scheiden, financieel onafhankelijk, scheiding, divorce, huwelijk, relatie, verbreken, verbroken, porterenee

Toen ik bijna ging scheiden (over de €-kant daarvan)

Ik dacht altijd dat ik zo’n een independent woman was. Tot mijn relatie afgelopen jaar door nogal een crisis ging. Toen sloeg ik aan het rekenen. Ben ik eigenlijk wel zo financieel onafhankelijk als ik altijd dacht?

Wat er precies speelde in huize Lamboo zal ik voor me houden. Maar het was even niet zo gezellig. Twee kleine kinderen, allebei een baan waar we gek op zijn en dan blijft er gewoon te weinig tijd samen over. Dat ik al 1,5 jaar amper sliep ‘s nachts (bedankt kids!) speelde natuurlijk ook mee. Anyway, het wankelde tussen ons. Naast dat ik natuurlijk mega verdrietig was, was ik ook realistisch. Stel dat het hier stopt, dat liefdesverhaal van ons. Wat dan? Kan ik ook zonder mijn lief in dit huis blijven wonen? Kan ik dan blijven leven zoals ik nu doe? Of betekent afscheid nemen van mijn man ook afscheid nemen van mijn leven zoals ik het tot nu toe leidde?

Lees ook: Ooit had ik twee auto’s en een mooi huis, nu ga ik naar de voedselbank

Ik maakte een Excel-bestandje aan dat ik dramatisch All By Myself noemde. Snik, snik. Ik zette mijn vaste lasten op een rij en telde die op. Aan de andere kant noteerde ik mijn inkomsten. Ik ben ondernemer, dus dat is best lastig. De ene maand stroomt het geld binnen, de andere maand is het op een houtje bijten. Ik schreef op wat ik de laatste zes maanden verdien had en nam daar een gemiddelde van.

Onderaan de streep bleef ik zowaar in het groen. Met mijn eigen inkomsten kon ik, ware het nét aan, alle rekeningen betalen en ook nog boodschappen doen. Bij de Aldi of de Lidl, maar dat doe ik nu ook al. Spontaan uit eten of even mijn pinpas trekken in een kledingwinkel was er dan niet meer bij. Dat zeg ik er wel bij. Die levensstijl behouden die ik nu heb? Dat ging ‘m als alleenstaande ouder niet worden. Maar verhuizen zou niet hoeven, als ik dat niet wilde. Als mijn huwelijk stuk zou lopen, zou ik daar kapot van zijn. Dag, grote liefde! Maar het betekende niet dat ik ook nog eens moest verhuizen of met schulden kwam te zitten. Dat zou het allemaal nog treuriger hebben gemaakt. Niet alleen voor mij, maar ook voor onze twee kleine jongens.

Lees ook: Ik had 1.000 euro spaargeld toen ik na mijn scheiding op straat stond

Nu weet ik dat ik in een fortuinlijke situatie zit. En dat die situatie er voor veel vrouwen nogal anders uitziet. Van de hoogopgeleide vrouwen is 71% economisch zelfstandig. Van de laagopgeleide vrouwen is dat maar 25%. Het lijkt me ingewikkeld. Wat als je man je op een dag verlaat, of je zelf op je partner uitgekeken raakt. Wat dan? Dan moet je niet alleen dat huwelijk opzeggen maar ook je huis misschien en je luxe leven. Ik interviewde ooit een vrouw die vanwege het geld bij haar man moest blijven. De relatie was op, maar ze wilde niet driehoog achter in een flat terecht komen. Dus sliep ze nog altijd iedere avond naast hem in bed. Verdrietig, vind ik dat. Voor de man én de vrouw.

Nu is het gelukkig goed gekomen in dat huwelijk van mij. Love is a Verb, zoals John Mayer het zo mooi zingt. Hij heeft hartstikke gelijk. Al vraag ik me af wat hij zelf met die informatie doet, gezien zijn datinghistorie. Maar oké. Onze huwelijkscrisis heeft ons wakker geschud. Op liefdesgebied maar ook financieel. Ik zou alle vrouwen (en mannen overigens) aanraden – huwelijkscrisis of niet – om deze berekening even te maken. Wat als deze relatie strandt, waar sta ik dan geldtechnisch? Sommige mensen vinden dat je blind vertrouwen in je huwelijk moet hebben en dus niet over deze dingen na moet denken. Het wel eens uitrekenen betekent niet dat je relatie wankelt, het betekent dat je realistisch bent. Jullie liefde is hopelijk een eeuwig leven beschonken. Maar ik weet inmiddels dat het leven gek kan lopen.

Share

9 Comments

 1. Kaspar Reply

  Goed verhaal en een goed punt!
  Ben zelf gescheiden. We hadden het financieel redelijk voor elkaar. Mooi en groot eigen huis, twee auto’s, maar wel schulden en geen spaargeld. Al waren we druk doende dat op te lossen.

  Na de scheiding wilden we beiden niet in het oude huis blijven. Maar had 1 van ons dat wel gewild, dan was dat financieel heel lastig geweest.
  Het werd dus verkocht. Met de overwaarde werden schulden afgelost en de scheiding betaald (dat was destijds nog een bizar prijzige aangelegenheid…). Er bleef voor beiden nog een mooi bedrag over. Maar te weinig om een huis te kunnen kopen. Dus moesten we huren.

  Mijn ex zit in de sociale huur. Kopen zit er voor haar definitief niet meer in (voorlopig althans). Ze heeft niet veel inkomen, maar red het financieel wel een heeft een meer dan prima rijtjeshuis met tuin, schuur, eigen parkeerplaats.

  Ik huur een appartement. Groot en mooi op een prima lokatie. Maar ik heb er een hekel aan. Wilde destijds na 3 jaar direct een huis kopen (Na 3 jaar komt overwaarde belastingtechnisch vrij(.
  Helaas lukte dat niet. Regelgeving was veranderd in de tussentijd, dus ik had een flinke bak eigen geld nodig. Dat ben ik nu nog altijd bij mekaar aan het sparen. Maar alles bij elkaar gaat het denk ik op 9 jaar uitkomen voordat ik daadwerkelijk kan verhuizen (nog 2 jaar te gaan). Negen jaar in een woning waar ik me niet thuis voel. Bovenop een scheiding. Dat is niet leuk…. zullen we maar zeggen.

  Dus ja, tevoren over dit scenario nadenken kan ik iedereen aanraden! En áls er wat aan te doen valt om nare scenario’s te voorkomen, maak er dan werk van! Hoe veel vertrouwen je ook in de relatie hebt…

  Achteraf bezien hadden wij het niet anders kunnen doen financieel. Met name de verandering van de wetgeving gooide roet in het eten… konden we ook tevoren niet weten! Plus we hadden gewoon de financiën destijds nog niet lang genoeg om een buffer op te kunnen bouwen …

 2. anja Reply

  Goede tip voor alle lezers. Wat ik me afvraag, je hebt berekend dat je in je huis kunt blijven wonen. Staat de woning en de hypotheek alleen op jouw naam? Want als dat niet zo is, wordt de berekening heel anders. Zelfs als je partner zelf niet in de woning wil blijven wonen, zal er financieel iets geregeld moeten worden. Je moet je partner uitkopen, om maar eens iets te noemen. En als er geen huwelijkse voorwaarden zijn die zeggen dat alles van jou is, zul je alle overige zaken moeten verdelen. Denk eenvoudig maar aan de meubels e.d. Je zult het deel wat je partner mee krijgt dan missen of moeten vervangen, en dat kost ook weer geld.
  Ik denk dat de meeste mensen die denken financieel onafhankelijk te zijn, nog van een koude kermis thuis zullen komen. Zit zelf in een echtscheiding waarbij in de huwelijkse voorwaarden alles heel duidelijk geregeld is, en toch lopen we tegen heel lastige zaken aan.

 3. nicole Reply

  Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen om bij elkaar te blijven. Hoewel ik me realiseer dat je soms misschien geen keuze hebt, vraag ik me soms wel eens af wat de belofte ‘Tot de dood ons scheidt,’ nog waard is…

  1. anja Reply

   Helemaal met je eens, ik verbaas me er ook wel eens over hoe gemakkelijk mensen schijnbaar tot een echtscheiding overgaan. Maar, ik zet erbij schijnbaar, je weet natuurlijk nooit wat er zich achter de voordeur afspeelde.
   Ik heb zelf te maken met een partner die geestelijk ziek is en er (daardoor) zelf voor kiest om niet met me door te gaan. Dat heeft niets te maken met liefde of doorzettingsvermogen, en daar kan ik helemaal niets tegen inbrengen. Ik heb 27 jaar geknokt voor mijn huwelijk, maar uiteindelijk verloren van een rot-ziekte.

 4. Mir Reply

  Qua dat betreft blij dat onze inkomens nagenoeg gelijk zijn. 1 van de 2 zou maandelijks uit kunnen komen om het huis te betalen, maar de hypotheek zou te hoog zijn voor de bank (hebben op 1 en een beetje inkomen de hypotheek afgesloten). Huis moet dus wel verkocht worden, maar daarna nog ruim voldoende mogelijkheden om zelf iets te kopen. Geen kinderen in het spel, dus dat scheelt enorm.
  Ja, we moeten een stapje terug doen, maar het is makkelijk te doen voor ons.
  Ik heb trouwens eenzelfde berekening gemaakt niet vanwege huwelijksperikelen, maar wel vanwege gezondheidsproblemen. Dan zou er nog wel een klein inkomen zijn van degene die niet meer in staat is om te werken, maar beduidend minder dan nu. Gelukkig is dat nu zo goed als achter ons, maar goed om te weten dat het haalbaar was.

 5. Geldover Reply

  Er zit al behoorlijk overwaarde in onze woning. Ik zou uitgekocht moeten worden want huis voor mij te duur en dan is het voor mijn man niet meer te doen.

 6. Geld is tijd Reply

  Ik ken al vier bloggers die de laatste anderhalf jaar zijn gaan scheiden (incl mezelf) , fijn om een keer een voorbeeld te lezen van dat het nog gerepareerd kon worden!

 7. Audrey Reply

  Goed om je bewust van te zijn idd. Ik ben zelf de kostwinner, heb mijn huis in mijn eentje gekocht en betaal nu ook al de vaste lasten zelf. Geen enkel probleem dus 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *