Weg met belemmerende gedachten. Jij kunt dit ook!

“Leuk dat jullie zo lekker sparen, aflossen en aan je toekomst werken. Maar in mijn situatie kan dat niet.” Ik hoor het vaak wanneer ik mijn eigen verhaal vertel. Jezelf wijsmaken dat het niet voor jou is weggelegd zorgt ervoor dat het ook nooit gaat gebeuren. Probeer je belemmerende gedachten uit de weg te ruimen.

Naast veel enthousiaste berichten, krijgen we bij PorteRenee ook veel mails vol ‘ja maars.’ Zoals we die dan noemen. Mails, Instagram-berichten of priveberichten via Facebook waarin mensen vertellen waarom wat ik doe niet haalbaar is voor iemand anders. Of waarom die interviews met mensen die hun financiën op orde hebben best leuk zijn. Maar ja, in hun situatie totaal onrealistisch.

Ik snap het, hoor. Als je leest dat iemand 3.000 bruto verdient en lekker spaart, dan is dat niet altijd motiverend als jouw salaris veel lager ligt. Of als jouw maandelijkse kosten veel hoger liggen. Maar je inkomsten en uitgaven zijn ook zaken die je in eigen hand hebt. Die overkomen je niet opeens. En het is ook niet zo dat wanneer je geboren wordt al vaststaat hoeveel jij later maandelijks op je rekening gestort gaat krijgen. Ja, de één is slimmer. De één kan beter leren dan de ander. Hij of zij krijgt misschien een hoger IQ mee. Maar ik geloof niet meer dat dat alles bepalend is in deze wereld. Kijk naar mij. Ik verdien mijn geld met een website en de daaruit voortvloeiende opdrachten. Daarvoor hoef ik geen universitaire diploma te hebben. De hbo-diploma die ik zelf ooit haalde, ligt ergens in een doos. Tenminste, dat hoop ik. Ik zou eigenlijk niet weten waar ‘ie is. Want ik heb ‘m in mijn hele leven nog nooit aan iemand hoeven laten zien. We leven nu in een te gekke wereld. Tenminste, als het aankomt op werk. Dankzij het internet kan er zoveel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Extra geld verdienen is maar één klik met je muis weg.

Lees ook: 5 geldovertuigingen die je arm houden.

Mensen denken vaak dat ze geen keuzes hebben. Maar dat is voor een groot deel onzin. Wat je het meest in de weg zit, zijn je eigen beperkende gedachten. Dat je jezelf steeds vertelt dat het niet kan. Want ja: geen hoge opleiding. Duur huis. Je hebt kleine kinderen. Je bent single. Ga zo maar door. Natuurlijk zijn er omstandigheden die geld wegzetten lastig maken. En natuurlijk zijn er gevallen waarin ook ik daarvoor niet 1,2,3 een oplossing weet. Maar er zijn nog veel meer gevallen waarin verandering echt wel mogelijk is. Zet je financiën op een rij. Waar gaat het mis? Niet genoeg inkomen? Doe eens gek en begin een website over die ene passie. Ik deed het ook en het legt me geen windeieren. Verdiep je in verdienmodellen die jou wat extra cash kunnen opleveren. Gaat niet want kleine kinderen thuis? Slechte smoes. Ik heb ook kleine kinderen thuis en zal me aan hun tijden moeten aanpassen. Ik werkte vaak ‘s avonds. Alles om mijn droom uit te laten komen.

Aan de uitgavenkant is je eigen invloed natuurlijk helemaal groot. Jij bepaalt waar je geld naartoe gaat. Maakt een duur huis het moeilijk om te sparen? Verkoop het dan en ga kleiner wonen. Kan dat niet? Zit je in een duur huurhuis en zijn er écht geen andere opties? Neem dan je andere kosten eens onder de loep. Waar kun je nog geld weghalen? Je wordt echt niet ongelukkig wanneer je goedkoper boodschappen doet. Of wanneer je je auto wegdoet. Ik weet het: het klinkt misschien ingrijpend. Maar als je echt ergens wilt komen, zul je er iets voor moeten doen. Zoals ik en alle andere mensen die op PorteRenee.nl hun verhaal doen, keuzes hebben gemaakt. Zoals een Amerikaanse personal finance blogger zegt: You can afford anything, but not everything. Als je die keuzes niet wilt maken: prima. Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Maar dan moet je ook niet meer zeggen dat het voor jou niet weggelegd is. Jij kiest er niet voor. Dat is wat anders.

Ter inspiratie dan nog een verhaal van mensen die ik met veel plezier volg. Mensen die over hun belemmerende gedachten heen stapten en gingen voor hun dromen.

Lees ook: Op je 30e met pensioen. Het kan.

Het gaat om het gezin achter de site en het Youtube-kanaal: Our Rich Journey Die hebben zo’n stoer verhaal. Ze besloten 8 jaar geleden om zoveel mogelijk te gaan sparen en beleggen, omdat ze met een vervroegd pensioen wilden gaan. Hoe vroeg? Nou, ze waren uiteindelijk 40 jaar toen ze onlangs hun banen opzegden. Ze verhuisden naar Lissabon, waar ze nu met hun twee kinderen (ja, die hebben ze ook nog!) lekker onder het zonnetje hun leven ‘zonder moeten’ genieten. Je kunt ze zien en horen op Youtube.

Mijn favoriete video van dit gezin is deze: How we retired at 39.

Je kunt bij dit verhaal denken: dat lukt mij nooit! Ze zullen vast heel veel verdienen. Dit zijn allemaal belemmerende gedachten. Het is ook nog eens niet waar. Ze werkten allebei als ambtenaar met een vrij normaal salaris. Hier vertellen ze ook gewoon over. Wat het haalbaar maakte is dat ze er veel voor over hadden. En ze hadden een plan waar ze zich aan hielden. Ik heb er alleen maar bewondering voor. Dat voelt fijner dan er kritiek op te hebben. En bovendien: door me erdoor te laten inspireren brengt het mezelf ook verder. 

Ik ben benieuwd: welke belemmerende gedachten spelen wel eens door jouw hoofd? En hoe kun je die ombuigen en inspiratie en motivatie weer de boventoon laten voeren?

16 Comments

 1. L Reply

  Helemaal mee eens. Ik blijf ook gewoon fulltime werken naast mijn deeltijd studie. Inmiddels heb ik een goede baan, maar door die studie weet ik zeker dat ik weer een goede baan vind. Een werkgever ziet echt wel of je je inzet of niet. Die studie brengt veel extra kosten mee, maar dat heb ik er graag voor over. Als ik dat niet zou doen zouden we meer kunnen aflossen. Dat is ook een keuze uiteraard.

 2. Bouk Reply

  Mooie blog! Ik ben van mening dat iedereen kan sparen. Ook al is het een klein bedrag! Je moet het alleen zelf willen. Wij moesten in 7 maanden tijd 8k bij elkaar sparen….het is ons gelukt! Hoe? Wij weten wat er in komt, wat er betaald moet worden, wat er gespaard kan worden en hebben dus echt even een paar maand “kalm aan” gedaan mbt uitgaan, kleding kopen of zomaar ergens te hapje eten/ wat drinken. Geen onzindingen kopen bij action/Hema oid. Gewoon strak aan je budget houden, dan lukt t wel! En wij zijn ook maar gewoon 2 personen met een “gewoon loon” en 3 kinderen….. als je iets wilt dan lukt het je ook, gewoon andere keuzes gaan maken waardoor het sparen wel lukt!!

 3. San Reply

  je moet inderdaad de inkomsten en uitgaven op een rij zetten, bedenken waar je kunt besparen en wat je daardoor kunt sparen. Ik ben een alleenstaande moeder van 2, werk parttime in de gehandicaptenzorg. Nu heb ik wel recht op toeslagen en dat scheelt veel. Daardoor kan ik sparen. In het begin dacht ik er niet bij na, gaf veel uit en spaarde een klein bedrag. Maar door aan de slag te gaan met de financiën, ging ik de mogelijkheden zien. En het is verslavend ☺

 4. Geldover Reply

  Ik zou graag meer inkomsten uit mijn blog willen generen, maar heb echt onvoldoende kennis om dat op een goede manier op te zetten. Geef snel op als iets me niet lukt. Ben een grote chaoot en kan slecht op een bepaald ritme leven. Zoals een collega ooit zei Elke dag chaos is ook een geregeld leven. Ik durf niet voor mezelf te kiezen bang dat ik mezelf teleur stel heb een stok achter de deur nodig…
  Inkomen uit mijn blog blijft centenkwestie….jammer daar ik ook dit wil gebruiken als aflossing op mijn hypotheek…

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi geld over,
   Ik merkte dat dat pas lukte toen ik er prioriteit aan ging geven. Jezelf deadlines stellen, niet: we zien wel. Ik had ook 0 kennis toen ik begon. Ja, ik had ervaring met schrijven, verder niks. Alles, in het begin ook met mijn man, samen uitgevogeld. En dat chaotische herken ik ook. Maar is geen excuus. Dat kun je onder controle krijgen. Go for it, zou ik zeggen. Als je echt graag wilt..

 5. Kaspar Reply

  Is vast niet helemaal toevallig dat ik mezelf in een paar dingen herken in deze blog! 😉
  Maar het klopt wel hoor… Uiteindelijk zijn het vooral keuzes. En die keuzes kunnen er voor zorgen dat sparen nu even niet wil (of niet zo hard gaat), maar ja – als nu iets anders belangrijker is, is dat prima! Maar moet je er ook niet over gaan lopen zeuren dat het niet kan! Gezien je keuzes kan het enkel (even) niet! Mij zitten financieel wel wat dingen tegen, gewoon door domme pech en omstandigheden. Maar alsnog is het daarnaast ook een keuze. Ik zou bijvoorbeeld anti-kraak kunnen gaan wonen (heb ik in het verleden gedaan toen ik financieel écht krap zat, dus zou voor mij echt kwestie van een simpel telefoontje zijn!). Hoppa: in één klap 800 euro meer over per maand! Moeten alleen wel mijn huisdieren de deur uit, mogen de kinderen niet meer bij mij overnachten en zal ik ook mijn grote passie (piano) voorlopig op moeten geven… Dus: gaat zeer zeker niet gebeuren! Maar dat is onder de streep toch ook een keuze. Met de keuzes die ik nu gemaakt heb gaat het sparen mij eigenlijk niet hard genoeg, maar dat is simpelweg nu even niet anders. Alle besparingen zijn doorgevoerd en kan er ook niet meer extra dingen bij doen om meer bij te verdienen (doe al te veel!). Maar spaar nu wel 500 euro in de maand waar dat enkele jaren terug maar hooguit 200 was (en vaak lukte zelfs dat niet en er zijn daarvoor zelfs jaren geweest waar het spaarsaldo omlaag ging…). En dat terwijl ik er financieel de laatste jaren niet gek veel op vooruit gegaan ben (salaris iets hoger, maar alle lasten zijn ongeveer net zo veel mee omhoog gegaan).

  Maar (zoals sommigen wellicht al voelden aankomen) wil ik er wel weer de kanttekening bij plaatsen dat er genoeg mensen zijn waar het financieel écht krap is… (Ken er zelf ook een aantal). Die heus keihard werken (tot burn-out aan toe!) en hun stinkende best doen er het beste van te maken maar alsnog enkel met de grootste moeite rondkomen en soms dat zelfs niet (en dus in de schulden raken). Dus al ben ik het geheel eens dat veel mensen zichzelf belemmeren door vol te blijven houden ‘maar ik kan dat niet!’ terwijl het wel degelijk kan – er zijn zeker ook wel mensen waar het gewoon echt geen optie is om te sparen. En helaas zijn dat er in Nederland echt nog altijd veel te veel… Armoede komt meer voor dan je denkt in ons rijke landje! Dus opmerkingen als ‘ Ik ben van mening dat iedereen kan sparen.’ kan ik weliswaar niks tegen inbrengen (want het is een mening van iemand), maar het is toch echt simpelweg absoluut niet waar! En daarbij denk ik toch ook terug aan de tijd waarin ik financieel écht een periode klem zat (details laat ik achterwege – zware periode in mijn leven door omstandigheden) toen moest ik rondkomen met pakweg 750 euro in de maand (waarvan ook nog eens 120 euro naar aflossing schuld ging). Of recenter, uit de tijd dat ik vrijwilligerswerk deed en te maken kreeg met mensen die in één klap alles waren kwijtgeraakt – bv. een ondernemer die keihard had gewerkt voor een goedlopend bedrijf die in de begindagen van de crisis ineens onderuit ging met tegelijkertijd een scheiding ernaast en gezondheidsklachten… Die was zomaar ineens werkeloos en dakloos. En vanuit die positie kom je ook niet gemakkelijk weer even terug op de arbeidsmarkt (zeker destijds niet!). Ga zo iemand maar vertellen dat écht iedereen kan sparen als je het maar echt wilt!

  1. Bouk Reply

   Kaspar, ik werk met mensen die echt het minimum verdienen. Ik heb zoveel schrijnende situaties gezien bij ze, maar toch stond er in huis een potje met spaargeld….lege flessengeld, op straat gevonden geld en af en toe geld wat over was van boodschappen. Het zijn natuurlijk geen mega bedragen maar er werd wel wat aan de kant gelegd….

   1. Kaspar Reply

    Uiteraard heel goed! Maar als daar bv. een schuld tegenover staat is het natuurlijk niet écht sparen… en zonder die schuld is zo’n spaarpotje helemaal top! Maar als er ook maar iets gebeurt (wasmachine kapot, auto kapot) is het niet veel waard. Sparen begint (wat mij betreft) pas nadat er een potje gevuld is met geld voor dat soort onvoorziene zaken. Dus hoe goed zo’n statiegeld potje oid ook is, het is niet sparen zoals hier bedoeld wordt (naar mijn mening)!

 6. Roel Reply

  Eens met de blog. Ook kinderen krijgen (het aantal) is een keuze, de stad of dorp waar je woont, vaak het huis waarin je woont, wel of geen 3 katten waarvoor je allerlei ziektekosten kunt hebben. Moet je je kleding altijd per se nieuw willen hebben of maak je gebruik van de koopziekte van vele mensen door prima kleren van marktplaats over te nemen. Roken en drinken is een keuze. Wat moeite doen om je boodschappen goedkoop te scoren, genoegen nemen met minder. Biologisch eten….

  Ik denk dat de stelling ‘iedereen kan sparen’ misschien wel voor 95% van de mensen geldt.

 7. Audrey Reply

  Ik vind dit een lastige. Ja: als je alvast begint met zeggen dat het allemaal niet eerlijk is en jij het nóóit kunt, helpt dat niet. Dat je grotendeels zelf je keuzes maakt: eens.

  Maar toch, wat Kaspar ook al zegt: iemand anders z’n (begin)situatie kan alles wel veel moeilijker maken. Als je opgroeit in een kansarm milieu en bijvoorbeeld al op je 16e uit huis moet/gaat, dan sta je gewoon mijlenver achter. Ik realiseer me heel goed dat ik op heel veel gebieden enorm bevoorrecht ben. Ja, ik maak zelf mijn financiële keuzes nu, maar dat is toch door allerlei factoren (positief) beïnvloed.

 8. Zwier Reply

  Wij zijn altijd erg creatief geweest met wat wij nog kunnen en hoe we dit kunnen bereiken. Dat terwijl ik bijna geheel verlamd ben door een spierziekte. Door redelijk inkomen en veel “voordeel” inzake minder te betalen inkomstenbelasting door aftrek zorgkosten hadden wij ook keuzes waarheen ons geld ging. Totdat er rond 2009 werd besloten dat de het merendeel van de zorgkosten niet meer aftrekbaar was, dat scheelde ons honderden euro’s per maand. Dat konden we nog opvangen. vervolgens ging de hele zorgwet op de schop, ik kwam terecht voor zorg in de wet langdurige zorg. In die wet wordt een eigen bijdrage geheven, een eigen bijdrage die ruim 15% van je netto inkomen is.

  We geven nu ruim 25% van ons netto inkomen uit aan zorgkosten. Dat was een erg leuk bedrag geweest om op de hypotheek af te lossen of andere dingen mee te doen. Mijn man is wat meer gaan werken om toch nog wat leuke dingen te doen, onze lasten zijn allemaal bekeken. Boodschappen budget gehalveerd. Maar ook veel zaken die we niet kunnen veranderen, zoals de rolstoelbus weg doen. Immers zonder vervoer kom ik nergens in mijn grote ligrolstoel.

  Dus het hoeven niet altijd beperkende gedachten te zijn, soms is het gewoon realiteit. Die realiteit is ook dat we inderdaad best 50-100 euro zouden kunnen aflossen, maar dan zouden we dus weinig leuks kunnen doen en dan hebben we over 10 jaar wel zeg ruim 10.000 euro gespaard, maar ons huis staat niet onder water en helemaal de hypotheek aflossen dat kan absoluut niet binnen de normale leeftijd die mensen bereiken. Gelukkig geen kinderen, dus uiteindelijk komt het ook voor ons goed. Aan het eind gaat de opbrengst van het huis wel naar de bank en dat zal dan wel genoeg zijn om hypotheek af te lossen. Ik ben tevreden, en hoewel ik het prima vind wat bij te dragen aan zorgkosten is het wel scheef dat dit zo’n hap uit je budget is en ook is het zo dat het ervan af hangt in welke zorgwet je beland en welke zorg je nodig hebt. Voor sommige zorg betaal je niets of veel minder, De bespaar tip is dan ook blijf gezond en dan heb je altijd al gewonnen.

  1. Kaspar Reply

   Triest dat dit in Nederland zo werkt. Zorgkosten lopen volledig uit de klauwen, vooral door alle onnodige regelgeving, en de rekening gaat naar wie ziek is. Weinig sociaal aan… zeg het niet vaak, maar dit was vroeger toch echt beter.
   En dit zijn dus precies de situaties die ik bedoel. En ze komen veel voor. Dus veel mensen in Nederland kunnen helaas echt niet sparen. Wat ze ook doen en hoe hard ze ook werken. Of dat meer of minder dan 50% van de bevolking is? Geen idee… Maar in ieder geval meer dan veel mensen (met geld) denken!

 9. Angely Reply

  Ik ben er ook van overtuigd dat de meeste mensen kunnen sparen. Zorg dat je een doel hebt, anders gaat het je niet lukken. Sparen om het sparen, daar is niks aan. Dat ga je niet lang volhouden. Maar sparen voor die mooie vakantie, een nieuwe keuken, eerder stoppen met werken… dat zijn mooie doelen! Maak ze visueel, zodat je er elke keer aan wordt herinnerd. Zelf ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan om een jaar lang geen kleding en schoenen voor mezelf te kopen. Ik, als vrouw die wat die dingen betreft een behoorlijke spender was. Het gaat me lukken, dat weet ik zeker! Lezen hoe ik dat doe? https://quitte.nu/nieuws/ik-ga-de-uitdaging-aan-jij-ook/

 10. joke Reply

  Eens met alle varianten die voorbij komen .
  Belemmerende gedachten ontstaan ook door stress …. helaas zelf ervaren .
  Na lange periode van huiselijk geweld op een dag uit mijn huis vertrokken met 2 kleine kinderen en daar nooit meer terug gekomen .
  Alles letterlijk achter me gelaten . 7 maanden in de vrouwenopvang verbleven en ergens anders in Nederland opnieuw begonnen .
  Het heeft in totaal zeker 10 jaar geduurd voor ik fysiek, mentaal en financieel er weer bovenop was. Eerste jaren niet volledig kunnen werken . inmiddels HBO-opgeleid en ik werk op dat niveau in een baan waar ik het naar mijn zin heb.
  Er waren uit het verleden schulden en heel veel schaamte om de situatie waar ik in beland was en vroeg niemand om hulp .
  En als je eenmaal een grens bent gepasseerd is een schuld van bijv. 6.000 euro echt niet schokkender dan van 4.000 ; alsof je brein op slot gaat .
  Inmiddels heb ik het weer op de rit ; maar nog zonder enige financiele reserve ; er moet niets gebeuren ( dus de stress en angst dat er opeens iets kapot gaat of de auto het begeeft …….. die is er dagelijks en dat schijnt niet bepaald gezond te zijn).
  Ik schrijf dit niet omdat ik adviezen nodig heb want ik ik heb tot op de euro alles inzichtelijk en leef zeer basic ..
  Wel om een bijdrage te leveren van een hele andere orde ; het verleden heeft soms lange armen ….
  Sinds 5 jaar volg ik verschillende blogs en haal ik daar inspiratie uit om vol te houden ; doelen te blijven stellen ; focus op de stip op de horizon … dat gaat lukken ; misschien heeft een ander hier weer iets aan :
  vraag op tijd hulp ; er zijn zoveel mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij ! Je doet jezelf tekort als je alleen blijft tobben .
  GO FOR IT !!!

 11. Rocco de Graaf Reply

  Besparen is een afslag die je kunt nemen opnde weg naar financiële vrijheid.
  Maar je kunt werken aan een hoger inkomen, en investeren.
  Iedereen moet voor haar of hem bepalen wat de beste keuze is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+