Zeg je: het kan niet. Of zeg je: laten we het proberen

Op de weg naar rijkdom heb je een keuze. Kies je ervoor van anderen te leren, of hun verhalen als onzin of onhaalbaar te bestempelen?

Laatst kwam er een stuk online, waar veel kritiek op kwam. Een interview met een vrouw die de financiën thuis volledig omgooide, nadat ze haar ogen had geopend voor de rotzooi die ze er tot dan toe van maakte. Van Big Spender naar Big Spaarder stond erboven. Je kunt het, als je het leuk vindt, hier terug lezen. De geïnterviewde dame, genaamd Milou, stuurde me op de dag van publicatie een mailtje. Ze vond het leuk dat zoveel mensen haar verhaal lazen, maar had ook alle reacties gelezen. Waarvan er veel in de lijn lagen van: kan niet! Ze schreef me: ‘Al die mensen die roepen dat het niet kan. Dat zou ik drie jaar geleden ook geroepen hebben.’ Ik kon me bij haar aansluiten. Ik had dat 10 jaar geleden ook gezegd. 

Ik zie het vaker op de site. Dat mensen zich geroepen voelen om andermans prestaties te betwijfelen. Omdat ze denken dat het helemaal niet kan. Omdat het niet haalbaar is. Ik snap dat wel. En Milou ook. Door toe te geven dat andere mensen iets wel lukt wat jou niet lukt, word je geconfronteerd met je eigen situatie. Als een gezin met ongeveer hetzelfde inkomen als jij, iedere maand 500 euro kan sparen, kriebelt dat. Jij wilt dat eigenlijk ook best, maar het lukt niet.. Dan is de makkelijkste ‘oplossing’ om te roepen dat wat de ander beweert te doen, niet kan. Dat het onmogelijk is. Want dan hoef je ook niet kritisch naar je eigen uitgaven en financiële gewoontes te kijken.

Kop in het zand kan lang werken wanneer het op geldzaken aankomt. Ik deed het ook jarenlang. Wat was er nou erg aan dat ik alles iedere maand uitgaf? Of eigenlijk vooral in de eerste drie weken van de maand, waarna ik in de laatste week nog terug ging storten van het beetje spaargeld dat ik had. Ik had niemand om me heen die me confronteerde met dat het ook anders kon. Dat het beter kon. Tot ik een boek over je hypotheek versneld aflossen ging lezen. Van dit boek getiteld Hypotheekvrij van Gerhard Hormann is nu trouwens een nieuwe versie uit, getiteld Eindelijk Hypotheekvrij. Want de auteur heeft die mijlpaal eindelijk gehaald. Staat op mijn leeslijstje! Ik las dat het anders kon. Ik had het boek toen snel in de prullenbak kunnen gooien. Ik had kunnen roepen: wat een onzin! Zo wil je toch niet leven? Het kan helemaal niet! Maar dan was ik nog exact zo met geld om gegaan als toen. In plaats daarvan keek ik in de spiegel en erkende mijn eigen tekortkomingen. Ik erkende ook het verlangen om het anders te doen en ik ging het anders doen. Op mijn eigen manier.Je hebt in het leven altijd een keuze: iets afwijzen omdat het spannend is. Of iets onderzoeken omdat het spannend is. Het is makkelijker om nieuwe dingen af te wijzen omdat je dan niets hoeft te doen. Je hoeft niet te veranderen, je hoeft niet kritisch naar jezelf te kijken. Ik geloof dat je leven mooier wordt van optie twee. Je hoeft niet alles van een ander te kopiëren. Je kunt wel uit ieder verhaal iets meenemen dat je aanspreekt. In dit geval misschien een bespaartip voor de boodschappen, of een manier van sparen, een trucje om gemotiveerd te blijven. Wat het ook is. Neem het mee en maak het van jezelf. Zo verrijk je je leven dankzij de verhalen van anderen. En als we elkaar’s verhalen minder afwijzen, durven meer mensen ze misschien ook te doen. Want helaas krijg ik nu – wanneer ik iemand vraag voor een interview – vaak de reactie dat ze niet willen of durven vanwege de soms pittige reacties. En zo stoppen we dus met leren. Dat wil toch niemand?Ik heb veel afgekeken de laatste jaren. Van Amerikaanse bloggers, van miljonairs, van mensen in de schulden, van ondernemers. Ik heb me door al hun verhalen laten inspireren. Natuurlijk dacht ik wel eens: ja dag! Dit is niets voor mij. Toch las ik verder en vroeg ik verder, om te zien of er iets in zat dat me wel aansprak en ik mee kon nemen. Rijk worden, of financieel vrijer en zorgelozer, begon voor mij toen ik dat ging doen. Toen ik mijn ogen opende voor hoe het ook kon. Ik stopte met roepen dat het allemaal niet kon. Dat het belachelijk was en onzinnig. Ik liet de afkeuring en het oordeel achter me en stelde me ervoor open. Dat zou ik iedereen willen adviseren. Je wordt er niet alleen rijker van maar ook gelukkiger.

Als jij kritisch naar jezelf kijkt, zeg je dan vaker ‘Het kan niet’ of ‘Laten we het proberen?’ Ik ben benieuwd naar jullie reacties in de comments.

28 Comments

 1. Lucinda Reply

  Ik zag voorheen in mijn omgeving niemand eigen vermogen opbouwen, dus dat zat totaal niet in mijn systeem. Nu zie ik dat nog steeds om mij heen en dat vind ik zonde. Als wij vertellen wat wij in een jaar bij elkaar hebben kunnen sparen dan wordt ook ons vaak gevraagd hoeveel wij wel niet verdienen en vertelt dat onze situatie gewoon heel anders is, terwijl dit niet zo is. Wat je zelf ook zegt, excuses. Ik zie steeds mensen een excuus verzinnen waarom zij niet sparen en als ze dat niet willen, dan moeten ze dat vooral ook niet doen. Maar die afgunst soms, dat vind ik zo vreemd. Het motiveert mij juist als ik lees hoe andere mensen het doen. Niet elke tip vind ik toepasbaar, maar wel genoeg om er zelf ook goed bij te zitten.

  1. Carola Reply

   Die afgunst he… weet je hoe dat komt? Omdat mensen dan zelf gewoon de motivatie niet hebben om ook zo te kunnen sparen. Want als ze dat zelf ook hadden gehad dan hadden er hele mooie gesprekken uit voort kunnen komen. Maar mensen reageren zich af op situaties die ze zelf niet kunnen/willen hebben. Erg jammer!

 2. Tamara Reply

  Wat een fijne post, dank je wel.

  Ik ben ook zo iemand die gezegd heeft, joh, ik wil best graag mee doen met een interview want ik denk dat mijn verhaal best inspirerend zou kunnen zijn, maar die reacties, daar heb ik geen zin in.

  Ik neem, met alles wat ik doe en hoor, de dingen mee waarvan ik denk dat ik er iets mee kan. Vaak zijn dat kleine dingen die uiteindelijk een grote impact kunnen hebben.

  Soms moet je gewoon beginnen met iets te doen, dat is nog altijd beter, als wachten op een betere tijd. En als ze me dan voor gek verklaren, ben ik uiteindelijk wel een gelukkige gek, of een gek die iets wijzer geworden is van hoe het niet moet.

  1. Leonard Reply

   Je moet je verhaal met feiten en voorbeelden onderbouwen, dan zien de lezers dat je verhaal klopt. Zolang ik zelf niet de voorbeelden zie, dan ben ik ook zeer kritisch op verhalen waarvan ik grote twijfels heb.

   1. Carola Reply

    Leonard.. maar waarom zou men niet eerlijk zijn? Wie wint daar iets mee? Je kent de mensen niet. Dus het is ook niet om voor bekende even hoog van de toren te blazen. Wat zou dan de reden zijn om een niet kloppend verhaal op te hangen hier? Gewoon een oprechte vraag…

    1. Leonard Hoek Reply

     Carola…Buiten dat er op deze aardkloot heel veel mensen rondlopen die niet eerlijk zijn…
     Het gaat er niet om dat mensen niet eerlijk zijn, maar heel veel voorbeelden blijken niet te kloppen omdat de berekeningen niet juist zijn. Mensen hebben het vaak niet (helemaal) op een rijtje staan.
     Hoe vaak lees je op een blog niet dat er nog eens navraag gedaan is en dat er blijkt dat er nog wat gegevens vergeten zijn.(titel van blog klopt dan ook ineens niet meer, maar trekt wel lezers)

     Maak je een blog, controleer dan het verhaal voordat je het gaat posten. Zo voorkom je rare reacties op je blog en voorkom je ook dat mensen niet meer mee durven te doen. Plus dat er een flinke kans is dat je de mensen van wie de verhalen zijn ook nog eens kunt helpen. Of heeft je blog enkel een commerciële insteek en interesseert je dit niet? Dat kan natuurlijk ook.

     1. Renee Lamboo

      Hi Leonard, ik heb deze mening van je volgens mij vaker gelezen. Ik schreef toen ook al: ik kan niet de financien van een geinterviewde checken. Hoe dan? Ze om de inloggegevens van hun internetbankieren vragen? hun bank bellen? Hun boodschappenlijstje checken? We moedigen iedereen die geinterviewd wordt aan om goed inzicht te hebben en dan bedrag te noemen. Dat is alles wat we kunnen doen. En willen ook. Want ik ben niet van de kasboekjes-politie, toch? Als iemand slecht inzicht heeft, blijkt dat vanzelf. En dan is dat ook interessant en een leermoment. Voor geinterviewde én voor de lezers.

 3. Tim Reply

  Wij hebben inmiddels zelfs het motto gewoon doen.
  Vorig jaar begonnen is onze financiële reis echt begonnen. Ook nadat ik o.a. de boeken van Gerhard Horrman had gelezen. Inmiddels alles van hem over financiën gelezen en nog vele andere boeken w.o ook over minimalistische mindset.

  Dit alles heeft erin geresulteerd dat wij begin dit jaar direct onze restschuld aflosten en vanaf nul nu alweer 9000euro voorbij zijn. Dit door alle tips te bundelen en het ‘gewoon’ anders te doen. Zou het zo simpel kunnen zijn? Voor ons verrassend genoeg wel.. ik kijk nog steeds elke maand verrast naar de rekening

  Dus.. gewoon doen, niet proberen 😉
  Veel leesplezier! 😀

 4. Bouk Reply

  Goed stuk dit! Ook herkenbaar. Wij sparen zelf goed, sommigen om ons heen “gaat nooit lukken hoor om zoveel te sparen”. Dan denk ik alweer, je hoeft niet zoveel te sparen, maar begin gewoon met sparen. Bewust worden van…..daar begint het mee vind ik! Ik hou van sparen, mag ook graag geld uitgeven. Wij hebben een goede middenweg gevonden en zijn enorm trots op onszelf dat we alle verbouwingen/aanpassingen aan ons huis uit onze eigen zak hebben betaald!! Consequent zijn is ook een goede eigenschap! Volhouden!

 5. San Reply

  Ik heb van huis uit geleerd te sparen, maar ik was er nooit zo bewust mee bezig. Tot na mijn scheiding. Ik was ineens een alleenstaande moeder en had geen partner om financieel op terug te vallen. Ik ging wat blogs lezen in het eerste jaar, waaronder de jouwe, en raakte geïnspireerd om er mee aan de slag te gaan. In de afgelopen 2 jaar heb ik meer gespaard dan ooit tevoren. Ik heb financieel rust voor mezelf gecreëerd en kan tegelijkertijd leuke dingen met mijn kids doen. Ik heb een spaardoel: binnen 10jr een huisje kopen. Ik ben geïnspireerd geraakt door jou en je man om een deel vd hypotheek dan al meteen af te betalen, waardoor er lagere maandlasten zijn en ik kan blijven sparen. Tuurlijk kan het zijn dat er in die 10jr nog een leuke man voorbijkomt die blijft hangen, dat zien we dan wel weer.

 6. Bb Reply

  Het valt mij altijd op hoeveel dertigers om ons heen oogkleppen ophebben als het gaat om financiën. Een en al leefstijlinflatie wat de klok slaat en vooral heel veel smoesjes om maar op dezelfde weg door te kunnen blijven gaan. Het is echt jammer dat ons op school niet geleerd wordt hoe met geld om te gaan. Maar het verbaast me ook wel hoe schuw veel mensen raken als het gaat over je financiën onder de loep nemen, de wil om te leren ontbreekt ook vaak, te confronterend denk ik. Ondertussen loopt een hele generatie wel gespannen rond, als het niet overspannen is van al dat werken voor de hypotheek en de vakanties. De doelen die wij hebben zijn niet extreem ambitieus. Over x aantal jaar een huis kopen met een stuk eigen inleg en die leefstijlinflatie proberen te vermijden, zodat we niet per se tot ons pensioen fulltime hoeveel werken. Maar als ik als vrouw van begin dertig enthousiast praat over starten met beleggen, extra aflossen enz dan merk ik dat zeker vrouwen van mijn leeftijd daar weinig mee hebben. Dat we het financieel redelijk doen wordt door anderen ook meestal toegeschreven aan dat we 2x (iets) bovenmodaal verdienen. Nooit aan alle dingen die we laten. Indien we door blijven leren en ervaren en uiteindelijk daar de vruchten van kunnen plukken zal dat ongetwijfeld ook door anderen aan geluk worden toegeschreven. Want toegeven dat je het zelf ook had kunnen doen met een beetje toewijding.. Auch. Ik zoek gelijkgestemden op en bij heel veel mensen ga ik niet (meer) te enthousiast op het onderwerp geld in.

  1. Niels Reply

   Je gaat met de verkeerde 30-ers om…
   Wij hebben onszelf het doel gegeven om voor ons 40e hypotheek vrij te zijn (hoewel 45 ook mag hoor). Dit ervan uitgaande dat we ons droomhuis voorlopig niet tegenkomen. Als we niets doen zou dat 55 zijn…
   Wat we allemaal zouden kunnen doen als we vanaf 40 geen hypotheeklasten van bijna 1166 euro meer zouden hebben?

   Ook heb ik een collega van ik de 30 die veel met zijn financiën bezig is. Samen sparren wij mooi over wat het beste is.

  2. Bouk Reply

   Klopt hoor wat je zegt! Ik mag ook graag over geld praten en kan mij niet schelen dat een ander weet wat ik verdien. Maar gelijk roepen; waar doen ze dat toch van? En ze leven er maar op los, gaan maar op vakantie enz enz. Maar wat we laten zien ze idd niet. Wij maken andere keuzes en daardoor kunnen we doen wat we willen! Jullie zijn goed bezig zo te horen!

  3. Martine Voppen Reply

   BB, ik snap wat je zegt maar voor mensen met bijv. 1600 in de maand is het nou niet echt realistisch om dezelfde spaardoelen te kunnen halen dan bovengemiddelde tweeverdieners om maar iets te noemen. Ook de eerste categorie zal veel dingen laten, kan ook niet anders met zo’n inkomen.

   Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het mensen met een hoog/ hoger salaris wordt misgund. Maar als je steeds leest dat 25.000 euro sparen in een jaar makkelijk kan als je wat dingen laat terwijl dat voor anderen het bruto jaarsalaris is. Eh tja.. Is niet echt een hele goede motivator voor die groep en schrikt het mensen af. Ik snap dan ook wel de reacties die er dan op dat soort stukken kunnen komen.

   Het is jammer dat we daarom niet wat vaker ook de lagere inkomens hebben die worden gepost op blogs. En dat is heel jammer, want ook kleine inkomens kunnen sparen. Al zal je niet je hypotheek kunnen aflossen binnen 10 jaar, je kan wel andere doelen bewerkstelligen.

 7. Wendy Bon Reply

  Zo herkenbaar! Toen je mij interviewde voor mijn besparingen kreeg ik ook veel weerstand van buiten af op de Rabobank Facebook. Voornamelijk van mensen die helemaal niets van bezuinigen afweten. Verlies voor hen. Winst voor mij. Ik heb er twee nachten niet van geslapen en toen gedacht:”ach waarom mij zo druk maken? Ik richt me op de mensen die het knap vinden en positief zijn op wat ik bereikt heb met mijn man. Ik ben er oké mee en die niemand iets tekort of breng niemand in gevaar. F*ck it!” Laat eigen ambities en keuzes niet beïnvloeden of in de weg staan door anderen.

 8. Lindy Reply

  Ik zeg “ik kan het”. Proberen is voor mij niet sterk genoeg. Dan is er nog een soort “uitweg” als het niet lukt;).

 9. Joyce Reply

  Tot mijn 29e gaf ik al mijn geld uit tot de laatste cent aan leuke dingen. Op mijn 30e ging de knop om na het lezen van verschillende blogs en boeken over extra aflossen en eerder met pensioen gaan. Ondanks dat wij inmiddels hogere vaste lasten hebben (van een appartement naar een gezinswoning met tuin midden in Rotterdam) spaar ik nu gemiddeld €1000 en leg ik steevast €200 in op mijn beleggingsrekening. En gevoelsmatig ‘laat’ ik er niks voor. A la Mari Kondo stijl alles weg gedaan wat we niet gebruikten en erna heel selectief dingen aangeschaft na een bedenktijd. En thuis met vrienden afspreken en voor elkaar koken is eigenlijk veel leuker dan een restaurant, en veel intiemer. Het is een mindset, daarna wordt het mogelijk. Ik dacht ook niks te kunnen besparen toen ik begon haha

  1. Marina Reply

   Mensen in mijn omgeving verklaren mij nog steeds voor gek, extra aflossen, niet ieder jaar op vakantie en sparen in plaats van spenden. Ik ga het gesprek niet eens meer aan over geld. Maar mijn vaste lasten dalen en dalen.ik voel mij er goed bij en laat iedereen er maar zelf achter komen hoeveel rust het geeft als je financieel op rozen zit.Dit soort blogs zijn voor mij een inspiratie en fijn om gelijkgestemden te treffen hier.

 10. Audrey Reply

  Heel goed stuk, Renée! Het is inderdaad lekker comfortabel om te roeptoeteren dat iets niet kan en/of iemand te veroordelen om bepaalde keuzes. Er is bijna altijd meer mogelijk. Uiteindelijk is het voor iedereen persoonlijk wat ze dan willen doen.

 11. Ikkelien Reply

  Buitenstaanders denken vaak dat sparen alleen met grote bedragen kan en dat wij “dus wel een enorm inkomen moeten hebben”.
  Wij zijn 50-plussers met een tweede huwelijk en 5 nu volwassen kinderen. Sinds 12 jaar zijn we samen. De kinderen hebben allemaal gestudeerd. Mijn man is ZZP-er en ik heb 5 jaar geleden ontslag genomen en heb dus geen Inkomen.
  Ik ben echt een kleine spaarder. Begonnen met het sparen van statiegeld, geld-terug-acties en verkoop op Mp en andere verkooppagina’s, én begonnen met het extra aflossen op de hypotheek. Het verschil wat dit opleverde werd natuurlijk weer gespaard. Inmiddels scheelt het ons €370 euro per maand aan de hypotheek. Die €370 wordt natuurlijk extra afgelost.
  Zo zie je dat je óók als je echt heel klein begint een verschil kunt maken.

  1. W.M.T. Reply

   Wat een fijne reactie! Vaak gaan blogs over twee verdieners die flink aflossen op hun hypotheek en beleggen om zo snel mogelijk FO te zijn…of besparen zodat ze ook nu al minder kunnen gaan werken…Jij geeft aan dat je door kleine besparingen…kleine stappen zet die uiteindelijk toch leiden tot een grote stap…en ook 50 plussers zetten stappen! Weer geïnspireerd om onze financiën onder de loep te nemen en kleine en grote stappen te zetten! Naar mijn gevoel bespaar ik…sta toch 1500 in de min deze maand…deels door verwachte rekeningen…en ik weiger geld van de spaarrekening te halen…normaliter maak ik 3000 euro over als salaris, nu wordt dat dus 4500 euro…rest naar de spaarrekening…toch maar eens een systeem gaan ontdekken zodat ik niet rood hoef te staan…Excel werkt in theorie…ziet er prachtig uit…de werkelijkheid is anders…vooral door onverwachte kosten…ik ga toch maar weer eens ouderwets iedere week boekhouden! Ervaren meer mensen dit probleem?

   1. Yes Reply

    Wij zijn ongeveer een jaar geleden begonnen. Ik vond het altijd al dat we te veel geld uitgaven. Maar de reactie van mijn man:”ach we kunnen het betalen”. Inmiddels is mijn man ook om, na minder inkomsten na een ziekte periode. We hebben schulden afbetaald en na de laatste betaling daarvan ons zelf iets meer budget gegeven. Maar het blijft lastig om niet in de eerst weken alles uit te geven. Als ik zie wat er al weer af is… Maar goed we weten waar we op moeten letten en dat scheelt al een hoop. Ik hoop wel dat we het sparen echt vast kunnen houden. Dat is nog wel een zorg. De buffer die we graag willen lijkt aan het einde van het jaar binnen hand bereik. Nu wel een lijstje gemaakt met een spaar theromometer. En de “klaar met uw schuld brief” ernaast gehangen. Dat geeft een goed gevoel.

 12. Ms Mimi Reply

  Het kan echt wel! Ik houd al vanaf dat ik kleedgeld kreeg een kasboekje bij en dat doe ik nu nog steeds. En dat werkt echt: je bent je bewuster van je uitgaven en dat inzicht geeft richting.
  Wij zijn begin 30 begonnen met aflossen en zijn sinds ons 40e hypotheekvrij. We hebben echt geen topsalaraissen of een hutje op de hei. In de periode dat we onze laatste aflossing deden, leefden we van 1 salaris.

 13. Mar Reply

  Ik lees dagelijks jouw blog en ik ben er helemaal geïnspireerd door. We lossen zo snel mogelijk mijn man zn schulden af en ik heb mn eerste 2000 gespaard. M’n zoontje van bijna 2 heeft ook nu 2000 op zn spaarrekening. Ik ben nu 20 en hoop na de zomer naar het hbo te kunnen gaan zonder weer te hoeven lenen. Deze mindset heb ik zeker gekregen door het lezen van onder andere deze blog. Ik heb nog zeker veel stappen te gaan, maar ben trots waar ik nu al ben.

 14. Zwollywood Reply

  Je artikel is echt zó waar.
  Ik ben in de pubertijd weleens financieel op mijn snufferd gegaan, maar verder eigenlijk altijd wel bewust omgegaan met geld.
  Mijn vriend stond structureel rond de € 1000,- in de min toen we elkaar leerden kennen. Hij had totaal geen zin om op zijn geld te letten, maar inmiddels is hij ook om en heel blij dat de zorgen over geld voorbij zijn en er geld op de bank staat. Hij heeft nu ook ervaren dat je niks tekort komt en juist meer geniet als je bewuste keuzes maakt.
  Heb ook weleens een tijd meer uitgegeven (wat ook kon) en als ik daar op terugkijk zie ik dat ik ervan heb genoten, maar dat het je echt niet gelukkiger maakt. En het is echt bizar wat dat scheelt in je portemonnee.

 15. Leonard Reply

  @Renee, beetje jammer dat ik niet op jou reply kan reageren. Dat van banken bellen slaat natuurlijk helemaal nergens op, dat weet je hopelijk zelf ook. Wat wel heel simpel kan is even de bedragen narekenen. Als er dan € 500 ontbreekt kun je dat navragen voordat je het gaat posten en een bak ellende over je heen krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+