geld onder controle

5 tips: Zo krijg je je geld onder controle

Rijk(er) worden? Dan zul je je geld onder controle moeten krijgen, in plaats van dat het de baas over jou is. Met deze 5 tips krijg jij je geld onder controle.

De gouden tip om rijk te worden. Die willen we allemaal wel. En als ‘ie er zou zijn, zouden veel mensen bdaar veel voor over hebben. Maar helaas. Hij bestaat niet. Als ik dan toch gedwongen zou worden om één belangrijkste stap naar rijkdom te noemen, is dat controle over je inkomsten en uitgaven. Weten wat je geld doet. En die controle vervolgens ook overnemen. Jij gaat over je centen. Niemand anders en zeker niet de winkels met al hun mooie en minder mooie aanbiedingen. Pas wanneer jij zelf gaat bepalen wat je met je geld gaat doen, gaat je geld doen wat jij graag wilt. Dan pas gaat het groeien. Dan pas gaat het meer worden in plaats van alleen maar minder.

Wanneer ik vertel over onze ambitieuze spaardoelen, krijg ik altijd de reactie: Dan zul je wel veel verdienen. Mensen denken dat flink sparen alleen kan wanneer je veel geld verdient. Nu ben ik zeker niet ontevreden over mijn inkomen, al gaat het in ups en downs. En het is inderdaad makkelijker sparen met een goed inkomen. Maar de relatie tussen de één en de ander is niet zo logisch als het klinkt. Veel mensen met een hoog inkomen hebben ook hoge kosten. Je kunt goed draaien met je bedrijf maar ook iedere maand veel rekeningen moeten betalen. Naast proberen te zorgen voor een goed inkomen, is het net zo belangrijk dat je let op je uitgaven. Sparen gaat nu bij ons goed omdat we oké verdienen maar vooral omdat we onze uitgaven in de hand houden.

Je geld onder controle houden, begint voor mij met er aandacht aan besteden. Start gewoon eens met iedere week 15 minuten nadenken over geld. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? En check je situatie vooral ook. Met deze 5 tips om je geld onder controle te krijgen ben je op weg naar naar meer rijkdom.

Lees ook: 5 dingen die miljonairs doen om rijk te worden en te blijven.

 • Je rekening checken. Je wilt zeker iedere week (ik doe het zelfs iedere dag) even weten wat er op je rekening staat. Zo weet je waar je financieel staat en hoeveel ruimte je nog hebt. Deze app/rekening is superhandig.

 • Check je afschrijvingen. Nu je toch in je internetbankieren-app zit, kun je gelijk even je afschrijvingen checken. Ik stuit nog wel eens op iets wat ik niet kan verklaren. Een afschrijving van een abonnement dat ik allang heb opgezegd, bijvoorbeeld. Of een dubbele afschrijving van een winkel. 

 • Check het saldo van je spaarrekening. Bekijk je beleggingsrekening, als je die hebt. Oké, deze hoeft misschien niet iedere week, maar toch wel iedere maand. Zo zie je op tijd wanneer dingen niet gaan zoals je zou willen en kun je bijsturen. 

Het is druk bij de beleggingspartij waar wij bij beleggen, DEGIRO. Dus werken ze vanwege het grote animo nu met een wachtlijst. Je kunt je gewoon registreren, waarna je even moet wachten op een mail van DEGIRO om de beleggingsrekening definitief te openen en te kunnen gaan gebruiken.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

 • Haal je portemonnee iedere week even leeg. Niet alleen zie je zo hoeveel geld er nog in zit. Ook zie je de bonnetjes van alles dat je die week gekocht hebt. Ben je daar tevreden over? Of heb je misschien toch wel erg veel geld uitgegeven?

 • Praat erover. Bespreek iedere week aan de ontbijttafel met je partner (als je die hebt) hoe jullie er financieel voorstaan. Wat gaat goed? Wat gaat minder? Je creëert zo wekelijks ruimte om alles rondom geld te bespreken. Een onderwerp dat in veel gezinnen anders niet besproken wordt. 

Wat zijn jouw goede geldgewoontes om meer grip op je geld te krijgen en te houden?

Share

7 Comments

 1. Jade Reply

  Sinds vorig jaar hebben wij een vast weekbedrag voor de boodschappen dat wij cash betalen. Daarvoor pinden wij de boodschappen en hadden geen idee hoeveel wij ervoor betaalden.
  Door het cash te betalen zien we nu sneller of de boodschappen duurder zijn geworden en wat je overhoudt na het boodschappen doen. Wat er overblijft van het weekbedrag gaat in de pot voor zakgeld tijdens de vakantie.

 2. Lucinda Reply

  Sinds wij actief met onze rekeningen bezig zijn gaat het sparen geweldig. Nu zijn we naar betere manieren aan het zoeken om daar nog meer van te maken, maar daarvoor moeten we inderdaad inzicht krijgen in de uitgaven en de manier om dat te krijgen, ook bij elkaar, was om erover te praten. Toch soms nog pittig als de een actiever wil sparen en de ander het al prima vindt zo.

 3. Marjan Reply

  Ik woon maar alleen, en doe een boel van de tips al. Eind vorig jaar heb ik allerlei instanties gebeld om te vragen om korting of over gestapt naar goedkoper, ik deel mijn netflixabbo (scheelt toch weer 66euro per jaar), maar de grote dingen kan ik toch weinig mee. Nu de belastingen, 860 euro voor mij alleen. Dag spaargeld van deze maand en komende maand. Het is 50 euro meer dan vorig jaar door de stijgende WOZ waarde, 7.000 meer dan vorig jaar. Dat vind ik altijd wel lastig. En dan de rest van het jaar (dus 10 maanden lang 125 euro) sparen voor de zorg voor volgend jaar… Ik vind het allemaal maar veel geld. En dan kan ik bovenstaande tips wel doen, maar echt zoden zet dat niet aan de dijk.

 4. San Reply

  Maak budgetten voor zaken als boodschappen, verjaardagen, leuke dingen. En hou je daar ook aan! Op die manier hou je ook controle. Hoewel het woord budget vaak een negatief smaakje heeft, heeft het wel een positieve uitwerking. Door je budgetten niet te overschrijden, hoef je ergens anders geen geld in te leveren of geld v je spaarrekening over te schrijven aan het eind vd maand. Je leert daarbij creatief om te gaan met je budget/geld. Moet je er wel voor open staan dat je sommige zaken zal moeten aanpassen of een andere optie voor zal moeten zoeken.

 5. Maaike Reply

  Wat ik doe is dat ik voor de jaarlijkse terugkomende kosten potjes maak in mijn bank app. Dus ik maak een schatting van wat ik denk dat ongeveer volgend jaar de gemeentelijke belastingen zijn en deel dat dan door 12 en zet dat bedrag apart iedere maand. Net zoals jij nu eigenlijk voor de zorg doet. Ik vind meerdere potjes heel fijn, dat geeft ook rust en dan “overvalt” het mij niet zo als de rekening komt. Zo hebben wij ook potjes voor bijv. lenzen, vrijwillige bijdrage school.

 6. Vinncent - Betering.nl Reply

  Potjes aanleggen voor grote toekomstige aankopen zoals auto schilderwerk etc. Maandelijks automatisch een klein bedragje erin. Vermindert de pijn later aanzienlijk.
  En vader: maandelijks in excel mijn totale vermogen bijhouden. Dat zien groeien is de allerbeste motivatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *