Zo ging ik 2x zoveel verdienen: 6 tips

We hebben het hier op de site veel over besparen. Vergeet niet dat meer gaan verdienen nog veel meer op kan leveren. Ik geef 6 tips die mij hielpen van een gemiddeld naar een hoog inkomen te gaan.

Let je een beetje op je centen, dan kun je zo 30% besparen op je boodschappen. Dat is flink. Maar zal nooit meer zijn dan een paar tientjes tot misschien honderd of tweehonderd euro per maand. Toen ik laatst een lezing gaf over sparen, kwam achteraf iemand naar me toe. ‘Leuk,’ zei hij. ‘Die focus op minder uitgeven. Maar je kunt met meer inkomen altijd nog een groter verschil maken.’ Ik kon niet anders dan toegeven dat hij helemaal gelijk had. Hier thuis heeft de focus de laatste jaren op beide gelegen. Beter gaan verdienen (niet perse harder werken, maar wel slimmer en voor hogere bedragen) en aan de andere kant ook goed letten op de uitgaven. Het mes snijdt aan beide kanten en dan gaat sparen echt hard. Toch zie ik dat hier op de website de stukken over besparen veel beter gelezen worden, dan wanneer ik schrijf over meer verdienen. De reacties zijn ook anders. Besparen kan bijna iedereen. Tenzij je echt al helemaal op de 0-lijn zit en nergens meer wat vanaf kan snoepen. Meer verdienen daarentegen. Als ik daarover schrijf, hoor ik vaak: dat is voor mij niet weggelegd. Gevolgd door allerlei redenen waarom dat niet zou kunnen. Ik erken er best een paar, hoor. Aan de andere kant zijn belemmerende gedachten niet echt een positieve bijdrage op weg naar financiële vrijheid. Ik ben reëel, maar geloof wel altijd dat iets eerder wél dan niet kan. Ik wist mijn inkomen de laatste jaren zo ongeveer te verdubbelen. En met het risico dat jullie nu massaal gaan roepen dat het voor jullie niet weg is gelegd: dit is hoe ik dat deed.

Lees ook: Weg met de belemmerende gedachten. Jij kunt dit ook.

 • Ik ging ondernemen.
  Nu werkte ik altijd al als freelancer. Ik schreef 15 jaar lang artikelen voor (met name) tijdschriften. Ik was officieel een ondernemer, maar werkte gewoon voor tarieven bepaald door opdrachtgevers. Die zeiden tegen mij: we hebben een opdracht voor je en je krijgt er 400 euro voor. Soms wist ik dat naar 450 te praten, maar vaak genoeg lukte dat ook niet. Terugkijkend, met de kennis van nu, was dat een heel ander soort ondernemen dan ik nu doe. Meer als een werknemer, met maar beperkt eigen initiatief en invloed. Hoe anders is dat nu. Ik run PorteRenee.nl, geef lezingen en werk samen met merken. Ik ben nu degene die bepaalt wat ik waard ben. En tot mijn grote genoegen zijn opdrachtgevers het vaak met me eens. Ik ben veel meer zelf in control nu en dat heeft mijn inkomen goed gedaan.    
 • Ik neem initiatief
  Ik neem tegenwoordig zoveel meer initiatief dan vroeger. Dit is een tip die zowel als ondernemer als als loondienstwerker, werkt. Voor mij betekent initiatief nu dat ik dingen organiseer waarmee ik geld hoop te verdienen. Ik doe voorstellen voor samenwerkingen. Ik ben actief op Linkedin en laat zien dat ik lezingen en workshops geef. Ieder geslaagd initiatief levert inkomen op. Ik geloof dat initiatief ook in loondienst extra inkomen oplevert. Een baas of leidinggevende merkt dat op. En dat helpt je vooruit, ook financieel.
 • Ik bepaal inkomstendoelen
  Mijn man en ik zijn gek op het stellen van doelen. Je maakt me nergens blijer mee. We doen het aan het einde van het jaar voor ieder volgend jaar. Maar eigenlijk doen we het ook gedurende het jaar. We evalueren ons leven. Waar zijn we blij mee? Waarmee niet? Hoe kunnen we dat veranderen? Enzovoorts. We stellen ook omzet- of inkomensdoelen. Voor 2019 had ik een ambitieus doel en dat heb ik nog gehaald ook. En dat met parttime werken. Ik geloof dat het is gelukt omdat ik het zo scherp voor ogen had. Veel van het geld hebben we in ons huis gestoken. Ik heb geïnvesteerd in mijn eigen bedrijf. En we hebben gespaard. Daar ben ik nu heel blij mee. Weten waar je – financieel – naartoe wilt helpt je. Ook in loondienst. Wanneer je een nieuwe baan zoekt, hou dan vooral ook een doelinkomen voor ogen. Wel realistisch, natuurlijk. Weet wat je wilt bereiken, waar je naartoe wilt werken, en ga daarvoor.
 • Sidehustle
  Je bent in loondienst en denkt nu: leuk deze tips, maar ik kan er in mijn vaste baan niet veel mee. Nou, dan is deze tip speciaal voor jou. Begin met bijverdienen. Ik kwam laatst een klein meisje tegen die zelfgemaakte tekeningen verkocht voor 50 cent. Superschattig en natuurlijk kocht ik er een. Toen ze me wisselgeld wilde geven, zag ik in haar portemonneetje dat ze al heel wat tekeningen had verkocht. Zo slim! Ik begrijp soms niet dat grote mensen dat niet meer doen. Verdien wat bij met een kleine onderneming, verkoop je foto’s online, begin een website (wat mij betreft een topidee :)) Je haalt er niet alleen extra geld uit, maar ook veel plezier!    
online ondernemen
 • Kies een specialisme
  Toen ik koos voor één specifiek onderwerp – geld – ging ik steeds meer verdienen. In plaats van generalist te zijn en alles iets van te weten, verdiepte ik me nu in één vrij beperkt onderwerp. Zodat ik daar heel veel van weet. Nu heb ik het onderwerp me zo eigen gemaakt, dat dat mijn waarde heeft vergroot. Ik geloof dat dat ook in loondienst werkt. Een algemene manager is veel minder waard, dan een manager die van de hoed en de rand weet als het om online ondernemen gaat, bijvoorbeeld. Ik noem maar een wild voorbeeld. Kies een onderwerp dat je van nature al boeit en bijt je je erin vast.    
 • Slimmer werken
  Ik ben de laatste jaren maar vooral maanden slimmer gaan werken. Ik begon met het gebruik van Google Drive, wat me veel tijd scheelde. Daarvoor stuurde ik steeds per mail allemaal bestanden heen en weer. Zo’n gedoe! Daarna ging ik een programma gebruiken die semi-automatisch voor me pint op Pinterest. Ik plan artikelen in op de site, zodat die vanzelf verschijnen. Twitter loopt vanzelf. En ga zo maar door. Nu heb ik ook nog Sasja en Janke en Minke die me helpen. Zo kan ik me focussen op de dingen waar ik echt waarde toevoeg. Ik vond dat in het begin best spannend, want mensen inhuren kost toch geld. Maar ik merk nu dat ik daardoor meer tijd en aandacht heb voor de zaken die geld opleveren. En ook de rust om lekker met mijn kids te Lego’en. Dat is me net zo waardevol.

Lees ook: Zo gaat financieel de knop om + 5 gedachten die helpen.

Dit waren 6 van mijn tips voor meer inkomen. Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat het gaat om wat je overhoudt. Als je meer verdient en alles weer uitgeeft, heb je er alsnog niks aan. Meer verdienen en bescheiden blijven uitgeven brengt je richting meer rijkdom. 

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

42 Comments

 1. Dio Reply

  Ondernemen is één van de belangrijkste dingen om meer geld te verdienen. Want hoe harder je werkt, hoe meer geld je kunt verdienen. In loondienst krijg je niet meer betaald je als harder werkt of langer blijft.

  En daarnaast is passief inkomen heel erg belangrijk!

  1. Joris Reply

   Harder werken? Klinkt niet als een toekomstbestendig plan. Minder werken tegen hoger tarief lijkt me stukken slimmer.

   1. Dio Reply

    Hoe je het ook went of keer: aan het begin zul je keihard moeten werken voordat je er vruchten van plukt. Later kun je minder werken en meer vragen voor opdrachten.

  2. Kaspar Reply

   Niet helemaal waar… Ik werk in loondienst. En door hard werken is mijn salaris toch echt flink gestegen (helaas de laatste jaren weer minder… maar binnenkort gesprek daarover). Nu verschilt dit wel per vakgebied, maar in genoeg vakgebieden kun je echt wel meer verdienen in loondienst áls je hard werkt of op een andere manier jezelf waardevoller maakt voor het bedrijf waar je werkt. Natuurlijk zit er bij loondienst een bepaald maximum waar je als ondernemer in principe geen maximum hebt. Dus wil je écht rijk worden, dan is de kans klein dat je dit lukt vanuit loondienst! Daar staat echter tegenover dat ondernemer zijn risico’s met zich mee brengt. Je kunt met hard werken meer verdienen, maar het kan evengoed zijn dat je ondanks hard werken veel minder of zelfs niets verdient! Of zelfs dat je verlies maakt… Als ondernemer heb je simpelweg geen garanties! Daarnaast moet je ondernemen ook leuk vinden, het moet een stukje passie zijn. Anders is het gedoemd te mislukken. Als ik dat dan weer vertaal naar mijzelf: ik heb geen heel grote passie (meer) voor mijn vak en zou dit wel als ZZP-er kunnen doen, maar dan zouden de dingen die wél erg leuk vind van mijn werk juist helemaal wegvallen (onderzoek, publiceren, coachen, trainingen ontwikkelen en geven… allemaal zaken die veel investeringen vragen die voor een bedrijf interessant zijn en op termijn geld opleveren, maar die mij als ZZP-er enkel geld zouden kosten met slechts een beperkte kans dat het ooit wat oplevert!). Dus ondernemen zou voor mij maken dat ik diep ongelukkig wordt van het werk en misschien wel wat meer zou verdienen, maar dit waarschijnlijk niet heel lang vol zou houden en dan dus naast persoonlijk ook financieel onderuit zou gaan… Passief inkomen is uiteraard enkel interessant als je eenmaal voldoende geld hebt om te investeren (het bekende fenomeen dat geld geld maakt, ofwel de rijken worden rijker en de armen worden armer). Dus voor velen (nog!) geen optie.

   Maar ik zie ondernemen dus helemaal niet als noodzakelijk of heel belangrijk ding om meer geld te verdienen. Het kan in bepaalde gevallen een héél goede optie zijn, soms misschien de enige optie. Maar lang niet altijd… (en dan kijk ik ook naar ondernemers in mijn familie: een levenlang kei- en keihard gewerkt en enkele jaren voor het pensioen ten tijde van de crisis failliet gaan… tja. Erg harde levensles dan!).

   1. Dio Reply

    Er zullen vast gevallen zijn waar dat wel mogelijk is. Waar ik meer bedoelde is dat als je elke week 5 uur overwerkt, niet 5 uur per week meer uitbetaald wordt (ik werkte in de marketing agency wereld). En in deze sector komt het helaas vaak voor dat je veel overuren maakte.

    Maar als je 45 uur per week declarabel bent als ondernemer, worden die wél uitbetaald. Als voorbeeld.

    En helemaal eens: lang niet iedereen is een ondernemer. Je weet nooit of je morgen werk hebt. En dat stukje onderzekerheid vind ik excited. Er staan iedere keer weer nieuwe avonturen op je te wachten. Nieuwe uitdagingen, nieuwe prikkels en nieuwe mensen.

    1. Kaspar Reply

     Bij veruit de meeste banen betekent 5 uur overwerken wel gewoon 5 uur meer betaald krijgen hoor…. (of op een andere dag 5 uur minder werken, dat kan ook!). Ik zie meer een verschil dat bij bepaalde banen je salaris niet stijgt als je harder werkt dan een ander. Denk bijvoorbeeld aan overheid waar je in een bepaalde schaal zit. Zit je eenmaal bovenin je schaal gaat het salaris niet meer omhoog. Zelfs al zou je twee keer zo hard werken als degene die naast je zit in dezelfde functie…

     Maar buiten dat, ondernemerschap moet je liggen. En de onzekerheid en iedere dag wat anders kan zeker leuk zijn. Iedere dag een avontuur. Maar zeker als je geen grote buffer hebt om klappen op te vangen en financieel niet enkel verantwoordelijk bent om de eigen broek hoog te houden maar ook die van je kinderen dan is het ineens niet zo exciting meer… Voor mij zijn met name de kinderen een reden dat ik niet aan dergelijke onzekerheid wil beginnen momenteel, naast dus dat mijn werk er absoluut niet leuker van zou worden. Dat gezegd hebbende: in mijn vakgebied ben je eigenlijk allemaal ondernemer, zelfs in loondienst. Voor een flink deel zoek je zelf werk en uitdagingen en je moet zelf je persoonlijke PR regelen. En lukt dat een beetje, dan kun je zonder problemen tot wel het dubbele verdienen van wat iemand verdient die de kantjes er liever afloopt en braaf zijn dingetje doet van 9 tot 5…

     1. Dio

      Helaas is dat écht niet zo in de praktijk. Van alle banen die ik tot nu toe gehad heb (PR en marketing branche), werd NIETS uitbetaald. En dat gaat knagen. Op een gegeven moment.

      Maar er zijn inderdaad ook mensen/bedrijven die in een schaal zitten, waardoor je drie jaar niets erbij krijgt. Dus zo logisch is het niet. Althans mijn ervaringen en de ervaringen van vrienden en familie.

      Ik ben nog relatief jong (bijna 30) en ik moet er niet aan denken: kinderen, wat prima is. En dan deal je prima met die onzekerheid dat ondernemen met zich meebrengt. Daarvoor heb ik genoeg buffer. Iedereen is anders en dat is maar goed ook! 🙂

     2. Kaspar

      Dio, toch is het écht wel zo in de praktijk hoor… Bij ik gok 90-95% van de banen krijg je gewoon betaald voor de uren die je maakt. En overuren worden dus betaald of zijn te compenseren met vrije uren. Eigenlijk is de enige echte uitzondering op die regel de commerciële beroepen, zoals dus PR en marketing. Ooit ook een tijdje in de commercie gezeten, dan schreef je geeneens uren en dus zeker niet overuren! Maar goed: met hard werken kon je dan wel weer flink wat extra bonus opstrijken… Dus uiteindelijk werd het toch gewoon weer betaald! Dus ik denk dat je het iets teveel op je eigen situatie betrekt… Maar voor het overgrote merendeel van de mensen is harder werken ook gewoon meer verdienen in loondienst. En bij veel beroepen is goed presteren ook goede kans op loonsverhoging – met daar dan wel als grote uitzondering de overheid (en we weten allemaal wat daar de gevolgen van zijn! Niet voor niks falen zoveel overheidsprojecten: door de beloningsstructuur is er daar bar weinig dat motiveert om harder te lopen dan strikt noodzakelijk…

      Ik zal ondernemen zeker overwegen zodra de kinderen eenmaal financieel op eigen benen staan (of ik eerder dusdanig buffer mocht op weten te bouwen dat ik het risico voor mijzelf én de kinderen kan dragen – maar de kans op een dergelijke buffer voor die tijd is wel héél klein). Tot die tijd heb ik wel een stukje ondernemers mentaliteit en gebruik dat op werk en ‘side hustles’. Maar meer dan dat? Slecht idee… Wanneer ik als ondernemer de dingen zou doen die ik ook een beetje leuk vind gaat het minimaal enkele jaren duren voordat de inkomsten op het niveau komen waar ik nu met loondienst zit! Als dat überhaupt gaat lukken. Dus nee: ondernemen zie ik nog steeds in veruit de meeste gevallen niet als heel erg belangrijk en zeker niet als vereist om meer te gaan verdienen.

     3. Marielle

      Bij mijn vriend en bij mij in “de advieswereld” is het ook gewoon overwerken = ofwel extra geld ofwel later compenseren. Waar ik nu werk is het het laatste, maar dat gaat in principe op goed vertrouwen, aangezien we geen uren hoeven te schrijven. Zo heb ik altijd enorme pieken en dalen in mijn werkdruk. Is het rustig, neem ik meestal op vrijdag vrij of ik doe thuis iets kleins. Is het druk, dan werk ik gewoon 5 dagen, eventueel soms een uurtje extra die ik weer mee kan nemen naar rustigere periodes. Prima te doen met een contract van 36 uur 🙂

      Daarnaast zit ik in een CAO waarbij ik er de komende 10 jaar bij normaal functioneren elk jaar een trede omhoog ga, naast de vaste X% verhoging, 1 à 2x per jaar. Mocht ik het überhaupt zo lang hier uithouden, dan zijn er ook nog mogelijkheden om me inhoudelijk zo te ontwikkelen, dat ik ook nog een paar schalen omhoog kan. En dan wordt het pensioen ook nog voor me geregeld. Oh en ik heb 40 (!) verlofdagen per jaar, die worden allemaal doorbetaald. Die zekerheden vind ik persoonlijk allemaal wel erg aantrekkelijk 🙂

    2. Carola Reply

     Mijn man krijgt met zijn werk binnen de overheid ook niet meer betaald maar die uren kan hij opsparen en opnemen. Lullige is alleen dat het opnemen ook weer moeizaam gaat omdat er te weinig mensen zijn. Dus uiteindelijk spaar je je een ongeluk (al jaren) en is opnemen een probleem. Heel jammer. Ik werk ook als ondernemer en vind het heerlijk dat ik nu zelf mijn uurtarief bepaal (wat bij een baas nooit zo hoog zou zijn) en dat ik zelf bepaal welke dagen en hoeveel uur ik werk. Nu werk ik drie dagen, een paar maanden terug waren dat er vier. Volgend jaar ga ik waarschijnlijk weer andere dagen werken. En het is zo fijn dit helemaal zelf te bepalen! Het overwerken is echt niet overal goed geregeld waardoor het wordt uitbetaald. Dat zou wel heel mooi zijn.. meestal willen werkgevers liever niet uitbetalen maar je een uurtje eerder wegsturen op een andere dag ofzo. Tijd voor tijd… ik herken jou verhaal dus zeker!

     1. Suzan

      Bij mijn bedrijf krijgen we vanaf een bepaalde schaal (welke gewoon modaal is hoor.. Maargoed) geen overuren meer uitbetaald maar ‘hoort’ het bij de functie. Aangezien ik validatie specialist/enigineer ben, met nadruk op specialist krijg ik al vanaf dat ik begonnen ben geen overuren meer uitbetaald. Dus ik denk niet dat het 90-95% is maar iets lager, rond de 75-80%.
      Ohja en om nog even terug te komen op het verhaal dat je niet kunt beginnen met ondernemen, wie zegt dat je meteen je baan op moet zeggen en full-time moet gaan ondernemen? En wie zegt dat het een onderneming moet zijn in de richting waar je je opleiding in hebt? Ik had bijna een bedrijf in auto’s poetsen, tot mijn rug het begaf, terwijl ik een laboratorium opleiding gedaan heb 😛 Hoe ver ligt dat van de farmacie af! Met andere woorden, ‘You can do it!’

 2. Audrey Reply

  Ondernemen is het helaas niet voor mij. Qua side hustles ben ik toch altijd een beetje skeptisch. Als het echt een grote hobby is waarmee je toevallig wat kunt verdienen: top, maar side hustles puur voor het geld… Nope. Ik zie persoonlijk veel meer in het HOT-principe dan in FIRE. Ik wil een goede balans tussen werk en prive en wil binnen een paar jaar een dag minder per week gaan werken. Ik kies daarmee heel bewust voor minder inkomen en meer levensgeluk.

  1. Suzanne Reply

   Heel gaaf! Ik moest even opzoeken waar de begrippen voor staan, maar ik ga zeker ook voor het HOT-principe (Happy, Opportunity rich and Time rich, in plaats van FIRE (Financial Independence Retire Early) . Wat heb je eraan om vroeg met pensioen te kunnen, als je daardoor maar weinig van het leven kunt genieten en je jezelf misschien zelfs naar een burn-out toewerkt …

   Ik werk trouwens bij de Rijksoverheid en extra uren leveren hier niet extra salaris op. Ik ga vanaf januari ook juist minder werken zodat ik meer mijn hobbies kan ontwikkelen en meer rust krijg in mijn leven.

   1. Kaspar Reply

    Overwerk bij de rijksoverheid wordt gewoon uitbetaald hoor… mits aan aantal voorwaarden is voldaan: https://www.p-direkt.nl/informatie-rijkspersoneel/financien/vergoedingen-en-toeslagen/overwerk (werk zelf als externe bij de rijksoverheid, interne collega’s bevestigen dit).
    M.u.v. de beroepen waar je ook in loondienst een soort mini-ondernemer bent (bv commercie, management, e.d.) lijkt het me ook héél vreemd wanneer je wel extra uren maakt voor je werkgever en je deze vervolgens gedwongen cadeau moet doen aan die werkgever… zou voor mij persoonlijk in ieder geval reden genoeg zijn om naar een andere werkgever op zoek te gaan….

  2. Noortje Reply

   Werken als zzp-er kan in mijn vakgebied goed, maar je haalt er weinig bevrediging uit. Je staat buiten het team, wat voor mij juist het leukste onderdeel is van mijn werk. De meeste zzp klussen zijn ook repetitief werk: je wordt als het ware ingehuurd voor je handtekening. Het betaalt echter wel goed….
   Vandaar dat ik overweeg om naast 3 dagen werken in een vaste team, een dag in de week of in de 2 weken een bijklusdag te doen. Dat is dan weer een voordeel van mijn werksector: er is genoeg ruimte om eens te experimenteren en parttime te werken. Zonder echt risico, omdat er een enorm tekort is aan mensen met mijn achtergrond. Dus is wil volgend jaar eens kijken of die “zzp-kutklusjes” toch leuker zijn dan ik nu denk.

 3. Hans Reply

  En Renee nog een tip: vaker reageren op vragen aan jou in de comments, dan blijven de lezers ook lezen en je blog bezoeken

 4. Anoniem Reply

  Wij hebben heel drastisch bespaard en ons inkomen verhoogd. We hebben ons huis en merendeel van de spullen verkocht, en zijn geemigreerd voor een goede baan in het Midden Oosten. We zijn hier al een aantal jaren, nog maar ff te gaan. Stoppen erna met werken 😊

  Het is vaak afzien en tropenjaren, maar dit was in Nederland nooit gelukt.

 5. Mijnske Reply

  Zeker! Mijn man kan onbeperkt overuren maken die allemaal uitbetaald worden! Zeker nu in de meeste sectoren met beroepen met je handen werken veel personeelsgebrek is! Op het moment levert dat maandelijks zo’n €3000 op. Niet slecht voor een MBO baan!
  En dan met pensioenopbouw, geen geregel en eindverantwoording!

 6. Daantje Reply

  Leuke tips, maar als alleen staande ouder elke cent erbij betekent dat de toeslagen minder worden dan voelt het toch alsof je het voor niks doet onderaan de streep. Per saldo verandert er niks! En ik weet echt wel dat je voor de maatschappij iets goeds doet, dat dit logisch is en dat bruto op den duur goed is voor een toekomstige hypotheek, en dat alles wat je nu opbouwt straks scheelt als de kids 18 zijn, maar toch voelt het nutteloos extra te werken nu. Mijn spaarrekening spekt het niet. Besparen levert soms echt meer op.

  1. Judith Reply

   Oh ja deze is heel herkenbaar! Ik ging meer uren per week werken en alles wat ik meer verdiende ging van mijn toeslagen af. Eindstand had ik zelfs minder inkomsten dan met de mindere uren. Dat was wel even zuur.
   Daarbij vind ik het als alleenstaande moeder wel een opgave om te hosselen en daarmee alles in het dagelijks leven te combineren. Daarmee mis ik soms wel eens tips voor alleenstaande ouders om het wat werkbaarder te maken. Maar wellicht moet ik dan op een andere site zijn die ik nog niet heb gevonden. 😉

 7. Debbie Reply

  Ik wil juist een andere part time (nu fulltime) baan, zodat ik meer tijd heb voor de kinderen. Wel zoek ik iets wat evenveel binnen brengt.

  Qua ondernemen, ik heb niet echt een passie ergens voor. Vaak veel ideeën, maar ik haak snel af. Werken tot mijn 67ste zie ik niet zitten, dus kijk wel altijd om mij heen naar mogelijkheden.

  1. Kaspar Reply

   Tja, dat wil denk ik bijna iedereen! Mínder werken, maar toch even heel of meer verdienen. Helaas is dat over het algemeen niet echt reëel vrees ik…. ik zou ook dolgraag mínder werken en meer tijd met de kinderen. Inmiddels zijn die kinderen pubers en zijn we aan het kijken naar universiteiten e.d. en nog steeds ben ik 50+ uur in de week met werk bezig. Dat part time werken gaat hem dus niet meer worden terwijl de kinderen nog kind zijn. Jammer, maar het is niet anders.

 8. Hans de Laak Reply

  Ook in loondienst kun je rijk worden: Lees Geld is mijn vriend: Phil Laut, Wet van Sparen, Wet van Verdienen , Wet van investeren etc etc.
  Hypotheek vrij: Gerhard Hormann
  Helemaal vrij: Gerhard Hormann
  Succes van Annemarie van Gaal.

  Ik vind het een leuke blog en lees er veel”helaas”te laat tot inkeer gekomen. Was nogal een Spender. Los af op de hypotheek. binnenkort gesprek over de hypotheek aanpassing : als het goed is ga ik er 2% op vooruit. en zo valt er veel te verdienen voor een loondienster, Werk in de zorg en krijg per 1 mei periodieke verhoging , 1 juni 2020 Loonsverhoging via CAO.
  Maak jaarbegroting/budget.
  eigen Huis: waarde WOZ: 290000,-
  Hypotheek : 109505,21
  Spaar hypotheek : 30.000, spaarsaldo 11734. (wordt totaal:20620) dus 9380 aflossingsvrij. 4.75% rente.
  Maandlast van 398,04 naar 380,31. Verschil wordt gespaard.

  Hans

 9. Carola Reply

  Hier ook twee ondernemers waarvan 1 ook nog in loondienst. Heerlijk de vrijheid en inderdaad zelf kunnen bepalen wat je waard bent. En natuurlijk zijn er dan genoeg mensen die zeggen: je bent wel duur. Prima dan kunnen ze verder zoeken. Dat mag! Maar ik mag ook mijn prijs noemen en er zijn er (gelukkig!) genoeg die dat ook willen geven. Ik heb er veel van geleerd.

 10. Geraldine Reply

  Nadat we beiden onze vaste baan verloren en na verschillende tijdelijke banen is mijn man zzp-er geworden ( boven de 50, meer een noodsprong dan een wens). In praktijk blijkt het helaas ook lastig om een nieuw project te vinden, hij zit regelmatig een paar maanden thuis, heel frustrered. Zelf werk ik in de culturele sector, kan het niet doen in de uren die ik betaald krijg (16), werk eigenlijk altijd extra maar dit wordt niet betaald (geen budget). Solliciteer ook maar door een chronische aandoening is fulltime werken met veel reistijd niet mogelijk voor mij. Zelf bepalen wat hij waard is zit er voor mijn man ook niet in, in zijn vakgebied komt hij bij grote bedrijven terecht en dat gaat via intermediairs. Tarieven van 48 tot 52 per uur waarvoor je 200 km per dag moet rijden (geen reiskostenvergoeding) vind ik niet geweldig. (Universitaire opleiding overigens)
  We hadden een afgelost huis maar hebben weer inmiddels een krediethypotheek, om zo een deel van de waarde van de woning “op te eten” als hij weer een periode zonder inkomen zit. Twee studerende kinderen , maak me zorgen over de toekomst. Hoe houden we dit vol tot 68. Kranten/post bezorgen en schoonmaakwerk kan ik niet meer door mijn gezondheid (er nog een tijdje bij gedaan).
  Overigens solliciteren we nu weer beiden, hij weer voor een vaste baan en ik voor een baan met meer uren, honderden sollicitaties verder maar geen succes (we zijn dichter bij de 60 dan bij de 50)

 11. Jansen , Chris Reply

  Ik ben het helemaal eens dat extra verdienen nog beter is dan besparen, ik heb hard gewerkt (en natuurlijk moet je flexibel zijn), ook moet je natuurlijk geluk hebben maar gezond verstand en flexibiliteit (in mijn geval soms naar andere landen verhuizen) helpen veel. Wij geven niet veel geld uit maar ik (en mijn vrouw) hebben een goed leven gehad. (Naar 20 verschillende landen gereisd 4/5 sterren hotels, business class etc. ) Natuurlijk is het zo dat hard werken ook zijn drawbacks heeft (teveel moet ik zeggen), derhalve besloten met het gespaarde op vervroegd pensioen te gaan (met 52) in Hongarije (luxe huis, 3000m2 grond. Maar geen vakanties meer, maar genoeg luxe (restaurant, theater, … (hoewel dat met corona weg is)). Duiken, parties, etc zijn ook niet echt geschikt voor ouderen.
  Maar beter in een 5 sterren “gevangenis” dan in een klein appartementje.

  Mijn boodschap, veel verdienen als je “jong” bent, decadent genieten voor de vrije tije die je hebt. Als je oud bent zijn dingen sowieso minder interessant (ik heb het al gezien komt snel naar je hoofd).

  Ik wordt een beetje verdrietig van al die artikelen ik heb 30 K of zelfs 200 K gespaard (met bezuinigen op dingen die het leven aangenamer maken)
  Advies: Werk een beetje harder en geniet, wees bescheiden en produceer (mijn eerste auto van de zaak kreeg ik dat een collega zei dat ik er een moest hebben). Op het eind zat ik op EUR 200 K bruto per jaar.
  Belasting advies (timing!!), maak gebruik van regels (een groot gedeelte van mijn vermogen heb ik gekregen door regelingen (in die tijden maar wellicht ook nu). Belastingen eten veel maar je kunt ook veel terug krijgen (in mijn geval meer dan 100K) .

  IK BEN GEEN MILLIONAIR (en een eenvoudig mannetje), maar ik gebruik (of heb gebruikt) regels die bestaan.

  1. Kaspar Reply

   Chris, Je zegt veel dingen die inspireren en die volledig waar zijn! Ook ik snap nooit heel goed wanneer mensen sparen puur om het sparen. Geniet ook een beetje zou ik dan zeggen! Juist ook op jongere leeftijd inderdaad. Maar, zoals veel mensen die veel verdienen (verdiend hebben) heeft ook u een klein beetje een vertekend beeld van de realiteit (en begrijp me niet verkeerd: ik bedoel dat absoluut niet vervelend!!). Je hebt het over inkomens (200K) en belastingen terugkrijgen (100K), dat zijn bedragen die voor pakweg 95% van de mensen niet te bevatten zijn en die niks van doen hebben met wat u noemt ‘werk een beetje harder’. Dat heeft te maken met heel veel geluk, een ondernemersgeest (en die heeft simpelweg niet iedereen) en zeker óók hard werken. Ik werk mij een slag in de rondte en verdien daar mooi mee, maar het komt in de verste verte niet bij bedragen als 200K! Ik ken genoeg mensen die ook heel hard werken (vaak fysiek een stuk harder nog dan ik!) en die verdienen toch echt maar de helft van wat ik dan weer verdien… Dan kun je niet zeggen: werk een beetje harder en decadent genieten! Ik ken mensen die zich letterlijk een burn-out in gewerkt hebben en die iedere maand weer een strijd moeten voeren om de eindjes aan elkaar te knopen… Wat dat betreft heb IK dus al ontzettend veel geluk (en ja, er ook heel hard voor gewerkt!), maar alsnog moet ik op iedere euro, waar mogelijk, besparen om iets van een vermogen op te kunnen bouwen voor later… (mijn doel is om op mijn pensioenleeftijd met pensioen te kunnen en dan nog lekker te kunnen leven… eerder met pensioen gaan is vooralsnog absoluut geen optie! Zeker niet 25 jaar eerder….)
   Als ik je verhaal zo hoor bent u absoluut wél miljonair (ook al staat het misschien niet in euro’s op de bankrekening) en zeker geen eenvoudig mannetje. U bent simpelweg rijk. En dat is voor de overgrote meerderheid van de mensen simpelweg niet weggelegd…

  1. Kaspar Reply

   Dit doet Renee altijd al en is ook nooit een geheim geweest. Ga je dit nu bij ieder artikel dat opnieuw geplaatst wordt opmerken?

    1. Kaspar Reply

     Gut gut Joris, het zit je echt hoog he? Dus ga je lekker lopen trollen. Als het je echt zo dwars zit ga je toch lekker naar een andere site? Niemand hier zal je kinderachtige gezeur missen…

     1. Joris

      a) Dus omdat ik voor de 2e of 3e keer (openbaar) feedback geef ben ik een trol?
      b) Je reactie is infantiel.
      c) Ik bepaal zelf waarop ik wel en niet reageer.

      Fijne dag nog.

     2. Kaspar

      Nee Joris, je bent een trol omdat je volstrekt irrelevant mij op de persoon gaat lopen aanvallen in de hoop dat ik mij op de tenen getrapt voel en boos word…. Nu: ik word niet boos van dergelijk infantiel gedrag, want dat is het.

      En je mag reageren waarop je wilt (en ik zie je vaker reageren en over het algemeen zijn dat prima inhoudelijke reacties, niks mis mee! Ook al ben ik het niet altijd eens), maar doe dat wel op inhoud en niet door anderen (mij) totaal overbodig en geheel onterecht aan te lopen vallen. Dat is tamelijk triest gedrag, in mijn ogen.

     3. Joris

      Op zich reageerde ik toch wel vrij inhoudelijk op de vraag die je mij stelde.

     4. Kaspar

      Joris, Laten we er over op houden. Ik vond het een knap lullige (en ja: kinderachtige) opmerking aan mijn adres waar ik me verder niet heel druk om maak (aangezien er al wel eerder discussie geweest is over mijn (soms (te?) uitgebreide) bijdragen op Porterenee waarbij steevast naar voren kwam dat er meer mensen zijn die mijn bijdragen wél waarderen dan niet). Ik zie de relevantie ook niet om dat hier nog even te benoemen en vandaar mijn opmerking over trollen. Ongeacht of het nu wel of niet als trollen bedoeld is gaan we met deze discussie verder niks opschieten . Live and let live, agree to disagree en dergelijke dingen (die in Het Engels toch nog steeds beter werken dan in de moerstaal). Ik waardeer je inhoudelijke input elders op Porterenee wel heel erg, dus laten we vooral daar de focus op houden 😉 Wordt iedereen enkel beter van.

   1. Joris Reply

    Dezelfde content nog een keer delen (op socials of als linkje op de website) is m.i. wat anders dan er een nieuwe datum boven plempen zonder enige toegevoegde waarde (zoals een update, een nieuwe visie, een uitbreiding, whatever).

 12. Ano Reply

  Is dit niet de 4e keer dat dit artikel sinds november 2019 naar boven komt?

  Nieuwe content zou leuk zijn.

  1. Renee Lamboo Reply

   Bijna elke dag is er nieuwe content, Ano. 1 x per week een repeat. Net waar je je op focust 🙂

   1. Ano Reply

    23e, 24e en 27e zijn er repeats gepost. Dat is wel wat meer dan 1x per week 😉

    Het valt me gewoon op.

    Kijk uit naar je nieuwe content.

 13. j Reply

  Ik ben in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld in maandloon. Van 2480 bruto naar 5800 bruto. En dat op 31 jarige leeftijd en in loondienst! Alles kan! Blijf jezelf ontwikkelen en wees vooral niet bang om op die ene baan te solliciteren. Heb de durf en blijf jezelf ontwikkelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *