Mijn gouden spaartip. Er wordt vaak naar gevraagd. Ik vertel dan altijd hoe onze spaarbarometer ons naar die 100.000 euro spaargeld hielp. En nu kun jij er ook supersnel en makkelijk zelf een maken.

Ik heb het afgelopen jaar veel geschreven op PorteRenee. Toch is het die ton spaargeld die de meeste mensen onthouden. Misschien omdat het zo’n enorm doel lijkt. En ik met ons verhaal laat zien dat het haalbaar is voor veel mensen. Als je er maar 100% voor gaat. Als je iedere ochtend wakker wordt en denkt: holy moly. Ik ga vandaag weer wat wegzetten voor die ton. Zin in! Motivatie is 90%. Ik schrijf het ook in mijn boek Duur Huis, Nooit Thuis. Dat geloof ik echt.

Eerder vertelde ik al eens over de spaarbarometer die wij in ons vorige huis hadden hangen in onze trapkast. Het doel: sparen! Bij iedere 1.000 euro mochten mijn man of ik een stukje van de barometer inkleuren. Dat onze knutsel de vorm had van een barometer was puur een gebrek aan creativiteit. Het kon natuurlijk veel mooier en persoonlijker. Foto’s van onze spaardoelen erbij plakken, enzo. Ach, het ging ons vooral om het ingekleurd krijgen van het ding. Het motiveerde ons enorm. We werden een paar keer per dag geconfronteerd met ons doel. Dat hielp volhouden. En we wisten waarvoor we het deden: een groot bedrag bij elkaar sparen om in een nieuw huis te steken. Zodat we nooit wakker hoefden te liggen van hoge woonlasten en toch heerlijk konden wonen.

Het werkt echt: het in huis ophangen van spaarmotivatie. Op welke manier dan ook. Ook alleen een herinnering aan je spaardoel is al genoeg, zo blijkt uit onderzoek van een psycholoog Dan Ariely. Je gaat er zelfs twee keer zo hard van sparen, ontdekte hij. Lees daarover hier meer.  

Wij hadden daarnaast altijd een spaaroverzichtje op de computer. Dat werkten we één keer per maand bij om zo goed overzicht te houden. En vooral ook om te zien dat we vooruit gingen. Yes, daar deden we het voor. Onderaan deze pagina vind je een excel-bestandje dat jou helpt om binnen een mum van tijd ook zo’n overzicht te maken. Die kun je op je computer bijhouden, maar ook ophangen in je huis. Je kunt je spaardoel invullen, de tussenstand en excel maakt er supertoffe grafiekjes van. Heerlijk, ik ben gek op grafiekjes. Met de link onderaan deze tekst, kun je ‘m instellen voor jouw situatie.

Voor jullie mij gaan bedanken voor dit kleine cadeautje. Nee, nee. Het is lezeres Heeltje die dit in elkaar knutselde in Excel. Ze is daar heel handig mee en zette een sheetje in elkaar dat ze zelf gebruikt en wat ze graag wilde delen met de andere lezers hier. Tof, toch? Hoe we elkaar zo verder helpen richting onze spaardoelen. Ik ben heel benieuwd of jullie het gaan gebruiken. Wat jullie spaardoelen dan zijn, etc. Laat je een reactie achter in de comments? Bedankt, ook namens lezeres Heeltje!

Spaarbarometer: download ‘m hier