Zakgeld: deze afspraken voorkomen die eeuwige discussie

Voor kinderen is zakgeld een geweldige manier om te leren hoe geld werkt. Want door fouten te maken, worden ze wijzer. Al kan zakgeld ook een onderwerp zijn dat voor de nodige discussies zorgt. Wij helpen je.

Moet je kind betalen voor dat ene cadeautje voor het kinderfeestje? Verplicht je jouw kind om geld te sparen? Of vind je kind dat ‘ie te weinig zakgeld krijgt? Op z’n tijd is een discussie niet erg, maar hij moet niet steeds over hetzelfde gaan. Dus: bespreek met elkaar wat de regels zijn, zodat iedereen weet waar ‘ie aan toe is.

Vraag 1: wie betaalt wat?

Het is handig om van tevoren af te spreken wie wat betaalt. Stel, je kind heeft een kinderfeestje van zijn klasgenootje. Betaalt-ie dan zelf het cadeau? Betaal jij dat? Of samen? En als je kind nieuw speelgoed wilt. Betaalt-ie dat dan helemaal zelf of help jij mee?

Vraag 2: hoeveel zakgeld?

Dat is lastig. Misschien is je kind blij met wat-ie krijgt, misschien vindt hij of zij het altijd te weinig. Het Nibud geeft hier richtlijnen voor. Wat ons betreft: leer eerst omgaan met geld, verhoog het daarna.

Check zeker even de website van het Nibud om te zien wat voor jouw kind passend is. En spreek ook samen af of je kind mag onderhandelen over het zakgeld. Zo ja, hoe vaak en wanneer? En vertel dan ook de ‘voorwaarden’ voor een onderhandelingsgesprekje, want met alleen ‘ik wil meer zakgeld’ ga jij natuurlijk niet akkoord (toch?).

Vraag 3: kan er wat bijverdiend worden en zo ja: hoe?

Zijn er klusjes in huis waar je kind wat extra’s mee kan verdienen? Bijvoorbeeld de tuin vegen, de auto wassen of de was opvouwen? Bepaal samen welke klusjes passend zijn en hoeveel geld daar tegenover staat.

Vraag 4: hoeveel spaar je?

Leren sparen is belangrijk. Moet je kind van het zakgeld een bepaald percentage sparen? Schrijf dat dan op. Is je kind daar vrij in? Ook dat leg je vast in deze afspraken. Maak het in ieder geval bespreekbaar dat zakgeld sparen ook een optie is, in plaats van gelijk alles uitgeven.

zakgeld

Ook leuk: teken samen een zakgeldcontract

Kinderen zijn dol op handtekeningen zetten. Maak zelf een zakgeldcontract en zet er bijvoorbeeld in hoeveel zakgeld je kind krijgt. Of het contant wordt betaald of op de rekening wordt gestort, welke dag van de maand (of week) het zakgeld wordt betaald en tot wanneer het contract geldig is.

Wist je dat kinderen die thuis met geld leren omgaan, later beter kunnen sparen én makkelijker rondkomen? Dus reden genoeg om dit ook mee te nemen in de (financiële) opvoeding.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop