Zo ervaar je niet langer alleen geluk in het weekend

Heb je alleen in het weekend het gevoel dat je geniet? En misschien echt leeft? Herkenbaar voor veel mensen. Gooi de boel om en je kunt ook op maandag tot en met vrijdag écht gelukkig zijn. Geld is the key.

Een van de leden van de Groep van PorteRenee – word ook gratis lid! – stuurde me een linkje naar een filmpje. Het deed haar aan mijn site denken. Het filmpje begon wat zweverig, waar ik niet zo van ben, maar na de eerste paar seconden greep het me naar de keel. Het gaat over waar we het hier indirect ook over hebben. Over geld, maar over zoveel meer dan dat. Hoe deel je je leven in? Werk je vijf dagen in de week, met je kinderen in de dure opvang, zodat je in dat dure huis met hoge hypotheek kunt wonen? Ga je 11,5 maand per jaar naar kantoor om twee weken in de zomer weg te kunnen en eindelijk écht te kunnen genieten.

Jay Shetty ken je misschien wel van zijn filmpjes op socials. Hij vertelt in dit virtuoze filmpje, waar hij het bijna poetisch verwoordt, precies hierover. Het gaat uiteindelijk over zelf controle nemen over je leven en het inrichten zodat jij er gelukkig van wordt. Want we doen vaak alsof we zelf geen controle meer hebben over ons leven. Wat een onzin. Je kunt elke dag beslissen om het anders te doen. Het hoeft niet impulsief, het kan weloverwogen en doordacht. Het kan iedere dag iets kleins zijn. Gooi er wat vaste lasten uit zodat je wat minder kunt werken. Neem, zoals mijn man onlangs deed, een abonnement op de bioscoop of een filmhuis en ga op die vrije dag eens lekker naar een matinee. Of pak de film van 8 uur ‘s avonds, wanneer je kinderen slapen en je partner bij ze blijft. Er kan zoveel, als je het maar wilt.

Meer inspiratie? Volg ook mijn man op Instagram: @antiratrace.nl


De mooiste quote uit het fimpje vind ik toch wel:

Normal is getting dressed in clothes that you buy for work and driving trhough traffic in a car that you’re still paying for. in orde to get to the job you need to pay for the clothes and car and home that is empty all day just so you can afford to live in it.’

Even vertalen, misschien? Normaal is kleren aandoen die je speciaal voor je werk hebt gekocht en in de file staan in een auto die je nog aan het afbetalen bent. Alles om maar op je werk te kopen, de baan die je hebt om de kleren en de auto te kunnen betalen. En natuurlijk het huis dat de hele dag leeg is zodat jij geld kunt verdienen om het te kunnen betalen erin te wonen.

Deze quote is trouwens niet van Jay zelf, maar van Ellen Goodman, een Amerikaanse journaliste.

Jay, de man in het filmpje vraagt zich, terecht af: Zijn we gek geworden? Dat vraag ik me ook wel eens af, wanneer ik om me heen kijk. Misschien weten we niet eens meer dat het anders kan. Iedereen heeft het druk. Iedereen gaat steeds groter wonen. Iedereen wil mooie spullen voor de kinderen en voor zichzelf. Reken eens uit wat dat betekent voor je leven. Dat jij vijf dagen per week keihard moet werken om dat allemaal te kunnen betalen. Wat nu als je een paar van die wensen loslaat en je gewoon vanochtend eens afvraagt: Als ik helemaal opnieuw zou mogen beginnen. Met nul vaste lasten en financiële verplichtingen, welke keuzes zou ik dan maken? En komt dat niet overeen met hoe het er in werkelijkheid uitziet, dan is het misschien tijd om de boel eens om te gooien.

Check it out