Weg met belemmerende gedachten. Jij kunt dit ook!

“Leuk dat jullie zo lekker sparen, aflossen en aan je toekomst werken. Maar in mijn situatie kan dat niet.” Ik hoor het vaak wanneer ik mijn eigen verhaal vertel. Jezelf wijsmaken dat het niet voor jou is weggelegd zorgt ervoor dat het ook nooit gaat gebeuren. Probeer je belemmerende gedachten uit de weg te ruimen.

Naast veel enthousiaste berichten, krijgen we bij PorteRenee ook veel mails vol ‘ja maars.’ Zoals we die dan noemen. Mails, Instagram-berichten of priveberichten via Facebook waarin mensen vertellen waarom wat ik doe niet haalbaar is voor iemand anders. Of waarom die interviews met mensen die hun financiën op orde hebben best leuk zijn. Maar ja, in hun situatie totaal onrealistisch.

Ik snap het, hoor. Als je leest dat iemand 3.000 bruto verdient en lekker spaart, dan is dat niet altijd motiverend als jouw salaris veel lager ligt. Of als jouw maandelijkse kosten veel hoger liggen. Maar je inkomsten en uitgaven zijn ook zaken die je in eigen hand hebt. Die overkomen je niet opeens. En het is ook niet zo dat wanneer je geboren wordt al vaststaat hoeveel jij later maandelijks op je rekening gestort gaat krijgen. Ja, de één is slimmer. De één kan beter leren dan de ander. Hij of zij krijgt misschien een hoger IQ mee. Maar ik geloof niet meer dat dat alles bepalend is in deze wereld. Kijk naar mij. Ik verdien mijn geld met een website en de daaruit voortvloeiende opdrachten. Daarvoor hoef ik geen universitaire diploma te hebben. De hbo-diploma die ik zelf ooit haalde, ligt ergens in een doos. Tenminste, dat hoop ik. Ik zou eigenlijk niet weten waar ‘ie is. Want ik heb ‘m in mijn hele leven nog nooit aan iemand hoeven laten zien. We leven nu in een te gekke wereld. Tenminste, als het aankomt op werk. Dankzij het internet kan er zoveel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Extra geld verdienen is maar één klik met je muis weg.

Lees ook: 5 geldovertuigingen die je arm houden.

Mensen denken vaak dat ze geen keuzes hebben. Maar dat is voor een groot deel onzin. Wat je het meest in de weg zit, zijn je eigen beperkende gedachten. Dat je jezelf steeds vertelt dat het niet kan. Want ja: geen hoge opleiding. Duur huis. Je hebt kleine kinderen. Je bent single. Ga zo maar door. Natuurlijk zijn er omstandigheden die geld wegzetten lastig maken. En natuurlijk zijn er gevallen waarin ook ik daarvoor niet 1,2,3 een oplossing weet. Maar er zijn nog veel meer gevallen waarin verandering echt wel mogelijk is. Zet je financiën op een rij. Waar gaat het mis? Niet genoeg inkomen? Doe eens gek en begin een website over die ene passie. Ik deed het ook en het legt me geen windeieren. Verdiep je in verdienmodellen die jou wat extra cash kunnen opleveren. Gaat niet want kleine kinderen thuis? Slechte smoes. Ik heb ook kleine kinderen thuis en zal me aan hun tijden moeten aanpassen. Ik werkte vaak ‘s avonds. Alles om mijn droom uit te laten komen.


Aan de uitgavenkant is je eigen invloed natuurlijk helemaal groot. Jij bepaalt waar je geld naartoe gaat. Maakt een duur huis het moeilijk om te sparen? Verkoop het dan en ga kleiner wonen. Kan dat niet? Zit je in een duur huurhuis en zijn er écht geen andere opties? Neem dan je andere kosten eens onder de loep. Waar kun je nog geld weghalen? Je wordt echt niet ongelukkig wanneer je goedkoper boodschappen doet. Of wanneer je je auto wegdoet. Ik weet het: het klinkt misschien ingrijpend. Maar als je echt ergens wilt komen, zul je er iets voor moeten doen. Zoals ik en alle andere mensen die op PorteRenee.nl hun verhaal doen, keuzes hebben gemaakt. Zoals een Amerikaanse personal finance blogger zegt: You can afford anything, but not everything. Als je die keuzes niet wilt maken: prima. Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Maar dan moet je ook niet meer zeggen dat het voor jou niet weggelegd is. Jij kiest er niet voor. Dat is wat anders.

Ter inspiratie dan nog een verhaal van mensen die ik met veel plezier volg. Mensen die over hun belemmerende gedachten heen stapten en gingen voor hun dromen.

Lees ook: Op je 30e met pensioen. Het kan.

Het gaat om het gezin achter de site en het Youtube-kanaal: Our Rich Journey Die hebben zo’n stoer verhaal. Ze besloten 8 jaar geleden om zoveel mogelijk te gaan sparen en beleggen, omdat ze met een vervroegd pensioen wilden gaan. Hoe vroeg? Nou, ze waren uiteindelijk 40 jaar toen ze onlangs hun banen opzegden. Ze verhuisden naar Lissabon, waar ze nu met hun twee kinderen (ja, die hebben ze ook nog!) lekker onder het zonnetje hun leven ‘zonder moeten’ genieten. Je kunt ze zien en horen op Youtube.

Mijn favoriete video van dit gezin is deze: How we retired at 39.

Je kunt bij dit verhaal denken: dat lukt mij nooit! Ze zullen vast heel veel verdienen. Dit zijn allemaal belemmerende gedachten. Het is ook nog eens niet waar. Ze werkten allebei als ambtenaar met een vrij normaal salaris. Hier vertellen ze ook gewoon over. Wat het haalbaar maakte is dat ze er veel voor over hadden. En ze hadden een plan waar ze zich aan hielden. Ik heb er alleen maar bewondering voor. Dat voelt fijner dan er kritiek op te hebben. En bovendien: door me erdoor te laten inspireren brengt het mezelf ook verder. 

Ik ben benieuwd: welke belemmerende gedachten spelen wel eens door jouw hoofd? En hoe kun je die ombuigen en inspiratie en motivatie weer de boventoon laten voeren?

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.