomen ging omhoog en ik ging meer aflossen. Na ongeveer drie jaar was ik klaar met mijn studieschuld aflossen. De schuld stond op 0 euro. De brief die ik daarover kreeg, liet ik bijna een jaar op mijn koelkast hangen. Ik liet ‘m aan mijn moeder zien. Kijk, mam. Het is gelukt. Daar voelde zij zich natuurlijk alleen maar schuldig over, maar zo was het nooit bedoeld. Ik was gewoon trots op dat ik iedere euro terug had betaald.

Lees ook: Wat doe je eerst? Je studieschuld of hypotheek aflossen?

Misschien was dat wel het begin van hoe ik nu met geld omga. Het enthousiasme dat ik vind in sparen en in aflossen, al gaat het nu dan om een hypotheek op een huis en niet om een studieschuld. Op zich hetzelfde systeem. Ik leende geld en wil dat zo snel mogelijk weer afbetalen. In principe geen verschil met de studielening. Al ziet niet iedereen dat zo. Ik zie genoeg mensen om me heen die er nog altijd niet vanaf zijn. Soms omdat ze niet genoeg verdienen om af te lossen, vaak omdat ze het nooit tot een prioriteit hebben gemaakt ook al verdienen ze genoeg. Ik zelf ben nog altijd dankbaar dat ik niet langer met die studieschuld rond heb hoeven lopen. Het ligt achter me en dat is een fijn idee. Het maakte het een stuk makkelijker om een huis te kopen een paar jaar later, dat ook. Want die studieschuld wordt tegenwoordig ook meegerekend wanneer de bank bepaalt hoeveel hypotheek je kunt dragen. Nog een reden om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Voordat ik je mijn tips over het aflossen van je studieschuld geef, nog even dit. Er zijn veel mensen die zeggen: waarom zou ik afbetalen terwijl de rente zo laag is? Of: er is zelfs bijna geen rente. Als je alleen de financiële kant bekijkt, zou je het geld misschien beter op de beurs kunnen zetten. Al is die opbrengst natuurlijk nooit zeker. Wat wel zeker is, is dat je je studieschuld moet terug betalen. Nou ja, tenzij je zo weinig verdient dat het kwijtgescholden wordt. Daar ga ik nu even niet vanuit. Ik ken mensen die op hun 35e, met een duur koophuis en kleine kinderen, nu verplicht samen €500 per maand af moeten lossen. Dat is ongelofelijk balen. Daar zit je zeker in die dure levensfase niet op te wachten. Ik in ieder geval niet nu. Tel daarbij op dat een studieschuld je beperkt bij het kopen van een huis. Lees op de website van de Consumentenbond precies hoe dat zit. Dat waren voor mij twee redenen om zo snel mogelijk mijn studieschuld af te lossen.

Voor iedereen die net van school komt en een studieschuld heeft, heb ik zeven aflos-tips. 

 • Begin meteen met aflossen zodra je inkomen hebt. Wacht niet op betere tijden, want die komen niet per definitie. Je gaat misschien meer verdienen maar je lasten worden waarschijnlijk ook hoger. Laat staan als je straks een hypotheek en kinderen hebt. Begin dus gewoon nu.

 • Betaal iedere maand iets terug. Iedere euro is een euro. Alles helpt. Er bestaat niet zoiets als een te lage aflossing.

 • Zie die lage rente niet als een reden om niet af te lossen. Je zal vroeg of laat toch af moeten betalen, of de rente nou laag of hoog is.

 • Neem een aflossing op in je vaste lasten. Bereken wat kan en plan het gewoon in, in je internetbankieren. Behandel het als iedere andere rekening die betaald moet worden, als een verplichting waar je niet onderuit komt. Je ontvangt salaris en hup, een deel gaat vanzelf naar een afbetaling aan de DUO.

 • Stel een doel en beloon jezelf wanneer je dat doel bereikt. Dus eerst maar eens €1.000 aflossen. Als dat gelukt is, trakteer je jezelf op een taartje bij patisserie in de stad, of op een nieuwe computergame, wat mij betreft. Hou het leuk, stel realistische doelen en ga ervoor.

 • Hang de brieven van DUO met een magneet op je koelkast. Dan weet je precies hoe ver je al bent gekomen en hoeveel je nog te gaan hebt. Dit hielp mij erg om vol te houden.

 • Doe niet zielig. Lenen voor een studie is niet erg, als je het niet te bont maakt. Je opleiding is tenslotte een investering in je toekomst. Dus verdien je goed: dan gewoon terugbetalen en daarvan genieten. Balen brengt alleen maar negatieve energie en dat helpt je niet vooruit. Denk gewoon: het was het allemaal waard. Je hebt een diploma en daar heb je je leven lang plezier van. Als dat aflossen straks voorbij is, ben je daar nog gelukkiger mee.

Heb jij een studieschuld? Hoeveel moet je nog aflossen? Wat is jouw aflos-tactiek? Deel het vooral in de comments.

17 Comments

 1. Paul Reply

  Goede instelling om een lening meteen af te willen betalen. Kan ik me zeker achter vinden. Veel studenten hebben een schuld van 10-20k of soms meer. Makkelijk geleend en uitgegeven, maar die paar honderd euro die het aan vaste lasten brengt, is achteraf toch altijd vervelend. Zo snel mogelijk vanaf komen dus!

 2. Mariëlle Reply

  “Hang de brieven van DUO met een magneet op je koelkast.”
  Dat is een mooie tip voor 15 jaar geleden 😉
  Ik heb mijn maandbedrag flink verhoogd, maar ik heb al in geen jaren meer een brief van DUO gehad.
  Zou leuk zijn als ik die krijg als ik eenmaal alles afgelost heb, maar ik betwijfel het…

  1. Anne Reply

   @Marielle, van elke extra aflossing krijgen wij een (digitale) brief van DUO met een herberekening van het verplichte minimum. Ik zou eens inloggen als ik jou was 🙂

   1. Mariëlle Reply

    Ik log elke maand in en ik krijg toch echt geen berichtjes 🙂 En ja, ik los echt meer af dan het minimum. Oké, 1x per jaar krijg ik een bericht met mijn gewijzigde verplichte minimum…

 3. L Reply

  Ik probeer het andersom te doen. Ik probeer zo min mogelijk schulden te maken. Voor mijn broer zijn alle studiekosten betaald (mbo, hbo, hbo master, universiteit en master). Bij mij niets. Dus ik spaar altijd een jaar vooruit zodat ik geen studieschuld opbouw en ook niets hoef af te betalen. Maar ik ben weer gaan studeren toen ik 32 was en eindelijk genoeg gespaard had.

  1. Maria Reply

   Wow, wat jammer zeg dat je ouders zo’n onderscheid hebben gemaakt. Maar supergoed dat dit je niet heeft weerhouden om toch te gaan studeren, sterk hoor 🙂

 4. Tessa Reply

  Ik hoop er ook binnen nu en 2 jaar wel vanaf te zijn. Los nu 3x het verplichte maandbedrag af en vanaf het moment dat ik een mooie potje heb voor een toekomstig huis, dan ga ik meer hardcore aflossen 🙂 500 down, 10,8K te gaan! Ik vind het leuk om 180 euro af te betalen want 180 euro is een euro minder op een verplichte afbetaling. 10,8K is 15 jaar lang 60 euro per maand. Elke 180 euro die ik nu aflos, haalt daar dus 1 euro af. 1440 euro van mn vakantiegeld haalt er 8 euro af. Dit werkt voor mij heel goed!

 5. Mirjam Reply

  Ik heb nog een studieschuld, maar heb in december meer dan de helft afgelost, dus nu is er nog maar 3000 over. Op zich kon ik mijn studie net aan betalen, maar ze vonden het van mijn opleiding een goed idee dat je 4x naar het buitenland ging (in mijn geval Engeland omdat ik docent Engels wilde worden). Dat werd lastig. Dus maar lenen. Eerst wilde ik het niet terugbetalen, inderdaad omdat de rente nu nog 0 euro is. Maar wat je schrijft is helemaal waar: zo’n schuld blijft geld dat je niet hebt.
  Ik betaal niet elke maand af, maar stop elke maand een bedrag in een spaarpotje (die bij m’n bank zitten). Tot ik het doelbedrag heb en het in een keer af kan lossen. Scheelt voor mijn gevoel tijd, al is het soms best lastig om dat studieschuldpotje met rust te laten…

 6. Dio Reply

  Goede tips! Creëer inzicht, zodat je ook weet wat je kunt missen en dat je het ook consequent elke maand kunt missen. Dat is wel belangrijk als je je studieschuld gaat afbetalen. En daarnaast zie het als een cadeautje dat je wel hebt kunnen studeren.

 7. Melvin Reply

  Altijd goed om je schulden sneller af te lossen. Gezien de rente (0,0) kies ik er echter voor om met het extra geld mij hypotheek sneller af te lossen. Op mijn studieschuld los ik maandelijks het standaard bedrag af.

 8. David Reply

  Ik snap je punt, maar geld op de bank laten staan (tegen 0,01% rente) is, financieel gezien, altijd verstandiger dan aflossen op DUO (0%). Tenzij zij betalingskortingen aanbieden om in één keer af te lossen. Nooit echt naar gezocht trouwens. Daarnaast is mijn rente% op de hypotheek hoger en is beleggen nog voordeliger.

  Dus ondanks dat het (van DUO geleende) geld eigenlijk niet van ons is, kijk ik er altijd financieel naar en ga ik de komende vijf jaar in ieder geval niet extra aflossen.

  1. Joris Reply

   En rekeningnummers opslaan in een adresboek. En periodieke overboekingen instellen. Kon destijds ongetwijfeld ook al. Maar ja, dit klinkt dramatischer…

 9. Joris Reply

  Zolang ik gegarandeerd 2% krijg op een veilige deposito, zou ik gek zijn als ik mijn schuld tegen 0% versneld zou aflossen. Maandelijks reserveer ik 1,5x m’n maandbedrag (bovenop de verplichte aflossing). Kwestie van discipline en eraf blijven.

 10. Annie Reply

  Hoi
  Ik heb een flinke lening bij de duo. Zo’n 55000
  Ik betaal niet meer af dan noodzakelijk aangezien de duo een jaarlijkse berekening maakt obv je inkomsten en in mijn geval is dit maandelijks lager dan de daadwerkelijke schuld die ik zou moeten betalen. ( dus ik betaal nu maandelijks 260 euro, maar zou eigenlijk obv mijn schuld 350 moeten betalen). Na 15 jaar afbetalen wordt het restbedrag dat nog over is kwijt gescholden..
  Dus stel ik betaal 180 maanden 260 euro ( berekend op mijn salaris inkomsten) ipv 350 euro. Is dat voordeel al snel 16.000 euro. dus het loont niet om eerder af te lossen. Dit is een regeling van de Duo die al vijf jaar bestaat. Dus snel aflossen is niet altijd handig!

 11. Maaike Maaike Reply

  Ik gebruik de 10-200 techniek, iedere dag los ik 10 euro af en 1 keer per maand (de dag nadat ik salaris ontvang) 200. Zo betaal ik maandelijks 500 af, alleen valt het naar mijn idee minder op dan als ik in één keer 500 aflos. Ik heb een countdown op mijn telefoon staan waarop staat hoeveel maanden ik dit nog moet doen voordat het afgelost is

 12. A Reply

  Goed artikel. Het wordt, zeker voor jongeren die onder het sociaal leenstelsel vallen, erg makkelijk om een flinke (studie)schuld op te bouwen. Los van discussies over of het vanwege de lage rente erop slim is om nu af te lossen of wachten tot je studieschuld kwijt wordt gescholden, zijn schulden niet goed voor je welzijn. Ik heb inmiddels al bijna de helft afgelost (vooral met salaris dat ik momenteel niet nodig heb) en verwacht later dit jaar de rest af te lossen zodat ik mijn studieschuld achter me kan laten en niet nog jarenlang eraan moet denken als ik verplicht maandelijks moet aflossen.

  Van mij mag de voorlichting vanuit de overheid over (overbodige) schulden wel beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+