Supersimpel budgetteren met de app Moneyou Go

Budgetteren kun je leren. Het klinkt misschien suf. Maar door je uitgaven onder controle te houden, kun je eindelijk (meer) gaan sparen. De gratis Moneyou Go app helpt enorm, omdat je vanuit de potjes kunt pinnen. We leggen precies uit hoe dat werkt.

Je kunt de gratis Moneyou Go app gebruiken om te sparen. Je krijgt rente over je volledige saldo (dus niet alleen je spaarrekening) en al is dat niet veel: het is toch mooi meegenomen. Maar de app van deze bank biedt nog veel grotere mogelijkheden (behalve dat ‘ie helemaal gratis is!) namelijk budgetteren met je pinpas. Je kunt potjes aanmaken, bijvoorbeeld voor boodschappen of kleding, en je uitgaven online én in de winkel betalen vanuit dit potje. Je kunt je pinpas verplaatsen tussen de potjes en betalen uit het budgetpotje dat bij de betreffende uitgave hoort. Ideaal! En uniek. Ik heb dit nog nooit bij een andere bank gezien.

Op deze manier budgetteer je op een supersimpele manier. Wij zijn er echt fan van. Als je dit systeem gaat gebruiken, zul je geheid zien dat je minder geld uitgeeft. En meer controle ervaart en ook echt krijgt over waar je geld naartoe gaat. Dus delen we graag dit stappenplan met je. Van rekening openen, pas aanvragen, tot aan het moment waarop het echte budgetteren kan beginnen.

Stap 1: Bepaal je budget

Een beetje een open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Bepaal je budget. In dit stappenplan richten we ons op een aantal vaste kosten die in de meeste huishoudens wel voorkomen: boodschappen, persoonlijke verzorging en kleding. Dat zijn voorbeelden. We gebruiken het om te laten zien hoe je met Moneyou Go kunt budgetteren. Je kunt natuurlijk zelf andere dingen kiezen.

Bepalen hoeveel geld je budgetteert voor zo’n potje? Scroll drie maanden terug door je afschrijvingen en zie hoeveel je in die tijd hieraan hebt uitgegeven. Je kunt dit bedrag door drie delen en het gemiddelde als het budget gebruiken. Je kunt het ook gebruiken om je budget op te baseren. Waarschijnlijk wil je het iets omlaag brengen. Wees wel realistisch bij het vaststellen van deze bedragen, anders raak je snel gemotiveerd wanneer het niet lukt om er binnen te blijven.

Stap 2: Download de app

Je kunt de app van Moneyou Go downloaden voor zowel iPhone als Android. Klik hieronder op het plaatje om dat te doen, of klik hier.

Stap 3: Meld je aan of log in

Kies voor de optie aanmelden. Hou er rekening mee dat je een foto van je ID (paspoort, ID-bewijs of rijbewijs) moet insturen. Dit is wettelijk verplicht voor alle banken.

Gedurende het proces zal je gevraagd worden om eenmalig een rekening te koppelen aan je Moneyou rekening. Let op: Dit mag geen en/of rekening zijn. Zodra dit gedaan is kun je vanaf elke rekening geld storten naar je Moneyou Go rekening. Dit geldt ook voor andere partijen. Zoals je partner of bijvoorbeeld je werk. Het is een rekeningnummer zoals alle anderen. En zo kan deze dus ook gebruikt worden.

Een Moneyou Go rekening kan wel maar op één naam staan, en je kunt er maar één pasje voor aanvragen.

Stap 4: Stort geld op je Moneyou Go rekening en vraag een betaalpas aan

Als je net een rekening hebt geopend dan zal je in het aanmeldproces al €0,01 cent hebben overgemaakt naar je nieuwe rekening. Dit overmaken doe je gewoon via je internetbankieren van je eigen bank. Omdat Moneyou (nog) niet werkt met instant payment duurt het even voor het op je rekening zichtbaar is. Moneyou Go zet geld dat binnenkomt altijd in je hoofdpotje. Je kunt deze zelf een andere naam geven en er een plaatje aan toevoegen. In dit voorbeeld heb ik €1000 overgemaakt naar de Moneyou Go rekening.

De betaalpas vraag je aan via het instellingenmenu linksboven (het tandwieltje). Het duurt ongeveer twee werkdagen voor je betaalpas op de deurmat ligt.

Stap 5: Maak potjes aan (budgetten)

In de eerste stap heb je al budgetten vastgesteld. Deze gaan we nu aanmaken in de app. Je kunt dat helemaal op je eigen manier inrichten. Die keuze is aan jou.

Als je op het plusteken drukt kun je een nieuw potje aanmaken. Je kunt zelf de naam en de afbeelding van het potje veranderen.

Nadat je alle potjes hebt aangemaakt, zie je ze allemaal terug in het startscherm.

Stap 6: Vul je potjes

Om de potjes te gaan gebruiken moet er natuurlijk wel geld in staan. Dit doe je door op de blauwe pijltjes te drukken. Je komt dan in een scherm waarin je geld kunt overboeken. Zowel naar je potjes als naar andere rekeningen. Vul het bedrag in en kies het juiste potje. Omdat je binnen één rekeningnummer overschrijft, staat deze overboeking meteen in je nieuwe potje.

Verdeel je budget over de verschillende potjes zoals jij dat wilt. Dus bijvoorbeeld: 500 euro voor boodschappen. In dit voorbeeld werken we met drie potjes voor de hele maand (met fictieve bedragen), maar je kunt natuurlijk ook weekbudgetten aanmaken voor je boodschappen. Dan zet je dat iedere week klaar. Of je maakt een automatische overboeking aan vanuit je hoofdpotje naar je boodschappenpotje. Dan komt iedere week vanzelf je nieuwe weekgeld erin te staan. Geen omkijken meer naar.

Na het overboeken van de budgetten zie je alles weer terug in je startscherm.

Stap 7: Betalen maar

Zodra je betaalpas er is, kun je deze activeren via de Moneyou Go app. Via het instellingenmenu (het tandwiel linksboven) vind je de optie ‘betaalpas activeren’. Als je nu teruggaat naar je startscherm dan zie je dat er een icoon van een betaalpas is bijgekomen. Deze kan je schuiven over de verschillende potjes. Betaal je op dat moment met de Moneyou Go betaalpas, dan wordt automatisch het saldo op het bijbehorende potje verminderd. Voor je boodschappen gaat doen, schuif je in de app de betaalpas dus naar het boodschappenpotje. Wil je een nieuwe broek betalen, dan schuif je dan pas naar het kledingpotje. Hoe handig is dat?

Door op deze manier een budget te maken wordt het veel makkelijker om je eraan te houden. Je hebt namelijk in één oogopslag duidelijk wat je nog over hebt in ieder potje. Je ziet ook meteen welke potjes dus (te) hard gaan.

Lees ook: Ik heb een geldsysteem met 3 rekeningen bij 3 banken.

Naast deze budget potjes kun je ook nog je spaardoelen kwijt in de Moneyou Go app. Handig als je verschillende spaardoelen hebt. En wat ook prettig is: je krijgt rente over je totale saldo. Dus ook over het geld wat in je gebudgetteerde potjes zit. Die rente is nu erg laag, maar iedere euro is meegenomen, toch?

Dit vinden wij ook leuk:

Je kunt in de app van Moneyou Go de potjes verplaatsen. Dus de potjes die je veel gebruikt bovenaan en die je minder gebruikt onderaan.

= Je kunt sommige potjes verbergen. Bijvoorbeeld omdat je niet verleid wilt worden om uit dat spaargeld-potje te snoepen. Soms best handig en verstandig. Vind je het echt moeilijk om van dat geld af te blijven? Dan verberg je gewoon het saldo helemaal. Zo gedaan!

= Je kunt je eigen plaatjes uploaden bij je spaarpotjes. Dus niet alleen standaard icoontjes, maar iedere foto die je maar wilt.

= Pincode vergeten? Dan kun je ‘m via een goed beveiligde omgeving gewoon opzoeken!

= Je kunt in de app zelf gewoon je pinlimiet aanpassen. Dus geen onhandig gedoe met een laptop of vaste computer. Deze bank is 100% online en ik vind dat superfijn!

Werk jij al met budgetten en op welke manier dan? En natuurlijk zijn wij heel benieuwd naar jullie ervaringen met de Moneyou Go app.

In dit artikel zit een link naar Moneyou Go. Dat is een affiliate link.

6 Comments

 1. Tim Reply

  Wij hebben een rekening bij de ING. Daarin kan je ook met potjes werk (max 10). Zo hebben wij inmiddels al ruim een jaar alles verdeeld w.o. voertuigen, kleding (per gezinslid), etc. Maar ook… <50jr Hypotheek vrij potje 😋
  Werkt ook perfect! Wanneer een potje gebruikt is maak ik daaruit geld over. We sparen nu ca 1200-1500 p.m. Konden we nooit..
  Bij de ING blijft het ook één rekening, met dus één pas en ook op alle potjes "rente".

  Los daarvan, budgettip werkt absoluut. Wij volgen jullie enthousiast. Thx voor alle leuke tips

 2. Lucinda Reply

  budgetteren is zeker iets waar ik later wat meer aandacht aan wil besteden, met boodschappen loopt het nog vaak uit de klauwen, dus zou handig zijn. Denk wel dat het iets gaat worden nadat we verhuisd zijn. Voor nu vind ik dat we genoeg sparen en daarnaast ook een goed leven hebben en eigenlijk hoeven we nergens op te bezuinigen, maar meer sparen kan ook geen kwaad natuurlijk.

 3. Bb Reply

  Ik zie de meerwaarde niet in van deze app.

  Zelf zit ik bij SNS en geld dat binnenkomt wordt automatisch verdeeld in 3 spaarpotjes. Wat overblijft op de lopende rekening is voor alle dagelijkse zaken en boodschappen. Tweemaal per jaar checken we alles uitgebreid maar verder maak ik daarbinnen geen extra potjes. Vroeger weleens geprobeerd maar dan heb je voor je het weet tientallen potjes en dan zit ik neurotisch met geld te schuiven, schieten we ook niks mee op.

 4. Mark Reply

  Volgens mij kan je dit alleen doen als je single bent, want er is maar 1 app die je niet als stel/gezin kan gebruiken.
  Heb je een tip hiervoor Renée?

  1. Renee Lamboo Reply

   En/of rekening niet mogelijk, inderdaad. Wij doen dit met één pinpas. Ik doe meeste/bijna alle aankopen. Heb wel al bij Moneyou aangegeven dat het een gemis is, dat di en/of rekening niet kan!

 5. Simone zwanepol Reply

  Jammer dat het in Nederland nu niet meer te gebruiken is. Krijg melding dat dit item niet beschikbaar is in mijn land. Als ik handmatig zoek krijg ik alleen een Duitstalige versie.
  Heel jammer, mis nu mijn potjes nu ik veel pin vanwege corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+