zakgeld

Zakgeld! Met deze 6 tips heb je er nooit meer discussie over

Je kunt zakgeld geven werkt pas écht wanneer je duidelijke afspraken maakt. Deze 6 tips zorgen ervoor dat er nooit meer discussie is over zakgeld.

Door Janke Verhagen

Mijn zoon is 8 jaar geworden afgelopen november. Hij vindt zichzelf al een hele meneer en vindt ook dat daar dito zakgeld bij hoort. Van mij krijgt hij elke maand €5,-. Dit stort ik op zijn rekening. Los daarvan heb ik een aparte spaarrekening op zijn naam. Dit weet hij niet, en dat houden we ook even zo. Mijn zoon, de geldwolf, heeft nog het één ander te leren op het gebied van geld.  

In Nederland krijgt 69% van alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud zakgeld. Bron: Nibud

Mijn zoon is namelijk een gamer. En dan niet analoog. Maar digitaal. En games kosten geld. Veel geld. En helaas stopt het daar niet. Ook in de game kun je nog dingen aanschaffen. Als ik hem de ruimte geef, dan gaat alles op aan zijn digitale spelletjes. En dat wil ik niet. Dat dit er tegenwoordig bij hoort, heb ik geaccepteerd. De balans daarin moeten we nog even zoeken. Zowel hij als ik.

Sparen vindt hij maar lastig. En dat snap ik als je pas 8 jaar bent. Je leeft in het hier en nu. En kijkt vooral niet verder dan je neus lang is. Meneer wil nu gamen en sparen voor een verjaardagscadeau voor zijn moeder is nu totaal niet boeiend. Dat zien we dan wel weer.

Lees ook: 5 spaarhindernissen en hoe ze te nemen.

Ondertussen hebben we een manier gevonden, waar we allebei tevreden mee zijn. Dat ging niet vanzelf en het mocht even duren. Maar we zijn er. Door schade en schande hebben we een zakgeldmethode ontwikkelt die werkt. En die hem hopelijk ook nog wat leert over de waarde van geld. Om zover te komen zijn er vier vragen waar jij en je kind samen antwoord op moeten geven. Zet het op papier, handtekening eronder en je kind gaat echt wat leren over geld.

 • Vraag 1:
  Wie betaalt wat? Het is natuurlijk handig om van te voren af te spreken wie wat betaalt. Stel, hij heeft een kinderfeestje van zijn klasgenootje. Betaalt hij dan zelf het cadeau? Betaal ik dat? Of doen we dat samen? Wij hebben voor het laatste gekozen. Waarbij ik 75% betaal en hij 25%. Zo leert hij ook wat cadeaus kosten. Als ik alles zou betalen, dan wil hij al zijn vriendjes een game geven. Geen goed idee.

 • Vraag 2:
  Hoeveel zakgeld? Lastig onderwerp. Hij vindt het namelijk altijd te weinig. Waar ik het dan weer mee oneens ben. Het Nibud geeft hier richtlijnen voor. Volgens het Nibud is het zakgeld van mijn zoon prima. We zitten aan de onderkant, maar voor mij is dit nu goed. Eerst leren, dan verhogen. Check de website van het Nibud om te zien wat voor jouw kind passend is.

Een kind van 8 jaar krijgt wekelijks een bedrag tussen €1,20 en €2,00. Bron: Nibud • Vraag 3:
  Kan er wat bijverdiend worden en zo ja: hoe. Er zijn klusjes in ons huis waar mijn zoon extra geld mee kan verdienen. En dan heb ik het dus niet over de standaard dingen zoals helpen met de tafel dekken of afruimen. Dat hoort er nou eenmaal gewoon bij. Die klusjes staan op een lijstje en hij kan er zelf uit kiezen. De ene week is hij er hartstikke druk mee. Andere weken kijkt hij er niet naar om. Spreek met je kind af hoe hij of eventueel wat extra zakgeld kan scoren.

 • Vraag 4:
  Hoeveel spaar je? Omdat ik niet wil dat al zijn geld naar (in mijn ogen) onzinnige dingen opgaat, wil ik dat bij ook spaart. Voor die cadeautjes van zijn vrienden, een game voor zichzelf, maar bijvoorbeeld ook voor een cadeau voor mijn verjaardag. Dat hoeft natuurlijk geen superduur cadeau te zijn. Maar ik wil hem hier wel mee leren dat je vooruit kunt denken. En plannen. Dus hebben we samen afgesproken hoeveel ik vind dat er ongeveer apart gezet moet worden. We boeken dit samen over en ik hou hem op de hoogte van zijn spaarsaldo.

Lees ook: 5 gouden tips om je kind te helpen sparen.

Tot slot nog twee tips die ons hielpen om het hele zakgeld-gedoe soepel te laten verlopen:

1. We tekenden een zakgeldcontract. Mijn zoon is dol op zijn handtekening zetten. Zo wordt dus elke grote afspraak bij ons met een contract vastgelegd. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een contract voor het avondeten. Hoeveel en wat hij moet eten. In het zakgeldcontract staat hoeveel hij krijgt en op welke datum (voor hem zeer relevant). En natuurlijk alle bovenstaande afspraken.

2. Waarde van geld. Dit is één van de meest handige tips die ik ooit zelf heb gekregen. Je kunt dit gebruiken om je kind bewust te maken van de waarde van geld. Twee jaar geleden heb ik mijn hele salaris in contant geld opgenomen. Met mijn zoon ben ik aan tafel gaan zitten en heb stapeltjes gemaakt. Een stapel voor de hypotheek. Een stapel voor de energie. Een stapel voor de televisie. Een stapel voor de boodschappen. Zijn ogen rolden bijna uit zijn kassen. ‘Is alles zo duur?’ Missie geslaagd. Je kunt dit eventueel ook met € 100,- doen en je lasten in percentages op tafel leggen.

Al met al hebben deze zes zaken echt geholpen. Er is geen onduidelijkheid meer over zijn zakgeld en hoe hij dat kan en mag besteden. Duidelijk voor hem. En voor mij. Nu moeten we het alleen nog even eens worden over per wanneer zijn zakgeld verhoogd mag worden.

Hoe heb jij het geregeld met zakgeld voor je kinderen?

Share

10 Comments

 1. Ilse Reply

  Onze dochter was tot haar 12e echt een vrek. Ze gaf geen cent uit. Nu is ze bijna 15 en is dat 100% omgedraaid. Ze maakt het liefst alles op. Ze houdt alles wat ze uitgeeft netjes bij, dat dan weer wel.
  Onze kinderen hoefden niet mee te betalen aan cadeautjes voor vrienden/vriendinnen. Vooral dochter had veel feestjes en een tientje voor een cadeautje was weinig. Dan hield ze niets over.

 2. Bouk Reply

  Wat goed van dat contante geld het laten zien wat iets kost! Dan zien ze het idd hè? Ik gaf altijd weer meer geld als ze jarig waren. Sinds hij op voortgezet onderwijs zit ontvangt hij 1 keer in de maand zijn zakgeld, de helft op de pinpasrekening en de andere helft contant. Dit werkt prima voor hem, hij spaart zowel contant in een potje als op zijn spaarrekening.

 3. Erik Reply

  De website weekvanhetgeld adviseert al jaren bovenstaande zaken. Wij hanteren al geruime tijd het zakgeldcontract van deze site. Heel leuk vorm gegeven voor kinderen.

  Onze kinderen krijgen vanaf 6 jr zakgeld en hebben altijd 50-50 gekozen voor zakgeld vs spaargeld. Eerst onwetend en daarna op eigen keuze voortgezet. Heel dapper omdat ze nu ook beseffen dat ze daardoor niet zo snel zakgeld opbouwen. Ze mogen zelf beslissen en hoeven verder niet bij te dragen. Wat ze niet weten is dat wij de kinderbijslag volledig voor hen beleggen. Dat is later voor hen.

  Het gevoel van het geld verbrassen (!) voor en in digitale games kan ik ook helemaal plaatsen. Ik heb er ook moeite mee, maar laatste kon ik er eigenlijk niet boos om worden ondanks dat hij weer eens €40 had uitgegeven want dit keer had hij dat op t account van z’n broertje gedaan zodat die ook wat extra’s had en verder kwam in t spel. Wat lief van hem.

 4. Dertigermetkids Reply

  Dochter van 10 2 euro per week (vanaf 9 jr) zoon is 7 en krijgt 1 euro per week.ik stort t sinds 2019 op hun rekening omdat ze thuis mog xat cash hebben liggen en t nooit uitgeven.. Ze hebben al zoveel speelgoed ze spelen voor 9 met playmobile en krijgen dat al een jaar of 7 voor verjaardagen, kerstz sinterklaas en soms kopenze zelf een set of nog een poppetje.. Ik kom nauwelijks in winkels en de Kids hierdoor ook bijna niet…

 5. Audrey Reply

  Goede tips! Vooral die laatste vind ik heel slim. Zou zakgeld per week trouwens niet beter werken voor een relatief jong kind?

  Qua cadeautjes voor vriendjes zou je natuurlijk ook zelf kunnen betalen en dan met een budget per cadeau werken.

 6. Annelies Reply

  Omdat ik een loedermoeder ben die heel goed is in zakgeld vergeten heb ik betaalrekeningen voor ze geopend die gekoppeld zijn aan mijn ING. Automatische overboeking elke maandag zorgt ervoor dat ik het nooit meer vergeten kan.

  Als ze iets willen kopen gaan we altijd eerst via de bankieren app kijken hoeveel ze hebben en rekenen we uit hoeveel er nog op staat als ze tot de koop overgaan. Besluiten ze te kopen dan betaal ik. Zodra we buiten staan bij de winkel gaat de app weer open en maken ze zelf het bedrag over op mama’s rekening. Dit werkt prima.

 7. Lien Reply

  Onze 2 oudste kinderen krijgen ook zakgeld, de jongste nog niet. Ze krijgen 3 euro per week, wat ze verdelen over 3 spaarpotten. Eentje om te gebruiken, eentje om te sparen en eentje om weg te geven. Eigenlijk sparen ze alles (onze oudste is bijna 8) want geld uitgeven kunnen ze niet zo goed. Soms gaat er iets van hun geld mee naar de rommelmarkt of iets dergelijks. Voor het geld om weg te geven mogen ze zelf een doel bedenken. Ieder jaar is er een actie op school voor een goed doel waar ze dan geld voor meenemen, soms zien of horen ze ergens iets en komen ze zelf met het idee daar geld aan te geven. Dit gaat uiteraard in overleg met ons. Cadeautjes en dergelijke betalen wij, maar daar hebben we wel een maximum bedrag voor en de kinderen gaan zelf mee om wat uit te zoeken. We proberen onze kinderen te leren tevreden te zijn met wat ze hebben en goed na te denken voor ze iets kopen, dat het niet handig is om alles op te maken. En dat ze ook denken aan mensen die het, om wat voor reden dan ook, minder goed hebben.

 8. Lara Reply

  Is je periode van een maand niet veel te lang voor een kind van 8? Zou persoonlijk per week geven.

  Ik zou er persoonlijk ook voor kiezen om het, in ieder geval de eerste paar zakgeldjaren, (gedeeltelijk) contant te geven ipv alleen maar electronisch. Dat ivm de goede tip die je zelf geeft over het zichtbaar maken met die stapeltjes geld.

  Verder zit je volgens mij wel iets lager dan het Nibud hoor 😉 5 euro per maand komt neer op 1.15 per week terwijl het Nibud dus 1.20 tot 2 euro per werk aangeeft. Je zoon heeft dus wel een punt 😉

  Ik zou het verhogen naar naar 1.50 per week/6.50 per maand als ik jou was.

 9. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat een goed idee om je hele salaris te pinnen en stapeltjes te maken op tafel om te laten zien hoe duur alles is! Echt supergoed bedacht. Zo kon hij het letterlijk zien dat het heel veel geld was, maar dat er ook heel veel uitgegeven moet worden. Ideaal! Toen ik klein was kregen de meeste kinderen zakgeld verhoging als ze jarig waren. Hoeveel dat was verschilde per kind (en ouders natuurlijk afhankelijk van wat ze te besteden hadden vermoed ik zo!)

 10. Marlies Reply

  Mijn kind, net op de middelbare school krijgt een euro per week zakgeld (omlaag van eerder) maar daarnaast FLINK rente; elke maand 20% over de eerste €50 en 10% over alles daar boven. Hij krijgt het principe door dat je met geld geld kunt verdienen. En begrijpt ook dat je dit soort voorwaarden nergens anders dan bij mama krijgt!

  De suggestie om in contanten de hele verdeling van je maandloon te laten zien vind ik briljant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *