Wendy (32): “Zo wist ik €500 van mijn vaste lasten af te besparen”

Wendy (32) is de koningin van besparen. Ze wist de laatste jaren zo goed te besparen dat ze iedere maand 500 euro overhield. “Hierdoor kon ik een dag per week minder gaan werken.”

“Op woensdag aten we vroeger thuis altijd een broodje kroket. Feest voor mij en mijn broertje. Later hoorde ik van mijn moeder dat ze dat deed om te besparen. Dat broodje kroket was één maaltijd die haar niet zoveel geld kostte. Mijn moeder was alleenstaand en moest ieder dubbeltje omdraaien. Af en toe had ze een gesprek op onze school. Als oudste begreep ik op een gegeven moment wel dat die gesprekken over geld gingen. Over hoe het schoolgeld dit jaar weer betaald moest worden. Ik bewonderde hoe ze alles draaiende hield op een krap budget. Maar ik wist ook: dat wil ik later niet voor mijn gezin en voor mezelf.

Mijn man is mijn grote liefde. Maar hij is ook materialistischer dan ik. Toen we net samen waren, stonden we samen in een winkel naar een enorme tv te kijken. Zo een met een lichtje achterin, waardoor de muur meekleurt. Hij wilde er dolgraag een hebben. Ik schrok van de prijs: daar moest mijn moeder drie maanden van leven. Ondanks wat tegensputteren ging de tv toch mee naar huis. Ook dure hobby’s kostten een hoop geld. Sleutelen aan auto’s. Miniatuurvrachtwagens in elkaar zetten. Ongemerkt ging er meer geld uit dan we door hadden. Sparen lukte amper nog.

In 2015 kon ik opeens mijn rechterarm niet meer bewegen. In paniek belandde ik bij de dokter. Het waren verlammingsverschijnselen. Waarschijnlijk veroorzaakt door stress. Niet zo gek, eigenlijk. Ik werkte vijf dagen per week als gastouder, van 7 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds. Ik had mijn eigen kinderen nog en het huishouden. Er was nooit eens niets. Mijn lijf begon te protesteren. De dokter zei dat ik rust moest nemen, maar hoe dan? Mijn werk moest toch doorgaan. In die tijd las ik online veel over besparen. Hoe kon ik zorgen dat we onze uitgaven onder controle kregen? Dan kon ik misschien minder gaan werken. Ik vond een schat aan bespaartips online en probeerde ze allemaal uit. Via een site leerde ik drie andere vrouwen kennen die dit ook deden. We hebben nu, jaren later, nog contact. Ik noem ze mijn bespaarbuddy’s. Tegen die dames kan ik alles over geld vertellen zonder veroordeeld te worden. Met andere mensen praten over geld vind ik best spannend. Besparen heeft toch een beetje een suf imago. Wat eigenlijk jammer is, want ik gun het iedereen om geld over te houden. 

Ik heb in totaal al zo’n 500 euro van mijn maandelijkse kosten af kunnen halen. De grootste klapper maakte ik door onze hypotheek over te sluiten. Onze rente ging flink omlaag, waardoor we 320 euro netto per maand minder gingen betalen. Ik zegde dubbele verzekeringen op. Ik ging anders en bewuster boodschappen doen. Ik stap ieder jaar over van energieleverancier. Je krijgt als nieuwe klant namelijk vaak een welkomskorting. Van wat we iedere maand in totaal besparen hebben we zonnepanelen op het dak kunnen laten leggen. Samen met de buren, zodat we korting kregen. Ik weet altijd wel een manier om goedkoper uit te zijn. Ik zou mezelf nooit gierig noemen. Ik weiger alleen geld uit te geven aan dingen die niet belangrijk voor me zijn. En ik geef ook niet graag onnodig veel uit. Waarom zou je de hoofdprijs voor een weekendje weg betalen als je zo makkelijk korting kunt vinden online? Wij gaan geregeld voor 50 euro met het gezin in een bungalow vakantie vieren.

Ook besparen?

Waar kun jij nog op besparen? En hoeveel geld kan dat schelen? Rabobank maakte samen met NIBUD een toffe calculator waarin je precies kunt uitrekenen hoeveel bespaarkansen jij nog hebt. Even invullen en je krijgt precies op een rijtje waar voor jou nog wat te halen haalt. Laat je in de reacties even achter wat eruit komt? En waar jij nog op gaat besparen?

Sinds mei ben ik op woensdag vrij. Op die dag ben ik alleen moeder voor mijn eigen kinderen en geen gastouder. Dat vinden mijn kinderen fijn en ik ook. Lichamelijk gaat het goed met me. Ik ben nog altijd aan het revalideren maar de ergste klachten zijn voorbij. Ik krijg nu de rust die mijn lichaam nodig heeft. Ik gun iedereen dat. Geld kan je erbij helpen, zoals dat het bij ons ook heeft gedaan. Doordat we nu minder uitgeven, hoeft er minder geld binnen te komen. Ik geniet intens van mijn vrije woensdag. Er is op die dag tijd voor mij om een tijdschrift open te slaan. Of om online naar bespaartips te speuren, want dat is stiekem een beetje een hobby geworden.”

Dit artikel is een samenwerking met Rabobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

10 Comments

 1. Seits Reply

  Goed artikel. Bewustwording en een klein beetje energie steken in besparingen levert op.

  Maar waar vind je voor 50 euro een bungalow vakantie?

 2. joke Reply

  Bespaarbuddy … dat is een mooie manier om elkaar te helpen gefocust te blijven en wat je zegt : je deelt met elkaar de successen en teleurstellingen zonder elkaar te veroordelen .
  Goed bezig .
  Ik ben ook wel benieuwd naar bungalowvakantie voor die prijs ??

 3. Saskia Reply

  Positief verhaal! Wat ik me afvraag, heeft haar man ook een bijdrage geleverd aan deze besparingen? Gezien zijn dure hobbies lijkt me dat hij ook iets moest doen aan zijn uitgavenpatroon?

 4. Frank | GeldGewoontes Reply

  Goed motiverend verhaal om te lezen. Ik denk dat het veel mensen stress ervaren door de manier waarop ze met geld omgaan. Mooi om te lezen hoe je dit zelf aan hebt gepakt en dat je daardoor nu een dag minder hoeft te werken.
  Zelf ben ik ook altijd om zoek naar manieren om geld te besparen en dit vervolgens aan het werk te zetten.

  Het combineren van financiële uitgaven zoals je zonnepanelen bij elkaar sparen en dit tegelijk met de buren aanschaffen is een mooie zet. Mijn complimenten!

 5. Wendy Bon Reply

  Hoi Saskia,
  Daar is hij grotrendeels mee gestopt. En hij bouw5 met hetgeen hij heeft ook minitiatuurwagens in opdracht. Dus het levert ook nog eens geld op nu 😉

 6. Demelza Kaandorp Reply

  Hoi collega, ik dacht al, ik ken je ergens van! Wat leuk om te lezen. Stress doet zo veel met je lichaam, vooral het altijd maar aan staan. Werken als gastouder wordt flink onderschat!
  Als ik nou eens tips nodig heb, klop ik bij jou aan goed? 🙂
  Groetjes, Demelza

 7. Carola Reply

  Een bekend gezicht, wat leuk! Hier ook gastouder en herken je verhaal wel. Als gastouder kan je eigenlijk altijd werken als je wilt. Zo werk ik zelf de maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (11 uur per dag) en flexibel weekenden, want ook in weekend is er opvang nodig bij sommige gezinnen. Allemaal leuk en aardig maar je uren lopen snel op… en je lichaam gaat een keer klagen. Natuurlijk staat daar dan wel een leuk inkomen tegenover maar is dat het waard? Ik ben van plan dit jaar ook wel weer te gaan minderen. Ik kan ook niet altijd “aan” staan. Goed bezig hoor! We moeten nog lang met ons lichaam doen dus laten we er goed voor zorgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *