Studieschuld aflossen: deze 7 tips helpen je dat snel te doen

Op mijn 20e kreeg ik mijn hbo-diploma en een brief met daarin dat mijn studieschuld €18.000 was. Toen ik klaar was met studeren, begon ik meteen met aflossen. Na drie jaar was het bedrag afgelost. Ik deel de 7 tips die mij hielpen.

Ik ben altijd anti-lenen. Als je het geld moet lenen, heb je het dus zelf niet en kun je het ook niet uitgeven. Het eerste jaar van mijn studie maakte ik €0 aan studieschuld. Mijn ouders betaalden mijn schoolgeld en boeken, ik had een ov-jaarkaart waarmee ik doordeweeks gratis kon reizen, ik kreeg €90,- kleedgeld per maand en studiefinanciering en ik had ook nog een bijbaantje. Ik woonde nog thuis en kon dus gewoon iedere avond mee-eten. Wat een luxe. Waar zou ik in godsnaam schulden voor moeten maken?

Dat veranderde toen mijn ouders financieel in zwaar weer kwamen. Om wat specifieker te zijn: het bedrijf van mijn vader ging failliet. Er was geen geld meer. Ook niet voor mijn collegegeld, boeken en kleedgeld. Ik zag aan mijn moeder dat ze het vreselijk vond toen ze me moest vertellen dat dat allemaal stopte. ‘Je zult het wel oneerlijk vinden,’ zei ze nog. ‘Want je broer en zus hebben wel alles van ons gekregen.’ Ik stelde haar gerust. Dat was op dat moment wel het laatste waar ik aan dacht. Ik wist dat ik kon lenen bij wat toen de IB-groep heette en nu DUO.

Lees ook: Wij hebben samen een studieschuld van €73.000

Om eerlijk te zijn had ik me nooit verdiept in mijn schoolgeld. Hoeveel zo’n schooljaar les nou kostte of dat boek waaruit ik leerde. Geen idee. Dat kwam natuurlijk omdat mijn ouders het betaalde. Tja, zo egoïstisch zit een tiener nu eenmaal in elkaar. Tot het op mijn eigen bordje kwam, natuurlijk. Ik deed een verkorte hbo-opleiding. Ik moest binnen drie in plaats van vier jaar klaar zijn. Daardoor was de opleiding wat duurder. De exacte bedragen weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik na het behalen van mijn diploma, een studieschuld had van zo’n €18.000. Voor dat geld had ik alleen maar op school gezeten. Niks geen kamer nog of andere extra kosten. Ik vond het nogal een bedrag wanneer je 20 jaar bent en net van school komt. Al weet ik dat vele anderen hogere schulden hadden. Een deel was dan vaak opgegaan aan fun. Je kreeg toen namelijk nog vrij veel cadeau van de overheid. Dat is nu wel anders. De studieschuld stijgt dan ook de laatste jaren. Ik moest me in mijn handjes knijpen met €18.000. Dat zie ik nu wel.

Gelukkig vond ik meteen een baan, als journalist bij een krant. Ik verdiende er €2300 bruto. Ik woonde inmiddels op mezelf maar had geen hoge woonlasten dankzij sociale woningbouw waar ik toen al in woonde. Gelukkig. Ik koos ook om daar te blijven. Ik kon destijds best een leuker appartementje huren in een betere buurt. Maar ik bleef, ook om die studieschuld zo snel mogelijk af te lossen. Alles wat van mijn salaris overbleef, maakte ik over naar DUO. Viel de belastingafrekening mee? Hup, wegsluizen die euro’s. Iedere keer dat ik een nieuwe brief kreeg met daarin mijn actuele schuld, hing ik die met een magneetje op mijn koelkast. Ter motivatie. Nieuw bedrag. Nieuw doel. Leuk was het niet, nee. Achteraf terugbetalen is altijd vervelender dan vooraf sparen, vind ik. Maar in de realiteit van toen had ik geen andere optie. En dat hebben de meeste studenten niet. Wie heeft nou de mogelijkheid om zo’n klap geld in zijn/haar tienerjaren bij elkaar te sparen?

Van DUO zelf, hoefde ik nog niet af te betalen. Het eerste jaar sowieso niet, volgens mij zelfs de eerste twee jaar niet. Ik wilde dat juist wel en moest daarom zelf steeds het rekeningnummer opzoeken en de betalingsopdracht instellen. Ze maakten het me niet makkelijk. Na mijn baan bij de krant, ging ik als freelancer werken. Mijn inkomen ging omhoog en ik ging meer aflossen. Na ongeveer drie jaar was ik klaar met mijn studieschuld aflossen. De schuld stond op 0 euro. De brief die ik daarover kreeg, liet ik bijna een jaar op mijn koelkast hangen. Ik liet ‘m aan mijn moeder zien. Kijk, mam. Het is gelukt. Daar voelde zij zich natuurlijk alleen maar schuldig over, maar zo was het nooit bedoeld. Ik was gewoon trots op dat ik iedere euro terug had betaald.

Lees ook: Wat doe je eerst? Je studieschuld of hypotheek aflossen?

Misschien was dat wel het begin van hoe ik nu met geld omga. Het enthousiasme dat ik vind in sparen en in aflossen, al gaat het nu dan om een hypotheek op een huis en niet om een studieschuld. Op zich hetzelfde systeem. Ik leende geld en wil dat zo snel mogelijk weer afbetalen. In principe geen verschil met de studielening. Al ziet niet iedereen dat zo. Ik zie genoeg mensen om me heen die er nog altijd niet vanaf zijn. Soms omdat ze niet genoeg verdienen om af te lossen, vaak omdat ze het nooit tot een prioriteit hebben gemaakt ook al verdienen ze genoeg. Ik zelf ben nog altijd dankbaar dat ik niet langer met die studieschuld rond heb hoeven lopen. Het ligt achter me en dat is een fijn idee. Het maakte het een stuk makkelijker om een huis te kopen een paar jaar later, dat ook. Want die studieschuld wordt tegenwoordig ook meegerekend wanneer de bank bepaalt hoeveel hypotheek je kunt dragen. Nog een reden om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Voordat ik je mijn tips over het aflossen van je studieschuld geef, nog even dit. Er zijn veel mensen die zeggen: waarom zou ik afbetalen terwijl de rente zo laag is? Of: er is zelfs bijna geen rente. Als je alleen de financiële kant bekijkt, zou je het geld misschien beter op de beurs kunnen zetten. Al is die opbrengst natuurlijk nooit zeker. Wat wel zeker is, is dat je je studieschuld moet terug betalen. Nou ja, tenzij je zo weinig verdient dat het kwijtgescholden wordt. Daar ga ik nu even niet vanuit. Ik ken mensen die op hun 35e, met een duur koophuis en kleine kinderen, nu verplicht samen €500 per maand af moeten lossen. Dat is ongelofelijk balen. Daar zit je zeker in die dure levensfase niet op te wachten. Ik in ieder geval niet nu. Tel daarbij op dat een studieschuld je beperkt bij het kopen van een huis. Lees op de website van de Consumentenbond precies hoe dat zit. Dat waren voor mij twee redenen om zo snel mogelijk mijn studieschuld af te lossen.

Voor iedereen die net van school komt en een studieschuld heeft, heb ik zeven aflos-tips. 

  • Begin meteen met aflossen zodra je inkomen hebt. Wacht niet op betere tijden, want die komen niet per definitie. Je gaat misschien meer verdienen maar je lasten worden waarschijnlijk ook hoger. Laat staan als je straks een hypotheek en kinderen hebt. Begin dus gewoon nu.

  • Betaal iedere maand iets terug. Iedere euro is een euro. Alles helpt. Er bestaat niet zoiets als een te lage aflossing.

  • Zie die lage rente niet als een reden om niet af te lossen. Je zal vroeg of laat toch af moeten betalen, of de rente nou laag of hoog is.

  • Neem een aflossing op in je vaste lasten. Bereken wat kan en plan het gewoon in, in je internetbankieren. Behandel het als iedere andere rekening die betaald moet worden, als een verplichting waar je niet onderuit komt. Je ontvangt salaris en hup, een deel gaat vanzelf naar een afbetaling aan de DUO.

  • Stel een doel en beloon jezelf wanneer je dat doel bereikt. Dus eerst maar eens €1.000 aflossen. Als dat gelukt is, trakteer je jezelf op een taartje bij patisserie in de stad, of op een nieuwe computergame, wat mij betreft. Hou het leuk, stel realistische doelen en ga ervoor.

  • Hang de brieven van DUO met een magneet op je koelkast. Dan weet je precies hoe ver je al bent gekomen en hoeveel je nog te gaan hebt. Dit hielp mij erg om vol te houden.

  • Doe niet zielig. Lenen voor een studie is niet erg, als je het niet te bont maakt. Je opleiding is tenslotte een investering in je toekomst. Dus verdien je goed: dan gewoon terugbetalen en daarvan genieten. Balen brengt alleen maar negatieve energie en dat helpt je niet vooruit. Denk gewoon: het was het allemaal waard. Je hebt een diploma en daar heb je je leven lang plezier van. Als dat aflossen straks voorbij is, ben je daar nog gelukkiger mee.

Heb jij een studieschuld? Hoeveel moet je nog aflossen? Wat is jouw aflos-tactiek? Deel het vooral in de comments.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.