Een beetje vrijheid terug in je leven? Ik ontwikkelde een simpel testje om te testen of jij daar ook aan toe bent. Dus: test het!

‘Dat zou ik ook wel willen!’ Dat is een reactie die ik vaak krijg wanneer ik vertel hoe wij geld vooral gebruiken om een vrijer leven te creëren. Toch maken niet veel mensen beslissingen die ook daadwerkelijk naar dat vrijere leven leiden. Dus is de vraag: wil je het wel echt? Is je verlangen groot genoeg? Voor het FD schreef ik een verhaal over geld gebruiken om vrijheid terug te brengen in je leven. Boeien af, zoveel mogelijk rekeningen de deur uit en weer genieten. De psycholoog die erin aan het woord komt, verwoordt treffend waarom veel mensen wel willen, maar het niet doen:

‘In de psychologie zeggen we dat de pijn dan nog niet groot genoeg is voor mensen om in beweging te komen. En angst, natuurlijk. Als je loslaat wat je kent, vallen de kaders waarbinnen je leeft weg. Dan moet je opeens zelf bedenken wie je eigenlijk bent en wat je in je leven zou willen. Dat kunnen, na jaren een door de maatschappij uitgestippeld pad bewandelen, best spannende vragen zijn.’

Dat snap ik best. En ja, ook ik heb geworsteld met onzekerheid, mijn identiteit en nieuwe wensen. Als ik niet meer deed wat altijd van mij verwacht werd – meer, beter en groter – wat moesten dan mijn doelen worden? Waar werkte ik dan voor? Hoe ga ik om met de reacties daarop? Blijf ik uitleggen dat ik het nu eenmaal anders zie, of laat ik mensen gewoon maar denken. Het is voor iedereen een uitdaging om nieuwe kaders te vinden voor zichzelf. Maar als dat is gelukt, leef je wel het leven dat je zelf graag wilt en niet wat een ander van je verwacht. Ik geloof dat je daar een stuk blijer van wordt.

(Even gratis registreren op de site van het FD en je kunt het hele artikel voor niets lezen.)

Bij het artikel zit ook een mini-testje, die ik hier graag met je deel. 

Ben jij toe aan een vrijer leven?

Vraag 1: Heb je het gevoel dat je opgesloten zit in je eigen leven?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 2: Vraag je je soms af of je wel echt van waarde bent op je werk?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 3: Verlang je naar meer rust in je dagelijks leven?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 4: Heb je het gevoel dat je te weinig tijd besteedt aan waar je écht blij van wordt?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 5: Loop je vaak rond met plannen waar je blij van wordt?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

De uitslag

0-2 punten: Geen sprake van. Jij zit lekker op je plek en bent gelukkig met het leven zoals het is. Niks aan doen.

3-6 punten: Het knaagt soms, maar de negatieve gevoelens zijn nog redelijk in balans met de positieve gevoelens. Blijf bewust bezig met hoe je je leven inricht, dan komt het goed.

7-10 punten: Jij voelt wel wat voor zo’n vrijer leven. Vraag je eens af wat je anders zou willen. En hoe je dat in je leven kunt doorvoeren. De omslag hoeft niet rigoureus te zijn, maar met ontevredenheid rond blijven lopen is zonde.

Flinke score? Mijn boek is uit en helpt je op weg.

Een paar jaar geleden had ik heel hoog gescoord. Nu blijft uit mijn uitslag dat ik heel tevreden ben. Ik ben benieuwd naar jullie uitslag. Deel je ‘m even met me?