trump, shutdown, spaargeld, hoeveel sparen, porterenee, spaargeld, hoeveel

Trump’s shutdown: zou jij de rekeningen nog kunnen betalen?

Amerikaanse werknemers van de overheid zaten 35 dagen thuis door de shutdown. Zonder salaris. Wat zou er bij jou thuis gebeuren wanneer je dik een maand geen salaris zou krijgen? En hoeveel spaargeld heb je nodig om dit soort geintjes op te vangen.

Mijn man en ik waren een nachtje naar een hotel. Luxe eten en heel lang slapen. Soms heb je dat, zeker met kleine kids, gewoon nodig. We werden ’s ochtends natuurlijk veel te vroeg wakker (bioritme) en keken vanuit ons lekkere bed naar de BBC. Ik vind die ochtendprogramma’s van de Engelsen altijd zo fijn. Het ging over de Amerikaanse shutdown, die net door Trump beëindigd was. Amerikaanse werknemers van de overheid kregen door politieke strubbelingen al 35 dagen niet betaald. Trump wil geld voor de grote muur van hem en daar werd niet genoeg aan meegewerkt. Dus ging de boel plat. Nogal een drukmiddel. Het betekende niet alleen dat er rijen ontstonden op de luchthavens, maar ook dat bijvoorbeeld nationale parken dicht gingen. Want: geen personeel. Voor de werknemers betekende het dat ze dik een maand niet betaald kregen.

Bij de BBC vertelden Amerikanen getroffen door die shutdown, wat de financiële gevolgen waren. Een dame was begonnen met het verkopen van haar bezittingen op eBay. Ze had geen spaargeld en kon het financieel niet meer dragen. Een andere mevrouw vertelde met haar winterjas aan – want koud in huis door besparen op de verwarming – dat ze pas net voor de overheid werkte. En dat ze financieel nog niet ‘on her feet‘ was. Zij kon de klap van een maand lang geen geld ontvangen, niet dragen. Heftige beelden vond ik dat. Vooral omdat het liet zien dat veel Amerikanen écht paycheck to paycheck leven en niks sparen. Die hebben financieel zo weinig om op terug te vallen, dat één maand salaris missen ze meteen al in de problemen brengt. Dan moet de verwarming al uit en worden er spullen verkocht online.

Het principe shutdown kennen wij gelukkig niet in Nederland. Bovendien: als Rutte zijn zin door zou proberen te drammen door de overheid op slot te gooien, zou hij unaniem afgemaakt worden. Zo doen we dat hier niet. Maar laten we even onze fantasie gaan. Stel dat het hier zou gebeuren. Dat alle werknemers één salaris zouden overslaan. Wat zou er gebeuren? Ik zou willen hopen dat het in Nederland niet zo’n storm loopt met de financiële gevolgen daarvan. Maar laten we de cijfers er eens bij pakken:

In Nederland heeft ruim een derde van de 20-45-jarigen minder dan 3.000 euro spaargeld. Bron: Rabobank

Dit zou betekenen dat veel mensen na een maand al in de gevarenzone komen. Laten we uitgaan van kosten van zo’n 2500 euro voor een maand zonder inkomen. Dan heb ik het over gas, water, licht en hypotheek maar ook over boodschappen en oh-jeeh-niet-nu-he-kosten, zoals de auto die naar de garage moet. Dit betekent dat deze groep mensen, dus een derde van die 20- tot 45-jarigen het niet veel langer dan een maand uithoudt omdat ze weinig spaargeld hebben. En dan moeten we ook in Nederland spullen verkopen op Marktplaats.

We hebben in Nederland minder spaargeld dan in andere Europese landen. Ons geld zit voor een groot deel vast in ons huis en ons pensioen. Ook belangrijk, maar cash blijft toch wel king. Of in ieder geval geld waar je redelijk makkelijk bij kunt. Dat kan ook op de beurs staan, bijvoorbeeld. Aan je pensioengeld wil en kan je vaak niet komen. Om dat geld dat in je hypotheek zit op te nemen, moet je een extra hypotheek nemen (wat niet zo gangbaar meer is tegenwoordig) of de boel helemaal verkopen (waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten.)

Het kan ook ons gebeuren. Er zijn in Nederland reëlere scenario’s dan een shutdown, waardoor je even minder of geen inkomen zou kunnen hebben. Voor mij, als ondernemer, bijvoorbeeld. Als jullie vandaag allemaal besluiten dat PorteRenee niet leuk (meer) is, stort mijn inkomen in elkaar. Of als ik een ongeluk krijg en lichamelijke problemen waardoor ik (even) niet kan werken, komt er hier geen geld binnen. Ook in loondienst kan het gebeuren. Je verliest je baan en valt terug in een uitkering die aanzienlijk lager is. Of jij en je partner verliezen tegelijkertijd hun baan. Het kan natuurlijk ook andersom: de kosten schieten opeens omhoog. Je dak blijkt lek. En ga zo maar door.

Hoeveel spaargeld zou iedereen minimaal nodig hebben? Dat is de grote vraag.

Wij thuis houden 10.000 euro aan. Dat is wat er op de rekening staat. Dan zouden we eventueel ook nog een paar duizend euro aan aandelen kunnen verkopen, maar dat proberen we te voorkomen. Eigenlijk zouden we meer moeten hebben staan, volgens bijvoorbeeld de regels van geldgoeroe Dave Ramsey. Hij zegt: spaar in cash wat je nodig hebt om het tussen de 3 en 6 maanden uit te zingen.

Die 3 maanden redden we wel, 6 maanden niet. Omdat we allebei werken en een inkomen hebben, vind ik dit spaarbedrag toch genoeg. De kans dat allebei onze inkomens opeens wegvallen, lijkt me klein. Als je in loondienst werkt, geldt die 3 tot 6 maanden ook. Al hebben we in Nederland een veel beter financieel vangnet dan in Amerika. Verlies je je baan? Dan heb je (waarschijnlijk) recht op een uitkering. Dus om de rekensom voor jouw persoonlijke situatie te maken, kun je de financieel meest beroerde situatie mogelijk pakken voor beide. Bijvoorbeeld: allebei werkloos met een uitkering en opeens hoge lasten Hoeveel geld verlies je dan ten opzichte van nu? Doe dat bedrag keer zes maanden en je hebt je spaarbedrag bij elkaar. Het is zo’n cadeau aan jezelf om dat geld te hebben. Dan hoef je alleen nog maar op Marktplaats te zijn uit vrije keuze, en nooit omdat je de rekeningen niet kunt betalen.

Share

15 Comments

 1. Audrey Reply

  Bij mij zou het zeker lukken. Ik heb een grote buffer, en daarnaast hou ik zelf op mijn betaalrekening ook een minimumbedrag aan waar ik zelfs na het betalen van mijn standaardmaandlasten niet onder kom. Ik check mijn rekening vrij regelmatig, maar ik wil dat automatische afschrijvingen echt altijd kunnen lukken, ook als mijn salaris om een of andere reden niet gestort zou zijn. Ben nogal een onzekerheidsvermijdend typje wat dat betreft, haha!

 2. HereIsTom Reply

  Hier ook een buffer van 10.000 en nog meer in deposito’s dus redden wij het zeker wel een jaar.
  Maar inderdaad veel Nederlanders redden dat niet, ik ben lid van de site Storingen en iedere maand weer rond de 20e loopt het over van de meldingen dat er geen salaris is gestort en vaak staat er nog bij hoe ze nu hun rekeningen of boodschappen moeten betalen!
  Ik snap dat nog steeds niet, mij is van huisuit altijd geleerd dat je een buffer voor onverwachte zaken moet hebben.

 3. Debby Penders Reply

  Ik had altijd de regel voor mezelf dat ik op z’n minst drie maanden het bedrag voor die drie maanden vaste lasten op mijn spaarrekening had staan. Gewoon, voor het geval er wat zou gebeuren.

 4. Stephan Reply

  De medewerkers zaten lang niet allemaal thuis, merendeel moest gewoon werken zonder dat het zeker was dat ze hun salaris ervoor zouden krijgen.

  Hier overigens geen probleem. We zouden het bijna een jaar vol kunnen houden met wat concessies.

 5. Wouter Reply

  Leuke blog heb je! Ik heb een buffer van een zes maanden op de spaarrekening staan. Verder kan ik in geval van nood aandelen verkopen. Maar ja, in feite is dat synoniem voor je spullen op Ebay zetten…

 6. Joke Reply

  ik ben dan misschien een van die weinigen die het niet zou redden ; niet omdat ik niet geleerd heb een buffer te hebben of zo stom ben mijn geld over de balk te smijten …
  Om even een ander geluid te laten horen 🙂
  Soms zijn er omstandigheden in het leven waar je niet altijd invloed op hebt ; hoe maakbaar deze wereld ook mag lijken .( niet om zielig te doen maar als toelichting : na jaren van huiselijk geweld , alles op een dag achtergelaten voor onze veiligheid; via de vrouwenopvang ergens anders in Nederland een nieuw leven gaan opbouwen …. heeft even tijd nodig ; mentaal en financieel )
  En dan kan het heel lang duren voor je als alleenstaande ouder met 2 kinderen er weer boven op komt krabbelen ; met een salaris wat precies toereikend is om nergens meer recht op te hebben aan tegemoetkomingen .
  ik klaag niet , er komt licht aan het eind van de tunnel ..

 7. Leo Schouwenaar Reply

  Een vraag die hier een beetje op lijkt is deze: hoe lang hou jij het vol als er een grote en langdurige PIN-storing is? Hoeveel contant geld heb jij dan in huis voor de drie belangrijke B’s in het leven (bier, boodschappen en benzine)?

  1. Lotte Reply

   Dat is ook een goede. Nu bij toeval iets van 75 euro contant liggen. Maar gelukkig is onze voorraad kast en vriezer over het algemeen goed gevuld. Misschien niet de Smakelijkste combi’s maar genoeg mogelijkheden om een week of 2 nog te kunnen eten (al is vers dan wat lastiger).

 8. Jette Reply

  Bij pinstoring is er waarschijnlijk ook geen winkel of pomp open!! Een beetje mondvoorraad is dan dus ook wel handig

 9. Kristiaan Reply

  Interessant onderwerp om over na te denken. Ik ben, onder andere op andere blogs, regelmatig in een discussie terecht gekomen hoe hoog dan zo’n buffer zou moeten zijn. Uiteindelijk is dit een onnodige discussie, want dit is voor iedere situatie verschillend.

  Ik ben het met 1 zin in jouw blog totaal oneens: “Dat kan ook op de beurs staan, bijvoorbeeld.” De beurs is een breed begrip, het zou hier ook over (relatief) waardevaste beleggingen kunnen gaan zoals bijvoorbeeld goud of obligaties. Maar als jij hier ook verwijst naar aandelen, dan zou ik hier graag een verdere discussie over willen voeren. Het probleem met aandelen is namelijk dat deze niet waardevast zijn (gelukkig maar, in positieve tijden). Dus stel dat ik mijn baan morgen kwijt raak, dan is het niet zo’n probleem om dit op te vangen met aandelen. De particuliere belegger handelt meestal op een liquide markt, dus zijn/haar transactie heeft geen invloed op de prijs. Maar een andere situatie: volgend jaar zitten we in een volgende crisis. Na een aantal maanden, net op het dieptepunt van de crisis, overleefd mijn bedrijf het toch niet en sta ik op straat. Nu moet ik mijn “aandelenbuffer” aanspreken, maar is die flink in waarde gedaald. Dus niet toereikend zoals ik deze als buffer voor ogen had.

  Natuurlijk is dit vanuit een pessimistisch perspectief bekeken en voor mensen met een grote buffer of een groter kapitaal minder van belang. Maar Ik vind het te kort door de bocht om te zeggen dat jouw buffer ook op de beurs kan staan. Een buffer is in mijn optiek geld dat ergens op een rekening staat en dat je kan redden in moeilijke tijden. Hiermee hoeft geen rendement op te worden gehaald! En sterker nog eigenlijk zou de buffer elk jaar procentueel met de inflatie mee moeten groeien!

 10. Bouk Reply

  Wij hebben voldoende om het 5 tot 6 maand te redden zonder inkomen. Dan ist op! Wij werken beiden in loondienst, mocht er ww dreigen, redden we het ook prima….sparen we wat minder. Cash geld hebben we voldoende in huis om 3 tot 4 weken van te leven…is ook wel eens op hoor maar vaak wel aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *