Zo ging ik 2x zoveel verdienen: 6 tips

We hebben het hier op de site veel over besparen. Vergeet niet dat meer gaan verdienen nog veel meer op kan leveren. Ik geef 6 tips die mij hielpen van een gemiddeld naar een hoog inkomen te gaan.

Let je een beetje op je centen, dan kun je zo 30% besparen op je boodschappen. Dat is flink. Maar zal nooit meer zijn dan een paar tientjes tot misschien honderd of tweehonderd euro per maand. Toen ik laatst een lezing gaf over sparen, kwam achteraf iemand naar me toe. ‘Leuk,’ zei hij. ‘Die focus op minder uitgeven. Maar je kunt met meer inkomen altijd nog een groter verschil maken.’ Ik kon niet anders dan toegeven dat hij helemaal gelijk had. Hier thuis heeft de focus de laatste jaren op beide gelegen. Beter gaan verdienen (niet perse harder werken, maar wel slimmer en voor hogere bedragen) en aan de andere kant ook goed letten op de uitgaven. Het mes snijdt aan beide kanten en dan gaat sparen echt hard. Toch zie ik dat hier op de website de stukken over besparen veel beter gelezen worden, dan wanneer ik schrijf over meer verdienen. De reacties zijn ook anders. Besparen kan bijna iedereen. Tenzij je echt al helemaal op de 0-lijn zit en nergens meer wat vanaf kan snoepen. Meer verdienen daarentegen. Als ik daarover schrijf, hoor ik vaak: dat is voor mij niet weggelegd. Gevolgd door allerlei redenen waarom dat niet zou kunnen. Ik erken er best een paar, hoor. Aan de andere kant zijn belemmerende gedachten niet echt een positieve bijdrage op weg naar financiële vrijheid. Ik ben reëel, maar geloof wel altijd dat iets eerder wél dan niet kan. Ik wist mijn inkomen de laatste jaren zo ongeveer te verdubbelen. En met het risico dat jullie nu massaal gaan roepen dat het voor jullie niet weg is gelegd: dit is hoe ik dat deed.


Lees ook: Weg met de belemmerende gedachten. Jij kunt dit ook.

 • Ik ging ondernemen.
  Nu werkte ik altijd al als freelancer. Ik schreef 15 jaar lang artikelen voor (met name) tijdschriften. Ik was officieel een ondernemer, maar werkte gewoon voor tarieven bepaald door opdrachtgevers. Die zeiden tegen mij: we hebben een opdracht voor je en je krijgt er 400 euro voor. Soms wist ik dat naar 450 te praten, maar vaak genoeg lukte dat ook niet. Terugkijkend, met de kennis van nu, was dat een heel ander soort ondernemen dan ik nu doe. Meer als een werknemer, met maar beperkt eigen initiatief en invloed. Hoe anders is dat nu. Ik run PorteRenee.nl, geef lezingen en werk samen met merken. Ik ben nu degene die bepaalt wat ik waard ben. En tot mijn grote genoegen zijn opdrachtgevers het vaak met me eens. Ik ben veel meer zelf in control nu en dat heeft mijn inkomen goed gedaan.    
 • Ik neem initiatief
  Ik neem tegenwoordig zoveel meer initiatief dan vroeger. Dit is een tip die zowel als ondernemer als als loondienstwerker, werkt. Voor mij betekent initiatief nu dat ik dingen organiseer waarmee ik geld hoop te verdienen. Ik doe voorstellen voor samenwerkingen. Ik ben actief op Linkedin en laat zien dat ik lezingen en workshops geef. Ieder geslaagd initiatief levert inkomen op. Ik geloof dat initiatief ook in loondienst extra inkomen oplevert. Een baas of leidinggevende merkt dat op. En dat helpt je vooruit, ook financieel.
 • Ik bepaal inkomstendoelen
  Mijn man en ik zijn gek op het stellen van doelen. Je maakt me nergens blijer mee. We doen het aan het einde van het jaar voor ieder volgend jaar. Maar eigenlijk doen we het ook gedurende het jaar. We evalueren ons leven. Waar zijn we blij mee? Waarmee niet? Hoe kunnen we dat veranderen? Enzovoorts. We stellen ook omzet- of inkomensdoelen. Voor 2019 had ik een ambitieus doel en dat heb ik nog gehaald ook. En dat met parttime werken. Ik geloof dat het is gelukt omdat ik het zo scherp voor ogen had. Veel van het geld hebben we in ons huis gestoken. Ik heb geïnvesteerd in mijn eigen bedrijf. En we hebben gespaard. Daar ben ik nu heel blij mee. Weten waar je – financieel – naartoe wilt helpt je. Ook in loondienst. Wanneer je een nieuwe baan zoekt, hou dan vooral ook een doelinkomen voor ogen. Wel realistisch, natuurlijk. Weet wat je wilt bereiken, waar je naartoe wilt werken, en ga daarvoor.
 • Sidehustle
  Je bent in loondienst en denkt nu: leuk deze tips, maar ik kan er in mijn vaste baan niet veel mee. Nou, dan is deze tip speciaal voor jou. Begin met bijverdienen. Ik kwam laatst een klein meisje tegen die zelfgemaakte tekeningen verkocht voor 50 cent. Superschattig en natuurlijk kocht ik er een. Toen ze me wisselgeld wilde geven, zag ik in haar portemonneetje dat ze al heel wat tekeningen had verkocht. Zo slim! Ik begrijp soms niet dat grote mensen dat niet meer doen. Verdien wat bij met een kleine onderneming, verkoop je foto’s online, begin een website (wat mij betreft een topidee :)) Je haalt er niet alleen extra geld uit, maar ook veel plezier!    
online ondernemen
 • Kies een specialisme
  Toen ik koos voor één specifiek onderwerp – geld – ging ik steeds meer verdienen. In plaats van generalist te zijn en alles iets van te weten, verdiepte ik me nu in één vrij beperkt onderwerp. Zodat ik daar heel veel van weet. Nu heb ik het onderwerp me zo eigen gemaakt, dat dat mijn waarde heeft vergroot. Ik geloof dat dat ook in loondienst werkt. Een algemene manager is veel minder waard, dan een manager die van de hoed en de rand weet als het om online ondernemen gaat, bijvoorbeeld. Ik noem maar een wild voorbeeld. Kies een onderwerp dat je van nature al boeit en bijt je je erin vast.    
 • Slimmer werken
  Ik ben de laatste jaren maar vooral maanden slimmer gaan werken. Ik begon met het gebruik van Google Drive, wat me veel tijd scheelde. Daarvoor stuurde ik steeds per mail allemaal bestanden heen en weer. Zo’n gedoe! Daarna ging ik een programma gebruiken die semi-automatisch voor me pint op Pinterest. Ik plan artikelen in op de site, zodat die vanzelf verschijnen. Twitter loopt vanzelf. En ga zo maar door. Nu heb ik ook nog Sasja en Janke en Minke die me helpen. Zo kan ik me focussen op de dingen waar ik echt waarde toevoeg. Ik vond dat in het begin best spannend, want mensen inhuren kost toch geld. Maar ik merk nu dat ik daardoor meer tijd en aandacht heb voor de zaken die geld opleveren. En ook de rust om lekker met mijn kids te Lego’en. Dat is me net zo waardevol.

Lees ook: Zo gaat financieel de knop om + 5 gedachten die helpen.

Dit waren 6 van mijn tips voor meer inkomen. Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat het gaat om wat je overhoudt. Als je meer verdient en alles weer uitgeeft, heb je er alsnog niks aan. Meer verdienen en bescheiden blijven uitgeven brengt je richting meer rijkdom. 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.