waar doet ze het van, waar doen ze het van, flair, inkomsten, uitgaven, kasboekje

‘Veel geld hebben went heel snel’

Waar doen ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. 

NAAM Sharon (38) thuismoeder
RELATIE Peter (42) tandarts (minimaal 40 uur)
KINDEREN Pieter (9) en Katy (8) 

NETTO-INKOMSTEN
Salaris: €0
Salaris Peter: €5130
Kinderbijslag: €125
TOTAAL €5255                  

VASTE LASTEN
Hypotheek €1330
Gas, water en licht €211
Tv/Internet €65
Mobiele telefoon €55
Verzekeringen €297
Boodschappen €500
Auto €77
Benzine €100
Staatsloterij €15
Sportschool €20
Sport kinderen €100
Spotify €10
TOTAAL €2780

Spaarrekening €7500
Schulden €0 

Wat een rijke vent heb jij!
‘Haha, ja. Ik heb hem er niet op uitgekozen, hoor. Hij reed nog een oude Ford Fiesta toen ik hem via vrijwilligerswerk leerde kennen. Dat geld kwam later pas. We hebben er, toen we kinderen kregen, voor gekozen dat ik thuis bleef voor onze dochter en zoon. En hij de kost zou blijven verdienen. Hij verdiende toen al veel meer dan ik met mijn werk als HR-medewerker, dus dat was logisch. Sindsdien leven we met het hele gezin van zijn salaris.’ 

Lees ook: Ik spaar iedere maand 100 euro voor vakantie

Vind je het vervelend om financieel afhankelijk te zijn van je man?
‘Zo zie ik dat helemaal niet. We runnen dit gezin samen. Mijn bijdrage is net zo belangrijk als die van hem. Het is een andere bijdrage, dat wel, maar de een doet niet onder voor de ander. Daar denkt Peter gelukkig net zo over. Ik hoef ook geen verantwoording af te leggen voor het geld dat ik uitgeef. Als de kinderen een nieuwe winterjas hebben gekregen, dan zal dat nodig zijn. Ik ben geen golddigger die iedere dag gaat shoppen, maar gewoon een huismoeder die haar kinderen verzorgt en zelf het huis poetst.’

Wie gaat er bij jullie thuis over de financiën?
‘Ik. Vooral omdat mijn man meer dan fulltime werkt en er dus weinig tijd voor heeft. Zijn salaris komt iedere maand binnen op een rekening. Dan maak ik een vast bedrag over naar onze vaste lasten-rekening. Daar worden alle rekening van afgeschreven. 1500 euro zet ik iedere maand op de spaarrekening. Dat is voor vakantie en voor extra aflossing op de hypotheek. Van de rest van het bedrag doen we leuke dingen, samen en met de kinderen. Eerlijk gezegd gaat dat meestal wel op. Dat is ook niet erg, omdat ik van Peter’s salaris al een deel weg heb gezet. Als ik dat niet meteen aan het begin van de maand zou doen, gaat alles op zonder te sparen. Dat wil ik niet.’

Jullie sparen om extra af te lossen op de hypotheek. Waarom doen jullie dat?
‘We zijn een paar weken geleden verhuisd naar ons nieuwe huis. Dat hebben we samen met een architect zelf ontworpen. Over iedere kamer, over ieder hoekje en iedere deur hebben we uitgebreid nagedacht. Het was een proces van jaren en het is helemaal geworden zoals we het graag wilden. Het was niet makkelijk en het was ook zeker niet goedkoop. We hebben een hoop eigen geld erin gestoken en daarnaast hebben we nog een hypotheek van 430.000 euro. De lening heeft een looptijd van 30 jaar, dus in principe hebben we dat over 30 jaar afgelost. Maar nu we genoeg verdienen, willen we graag af en toe extra aflossen. Daardoor daalt niet alleen de restschuld, maar ook het maandbedrag. En doordat de bank bij een lager hypotheekbedrag minder risico loopt, gaat ook de rente naar beneden. We hebben het geld om extra af te betalen nu, je weet nooit wat de toekomst brengt, toch?’

Vind je het niet eng? Zo’n hoge hypotheek?
‘We hebben een goede hypotheek. Mijn man heeft veel verstand van dat soort dingen. Er zitten allerlei zekerheden ingebouwd. Zoals dat als Peter iets overkomt, een deel van de hypotheek wegvalt. Zodat ik niet meteen met de kinderen op straat sta. Want ik heb zelf nu natuurlijk geen eigen inkomen. Dat is een fijn idee. Zelf kom ik niet uit een rijk milieu. Mijn ouders huurden hun leven lang een sociale huurwoning, die nooit echt van hun werd. Toen ze allebei overleden, kreeg dat huis een likje verf en ging gewoon naar de volgende huurder. Dat vond ik toch iets triests hebben. Het was het huis waarin ik opgroeide, maar er was officieel niets aan dat huis van mij of mijn ouders. Ik vind het fijn dat dat nu bij ons anders gaat. Dit huis hebben we zelf laten bouwen. We zijn met de kinderen ook vaak gaan kijken bij de bouw en hebben ze echt betrokken. Deze woning is niet alleen voor ons, maar ook voor hun. Hier blijven we voor altijd. Het is en blijft hun ouderlijk huis, waar ze altijd naar terug kunnen keren. Heerlijk, toch? En ja, die hypotheek is best flink, maar er komt genoeg geld binnen om die binnen afzienbare tijd af te betalen. Dan is het echt van ons.’

Hoe belangrijk is geld voor je?
‘Ik kan wel zeggen: het doet me niks. Dat is niet waar. Geld hebben went snel. Voor ik Peter ontmoette en de eerste jaren dat we samen waren, hadden we niet zoveel. Peter studeerde nog en startte daarna voorzichtig zijn eigen praktijk op. Dan verdien je echt niet meteen bakken met geld. Ik denk met plezier terug aan die tijd. We aten witte bonen in tomatensaus en vis uit de vriezer. Dat komt nu echt niet meer op tafel. Toch waren we in die tijd niet minder gelukkig. Helemaal niet. Geld hebben maakt het leven makkelijker. Je huurt zonder erover na te denken een oppas in en gaat eens lekker samen luxe uit eten. Dat is fijn. Maar het verandert niet je hele leven. De basis is de liefde tussen mij en Peter en voor onze kinderen. Dat was toen zo en dat is nog steeds zo.’

Lees ook: We hebben helemaal geen tijd om geld uit te geven

Share

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Meest gelezen afgelopen week -

 2. Pingback: Loterij winnen? Nee, dank je! -

8 Comments

 1. Geldwolfje Reply

  Het volgende viel me in een ander “waar doen ze het van”-artikel ook al op:

  De autokosten worden versimpeld weergegeven als 77 Euro+100 brandstofkosten. Ik denk dat er niet veel gezinsauto’s voor 77 euro ex. brandstof te rijden zijn, dat red ik niet met mijn FO-mobiel met 5000 kilometer per jaar. Autorijden kost meer dan alleen verzekering + wegenbelasting. Een beetje C-klasser kost al gauw zo’n 300 per maand wanneer je ook de afschrijving en onderhoud meeneemt.
  Afgezien daarvan lijkt mij de tankkosten vrij laag, aangezien er twee keer getankt wordt per jaar heb je het bij een actieradius van 500 kilometer over 12.000 kilometer per jaar.

  Verder mis ik nog zaken als de OZB-belasting, wat met een huis waar een dergelijke hypotheek op rust geen gering bedrag zal zijn, in overweging nemende dat er al een “hoop eigen geld is ingestoken” . In deze categorie mist ook de 1% WOZ waarde aan onderhoud. Dat is dus zo’n 360 per maand. De OZB zal nog eens een euro of 150,- zijn. Dan mis je toch al gauw 500,- per maand.

  Ik denk dat je meer uit deze rubriek kunt halen wanneer je de respondenten een (wellicht overcompleet) template geeft om hun vaste lasten in te vullen.
  Iets voor 80% inzichtelijk maken is in principe nog niet inzichtelijk. Potentieel een erg leuke rubriek, echter zou het nog een stuk interessanter zijn als er een iets strakker format gehanteerd wordt. Nu zijn de zaken gewoon niet inzichtelijk, en daar begint het toch allemaal mee.(niet alleen bij financiële onafhankelijkheid trouwens)

  1. Wendy Reply

   Helemaal mee eens en was ook al eerder mijn opmerking. Denk echt dat het inzichtelijker wordt als je alles meeneemt in het geheel.

   1. Renee Post author Reply

    Ik snap het, hoor. Maar ik schrijf deze rubriek eigenlijk voor Flair en daar willen ze het niet tot op de komma nauwkeurig. Het gaat me ook mee over hoe mensen met geld omgaan, dan iedere euro te verklaren.

    1. WH Reply

     Achter de komma is iets anders, dan snel een stukje in elkaar flansen.
     Elke maand € 2.500 overhouden en slechts € 7.500 spaargeld geeft aan dat er dus wel € 2.500 aan maandelijkse uitgaven ontbreken (ze sparen helemaal niet).
     Beetje kritischer zijn op je eigen stukjes zou geen kwaad kunnen, op deze wijze hebben ze geen enkele journalistieke waarde. Jammer, want op zich een hele leuke rubriek, maar verliest zo snel zijn waarde.

     1. Renee Post author

      Prima! Je bent vrij om te lezen of niet. Ik werk er keihard aan, zonder dat ik er geld mee verdien. Als het niet naar je zin is, dan vind ik dat jammer.

 2. Loes Reply

  Vraagje, als de een werkt en de ander niet, heb je dan ook een potje, bijv 5-10% vh inkomen, dat gespaard wordt voor de thuisblijver en bijv evt uitelkaar gaan voor diegene is?

 3. Anita Willems Reply

  Mooi om te lezen hoe Sharon zich niet afhankelijk voelt van haar man. Ben het met haar eens dat je als man en vrouw een gezin gezamenlijk runt. Ieders aandeel telt even zwaar, ongeacht hoeveel geld iemand binnenbrengt.

  Qua inkomen vind ik het moeilijk om een vergelijk te vinden met mijn eigen financiën. Ook omdat het beeld niet compleet is. Maar ik denk dat er met energiekosten er nog wel wat winst behaald kan worden. Het zou maar zo kunnen zijn dat investeren in zonnepanelen meer oplevert dan aflossen op de hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *