‘Ik ben een lopende pinautomaat’

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week: Loes, die als single in een goede maand zo’n 1.000 euro spaargeld weg zet.

NAAM Loes (32) SEO-tekstschrijver (40 uur +)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris: €3500 gemiddeld
TOTAAL €3500                    

UITGAVEN
Hypotheek €650
Gas, water en licht €113
Verzekeringen €244
Boodschappen €300
Mobiele telefoon €27,50
Sportschool €50
Benzine €200
AOV €254

TOTAAL €1858,50

Spaarrekening €15.000
Schulden €0

15.000 euro spaargeld. Hallo, zeg!
‘Mensen in loondienst die horen dat ik zoveel spaargeld heb, denken altijd dat ik stinkend rijk ben. Niet dus. Ik betaal ieder jaar in één klap mijn belastingen. Daar moet ik gedurende het jaar voor sparen. Ik spaar altijd wat meer dan ik waarschijnlijk af moet dragen, zodat het voelt als een meevaller wanneer er wat overblijft. Die 15.000 is, ondanks dat het op mijn rekening staat, dus niet helemaal van mezelf, maar grotendeels van de Belastingdienst.’

Lees ook: Waar Doet Ze Het Van? Van dubbel inkomen naar alleenstaande moeder

Je verdient goed. Hou je maandelijks geld over?
‘Ja, mijn vaste lasten liggen in totaal een stuk lager dan mijn inkomen. Ik zou de rest over de balk kunnen smijten en dat heb ik heel lang ook gedaan. Wanneer ik dan aan het eind van het jaar uitrekende wat ik dat jaar verdiend had, vroeg ik me te vaak af waar het allemaal gebleven was. Dat vond ik zo’n vervelend gevoel. Ik kan nog steeds goed uitgeven, bijvoorbeeld aan uitjes met vriendinnen, maar spaar daarnaast iedere maand wel iets.’

Zet je een vast bedrag weg aan spaargeld?
‘Nee. Mijn inkomen fluctueert heel erg. Soms heb ik minder werk of betaalt een opdrachtgever heel laat. Dat is elke keer weer afwachten. Iedere maand zet ik sowieso een paar honderd euro weg. In een goede maand wel 1000 euro, nog naast het geld dat ik opzij leg voor de Belastingdienst. Ik probeer daarna van dat spaargeld af te blijven. Het is verleidelijk om het uit te geven, want het staat daar maar. In een van mijn eerste jaren heb ik die fout gemaakt. Toen had ik zelfs zoveel uitgegeven dat ik niet meer genoeg geld had voor de Belastingdienst. Daar kreeg ik zo’n paniek van, dat ik het daarna nooit meer durfde. Ik gebruik mijn spaargeld nu alleen om iets te kopen wat ik bijzonder vind. Onlangs kocht ik bijvoorbeeld een kunstwerk voor mijn huis. Daar heb ik iedere dag wanneer ik het zie hangen, plezier van. Of ik geef het uit aan een mooie reis. Je zult mij geen geld over de balk zien smijten tijdens een middagje shoppen. Daarvoor werk ik er te hard voor.’


Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?
Ik kreeg deze vragen zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven.


Lenen mensen wel eens geld van jou?
‘Ja, best vaak. Ik ben een soort lopende pinautomaat voor mijn omgeving, lijkt het soms. Op dit moment krijg ik nog geld van een vriendin, van mijn zus en zelfs van mijn vader. Ik vind dat heel dubbel. Wanneer ze het me vragen, voelt het vaak alsof ik geen keuze heb. Ze zeggen dan wel; ‘Je mag ook nee zeggen.’ Maar ja, dat doe je toch niet.’

Je betaalt iedere maand zo’n 250 euro voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is een flinke premie.
‘Je als zzp’er verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is duur. Daarom doen veel freelancers het niet. Als ik een partner had die geld verdiende, had ik het ook niet gedaan. Maar ik ben single en moet mijn vaste lasten alleen dragen. Ook heb ik geen rijke ouders of een suikeroompje die wel even mijn hypotheek voor me kan betalen. Dus heb ik vorig jaar, na lang winkelen bij verschillende verzekeraars, deze verzekering afgesloten. Het is een flinke kostenpost, toch is het het waard. Het voelt goed om wat zekerheid te hebben. Word ik ziek, echt ziek, dan moet ik eerst drie maanden leven van mijn spaargeld. Daarna krijg ik een uitkering vanuit deze verzekering, die iets lager ligt dan mijn reguliere inkomen, waar ik wel al mijn vaste lasten van kan betalen. Sinds ik die verzekering heb, slaap ik een stuk rustiger.’

Lees ook: Waar Doet Ze Het Van? Met het hele gezin leven van een parttime salaris

12 Comments

 1. Janine @ simpelrijkleven.nl Reply

  Dat lopende pinautomaat idee zou ik niet fijn vinden. Met familie en vrienden moet je niet handelen, maar wandelen. Spreek uit ervaring en het geeft mij veel rust om niet meer te lenen. Al stop ik met alle liefde wel geld toe als dat nodig is, maar ik wil niet dat het tussen een relatie in komt te staan.

  Leuk inkijkje weer!

 2. Mevrouw Money Wenkbrauw Reply

  Staat er een nulletje te veel in “15.0000 euro spaargeld. Hallo, zeg!” ?

  Het voelt onaardig om op te schrijven, zo bedoel ik het niet, ik vraag me gewoon af of ik iets mis of te voorzichtig redeneer: Ik vind €15.000 spaargeld niet zo veel, zeker niet als er ook nog een deel naar de Belastingdienst moet. Een buffer van zes keer de maanduitgaven (wat volgens mij vaak als minimum geadviseerd wordt) komt al neer op ruim €11.000. Ik zou ook nog een reservering voor onderhoud aan het huis en bijvoorbeeld autokosten verwachten. Ik zie bij de uitgaven ook geen lokale belastingen staan, zit dat in de boodschappen of worden die ineens betaald en moet dat ook nog van het spaarbedrag af?

  1. Renee Post author Reply

   Nulletje teveel, inderdaad. Oeps. Aangepast. 15.000 euro is best een hoop geld voor op je spaarrekening, zeker om als single op te bouwen. Maar ik ben met je eens: het is zo op.
   Lokale belastingen neem ik nooit mee. Veel mensen betalen ze in één keer en het kost teveel tijd om precies te achterhalen hoe hoog die zijn. Veel mensen weten dat niet. Vandaar.

   1. René Reply

    In onze stad betaal je jaarlijks zo’n 1200 euro aan gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen. Toch een niet te verwaarlozen vaste last van 100 euro per maand.

 3. Mom4life Reply

  Ik vind 15.000 Euro spaargeld erg weinig als daarvan het grootste deel van de BD is. Zeg 12.000 Euro denk ik dan.
  Ben wel benieuwd wat ze met haar overige geld doet dan. 2000 Euro vaste lasten en 3500 Euro gemiddeld inkomen, zou iemand toch veel meer spaargeld op moeten leveren?

  Wel knap dat ze die verzekering heeft genomen. Duur is die zeker, maar wel heel verstandig voor een ZZP’er lijkt mij.

 4. Lele Reply

  Ik zie in deze rubriek veel dertigers die freelance in de journalistiek werken. Ik neem aan dat je deze uit jouw eigen omgeving haalt? Zou het juist wel leuk vinden als het iets meer een afspiegeling is van de samenleving. Alle inkomens, leeftijden en opleidingsniveaus. Misschien een idee om een vaste oproep te plaatsen aan alle lezers die mee willen doen?

  1. Renee Post author Reply

   Hi! Dat is toeval. Meeste verhalen zijn van niet-journalisten. Dit is een rubriek die ik voor Flair schrijf en hier doorplaats, vandaar vrouwen en max een jaar of 45 jaar. Ik haal geen inkomsten uit het bloggen en het kost me een hoop tijd. Dus soms is het even roeien met de riemen die ik heb. Hoop dat je er alsnog plezier uit haalt.

 5. Truus Reply

  Dat van een wisselend inkomen herken ik. Maar geen vast bedrag aan spaargeld iedere maand weg te kunnen zetten niet. Ik doe het denk ik net andersom waardoor het net lijkt of je iedere maand een vast inkomen hebt. Op 1 rekening komt al mijn inkomsten binnen. Iedere maand stort ik hiervan een bedrag naar mijn spaarrekening en een bedrag naar mijn vaste lasten rekening en een bedrag naar mijn ‘mag allemaal gebruikt worden’ rekening waarvan ik mijn boodschappen en luxe zalen van betaal. Op goede maanden blijft er dan een bedrag over op de 1e rekening die op de minder goede maanden wordt gebruikt. Hierdoor schommelen mijn inkomsten wel maar mij uitgaven niet. Bovendien geef ik minder uit zodat ik met een echt goed jaar ineens geld overhoud om extra te sparen of eens iets geks van te doen.

 6. KrudigMeisje Reply

  Ik vind het woord “salaris” hier verwarrend. De portemonne is van een zzp-er. Die heeft wel inkomsten, maar daar moet nog van alles van af voordat je het met een normaal werknemerssalaris mag vergelijken: WAO verzekering, diverse soorten belangsting, pensioensparen, potje voor slechte tijden (WW kennen ze niet in zzp land, en er kan best tijd tussen je opdrachten zitten) om de grootste dingen te noemen.
  Die zie ik niet allemaal in het schema staan, dus ik denk dat haar vergelijkbare (“echte”) uurloon best laag is, en misschien nog wel lager dan ze zelf denkt. Ik hoop dat ze het wel helder heeft, want zoals ze haar belastinggeld opzij zet, is wel verstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+