vrijheid, geld, besparen, sparen, test, andere baan, psychologie

Test het: ben jij toe aan een vrijer leven?

Een beetje vrijheid terug in je leven? Ik ontwikkelde een simpel testje om te testen of jij daar ook aan toe bent. Dus: test het!

‘Dat zou ik ook wel willen!’ Dat is een reactie die ik vaak krijg wanneer ik vertel hoe wij geld vooral gebruiken om een vrijer leven te creëren. Toch maken niet veel mensen beslissingen die ook daadwerkelijk naar dat vrijere leven leiden. Dus is de vraag: wil je het wel echt? Is je verlangen groot genoeg? Voor het FD schreef ik een verhaal over geld gebruiken om vrijheid terug te brengen in je leven. Boeien af, zoveel mogelijk rekeningen de deur uit en weer genieten. De psycholoog die erin aan het woord komt, verwoordt treffend waarom veel mensen wel willen, maar het niet doen:

‘In de psychologie zeggen we dat de pijn dan nog niet groot genoeg is voor mensen om in beweging te komen. En angst, natuurlijk. Als je loslaat wat je kent, vallen de kaders waarbinnen je leeft weg. Dan moet je opeens zelf bedenken wie je eigenlijk bent en wat je in je leven zou willen. Dat kunnen, na jaren een door de maatschappij uitgestippeld pad bewandelen, best spannende vragen zijn.’

Dat snap ik best. En ja, ook ik heb geworsteld met onzekerheid, mijn identiteit en nieuwe wensen. Als ik niet meer deed wat altijd van mij verwacht werd – meer, beter en groter – wat moesten dan mijn doelen worden? Waar werkte ik dan voor? Hoe ga ik om met de reacties daarop? Blijf ik uitleggen dat ik het nu eenmaal anders zie, of laat ik mensen gewoon maar denken. Het is voor iedereen een uitdaging om nieuwe kaders te vinden voor zichzelf. Maar als dat is gelukt, leef je wel het leven dat je zelf graag wilt en niet wat een ander van je verwacht. Ik geloof dat je daar een stuk blijer van wordt.

(Even gratis registreren op de site van het FD en je kunt het hele artikel voor niets lezen.)

Bij het artikel zit ook een mini-testje, die ik hier graag met je deel. 

Ben jij toe aan een vrijer leven?

Vraag 1: Heb je het gevoel dat je opgesloten zit in je eigen leven?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 2: Vraag je je soms af of je wel echt van waarde bent op je werk?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 3: Verlang je naar meer rust in je dagelijks leven?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 4: Heb je het gevoel dat je te weinig tijd besteedt aan waar je écht blij van wordt?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 5: Loop je vaak rond met plannen waar je blij van wordt?
Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

De uitslag

0-2 punten: Geen sprake van. Jij zit lekker op je plek en bent gelukkig met het leven zoals het is. Niks aan doen.

3-6 punten: Het knaagt soms, maar de negatieve gevoelens zijn nog redelijk in balans met de positieve gevoelens. Blijf bewust bezig met hoe je je leven inricht, dan komt het goed.

7-10 punten: Jij voelt wel wat voor zo’n vrijer leven. Vraag je eens af wat je anders zou willen. En hoe je dat in je leven kunt doorvoeren. De omslag hoeft niet rigoureus te zijn, maar met ontevredenheid rond blijven lopen is zonde.

Flinke score? Mijn boek is uit en helpt je op weg.

Een paar jaar geleden had ik heel hoog gescoord. Nu blijft uit mijn uitslag dat ik heel tevreden ben. Ik ben benieuwd naar jullie uitslag. Deel je ‘m even met me? 

Share

3 Comments

 1. Kaspar Reply

  Testjes, altijd leuk! Ik scoor een 8. Klopt wel met het gevoel. Dus prima test.
  Kan er voorlopig helaas nog weinig mee… Maar het is alsnog goed er bewust van te zijn.

 2. Pasja Reply

  Scoor 2 punten..ik (55) ben momenteel heel tevreden met ons leven. Werk inmiddels 16 u.p.w. en heb genoeg (vrije) tijd samen met partner (57 en werkt niet meer). Volwassen kids gezond en wonen zelfstandig. We genieten van ons pas gekochte klushuisje en plukken elke nieuwe dag met de kleine en toch zo grote dingen die er toe doen…

 3. lihnmoodt Reply

  Ik scoor 5 punten.
  Dat komt omdat ik mijn werk heel leuk vind en de werktijden ideaal zijn binnen ons gezin, maar het zou natuurlijk wel lekker zijn als het niet meer hoeft.
  Ik heb als autist die regelmatig overprikkeld is wat zich uit in extreme vermoeidheid (soms in combinatie met hoofdpijn) wel moeite thuis alles te doen wat ik zou willen.
  Leuk werk of niet, het is soms gewoon te druk voor mij. En toen ik mijn diagnose nog niet had werd ik ook heel boos op mezelf, want het lukte niet om te doen wat de maatschappij van mij verwacht, zonder daar ziek van te worden. Daar zit nu wel een hoop rust en ik probeer ook niet meer iedereen bij te benen, anders had ik vast meer punten gescoord 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *