Deze gratis tool helpt je sneller sparen

Mijn gouden spaartip. Er wordt vaak naar gevraagd. Ik vertel dan altijd hoe onze spaarbarometer ons naar die 100.000 euro spaargeld hielp. En nu kun jij er ook supersnel en makkelijk zelf een maken.

Ik heb het afgelopen jaar veel geschreven op PorteRenee. Toch is het die ton spaargeld die de meeste mensen onthouden. Misschien omdat het zo’n enorm doel lijkt. En ik met ons verhaal laat zien dat het haalbaar is voor veel mensen. Als je er maar 100% voor gaat. Als je iedere ochtend wakker wordt en denkt: holy moly. Ik ga vandaag weer wat wegzetten voor die ton. Zin in! Motivatie is 90%. Ik schrijf het ook in mijn boek Duur Huis, Nooit Thuis. Dat geloof ik echt.

Eerder vertelde ik al eens over de spaarbarometer die wij in ons vorige huis hadden hangen in onze trapkast. Het doel: sparen! Bij iedere 1.000 euro mochten mijn man of ik een stukje van de barometer inkleuren. Dat onze knutsel de vorm had van een barometer was puur een gebrek aan creativiteit. Het kon natuurlijk veel mooier en persoonlijker. Foto’s van onze spaardoelen erbij plakken, enzo. Ach, het ging ons vooral om het ingekleurd krijgen van het ding. Het motiveerde ons enorm. We werden een paar keer per dag geconfronteerd met ons doel. Dat hielp volhouden. En we wisten waarvoor we het deden: een groot bedrag bij elkaar sparen om in een nieuw huis te steken. Zodat we nooit wakker hoefden te liggen van hoge woonlasten en toch heerlijk konden wonen.

Het werkt echt: het in huis ophangen van spaarmotivatie. Op welke manier dan ook. Ook alleen een herinnering aan je spaardoel is al genoeg, zo blijkt uit onderzoek van een psycholoog Dan Ariely. Je gaat er zelfs twee keer zo hard van sparen, ontdekte hij. Lees daarover hier meer.  

Wij hadden daarnaast altijd een spaaroverzichtje op de computer. Dat werkten we één keer per maand bij om zo goed overzicht te houden. En vooral ook om te zien dat we vooruit gingen. Yes, daar deden we het voor. Onderaan deze pagina vind je een excel-bestandje dat jou helpt om binnen een mum van tijd ook zo’n overzicht te maken. Die kun je op je computer bijhouden, maar ook ophangen in je huis. Je kunt je spaardoel invullen, de tussenstand en excel maakt er supertoffe grafiekjes van. Heerlijk, ik ben gek op grafiekjes. Met de link onderaan deze tekst, kun je ‘m instellen voor jouw situatie.

Voor jullie mij gaan bedanken voor dit kleine cadeautje. Nee, nee. Het is lezeres Heeltje die dit in elkaar knutselde in Excel. Ze is daar heel handig mee en zette een sheetje in elkaar dat ze zelf gebruikt en wat ze graag wilde delen met de andere lezers hier. Tof, toch? Hoe we elkaar zo verder helpen richting onze spaardoelen. Ik ben heel benieuwd of jullie het gaan gebruiken. Wat jullie spaardoelen dan zijn, etc. Laat je een reactie achter in de comments? Bedankt, ook namens lezeres Heeltje!

Spaarbarometer: download ‘m hier

 

3 Comments

  1. ria Reply

    Mooi stukje ik vond het indertijd ook heel interessant om het artikel te lezen. Jammer dat toendertijd de nadruk werd gelegd op die 100.000 euro. Het gaat namelijk niet om dat bedrag in mijn ogen maar hoe kun je gemotiveerd raken om een doel te halen. Visualiseren helpt daar bij. Omdat je dan heel jarig voelt of anders feestelijk dat je een stuk doel bereikt heb. Ik doe dit ook met sparen en doe ik het maken lijstjes.. Om niet gedemotiveerd te raken kies ik voor een doel dat te bereiken is, als het doel gehaald is ga ik vaak door en voelt het voor mij meer als ontspannen door gaan i.p.v. ik haal het net wel of net niet. Dit hangt natuurlijk van jezelf af wat past. Ook met weggooien van voedsel heb ik een lijstje daar zet ik het bedrag op hoe klein het ook is wat ik weggooi, dit heeft geleidt tot nauwelijks iets weg te gooien want dat is zo zonde, als je het bedrag ziet. Op een bepaald moment denk je dan, daar hadden we mooi naar de bioscoop kunnen gaan. Ook dan visualiseer ik het alsof ik twee gratis kaartjes aan het kapot scheuren ben……….en dat doe je toch niet? Zo hou ik mijn motivatie vast. Zijn dat veranderingen in je leven ja. Je gaat in alternatieven denken, je gaat kijken wat waardevol is en wat niet. Heeft het me geld opgeleverd ja. Ondanks een bijna modaal inkomen en een pensioentje van mijn partner, hebben we dit jaar al boven de 20.000 euro gespaard. Dat klinkt veel gezien het inkomen, maar het is begonnen met de hypotheeklasten omlaag te brengen, niet te kopen wat niet noodzakelijk is, en verder streng te kijken naar al je lasten. Nu is het een levensgewoonte geworden. Een levensgewoonte waar we heel tevreden mee zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+