“Vegan leven en eten kost me geen cent meer”

Ilse (53) besloot een paar jaar geleden groener te gaan leven. Er wordt vaak gezegd dat het een dure levensstijl is, maar Ilse is niet duurder uit: “Doordat ik minder koop geef ik misschien zelfs minder geld uit.”

Toen ik 50 jaar werd, voelde ik: ik wil het anders gaan doen. Ik heb twee kinderen en vind het belangrijk om een leefbare planeet achter te laten. Natuurlijk ging er wat aan die realisatie vooraf. Ik was al langer bezig om mijn levensstijl onder de loep te nemen. Ik volgde het nieuws over het klimaat en verdiepte me in de effecten van het eten van vlees. Al een jaar eerder was ik vegetarisch gaan eten, puur omdat ik niet langer wilde dat dieren voor mij werden doodgemaakt. Dat was best een flink besluit voor mij, want ik vond vlees lekker. Ik moet zeggen: ik miste het minder dan vooraf gedacht. Nog een jaar later ben ik cold turkey veganist geworden.

Ik voelde dat ik meer wilde doen. Ook al is mijn gedrag een druppel op de gloeiende plaat: vele druppels maken ook een oceaan. Ik volgde online mensen die groener probeerden te leven en zag daar hoe simpel het eigenlijk kan zijn. Je hoeft niet meteen in een houten hutje op de hei te gaan wonen, zonder verwarming en warm water. Je maakt elke dag zoveel beslissingen die je zonder veel moeite anders kunt maken wanneer je besluit duurzamer of groener te willen leven.

Bij mij begon dat met dingen als wasbare wattenschijfjes en make-up die niet op dieren getest is. Een eigen tas mee naar de winkel.Water drinken uit een Dopper en niet steeds een flesje water kopen. Groene keuzes zijn heel vaak gewoon keuzes waar je even langer dan een paar seconden over nadenkt. En ook heel vaak zijn het keuzes die je op de lange termijn geld besparen. Als je er net mee begint, moet je even investeren. In goede herbruikbare spullen. Maar dat zijn eenmalige uitgaven. Als je zuinig bent op je spullen, wat wat mij betreft ook bij duurzaam leven hoort, kun je ontzettend lang met die spullen doen. 

LEES OOK: De 7 tips van Ilse voor iedereen die groener wil leven

Veel mensen denken dat duurzamer leven veel geld kost. Zeker als het over eten gaat, denken mensen altijd dat je duurder uit bent. Ik heb het nooit precies uitgerekend maar geloof dat ik niet per se meer geld uitgeef aan eten en drinken dan vroeger. Inflatie daarbuiten gelaten, dan. Het was even zoeken maar ik weet nu precies hoe ik betaalbaar, vegan boodschappen kan doen. Vegan vleesvervangers en andere vegan producten zijn regelmatig in de aanbieding. Er zit vaak eenzelfde aantal weken tussen aanbiedingen in. Bijvoorbeeld een bepaalde vleesvervanger is elke paar weken in de aanbieding. Drie verpakkingen voor vijf euro. Dat scheelt best wel en daarmee is het zeker niet duurder dan vlees. Ik volg @bonusvegan op Instagram, zij presenteert heel handig alle vegan aanbiedingen. Dat is echt een aanrader.

Als je betaalbaar vegan wilt eten, is het handig om een beetje te leren koken. Kant en klare vegan maaltijden, of mixen, zijn vaak ontzettend duur. Als je leert hoe je dat zelf maakt, scheelt het ontzettend veel geld. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om zelf vleesvervangers te maken. Bijvoorbeeld van seitan, een vleesvervanger op basis van tarwei-eiwit. Het lijkt qua structuur enorm op vlees en je kunt het op allerlei manieren bereiden. Ik maak dan een hele voorraad en gooi een deel in de vriezer. Mijn groenten en fruit eet ik niet allemaal biologisch. Als ik een bodemloze put vol geld had, zou ik dat zeker doen. Maar helaas is dat niet zo. Ik ben ook niet perfect in de ambitie om duurzaam te leven. Dat hoeft wat mij betreft ook helemaal niet. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen, in wat voor mij in mijn leven haalbaar is. Ik woon bijvoorbeeld in een huurappartement zonder verduurzaming. Dat hoop ik ooit te veranderen, maar lukt nu helaas nog niet. 

Ik heb een paar jaar geleden al mijn vaste lasten zo duurzaam mogelijk overgesloten. Een duurzame bank, groene stroom. A.s.r. kwam er tijdens mijn onderzoek uit als de groenste verzekeraar. Ik geloof dat als we als consumenten meer vragen moeten stellen over duurzaamheid en uitspreken dat we geen verzekering willen hebben bij een verzekeraar die bijvoorbeeld nog in wapens belegt, zoals sommigen doen. En dat we zelf zo de verduurzaming van dit soort producten kunnen versnellen. 

Mijn omgeving vindt wel eens dat ik overdrijf. Toen ik laatst met mijn dochter in de stad liep en schoenen had gekocht, was ik mijn eigen tas vergeten. De winkel bood een plastic tasje aan, maar die koop ik dan niet en loop rustig de rest van de middag met die schoenendoos onder mijn arm rond. Dat vindt mijn dochter dan overdreven maar ik vind het een kleine moeite. Ik heb toen ook uitgelegd dat ik het uiteindelijk voor haar en voor mijn zoon doe. En voor alle andere jongere mensen die nog door moeten met deze planeet. Natuurlijk gaat dat ene geweigerde plastic tasje niet alles veranderen. Maar het is wel mijn inbreng in hoe de wereld er straks uit zal zien. Als iedereen gaat doen wat hij of zij kan, geloof ik dat de toekomst nog best rooskleurig kan worden. 

Lees hier 7 tips van Ilse voor iedereen die groener wil leven.

Vooral van tip 7 (die ook een hoop geld bespaart) ben ik groot fan!

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons. 

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.