Waarom ik 7 aparte bankrekeningen heb

Wat? 7 bankrekeningen? Waarom? Dat leg ik je graag uit. En misschien kan dit voor jou ook werken.

Ooit, jaren geleden, begon ik met één bankrekening. Ook toen ik zzp’er werd, hield ik het bij één rekening. Mijn inkomsten kwamen erop binnen, mijn boodschappen werden ermee betaald en er werden automatische incasso’s vanaf geschreven. Het was een grote wanordelijke rotzooi. Mijn accountant werd al lichtelijke depressief wanneer hij een afspraak met mij in zijn agenda zag staan. Want zelfs het achterhalen van mijn ontvangen bedragen (wat had ik eigenlijk verdiend?) lukte me amper. Ik moest me door Ikea-aankopen en Aldi-boodschappenlijstje heel ploegen om daarbij te komen. ‘Dit kan zo niet langer,’ zei hij na een paar jaar. Ja, hij hield het nog vrij lang vol. De eerste rekening die erbij kwam, was een zakelijke rekening. Daarna volgden er nog meer rekeningen, die voor een beetje orde zorgden. Uiteindelijk werden het 7 aparte rekeningen. Klinkt als overdreven gedoe, toch? Dat had ik vroeger ook gezegd. Nu zou ik niet anders meer willen. Ik leg je precies uit hoe ons systeem werkt.

Ik zal uitgebreid vertellen welke rekeningen ik allemaal heb en (in godsnaam!) waarom?

  1. Gezamenlijke rekening
   Dit is dus de enige rekening met een pasje. Ik heb er een en mijn man heeft er een. Op deze rekening zet ik iedere maand een bedrag dat bedoeld is voor alle bedragen waarvan ik niet precies weet hoeveel het gaat kosten. Dus: boodschappen. Maar ook kleding of etentjes buiten de deur. Hier worden dus geen rekeningen vanaf geschreven. Vroeger liep alles door elkaar en gebeurde het vaak dat er een bedrag niet geïncasseerd kon worden, omdat ik teveel geld uit had gegeven aan lekker lunchen. Dat voorkom ik door die twee uit elkaar te trekken.
  2. Vaste-lasten-rekening
   Ja, dit is dus de rekening waar alle automatische incasso’s vanaf gaan. Ik weet precies hoeveel er wordt afgeschreven en zet dat bedrag iedere maand klaar. Geen omkijken meer naar en nooit meer een brief gekregen met de mededeling dat de afschrijving niet gelukt was. Enig gevaar is dat er op deze rekening dus altijd geld staat en mijn man er nog wel eens een greep uit doet om last minute iets te betalen. Ja, dan is het ruzie in huize Lamboo. Want dat-is-niet-de-bedoeling-meneer!
  3. Zakelijke rekening
   Dit is de rekening waarop mijn facturen worden uitbetaald. Ik geef eerlijk toe: deze check ik het vaakst. En dit is ook de rekening waar ik het meest blij van word. Yes! Weer wat bijgeschreven. Ik betaal hier alleen online mee en alleen zakelijke kosten. Bijvoorbeeld de kosten van mijn website of wanneer ik eens een freelancer inhuur om me te helpen. Verder wordt wat hierop staat verdeeld tussen de vaste-lasten-rekening, de gezamenlijke rekening en de spaarrekeningen. Ja, meerdere. Zie hieronder.
  4. Spaarrekening ver weg
   We hebben één spaarrekening bij een andere bank. Een bank waar je de hoogste rente van Nederland krijgt (meestal). Nee, dat is nog steeds niet hoog, maar alle beetjes helpen. Dit geld mag niet aangeraakt worden. Bijstorten mag, opnemen is verboden. Je mag inloggen en kijken hoeveel erop staat, maar die opneem-knop is no go area. Dit is ons appeltje voor de dorst. Ons geld voor als het leven even niet zo aardig voor ons is. Dit is bijvoorbeeld geld om de rekeningen van te betalen als één van ons even niet zou kunnen werken, om wat voor reden dan ook.
  5. & 6 & 7 Drie spaarrekeningen met verschillende spaardoelen
   Ik ben groot fan van het stellen van verschillende spaardoelen. Dat kan tegenwoordig bij veel banken in de app. Plaatje erbij, helemaal leuk. Ik heb van de week eens zitten kijken naar online bankieren met bunq. Die maken het helemaal bont. Naast de spaardoelen kun je ook instellen dat iedere betaling naar boven wordt afgerond en het verschil vanzelf naar je spaarrekening gaat. Supertof. Een soort sparen zonder dat je het doorhebt. Ik heb dus naast de 4 rekeningen hierboven, 3 aparte rekeningen met potjes. Namelijk: potje onvoorzien (heel saai potje voor alles wat tegenvalt en ik niet aan zag komen. Zoals toen ik afgelopen week met mijn wagentje langs de N307 kwam te staan, met rook uit de motorkap. Oeps!) Ik heb een aparte rekening waarop ik spaar voor vakanties, weekendjes weg en andere fun-dingen. En daarnaast nog een potje dat ooit heette: extra aflossen op de hypotheek, maar tijdelijk (i.v.m. onze verhuizing) is omgedoopt tot: maak-het-huis-mooi-potjes.

Dat is dus hoe wij het doen. 7 aparte bankrekeningen en een fijn overzicht. Hoe doe jij dat? Ook zoveel rekeningen? Of alles op één hoop. Ik ben benieuwd.

 

Dit artikel is een samenwerking met bunq. De inhoud is voor 100% van mij.

13 Comments

 1. Lotte Reply

  Hier ook veel rekeningen. (1 prive, 1 gezamenlijk, 1 zakelijk (en binnen deze rekening ook nog diverse spaarpotjes) en diverse spaarpotjes bij 2 verschillende internet banken. Voor mij mag dit het extra overzichtelijk. Zo hoef ik niet bang te zijn als bijv het reisvirus mij weer overvalt dat ik spontaan de komende apk met verwachtte reparaties vergeet. En bij het uitzoeken van de nieuwe badkamer kom ik niet aan mijn rainyday fund en aan mijn appeltje voor de dorst op zakelijk gebied.

 2. Lisa Reply

  Ik heb een gezamenlijke rekening met daarbij een spaarrekening. Daarnaast mijn eigen rekening met twee spaarrekeningen. Eentje voor vakantiegeld (want dat krijg ik maandelijks en hou het graag apart) en eentje voor gewoon sparen. Open ook nog wel eens een aparte rekening voor een bepaalde vakantie of ander doel.
  Bij elkaar dus 5 rekeningen en dat bevalt heel goed! Het hele “aparte rekeningen voor vaste lasten” vond ik vroeger al een ideaal iets maar nooit gedaan uiteindelijk. Nu we een gezamelijke rekening hebben met goed huishoudboekje gaat het ook goed.

 3. Mir Reply

  Hier 1 gezamenlijke rekening voor gezamenlijke vaste lasten & boodschappengeld (dus geen juist geen uitjes), 1 privé voor salaris, eigen vaste lasten en al het andere wat ik zelf besluit met het geld te doen (uit eten, kleding, sparen, vakanties whatever), spaarrekening privé (hebben we niet gezamenlijk) waar van mijn privé geld op gespaard wordt, beleggingsrekening. 4 rekeningen dus.

  We hebben ook geen specifieke spaardoelen. Ik spaar gewoon en bepaal later wel wat ik ermee wil doen. Eerst kwam het huis waarvan we zelf de verbouwing hebben betaald, nu wil ik telkens wat extra aflossen op de hypotheek en over een aantal jaar wellicht weer eens wat extra besteden aan een andere auto. Vakanties spaar ik niet voor, die kan ik gewoon betalen van de lopende rekening. Een buffer is er altijd als er iets stuk gaat (ook een andere auto is te doen, maar dan zonder veel eisen).

 4. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Ik heb gewoon 1 betaalrekening. Daar gaan alle betalingen vanaf, komen mijn inkomsten allemaal op binnen en daarvan pin ik 1x per maand mijn boodschappengeld voor de hele maand (wat ik daarna weg stop en per week mijn weekbudget pak).
  Daarnaast heb ik wel een shitload aan spaarrekeningen. Ik heb er al 3 bij de ING, gewoon gratis uiteraard, want ik ben echt niet van plan om daar geld aan uit te geven. En daarnaast heb ik er nog 6 bij Moneyou. Ook gratis.
  De spaarrekeningen zijn voor: kleding, uitjes, hypotheek betalen zonder werk, Freedom (ofterwijl voor de toekomst om b.v. eerder te stoppen met werken of als ik een tijd zonder werk zit maar wel mijn rekeningen moet betalen), Extra hypotheek aflossing, Buffer, Auto kopen (is nu leeg, want verhuizen gaat voor en een auto heb ik nog niet, dus mis ik ook nog niet), Vakantie en tot slot Verhuizen. Wanneer ik verhuisd ben wordt die laatste spaarrekening voor onderhoud/ klussen in huis. Ik vind het heerlijk om een duidelijk overzicht te hebben van welk bedrag ik voor welk onderwerp heb staan. Mij kan het niet zoveel schelen hoeveel geld dat in totaal is, maar ik wil in 1 oogopslag zien of ik ergens genoeg voor heb of nog even verder moet sparen. En mocht ik wel een totaalbedrag willen weten geeft Moneyou sowieso bovenaan in de app het totaalbedrag weer van al mijn spaarrekeningen dus dan hoef ik alleen nog maar de ING erbij op te tellen.

 5. Wendy Reply

  Wij hebben 1 vaste lasten rekening, hieraan gekoppeld vier spaarrekeningen voor studies van beide kinderen, voor de auto en voor onderhoud huis. Daarnaast 1 ‘leefgeld’ rekening waar we ook weer drie spaarrekeningen aan gekoppeld hebben; beiden een eigen spaarrekening en 1 voor kleding.
  Op de vaste lasten rekening komt ons salaris binnen en daar kijken we de rest van de maand niet meer naar om omdat we een vast bedrag overmaken naar de leefgeldrekening en alle spaarrekeningen.
  Op deze manier is sparen een vanzelfsprekendheid en voor de rest heel overzichtelijk wat er aan geld over is om van te leven. Ik hou ervan!!!

 6. dertigermetkids Reply

  eerst meer potjes.. maar toen die zo goed als vol zaten en ik de neiging had om de doelen nog verder te verhogen terwijl niet alles tegelijk kapot gaat bijv. was het een beetje onzinnig om diverse potjes aan te houden. nu een grote buffer bij een bank met iets hogere rente (en maak er ook gebruik van deposito’s voor paar cent extra rente) een kleine buffer (ivm snel toegankelijk) bij de bank waar we ook onze betaalrekening hebben voor alle extra kosten die niet van de normale inkomsten betaald worden (zorgverzekering jaarpremie, de vakantie, eventueel reparatie auto, andere onverwachte kosten) dit vullen we dan daarna weer zsm aan tot het bedrag wat ik daar wil hebben. wel aparte spaarrekeningen voor de kinderen. geen verschillende betaalrekeningen. 1 en/of rekenening van ons samen. heb een goed overzicht in excel dus aparte rekeningen voor boodshappen etc is niet nodig

 7. sebeno Reply

  vaste rekening waar mijn salaris op binnen komt, hier worden ook alle vaste lasten van betaald. wederhelft betaald de variabele lasten zoals de boodschappen, huisdieren, uit eten etc.
  de inkomen als uitgaves zijn zowat gelijk.
  voor de “acute “situatie Staat er 500 euro op mijn spaarrekening direct gekoppeld aan mijn lopende rekening.
  op een andere bank( Internet, gratis) staan de doelen binnen 10 jaar, zoals buffer, Auto, extra aflossing.

  mijn lange termijn doelen zoals eerder stoppen met werken Staat; jawel, je leest het goed bij de grootste uitvaartmaatschappij.
  deze spaarrekening heeft niets te maken met een evt overlijden Maar bieden nu nog 2,0% aan. ( heb ze nog vast staan aan 2,75%.

 8. HereIsTom Reply

  Ik vind het maar een lastig gedoe zoeveel rekening, hier gewoon 1 betaalrekening en een spaarrekening, overzicht is zo veel makkelijker!

 9. Truus Reply

  Hier ook veel rekeningen:
  – 1 zakelijke rekening, waar mijn verdiensten op worden gestort en waar ik mijn zakelijke lasten van betaal. Ook staat hier mijn zakelijke buffer op. Iedere maand stort ik een vast bedrag naar de gezamenlijke rekening.
  – 1 gezamenlijke rekening, waar de salaris van manlief op wordt gestoord en waar ik iedere maand mijn ‘salaris’ op stort vanuit mijn gezamenlijke rekening. Hiervan gaat een bedrag naar de vaste lasten rekening, naar de spaarrekening en naar de privé rekening van manlief en mijzelf. Van de rest betalen we de boodschappen en de gezamenlijke activiteiten/cadeau’s.
  – 1 vaste lasten rekening, waar iedere maand een vast bedrag op wordt gestort vanuit de gezamenlijke rekening zodat we iedere maand onze vaste lasten kunnen betalen
  – 1 spaarrekening, waar iedere maand sowieso een vast bedrag op wordt gestort en ook wat er aan het eind van de maand nog op de gezamenlijke rekening op staat, wordt gestort. Hierop staat onze buffer, geld voor een nieuwe auto, zaken voor het huis, vakantie en andere grote zaken.
  – Ieder van ons heeft een privé rekening. Hierop wordt iedere maand een vast bedrag gestort vanuit de gezamenlijke rekening en hier betalen we onze hobby’s, kleding etc. van.
  – Privé spaarrekening, waarop ik spaar voor grotere zaken zoals die ene vakantie per jaar die ik alleen doe, of een nieuwe fiets o.i.d.

  Daarnaast heeft onze dochter ook nog 2 spaarrekeningen (ze is 7): op de ene spaart haar opa en oma iedere maand een vast bedrag. Dit geld komt vrij als ze 15 is, ze mag deze besteden aan een opleiding, grote reis, rijbewijs o.i.d. Papa is hier medebeheerder van. Op de andere rekening wordt onregelmatig geld gestort. Deze is voor een grote reis met mij (haar mama) , tussen haar 12e en 18e. Ik ben hier medebeheerder van.

  Veel rekeningen, maar fijn voor het overzicht én prettig om zelf eigenaar te zijn/blijven van eigen geld (zelfstandigheid). Daarnaast bepalen we in december ook altijd waar we ons geld van de gezamenlijke spaarrekening aan gaan besteden in het jaar daarop. Dit zorgt ook voor veel duidelijkheid en minder gedoe. Dit was er vroeger veel meer, omdat manlief en ik duidelijk verschillen in prioritering van de inkomsten/spaargeld.

  1. Monica Reply

   Nee hoor. Bijvoorbeeld de Knab en Moneyou (daar weet ik het van) hebben gratis bankrekeningen met een onbeperkte aantal spaarrekeningen…

 10. Mike Ross Reply

  Als accountant (AA) heb ik de financiële zaken voor ons gezin wel goed in de greep.

  Bij ons hebben we in totaal 6 bankrekeningen:

  1 bankrekening voor mijzelf
  1 spaarrekening voor mijzelf
  1 bankrekening voor mijn vriendin
  2 spaarrekeningen voor onze 2 kinderen
  1 bankrekening voor ons gezamelijk

  Die laatste gaat misschien wel weg want daar gebeurd nauwelijks iets op.

  Alle gezamelijke vaste lasten gaan van mijn bankrekening.

  De persoonlijke vaste lasten (zorgverzekering, uitvaartverzekering, autoverzekering etc) en persoonlijke uitgaven (kleding bijvoorbeeld) gaan van onze eigen bankrekeningen.

  De salarissen komen binnen op onze persoonlijke bankrekeningen. Zo houden we de vrijheid over wat we zelf met ons eigen geld willen doen.

  De spaarrekeningen van de kinderen worden gevuld met de kinderbijslag.

 11. Sanne Reply

  Ook ik ben enthousiast over het hebben van meerdere rekeningen! Sinds vorig jaar heb ik er 5. Hiervan 2 betaalrekeningen, 1 voor vaste lasten en 1 voor de rest, en 3 spaarrekeningen met verschillende doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *