Zo gaat financieel de knop om (+5 gedachten die daarbij helpen)

Leuk idee: sparen, beleggen, geld overhouden. Maar hoe krijg je de knop definitief om?. Ik vertel hoe het mij lukte. En geef je 5 manieren om dat bij jou ook voor elkaar te krijgen.

Mijn mindset over geld is een work in progress. Ik werk er iedere dag wel aan. Bewust of onbewust. Door stukken te schrijven voor PorteRenee, door gesprekken te voeren met andere mensen die me fascineren of inspireren, of gewoon door on a budget naar de supermarkt te gaan. Ik merk dat ik nu een nieuwe fase doormaak. Ik krijg minder de behoefte om uit eten te gaan. Of op dure uitjes. Vooral die restaurants waren voor mij echt een zwakke plek. We gingen iedere week wel een keer met zijn allen uit eten. Kosten: tussen de 50 en 100 euro. Ai! Laatst gingen we met zijn allen sushi eten. Het was prima, maar niet heerlijk. Toen kwam de rekening: 112 euro. Man o man. Dat vond ik écht teveel geld. Daar kon ik zoveel lekkers voor halen bij de supermarkt. We liepen naar buiten. Een stukje armer dan we kwamen. Onze kinderen speelden nog even op een speeltuintje voor de deur. Toen zei mijn man: ‘We zijn eigenlijk gek. Hier spelen vinden ze duizend keer leuker dan het eten. En ik moet zeggen: ik geniet hier ook meer van.’ Hij had zó gelijk. Dat heeft hij wel vaker, moet ik toegeven. 

Sindsdien is er (weer) een knop om bij mij. We genieten zo van ons nieuwe huis en tuin. We gaan naar het strand en nemen allerlei lekkers mee voor een picknick. Er is zoveel moois en leuks te zien en te doen in ons land. Veelal gratis. Zeker in de zomer! Als je dan toch dingen kiest die geld kosten, zijn er tig manieren om te besparen. Zelfs sushi hoeft niet het volle pond te kosten. Dat voorval vorige week heeft bij mij de ogen weer een beetje geopend. Ik heb altijd al fases wanneer ik meer en minder uitgeef. Nu zit ik duidelijk in een spend-less-periode. En dat voelt helemaal prima.

De echte grote knop ging natuurlijk al veel eerder om. Jaren geleden, toen ik in de schulden belandde. Meer daarover lees je hier. Toen ging de knop om uit nood. Ik had geen keuze. Tenminste, zo voelde het. Ik vraag me af of ik die switch ook had gemaakt wanneer ik niet in de problemen was beland. Misschien wel niet. Misschien spendde ik dan nog steeds iedere maand al mijn geld. Ik krijg vaak de vraag: ik wil wel, maar hoe zorg ik dat de knop omgaat? Ik schrijf hier op PorteRenee in de hoop daaraan bij te dragen. Dat mijn stukken je ogen openen en dat je denkt: verdorie, het kan ook anders. Misschien heb je dat gevoel al wel eens gehad na het lezen van een stuk op PorteRenee, of na het lezen van een stuk in de krant of een artikel op een andere website. Maar dat gevoel ebt dan weer weg. Ik ken het, ik heb dat altijd met afvallen. Ik hou het gewoon niet vol om nee te zeggen tegen Tony’s Chocolonely. 

Hieronder vind je vijf gedachten, sommetjes of overdenkingen waarvan ik geloof dat ze helpen om die knop definitief om te zetten. Weet wel: er is niet écht een kop die je omschakelt waarna alles vanzelf gaat. Je moet blijven investeren in jezelf, in je kennis en je eigen motivatie. Dat doe ik ook nog iedere dag.

1. Doe het eens een weekje met weinig geld en zie dat het kan. En hoeveel je overhoudt.
Je hebt wel eens zo’n weekje waarin je financieel niet uitkomt. Dat een betaling op zich laat wachten, en onverwacht een dikke rekening betaald moet worden of je toeslag niet uitbetaald wordt. Normaal gesproken zou je in zo’n situatie misschien geld van je spaarrekening terugboeken. Maar doe dat nu eens niet. Misschien heb je nog maar 30 euro voor een week, maar je hebt al boodschappen gedaan. Dat zou prima moeten kunnen. Het is niet heel relaxed, maar kijk eens hoe ver je komt. Deze oefening confronteert je keihard met je geldgewoontes. Iedere keer wanneer je geld wilt uitgeven, denk je nu: nee, wacht even. Ik heb nog maar 30 euro. Vraag je aan het einde van de week, wanneer je het waarschijnlijk prima gered hebt met dat bedrag, eens af of je nou een minder leuke tijd hebt gehad? Heb je minder gelachen? Minder genoten? Minder lol gehad? Hoogstwaarschijnlijk niet. Ik zeg niet dat je vanaf nu van 30 euro per week moet gaan leven. Maar: je voelt nu wel dat je ook met minder prima rond kunt komen.  En dat dat niets afdoet aan je levensgeluk. Het maakt je bewust van alle luxe die in je leven hebt en dat dat soms best wat minder kan.

2. Reken uit wat je over hebt gehouden van al die jaren salaris
Hoeveel heb jij nog over van wat je in je leven verdiend hebt? Oef, pijnlijke vraag? Ik schreef er eerder een stuk over dat je hier terugleest. Doe dit rekensommetje en je ogen moeten wel opengaan. Tenzij je een uitpuilende spaarrekening hebt, dito beleggingspotje én een afgelost huis. Dan kun je heel tevreden over je zijn. Oh, en dan wil ik jou loslopend wonder ook interviewen voor mijn dinsdag-rubriek Waar Doet Ze Het Van? 🙂

3. Inspireer en laat je inspireren door anderen
Ik vind (bijna) niets leuker dan met andere mensen praten over hun geldkeuzes. Daarom begon ik ooit met het schrijven van de rubriek Waar Doet Ze Het Van en daarom ontstond later PorteRenee.nl Als ik een interview heb met iemand die werkt aan een vroegpensioen of die heel fanatiek belegt, dan heb ik daar zin in. Dan vraag ik ze van alles voor het interview, maar stel ook vragen voor mezelf. Gewoon om ervan te leren. Over geld praten helpt om gemotiveerd te blijven en om weer nieuwe dingen te leren. Jirs Meuris is een assistent professor aan de Wisconsin School of Business. Hij deed onderzoek naar de financiële situatie van mensen en de invloed van de omgeving daarop. Hij concludeerde dat contact hebben met mensen die ongeveer voor dezelfde financiële uitdagingen staan als jij, helpt die op een goede manier het hoofd te bieden. Je leert van het succes en het falen van anderen. En je bent meer gemotiveerd doordat je in contact staat met mensen net als jij. Zie je het even niet meer zitten, dan app je elkaar. Kom je ergens niet uit, dan help je elkaar. Het geeft je volgens Meuris ook dit gevoel: ‘Als anderen het kunnen, kan ik het ook.’ En het leuke is: door over jouw situatie te praten, help je ook anderen weer.

4. Zet je uitgaven op een rij en maak roze wat je écht nodig hebt
Mensen zeggen vaak tegen me: ik kan echt niet meer schrappen in mijn uitgaven. Ik denk dan: waarschijnlijk wel! Het is maar net of je het wilt. Maak eens een overzichtje van al je uitgaven. Niet even uit je hoofd, maar echt met je internetbankierenapp ernaast. Wat wordt er écht iedere week/maand/kwartaal afgeschreven? Nu krijg je de opdracht om maximaal 10 van deze uitgaven roze te maken. Het mogen er ook minder zijn. Dit zijn de kosten waar je echt niet zonder kan. Je hypotheek of huur zal er één zijn. Onder een brug slapen is ook weer zo wat. Net als gas, water en licht (dit tellen we dan maar als één) en misschien je autoverzekering. Alles wat niet roze is, ga je heroverwegen. Het liefst samen met iemand. Je partner, zus/broer, goede vriend(in). Waarom heb je die kosten? Maakt het je gelukkig? Is het het waard om ervoor te werken? Wedden dat je minimaal één ding opzegt? Als je nu een week lang iedere dag naar dit overzichtje kijkt, zul je waarschijnlijk besluiten dat er nog meer uit kan. Maak er een sport van. Wij proberen uiteindelijk om onder de 2000 euro per maand te komen voor onze lasten. Zodra onze jongste naar school gaat, moet dat lukken. Dat is toch een gaaf idee? Maak dat enthousiasme in jezelf los.    

5. Ga geld wegzetten zien als een cadeau aan jezelf
Besparen is geen straf. Ik blijf het maar roepen. Het is een cadeau aan jezelf. Want je geeft het deze maand niet uit aan boodschappen en rekeningen maar bewaart het voor je eigen toekomst of voor iets wat je echt heel graag wilt kopen of doen. Een straf zou het pas zijn als alles waar je van droomt nooit werkelijkheid zou worden, omdat je er geen geld voor hebt. En dan heb ik het echt niet alleen over materiële zaken. Ik heb het ook over reizen, over een huwelijksfeest of over meer tijd thuis zijn nu je net moeder of vader bent geworden. Werken aan je financiële situatie, of dat nu aflossen, sparen, beleggen of investeren is, doe je helemaal voor jezelf. En misschien voor je gezin. Zie het als iets positiefs, als iets opbouwen, in plaats van als iets inleveren. Als je dat ziet, ben je al op de helft. Echt waar.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

14 Comments

 1. Marjan Reply

  Weet je dat zelf sushi maken helemaal niet zo moeilijk is? En een superleuke manier om je tijd te besteden. ‘s Ochtends langs de markt voor verse zalm en, als je echt gek doet, een moot tonijn. In de keuken vast de rijst spoelen (de rijst voor het koken echt goed afspoelen tot je water bijna helder is de GOUDEN tip), koken en laten afkoelen. Je komkommer, avocado, zalm en tonijn snijden. Je lievelingsmayonaise vast mengen met een beetje wasabi. Sesamzaadjes even roosteren in een droge koekenpan. En dan is het knutseltijd! Lekker rollen en snijden. Je bent lekker bezig en je moeite zal ontzettend gewaardeerd worden! Lekker in je achtertuin, met lieve vrienden, genieten van sushi en goede witte wijn tot laat in de avond. En het mooiste? Als je écht gek doet, ben je € 40 kwijt. Heb je de hele dag plezier van!

  Fijne blogpost hierover (van een mede finance blogger) vind je hier: https://www.mrtakoescapes.com/get-rich-fancy-sushi-dinners/

 2. TheMoneyMindset Reply

  Die knop van vaker gratis uitjes doen en niet meer (vaak) uit eten gaan, die herken ik. Vooral met kleine kinderen besef je pas hoe snel ze gelukkig zijn, vaak met de meest simpele (en gratis/goedkope) dingen.

 3. Kiki Reply

  Ik ben net gestart met mijn eigen weekgeld te pinnen en cash betalingen te doen. Ik verwacht dat dat ook helpt in je automatische uitgaven patroon omdat je niet meer voelt wat iets kost.

 4. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Leuk om te lezen dat je nu de knop gevonden hebt van het niet meer vaak uit eten gaan. Ik ben echt benieuwd wanneer jullie het gaan bereiken om jullie hypotheek helemaal afgelost te krijgen. Zo goed op weg hier ook weer mee!

 5. Henkie1981 Reply

  Ik heb eigenlijk alles wel onder controle: de vaste lasten zijn beperkt tot het hoognodige, ik weet wat ik maandelijks kan besteden aan boodschappen, we sparen wekelijks een mooi bedrag bij elkaar, de uit eten knop heb ik ook al gevonden… maar mijn valkuil is online kleding en schoenen kopen. Voor mijn drie kinderen maar vooral voor mezelf… ik kan het niet laten, ik maak mezelf wijs dat ik er echt niet zonder kan en hoognodig weer iets nodig heb en -om het minder erg te laten lijken- dat ik het altijd nog weer retour kan sturen. Wat ik bijna nooit doe… Ik schaam me er best voor want ik kies altijd voor Later betalen, onder het mom ‘ik stuur het toch vast weer terug’ en breng mezelf dan ook later in de problemen met mijn budget omdat ik nog allemaal rekeningen moet betalen. 🙁

  1. Suzanne Reply

   Ik bleef ook maar kleding kopen, maar ik kwam erachter dat dit ook kwam doordat ik op zoek was naar mijn ‘image’. En veel nieuwe kleding kopen hielp daar niet bij, omdat het telkens toch ook weer niet de juiste outfit was. Ik kocht spullen namelijk veel te snel zonder er goed over na te denken. Ik sprak erover met mijn man, en besloot voorlopig geen nieuwe kleding meer te kopen, alleen als het echt nodig is. (ik ben zwanger en als je kleding niet meer past dan … 😉 ) Wat mij dit oplevert is dat ik inzie dat ik VEEL kleding heb, dat al erg leuk is. En wanneer ik nu iets nieuws koop, dan neem ik veel meer de tijd om na te denken wat ik wil, en wat nog echt een toevoeging is voor mijn kledingkast. Ik geef nu minder geld uit aan kleding, en koop alleen nog maar kleding waar ik echt blij mee ben.

  2. Gina Reply

   Hoi henkie,

   Ben je bekend met marie kondo? Ze staat onder andere op Netflix en ik heb erg veel aan haar Japanse wijsheden gehad.

   Goed dat je het uitspreek en heel veel succes met het vinden van de balans!

  3. Martine Reply

   Marie Kondo idd. Kan af en toe zweverig overkomen maar de basis heeft me enorm geholpen. Je gooit alles op een berg (schrik maar eens hoeveel je daadwerkelijk hebt) en gaat dan ieder stuk opnieuw beoordelen. Wordt je er echt blij van? Dan kan je het houden. Is het meh of ok, doe het weg. (verkoop het). Uiteraard heb je wel enkele functionele kledingstukken nodig maar ook dat legt ze uit. Regenkleding bijvoorbeeld. Als ik het voor me zie dan word ik daar niet vrolijk van. Wel wordt ik er blij van als ik droog blijf tijdens een hoosbui, dus je houdt het.

   En zodra je inzicht hebt in wat je allemaal hebt doe dan eens mee met de challenge om x aantal maanden of een jaar geen kleding te kopen. Genoeg challenges op fora te vinden.

   Ik geef nu amper geld uit aan kleding end at is echt wel anders geweest.

 6. Domino Reply

  Hartstikke leuk die stukjes over besparen. Ik geniet er erg van. Wat me opvalt en steeds meer begint te ergeren is het onnodige Engels en van Engelse woorden Nederlandse woorden maken in bijna alle stukjes die te lezen zijn op internet. Hier ook. Ik bedoel, spenden. Misschien niet de schrijver van dit stuk zijn of haar schuld. Maar zo langszamerhand begint Engels steeds meer de boventoon te voeren. Zo jammer van dat mooie Nederlands.

 7. Lucinda Reply

  Vooral de inspiratie van anderen vind ik leuk, sommige dingen neem ik mee en sommige dingen lach ik om en vind ik wel prima zo. Vooral het sparen als een vaste last zien heeft ons heel erg geholpen.

 8. Suzan Reply

  Voor de grap punt 4 eens gedaan, ik kom op 9 punten (excl. boodschappen & benzine) in mijn lijst waarvan er maar 5 roze zijn.. Maarja Netflix, een auto voor de deur en tv+internet en mobiele abbonnement zijn toch wel heel fijn om te hebben 😛
  Trouwens nog een aanvulling op deze tip, kijk ook zeker naar wat je met een investering weg kunt halen of flink kunt verlagen uit dit lijstje. Zo heb ik bijvoorbeeld iedere maand lenzen/bril nodig wat me nu jaarlijks zo’n 250-300 euro kost en dat is toch 20+ euro per maand! Mijn spaarpotje voor een ooglaser operatie is vol en dus gaan de vaste lasten per volgende maand omlaag!
  Ook heeft mijn vriend een speed pedelec gekocht en heb ik al een tijdje een gewone elektrische fiets wat flink scheelt in de benzine kosten, dus in principe zou de auto gewoon de deur uit kunnen.. Maar fijne luxe dus die blijft nog even..
  Mijn punt in dit verhaal, als je de kostenpost echt niet kwijt wil verlaag deze dan tot het absolute minimum..

  1. Angela Reply

   Bedankt voor je reactie Suzan, zo had ik het nog niet bekeken. Ik ga morgen gelijk kijken welke “onmisbare” posten ik tot het minimum kan verlagen! 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *