eerder met pensioen

Zo kunnen Daisy en Sander 12 jaar eerder met pensioen

Nog 18 jaar en dan gaan Daisy en Sander al met pensioen. Dat is zo’n 12 jaar eerder dan leeftijdsgenoten. Lekker! Ze vertellen precies hoe ze dat aanpakken.

Daisy en Sander zijn getrouwd. Zij werkt als zzp’er, hij als projectleider. Ze hebben twee kinderen en zijn gek op personal finance en andere financiële thema’s. Hun doel is rond hun 58e met pensioen te gaan. 

Waarom willen jullie eigenlijk eerder stoppen met werken?

“We willen leven zonder stress en zonder ‘moeten.’ Dat is onze droom. 58 leek ons een mooie leeftijd en financieel haalbaar. We willen dan optimale vrijheid ervaren. Kunnen doen wat wij zelf willen. En dat zonder dat we op een houtje hoeven te bijten. Tegen de tijd dat wij 58 zijn wonen onze kinderen waarschijnlijk niet meer thuis. Dan willen we gaan reizen, meer van de wereld zien. Van dat idee worden wij gelukkig. Het is overigens niet zo dat we nu niet gelukkig zijn, hoor. Het leven dat we nu leiden is ook al heerlijk. Maar echt grote reizen maken bewaren we voor later. Onze kleine kinderen maken wij niet blij met een rondreis. Nee, die worden veel gelukkiger van chillen bij het zwembad in de vakantie. En dat snappen we heel goed.  Ons leven is nu ook te vol. Werk, huishouden, sporten en activiteiten van de kids. Het kost allemaal veel tijd.”

Maar reizen kan op je 65e toch ook?

“Zeker, maar wij hebben geen zin om nog eens een jaar of 30 jaar door te bikkelen. We vinden ons werk allebei leuk, maar op een gegeven moment is het genoeg. In onze omgeving is de laatste jaren een aantal mensen overleden, net na of net voor hun pensioenleeftijd. Dat heeft veel impact gehad en ons aan het denken gezet. We zijn gaan kijken wat we financieel moeten doen om eerder te kunnen stoppen. Ik heb een plan gemaakt. Ik ben altijd van de cijfertjes geweest en vind dit leuk.” 

Lees ook: Willemijn leeft van de opbrengst van haar huurappartementen

Ah, we zijn bij PorteRenee dol op dit soort plannen. Vertel eens! 

“Om vermogen op te bouwen focussen we ons op drie dingen: (be)sparen, aflossen op de hypotheek en beleggen. Iedere maand lossen we €500 extra af op onze hypotheek. Ons vorige huis hebben we in 2017 verkocht met een flinke overwaarde. Dat geld stopten we in ons nieuwe huis. Nu wonen we ruimer met een heerlijk grote tuin. De besparing die het extra aflossen van de hypotheek oplevert, leggen we bij de volgende aflossing weer in. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect. Daarnaast leven we redelijk zuinig waardoor we iedere maand flink kunnen sparen. En we beleggen. Veel mensen beleggen om hun geld te laten groeien. Wij doen het om inkomsten te genereren. We krijgen dividend uitgekeerd over onze aandelen. Daarmee kopen we weer nieuwe aandelen. Wij verwachten dat die opbrengsten, met een maandelijkse inleg van €500 per maand, over 18 jaar genoeg is om onze vaste lasten van te kunnen betalen.”

Sparen jullie ook nog apart een bedrag voor de kinderen?

“Nee, we sparen niet expliciet voor hen. We zijn sowieso niet van aparte spaarpotjes. Alles gaat op één grote hoop. Als de kinderen straks gaan studeren zullen wij ze natuurlijk financieel ondersteunen. Maar het is niet zo dat er op hun 18e een spaarpotje van €20.000 klaar staat. Als we horen dat mensen zoveel voor hun kinderen sparen krijgen wij een beetje jeuk. We vinden het belangrijk dat ze zelf gaan werken voor hun geld. We leren ze dat geld niet komt aanwaaien. Ze weten dat we in een luxe positie zitten, maar dat wij daar allebei heel hard voor hebben gewerkt.”

Lees ook: Peaks: het gaat (heel) goed met mijn beleggingen

Hoe reageert jullie omgeving op jullie plan?

“We praten weinig met anderen over onze plannen. Waarom niet? We merken dat veel van onze vrienden niet bezig zijn met aflossen of investeren. En we kregen wel eens scheve gezichten als we over onze dromen spraken. Daardoor zijn we wat terughoudend geworden om ons plan met anderen te delen. Wel weten mijn ouders (Sander) alle ins en outs. Twee jaar geleden hebben we namelijk wat geld van ze geleend voor ons nieuwe huis, dus we vonden het wel zo logisch om het met ze te delen.”

Hebben jullie nog een goede tip voor mensen die dit lezen en denken: dat wil ik ook?

“Zet je dromen op papier. Hoe wil je je leven straks inrichten? Probeer vervolgens zoveel mogelijk financiële ruimte voor jezelf te creëren. Ook met kleine stapjes kan je uiteindelijk grote sprongen maken. En begin zo vroeg mogelijk met beleggen. Als wij 20 jaar eerder hadden geweten wat we nu weten,hadden we nu al kunnen stoppen met werken.”

Meer lezen over Sander en Daisy? Check hun website

Share

19 Comments

 1. Erik

  Inspirerend en wat goed om te lezen. Jullie doen er veel aan. Qua omvang en ideeën beetje vergelijkbaar met ons. Maar je weet nooit wat er op je pad komt en daarom hebben we er juist voor gekozen eerst een aantal mooie reizen te maken en niet te wachten tot later (zoals de rest van onze omgeving ons vertelde te doen). Juist daarom hebben we tijdens de zwangerschap vd derde ook met de kinderen nog n grote verre reis (Dubai & Bali) gemaakt. Dat vonden de jongens zo fantastisch. Dat vergeten ze van hun leven niet meer. Op jonge leeftijd zoiets laten beleven heeft ook zn charmes. Dan geniet je als ouder vh gemak waarmee ze daarmee omgaan en ze hun ogen uitkijken.
  Kinderen kun je op meerdere manieren kennis van geld en financiën bijbrengen. Naast dat wij bijv wel de kinderbijslag volledig opzij zetten voor de kinderen hebben we ook n zakgeldcontract afgesloten. Ze hebben daarom zelf besloten dat 50% van hun zakgeld wordt gebruikt om te sparen. De andere 50% mogen ze volledig opmaken maar daar moeten ze dan wel mee plannen als ze graag iets groots willen. Dat kan vanaf 6 jr prima.

  1. Seits

   Wij sparen ook bewust niet voor de kinderen. Wij zullen ze tijdens hun studie wel financieel bij gaan staan zodat wij denken dat dit nodig is.

   Ik werkte, ten tijde van studie, in de zomervakantie mijn collegegeld en boeken bij elkaar. Met het bijbaantje gedurende het jaar betaalde ik mijn huur, verzekering etc. Mijn ouders gaven mij op zijn tijd kleding zoals een winterjas en schoenen. Lukte allemaal prima.

  2. Mr. Groeigeld

   Dankje! Je weet inderdaad nooit wat er op je pad komt (hebben we onlangs nog ondervonden). Daarom proberen we een goede balans te houden tussen investeren voor later en nu genieten. Met jonge kinderen (onze ervaring) is verre reizen maken wat lastiger. Nog een paar jaartjes wachten, dan blijft het wat beter bij ze hangen.

 2. TheMoneyMindset

  Wederom een leuk en inspirerend verhaal! Ik herken het niet kunnen praten met vrienden over persoonlijke financiën wel. Het is jammer dat er nog niet zo open over persoonlijke financiën wordt gesproken. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor geldzaken, bijvoorbeeld door blogs zoals deze. Hopelijk draagt dit bij aan meer communicatie en inspireert het ook anderen!

  1. Seits

   Eens. Wij praten er ook niet over. Ik merk afgunst. Maat uiteindelijk werken wij beiden fulltime. Maken financiële keuzes die niet altijd passen bij de huidige tijdgeest van mijn generatie.

 3. Joke S.

  Ik denk dat de ouders die voor hun kinderen sparen ook wel willen dat hun kinderen gaan werken voor hun eigen geld, maar deze generatie is niet meer gezegend met ´gratis´ studiefinanciering zoals wij dat waren. Ik zou inderdaad het geld wel in eigen beheer houden en niet een zak met geld laten vrijkomen op hun 18e om maar mee te kunnen doen wat ze willen, maar ik zou er wel degelijk rekening mee houden in de planning van mijn financiën en dit geld apart houden.

  Wij konden zonder (al te grote) schuld afstuderen, makkelijker een huis kopen en daardoor eerder beginnen met een vermogen opbouwen. Ik zou me persoonlijk schuldig voelen als ik met vroegpensioen al luierend de wereld rondreis en mijn kinderen een studieschuld van hier tot Tokio hebben.

  1. kima

   Psies dat! Het leenstelsel is dusdanig veranderd dat de gemiddelde geneeskundestudent die uit huis woont gemakkelijk tussen de 70-80K aan schulden kan hebben. In de eerste jaren is een bijbaantje te doen, in jaar 3 beginnen de co-schappen en wordt dat een stuk ingewikkelder. (co-schappen worden jammer genoeg niet gezien als stage en dus ook niet betaald). Eenmaal arts is een opleidingsplek ook niet meer vanzelfsprekend. We hebben door zuinig te leven sinds 2013 geen hypo meer, maar door de studie van 3 kinderen hebben we ook besloten om bijvoorbeeld niet meer te gaan verhuizen. Prima dat ze een studieschuld hebben, maar teveel geeft ze een valse start.

  2. Mr. Groeigeld

   Precies Joke, dat zouden we ook niet over ons hart kunnen krijgen. Daarom ondersteunen we ze later met hun studie (in principe willen we hun studie betalen).

 4. S.29

  Ik zou niet weten waarom je jeuk zou moeten krijgen van ouders die een flinke spaarpot voor hun kinderen hebben opgebouwd. Mijn ouders hebben dat voor mij en m’n broer wel gedaan (daarnaast hebben we vanaf ons vijftiende tot einde studie altijd bijbaantjes gehad) en ik ben wellicht daardoor juist heel zuinig, omdat ik mijn kinderen later hetzelfde wil kunnen geven. Ik ben mijn ouders hier ontzettend dankbaar voor; een spaarpot meekrijgen en zelf gewoon hard werken voor je geld gaan prima samen.

 5. Audrey

  Blijft tof om te lezen, dit soort verhalen! Ik zou mijn toekomstige kinderen inderdaad wel financieel willen ondersteunen met hun studie, maar denk inderdaad niet dat ik ze die zak met geld dan zelf in handen zou geven.

 6. Susan

  Ik sta aan het begin van het maken van een soortgelijk financieel plan. Ik loop alleen tegen allerlei praktische vragen aan; hoeveel buffer op de spaarrekening (werd me eens aangeraden om eerst box3 te vullen en dan pas te beleggen)? Met wat voor bedragen beginnen met beleggen? Is hier een adviesgesprek mogelijk als bij de hypotheek? Is het nodig om veel eigen kennis te verzamelen, of is het genoeg om te weten hoeveel risico je wilt lopen en wanneer je het wilt gebruiken? Tegelijk beginnen met extra aflossen op hypotheek en beleggen; of eerst volle bak hypotheek (zekere opbrengst) en daarna volle bak beleggen (meer risico maar door deze strategie ook minder rente op rente)?

  Hoe doen jullie dit?

  1. Fred

   Verdeel je doelen onder in bijvoorbeeld 4 subcategorieën.

   1. Spaarbuffer –> 10.000 euro
   2. Vermogen voor aankoop eigen woning (als je die nog niet hebt, anders vul je hier AFLOSSEN in) –> 25.000 euro
   3. Vermogensopbouw –> 1.000.000 via periodieke aankoop van aandelen
   4. Pensioen –> 80.000 euro eigen inleg in verhuurd vastgoed

   En stop maandelijks 25% van wat je overhoudt in elke pot. Doe dit een aantal jaar achter elkaar, evalueer, stel bij, en ga door. Zoiets?

  2. Mr. Groeigeld

   Hoi Susan,
   Als je een financieel plan maakt, horen daar inderdaad veel afwegingen bij, afhankelijk van je eigen situatie. Een paar tips:
   – maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dan weet je wat je overhoudt.
   – weet je hoeveel je later nodig hebt aan uitgaven?
   – hoe groot wil je dat je spaarpot is? Bijvoorbeeld voor 6 maanden aan uitgaven.
   – als je weinig van beleggen weet, kun je het beste in een indexfonds (etf) beginnen, op internet erover lezen en klein beginnen. Groter of risicovoller kan altijd nog.
   – beleg alleen met geld dat je kunt missen

   Zoals ik in het artikel heb toegelicht, spreiden wij. Een deel sparen (tot pnze buffer vol genoeg is), een deel beleggen, een deel aflossen. Zo wed je nooit op 1 paard. Kijk hier maar eens bijv: https://groeigeld.blogspot.com/2018/10/spreiden-van-financien.html

  3. Centenkretser

   Ik snap je helemaal! 2 jaar geleden stond ik er precies hetzelfde voor, geschrokken van mijn pensioen leeftijd.
   Hoelang moet ik nog? 30 jaar!!
   Wat als ik niet meer kan of wil? Of wat als………, vul maar in.
   Wat kan ik doen om mijn toekomst flexibeler te maken.

   Als eerste heb ik een buffer verhoogd, tot 6 x míjn maanduitgave. Dit verdeel ik in acute buffer 1500 euro, hieraan denk ik een wasmachine wat kapot gaat, een auto reparatie, mijn hond die wat overkomt.
   Dit heb ik op een aparte spaarrekening met zo’n hoog mogelijke rente.
   De rest staat in deposito lekker te sudderen in diverse tijdsbestek.
   Persoonlijk heb ik gekozen voor leaseplanbank.

   Ondertussen heb ik al mijn uitgaven onder de loep genomen, zo is mijn cv is overgekocht ( adviseurs adviseren naar hun eigen beurs). Door een investering van 180 euro, bespaar ik me 37 euro pm. Waarom heb Ik dat niet eerder gedaan. Aargh
   Mijn verzekeringen zijn aangepast , op woonverzekering scheelt het me 10 euro, op auto verzekering 23 euro, etc etc.
   Dit heb ik op een aparte spaarrekening van de dela gezet, toen nog 2,75 % rente. Was het eerder toch al kwijt.
   Stop datum: 1 maand voor mijn 60ste verjaardag.
   Zo die datum staat vast, dit is ook mijn doeldatum geworden, op deze dag wil ik de keuze kunnen maken. Wat wil ik ipv wat moet ik!

   Zelf vind ik het zonde om een bulk geld te hebben waar ik over belast wordt door de belastingdienst als ik aan de andere kant ook nog een hypotheek schuld heb, waar ik rente over betaal.

   Dus los ik standaard iedere maand af, dit is echt verslavend. Iedere keer als ik de brief van mijn hypotheek verstrekker krijg maak ik een sprongetje. Bovendien mocht er iets gebeuren heb ik direct minder maandlasten, dus persoonlijk creëert het een veiligheids gevoel. Ook maak ik hierbij gebruik van de sneeuwbal methode.

   Omdat ik nog geen ervaring in beleggen heb , ben ik me hierover aan het inlezen. Dit gaat absoluut wel gebeuren, echter alleen met geld wat ik kan missen.
   Tot nu toe is mijn hypotheek rente nog te hoog , dus kies ik liever om de komende 2 jaar nog af te lossen. Dan loopt mijn rentevaste periode af, op dat moment zal ik waarschijnlijk de beleggins-sprong gaan nemen.

   Mijn advies is, begin gewoon daar waar je gevoel en verstand ligt, wed niet op 1 paard. Je kunt immers bijsturen

   1. Mr. Groeigeld

    Goed bezig Centenkretser! Alle beetjes aan besparingen helpen, zeker als je het op lange termijn berekend. Als je dat bespaarde dan ook nog eens voor je laat werken, zoals op een deposito of aflossen, dan draagt het helemaak lekker bij.

    Die Dela rekening ken ik ook, altijd handig die oude voorwaarden 😉

    1. Centenkretser

     Dank u!
     Zag dat jij ook bij de dela geld inlegt, veel mensen twijfelen nog hierover omdat het niet binnen het deposito garantie stelsel valt. Ben niet over 1 nacht ijs gegaan voordat ik hieraan begon (net zoals jij, denk ik zo) . Heb er ook een bevriende econoom naar laten kijken die er eveneens in is gestapt.
     Wat me opviel is dat je aangaf in je blog dat 1400 euro 25% van je verwachte benodigd geldbedrag is. dat betekent dat je aangeeft dat je 5600 pm nodig zult hebben als je met pensioen gaat. wellicht lees ik het verkeerd maar zou je kunnen aangeven hoe dan je verdeling lijkt te zijn.

     1. Mr. Groeigeld

      Scherp gezien. Er zat een fout in mijn Masterplan, daarom heb ik destijds een 4e (finale) deel gemaakt ipv alles aan te passen: https://groeigeld.blogspot.com/2018/10/fout-in-mijn-masterplan.html

      Wat betreft Dela: klopt, valt niet onder het garantiestelsel, maar een bedrijf als Dela zal niet zomaar failliet gaan. Dat risico wil ik wel lopen. En als je je geld eruit wilt halen, kost het je slechts €150. Wist je trouwens dat je beleggingen bij een broker ook niet onder het garantiefonds vallen?

 7. John Do

  Leuk stuk om te lezen!
  Ook de complimenten voor je algehele website renee.
  Zeer interessant om ook te lezen hoe enkele mensen inkomsten halen uit verhuur, persoonlijk zou dit niks voor mij zijn.
  Ben zelf op 19 jarige leeftijd uit huis gegaan, had toen nog geen werk met 0 euro begonnen en moest de eerste 5 jaar met heel weinig geld rondkomen, miniumloon en in het begin uitzendbureau baantjes, heb door deze periode geleerd altijd een beetje geld opzij te zetten voor de iets mindere tijden.
  Inmiddels ben ik 33 en heb de afgelopen jaren 2x een woning gekocht, opgeknapt terwijl we er in woonden, en weer verkocht.
  Beide keren heb ik gewacht tot de huizenprijzen en de markt goed waren, dit heeft er in geresulteerd dat ik nu een mooie woning kan kopen met een lage hypotheek.
  Uiteraard is een gezone financiele situatie belangrijk, maar vergeet alsjeblieft niet te genieten van het leven mensen, ziekte, een ongeluk of iets anders, het kan ons allemaal overkomen.
  Maak die reis nu! en niet als je 58 bent!