alleenstaande moeder sparen

“Als alleenstaande moeder spaar ik toch maar mooi €700 per maand”

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Lieke, die als alleenstaande moeder toch maar mooi €700 per maand spaart.

NAAM Lieke (45) medisch secretaresse (24 uur)
KINDEREN Quinn (8) en Maartje (10)

NETTO-INKOMSTEN
Inkomen: €1680
Toeslagen: €755
Kinderbijslag €179
Alimentatie €500
TOTAAL €3114                                         

UITGAVEN
Huur €709
Gas, water en licht €120
Zorgverzekering € 136
Overige verzekering: €80
Boodschappen: €500
Auto: €150 
Telefoon: €18
Internet en televisie: €46,50
Sporten en muziekles: €170
Kleding €50
Abonnementen €20
Huisdieren: €15
Cadeautjes: €25
Uit eten en leuke dingen doen €100
Vakantie €200
Sparen kinderen €200
Sparen algemeen €500
TOTAAL: €3039,50

Spaarrekening: €13.500
Spaarrekening kinderen €12.000

Ben je blij met het bedrag dat je maandelijks spaart?

‘Ik spaar voor de kinderen en voor mezelf. Van de €500 per maand kinderalimentatie die ik van mijn ex ontvang gaat €200 direct naar de spaarrekening van de kinderen. Dat doe ik vanaf het moment dat we gescheiden zijn. Nu precies vijf jaar geleden. Er staat inmiddels al een aardig bedrag op hun rekening. En ieder jaar komt daar dus nog een kleine €2500 bij. Als ze straks gaan studeren hebben ze toch een mooi startkapitaal. Daarnaast gaat er €500 per maand naar mijn spaarrekening. Enerzijds is dat mijn buffer en anderzijds wil ik kapitaal opbouwen om over een aantal jaar een huis te kopen. Met de berg aan toeslagen kan ik deze bedragen makkelijk apart zetten.’

Ouders sparen gemiddeld €40 tot €60 per maand voor een kind. Bron: spaarrente.nl

Je krijgt een berg toeslagen zeg je. Waar heb je zoal recht op?

‘Ik krijg een kind gebonden budget, zorgtoeslag én huurtoeslag. Bij elkaar een bedrag van €755 per maand. Ik hoor regelmatig van mensen dat het als alleenstaande moeder maar luxe is. Dat stoort me wel. Natuurlijk krijg ik een mooi bedrag per maand. Maar ik rooi het wel allemaal in m’n eentje. De vader van Quinn en Maartje woont aan de andere kant van het land dus de zorg komt vrijwel volledig op mij neer. En door die toeslagen kan ik gewoon 24 uur werken en de rest van de tijd ben ik er voor de kinderen. Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk en waardevol.’

Lees ook: Ik krijg elke maand 1734 euro aan toeslagen.

Is er financieel veel veranderd na de scheiding?

‘Dat valt eigenlijk wel mee. Ons huis moest verkocht worden en gelukkig is dat gelukt zonder verlies. Een nieuw huis kopen zat er voor mij niet in. Omdat de verkoop ook geen noemenswaardige overwaarde opleverde en ik vrijwel geen spaargeld had, moest ik gaan huren. Huren in de vrije sector was geen optie. Ze vragen gerust €1000 voor een 3-kamer-appartement. Dat ging me echt te ver. Ik kwam wel in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dat idee vond ik wel even slikken in het begin. Maar ik had niet veel keus. We wonen hier prima, maar ik hoop toch over een aantal jaar iets te kunnen kopen. In een buurt waar ik me iets meer thuis voel. Over een jaar of vijf hoop ik voldoende eigen geld te hebben en dan toch een kleine woning te kunnen kopen.’ 


Spaartip van Renée: spaar bij een andere bank dan je eigen bank. Anders is geld terugboeken gewoon té makkelijk en dus verleidelijk. Zet je geld bijvoorbeeld op een gratis rekening bij Moneyou Go. Ze hebben ook een fijne app, waarin je in tof vormgegeven potjes kunt sparen. Helpt mij écht bij het bereiken van mijn spaardoelen.

Oh, en extra leuk: je krijgt nu als nieuwe klant bij Moneyou Go €20,20 op je rekening gestort. Gewoon als een welkomscadeautje. (Check altijd even de voorwaarden, al kon ik daar niets vreemds in ontvangen)

Als je naar je uitgavenlijst kijkt, zijn er dan posten die omlaag kunnen?

‘Ik wil het boodschappenbudget graag wat omlaag. Regelmatig hoor ik dat gezinnen het met €400 per maand redden. Dat probeer ik al een tijdje. Ik heb een aparte boodschappenrekening en iedere eerste van de maand zet ik daar €400 op. Maar voordat de maand om is moet ik toch weer minimaal €100 bij storten. En ik koop echt niet alleen maar A-merken en ook let ik op aanbiedingen. Een vriendin van mij tipte me om online boodschappen te doen. Zo weet je exact op hoeveel de teller staat als je boodschappen doet en is de kans op impulsaankopen een stuk kleiner. Misschien moet ik dat toch ook eens proberen. Verder gaat er een redelijk bedrag naar sport- en muziekles. Maar daar wil ik niet op bezuinigen. De kinderen genieten ervan en ik ben blij dat ik ze dat kan bieden. Ach, eigenlijk vind ik dat ik het best netjes doen. En ik spaar natuurlijk ook flink.’

Lees ook: Zo bespaar je 30% op je boodschappen.

Ben je altijd een spaarder geweest?

‘Nee, helemaal niet. Toen ik nog met de vader van de kinderen was spaarde ik vrijwel helemaal niet. Ik gaf het geld heel makkelijk uit. Nu vind ik dingen snel te duur.’

Zoals?

‘Ik ga graag uit eten met de kinderen of met vrienden, maar ik vind de horeca echt schandalig duur. Ik vind het niet erg om geld neer te leggen voor lekker eten, maar ik vind het vaak gewoon niet bijzonder goed. Laatst zat ik met een vriendin in een restaurantje en we moesten €7,50 afrekenen voor een karafje kraanwater met een blaadje munt. En de vis die we bestelden kan ik zelf beter maken. Dat irriteert me dan en merk dat dat gevoel bij mij langer blijft dan het plezier dat ik aan zo’n avond beleef. En dagjes uit vind ik ook duur. Een dagje dierentuin met parkeerkaart kost me gewoon €70. En dan neem ik zelf de broodjes en drankjes nog mee.’

80% van de Nederlanders vindt een dagje uit te duur. Bron: Hart van Nederland

Je hebt een budget van €2400 per jaar voor vakantie. Waar ga je naar toe?

‘In de zomer gaan we met z’n drieën kamperen met vrienden en in de mei- of herfstvakantie boek ik meestal een midweekje naar een leuk klein huisje in het bos. Krat boodschappen mee, de natuur in en spelletjes doen. Heerlijk vind ik dat. Ik zoek dan wel altijd echt naar een goede aanbieding. Meestal betaal ik niet meer dan €250 voor zo’n week. Ik kies dan ook niet voor een groot bekend park met zwemparadijs. Vind ik veel te duur. Mijn ervaring is inmiddels dat zo’n midweekje me minder kost dan thuisblijven in de vakantie. Want al die dagjes uit zijn gewoon hartstikke duur.’

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

Share

71 Comments

 1. San Reply

  TIP: als je werkt als alleenstaande moeder met kids onder de 12jr, heb je mogelijk ook recht op kindercombinatiekorting. Je zou het eens moeten checken.

  Verder ben ik jaloers op de alimentatie, ik krijg niet eens de helft voor 2 kids. Nu zijn ze ook 3 vd 7 dagen bij hun vader, dat scheelt misschien ook.
  Qua boodschappen hou ik ongeveer een ( zelf opgelegd) budget van €200 per maand aan, inclusief koopzegels. Een enkele keer zit ik er iets boven. Als ik de kids 7dagen zou hebben, zou ik denk ik €300 als richtlijn houden. Ik maak af en toe gebruik van de too good to go pakketten bij supermarkt en bakker, koop veel in 1+1 acties en vries restjes in. Daarbij eten wij niet elke dag vlees, drinken amper frisdrank. Dat scheelt allemaal in de portemonnee, maar we eten wel gezond en gevarieerd. Daar valt zeker nog wat te halen als ze wilt besparen.
  Verder doet ze het goed, is ze bewust aan het sparen en heeft ze een doel voor ogen. Ikzelf spaar zo’n €600 per maand in verschillende potjes. Soms is dat €700 als ik extra onregelmatigheidstoeslag heb. Dit jaar ga ik naar Disneyland parijs met de kids, daar heb ik bijna 2 jaar apart voor gespaard naast de gewone potjes.
  Ik zou zeggen: ga zo door en kijk of je recht hebt op die kindercombinatiekorting!

 2. Ingrid Reply

  “ spaar ik toch maar mooi “, ja van de toeslagen.
  Waarom zoveel aan toeslagen?
  Klopt toch niet.
  Toeslagen zijn toch niet voor vakantie,een huis kopen of andere luxe.
  Blijkbaar zijn deze toeslagen niet nodig voor zorg, kinderen en huur.

  1. richard Reply

   Ingrid,

   volledig mee eens. Dit stoort mij al jaren. Mensen vinden het allemaal maar normaal. En owee als je er ook maar iets van zegt…. De maatschappij subsidieert scheidingen. Waarschijnlijk zal deze man wel de kind van de rekening zijn. Zoals ik in veel gevallen tegen kom.

   1. Maaike Reply

    Kinderen betalen deze rekening lijkt mij. Scheiden is lijden. De ene keer komt de man de andere keer de vrouw er beter/minder slecht van af. De overheid beschermd de kinderen!

    1. Sandra Kuijpers Reply

     Wij zijn tweeverdieners met kinderen. Moet zelf 50 uur werken in de week om eens op vanantie te kunnen. Dus ja. Alleenstaande moeder zijn met toeslagen is luxe ja!! (been there, done that) Alles alleen doen, nou en. Je werkt 24 uur. Tijd zat.

   2. KMT Reply

    “De overheid subsidieert scheidingen.” Inderdaad, daar komt het vaak wel op meer! Vrouwen zien dat ze financieel beter af zijn als ze alleen zijn, en als de relatie – na zoveel jaren – toch al niet meer sterk is, dan is de keuze vrij snel gemaakt. Een belangrijk punt.

    Wat niet wegneemt dat het hoe dan ook het beste is om niet te trouwen (ook geen officieel partnerschap), en de financiën en vooral de eigendommen/kapitaal tijdens relaties duidelijk gescheiden te houden. LAT-relaties zijn naar mij idee eigenlijk in alle opzichten het beste, zowel financieel als puur ‘relationeel’ bekeken (tenzij kinderen).

 3. Anna Reply

  Ik snap haar ergens heel goed hoe ze het doet, en ik denk dat ze het slim aanpakt. Maar aan de andere kant begrijp ik ook de opmerking van andere mensen, en kan ik me voorstellen dat niet iedereen hier blij van wordt.
  Het totaal wat zij ‘binnenharkt’ is echt wel hoog, en 500 euro boodschappen + 2-3 keer per jaar op vakantie is echt luxe. Dat zit er voor heel veel mensen denk ik niet in.
  Als ex betaal je 500,- alimentatie maar zorg je er dus ergens voor dat zij zo luxe kan leven. Ze zet het hele bedrag op haar eigen spaarrekening, en geeft hiermee eigenlijk aan het niet nodig te hebben. Ik zou hier zelf ( als mede vrouw) denk ik echt moeite mee hebben, al zou ik er ‘recht’ op hebben. Dan zou ik het ook echt zelf willen doen, en mijn ex desnoods vragen het geld te storten op een aparte rekening voor de kinderen, waar ik iets vanaf kan halen als ik het echt nodig had voor hun. Dit is niet ‘het zelf rooien’ maar gewoon met hulp van je ex.
  Maar met name de toeslagen zijn ( denk ik ) bedoeld om iemand vooruit te helpen en in dit geval zou zij ze eigenlijk niet nodig zijn. Wat het misschien pijnlijk maakt voor mensen die ze echt nodig hebben en niet zonder kunnen, of soms elk dubbeltje moeten omdraaien.
  Maar goed, aan de andere kant pakt ze het slim aan wat haar goed recht is.

  1. Lara Reply

   Alimentatie is gewoon bijdrage in kosten van de kinderen. Dus ook de muziekles, boodschappen, huur en nutsvoorzieningen voor het huis waar zij in wonen etc. Als ze nog samen waren geweest had hij dat ook moeten betalen.
   Beetje raar om dan te zeggen dat ze het niet nodig heeft omdat ze hetzelfde bedrag per maand kan sparen.
   Ik zou iemand echt een lousy vader vinden als hij geen kinderalimentatie zou willen betalen omdat moeder ook nog kan sparen en het dús niet nodig zou hebben

 4. Erik Reply

  Het vervelende van ons systeem is dat alimentatie niet meegenomen wordt voor de berekening van de toeslagen.

  Als ex-partner zou ik twee-jaarlijks een herberekening laten maken van de alimentatie waarbij alle gegevens op tafel dienen te komen.

  Mij heeft dat destijds opgeleverd dat mijn alimentatie bijdrage van € 500,00 naar € 0,00 ging omdat de verhouding in draagkracht gewijzigd was. Mijn ex was meer gaan verdienen……

  Persoonlijk vind ik het niet slim om dit te delen op het http://www………, het is maar een mening 🙂

 5. anja Reply

  De alimentatie heeft ze niet nodig, die gaat rechtstreeks naar haar spaarrekening. Ik hoop dat ex niet krom hoeft te liggen hiervoor.
  De toeslagen heeft ze niet nodig, die betalen wij met z’n allen, en dat geld gaat naar de spaarrekeningen van de kinderen (200), vakanties (200) uit eten en leuke dingen doen (100), sporten en muziekles (170), maakt samen 670, en de resterende 85 euro moet ze makkelijk kunnen besparen op de boodschappen!
  Ze verdient 1680 euro met 24 uurtjes werken, goedbetaald baantje mijns inziens + 179 kinderbijslag, daar moet ze gewoon van kunnen rondkomen zonder geld te krijgen van ex of van de overheid (lees: andere mensen die belasting betalen).
  En dan zegt ze: eigenlijk vind ik dat ik het best netjes doe. Nou, je doet het niet zelf meid, je houdt je hand op. Onbegrijpelijk dat dit in ons land zo geregeld is. En zuur voor mensen die wel hard werken voor hun geld, en zich al deze luxe niet kunnen permitteren.
  Ik vind dit verhaal weer een duidelijk voorbeeld, dat toeslagen meer inkomensafhankelijk zouden moeten worden.

  1. Jeanine Reply

   Wat een onzin. Het is niet meer dan normaal dat een vader ook betaalt voor zijn kinderen. Ze hebben ze samen op de wereld gezet en zij neemt ook al de volledige opvoeding voor haar rekening.

   1. richard Reply

    Jeanini,

    Waarom moet de maatschappij opdraaien als mensen er zelf een zooitje van maken? Leg mij dat eens uit….Mensen werken volledige werkweken en hebben nergens recht op toeslagen en betalen alle belastingen. Deze mensen kunnen het blijkbaar prima onderling zelf regelen, zonder allerlei toeslagen…..

     1. anja

      Die kinderalimentatie wordt betaald voor de kinderen, die zou ze dan ook aan de kinderen moeten besteden, dan is het rechtvaardig. En wat betreft de toeslagen, die raakt ze op deze manier volgend jaar deels kwijt, want dan heeft ze teveel spaargeld om recht te hebben op huurtoeslag.
      Ik vind haar opmerking dat ze toch maar mooi 700 euro per maand spaart als alleenstaand moeder gewoon niet kunnen, neti naar haar ex die elke maand 500 betaalt, niet naar de maatschappij, wij betalen haar elke maand 755 euro aan toeslagen. Die 700 euro heeft ze dus zelf niets voor gedaan (behalve scheiden). Die verdient ze dus niet zelf met (hard) werken, nee, ze werkt maar 24 uur per week en houdt haar hand op om 700 euro per maand te kunnen overhouden. Dat noem ik niet netjes.

 6. Alexandra Reply

  Ik ben het wel eens met bovenstaande opmerkingen. Wij, kinderloos met koophuis en een verzamelinkomen van net boven modaal, krijgen helemaal niks, noppes nada aan toeslagen. Dus ik word hier ook een beetje narrig van.

  1. Maaike Reply

   Ook geen hypotheekrente-aftrek? Een ook geen studiefinanciering (of de mogelijkheid ervan) of kinderbijslag als kind gehad?
   Onderwijs kost per kind per jaar 6000 euro. In Nederland ben je leerplichting tot 18 of tot je een startkwalificatie hebt (havo-diploma). Als het goed is heeft iedereen in Nederland deze basisinvestering gekregen!

   1. Jolanda Reply

    Maaike , Jongeren kunnen nu geen eens meer een huis kopen dus geen hypotheekaftrek.
    Studiefinanciering hebben de meeste ook geen recht meer op, dat wordt dus lenen.
    Blijft alleen de kinderbijslag nog over.
    Dit krijgt iedereen, net als wat jij noemt de basisinvestering.
    Toeslagen is wel een heel ander verhaal.

    1. Maaike Reply

     @ Ingrid.
     Klopt dat veel jongeren nu alleen kunnen studeren door verstandig te lenen. Door alleen te lenen wat nodig is. Voor jongeren wiens ouders niet kunnen meebetalen is er nog altijd een aanvullende beurs en ov die een gift wordt, bij op tijd afstuderen.

     Dat deze groep ook geen huis meer kan kopen komt door de gestegen huizenprijzen, die weer zo konden stijgen dankzij de hoge hypo-aftrek. De generatie die een betaalbaar huis kocht profiteert, van max aftrek en overwaarde. De jongeren hebben weinig kans op een huis. Daar bestaat zo een direct verband tussen.

     De generaties die met beurs konden studeren en relatief goedkoop een huis konden kopen hadden veel ‘mee’ . Mede dankzij de 30 jaar hypotheekaftrek.

     De moeder in dit verhaal ontvangt een aantal jaar toeslagen. Dat is volgens de kritieken op de tekst luxe en onnodig.
     Maar de hypotheekrenteaftrek (30 jaar) is een recht? Ik lees zelden kritiek op de hypotheekaftrek…

     1. Ingrid

      Maaike dat is precies weer zo een punt.
      Jongeren waarvan de ouders weinig verdienen krijgen een aanvullende beurs.
      Waarom?
      Mijn zoon moet er ook voor lenen en werken dat kunnen die kinderen toch ook.
      Ouders die een wat hoger inkomen hebben en er net buiten vallen kunnen dit echt niet allemaal bekostigen voor hun kinderen.

      De huizenprijzen stijgen niet door de hypotheekaftrek maar door de lage rente en woningnood.
      Meer vraag dan aanbod.

      Dit is toch ook luxe.
      Gezien het lijstje met inkomsten mag u mij vertellen waarom u vind dat deze toeslagen nodig zouden moeten zijn.

     2. Maaike

      @ alexandra jammer dat je de nuance die ik graag wilde delen mist. Die miste ik zelf nl tussen de (voor) oordelen. Hypo-rentevoordeel was een vb. Er zijn vast betere en uiteraard geldt dit niet voor een ieder.
      @Ingrid, dat ik het niet met je eens ben is iets anders dan dat ik jouw ervaring niet (h)erken of begrijp. Ik snap dat het heel oneerlijk voelt & soms ook is. Ik ken (werkgerelateerd) helaas een flink aantal kansarme kinderen die niets toegeworpen krijgen, vandaar mijn reacties.

    2. Maaike Reply

     @ Ingrid, het punt wat ik wilde maken is dat mensen keihard oordelen over ‘toeslag’ (miss wel voor de bso, voor de dagen dat ze werkt?) terwijl ze zelf ook genieten hypotheekaftrek ontvangen. Dat vind ik verrassend.
     Ben benieuwd hoeveel mensen hun huis kunnen betalen zonder deze teruggave. Uiteraard is er ook woningschaarste en een kunstmatige lage rente. Denk dat duidelijk is wat ik wilde zeggen?

     Ook voor de aanvullende beurs geldt dat het om draagkracht gaat. Studenten met ouders met een heel klein inkomen die niets kunnen missen kunnen er een beroep op doen. Dus om kansarme jongeren die wel goed kunnen leren ook een kans te geven. Gelukkig is er ook een stichting leergeld voor leerlingen op po en vo.

     Toeslagen zijn er voor alle kwetsbare groepen en dat zijn dus ook alleenstaande ouders en hun kinderen. Onderwijs is de manier om je leef- en welzijnsniveau te verbeteren.

     Deze moeder werkt, betaalt belasting en voedt haar kinderen op en spaart nu zodat haar kinderen straks kunnen doorleren. Dat doet niet iedereen haar na!

     1. Ingrid

      Maaike u begrijpt het echt niet.
      Natuurlijk doet niet iedereen dit haar na!
      Hier gaat het nu juist om.
      Deze mensen kunnen niet sparen omdat ze geen toeslagen krijgen.
      Kansarme jongeren, kom op zeg.
      Nogmaals mijn zoon leent ook voor zijn studie en werkt er ook nog bij.
      Hij heeft het op dit moment erg moeilijk, maar ik ben trots op hoe hij het doet.
      Haar kinderen krijgen het geld voor een studie in de schoot geworpen.
      Deze mevrouw is toch echt niet kwetsbaar zonder toeslagen.
      Ja zij zal zeker belasting betalen maar een schijntje wat het merendeel van de bevolking betaald.

     2. Alexandra

      @Maaike:ik hoor je steeds over de hypotheekrenteaftrek, maar heb je enig idee hoe laag die is bij een annuïteitenhypotheek met een lage rentestand? Wij betalen meer huurwaardeforfait dan dat we teruggave krijgen. Ja, lang geleden gekocht, veel gespaard en afgelost en je hoeft echt geen medelijden met ons te hebben, maar doen alsof je binnenloopt met je renteaftrek is echt dikke vette onzin.

   2. Tiny Reply

    Er is daarnaast nog een wezenlijk verschil tussen aftrek en toeslagen. Aftrek is een korting op belasting die je betaalt, toeslag is geld dat je gewoon krijgt.
    Maar wat mij betreft mag die afgeschaft worden, ten eerste is het inderdaad niet veel, ten 2e zijn de rentes mede dankzij de aftrek in Nederland nog altijd best hoog. Eigenlijk wordt er maar 1 iemand beter van: de bank.

 7. KMT Reply

  Feministen komen vaak met stellingen als “vrouwen gaan er na de scheiding financieel veel meer op achteruit dan mannen.” De praktijk is uiteraard (zoals bij zoveel ‘feministische’ standpunten en beweringen) heel anders; bovenstaande bedragen zijn naar mijn idee vrij normaal voor alleenstaande moeders – dit is een vrij typisch geval denk ik. Ik herinner me ook een eerdere post van Renée over een andere alleenstaande moeder, met ook verrassend hoge inkomsten.

  Het is maar goed dat het kabinet nu eindelijk besloten heeft de duur van partner-alimentatie (voor scheidingen vanaf 1 januari 2020) te bekorten van 12 naar max. 5 jaar, het is in ieder geval een stap in de goede richting. Niemand zal verrast zijn dat een groot aantal vrouwen nog net even snel voor de jaarwisseling wilde scheiden.

  Ik ben absoluut dol op vrouwen, ik ben niet bitter en ik ben nooit gescheiden, maar met de systematische bevoordeling (niet alleen op dit vlak) zou het nu toch echt eens afgelopen moeten zijn.

  En nog een welgemeend advies voor iedereen maar met name voor mannen: trouw nooit (dus ook geen geregistreerd partnerschap), en probeer vóóraf met alle legale middelen te voorkomen dat je vrouw er later met jouw spullen vandoor gaat.

  1. Mar Reply

   Is wel lekker makkelijk advies aan mannen om te zeggen trouw niet. Maar lang niet altijd pakt het trouwen voor vrouwen zo geweldig uit hoor.. en dan spreek ik uit ervaring. Ik krijg geen kinderopvangtoeslag, omdat mijn man nadat we 5 maanden waren getrouwd in inrichting is geplaatst. Wie staat er dan met lege handen? De vrouw!!! Dan kan je niet werken door geen opvang, en je krijgt ook maar een een kindgebondenbudget van € 80,- omdat je “niet alleenstaand” bent. En oh wat is de man toch zielig. Ik reageer nooit, maar vind het toch wel heel kortzichtig gezegd dit, dat mannen beter niet kunnen trouwen en vrouwen er beter van worden. Nou wat ben ik deze 1,5 jaar rijk geworden joh van die toeslag 😉 (€80,-) het zijn denk ik eerder uitzonderingen zoals de inkomsten in dit verhaal zijn vermeld.

  2. Centenkretser Reply

   Nou beste,
   Zal je ff mooi vertellen dat indien wij gaan scheiden. iets wat hopelijk niet gebeurd, ik (vrouw ) mijn man alimentatie zal moeten betalen.
   Dus het gaat zeker niet voor iedereen op.

   1. KMT Reply

    Dat is absoluut waar. Maar niettemin zit er een duidelijk ‘gender-aspect’ aan het thema, in het algemeen gesproken dus.

 8. Bouk Reply

  Jeetje wat een nare reacties weer zeg! Alimentatie wordt berekend naar het inkomen van de man en wat het gezin altijd gewend is geweest! Toeslagen…ja…dat is een best bedrag per maand, maar ze heeft er recht op als alleenstaande werkende moeder met jonge kinderen! Het is inkomensafhankelijk…..

  Stel jezelf eens voor in zo’n situatie, dan ben je blij dat je je niet heel druk om het inkomen hoeft te maken…je hebt wel andere zorgen lijkt me!

  1. Ingrid Reply

   Ik ken mensen die in een veel slechtere situatie zitten of veel minder verdienen en dit niet allemaal krijgen.
   Als je er recht op hebt dan is het allemaal maar normaal.
   Te gek voor woorden.
   Waarom moet een alleenstaande zoveel toeslagen hebben?
   Blijkbaar heeft ze het niet nodig.
   Zoals hier boven staat beschreven zou ze makkelijk moeten rondkomen zonder zo veel toeslagen.

 9. Bouk Reply

  Jeetje wat een nare reacties weer zeg! Alimentatie wordt berekend naar het inkomen van de man en wat het gezin altijd gewend is geweest! Toeslagen…ja…dat is een best bedrag per maand, maar ze heeft er recht op als alleenstaande werkende moeder met jonge kinderen! Het is inkomensafhankelijk….. zo gaat het eenmaal hier in Nederland.

  Stel jezelf eens voor in zo’n situatie, dan ben je blij dat je je niet heel druk om het inkomen hoeft te maken…je hebt wel andere zorgen lijkt me!

  1. Olga Reply

   Raar dat voor de alimentatie alleen naar het inkomen van de man/vader wordt gekeken. Deze vrouw heeft zelf ook een goed inkomen en Heeft het blijkbaar helemaal niet nodig om rond te komen. De vader moet hier wel een flink bedrag voor inleveren.
   De wat zure reacties kan ik mij wel voorstellen als je bedenkt dat veel mensen meer uren moeten werken om zo’n inkomen te krijgen en daarmee alles moeten betalen zonder veel toeslagen toe te krijgen. En er ook niet voor kunnen zorgen dat hun kinderen met een flink startkapitaal gaan studeren. Als er dan wordt gesteld dat ze het zelf allemaal zo heeft geregeld kan je dit soort reacties verwachten. Ze doet het namelijk niet zelf, bijna de helft van de maandelijkse inkomsten zijn toeslagen. Misschien zou ik zelf ook gebruik van maken, dat weet ik niet. Maar het voelt toch als profiteren op kosten van de maatschappij. . Het is een raar systeem in ons land dat minder werken wordt beloond met subsidies.

   1. Maaike Reply

    Bij alimentatie wordt gekeken naar beide inkomens & idee is dat de kinderen er zo min mogelijk op achteruit gaan. Is een draagkrachtberekening.
    Inkomens zijn deels afhankelijk van de sector & je opleidingsniveau… en hoe meer je verdiend hoe meer belasting je moet afdragen. Ook toelages worden berekend, dat is geen willekeur, maar inkomensafhankelijk.

 10. Mar Reply

  Bij sommige reacties denk ik echt.. stel jullie zitten in zo situatie waar je veel toeslag krijgt, zouden jullie zogenaamd de toeslagen niet aannemen? Nee denk het ook niet!! 😉 Geef haar geen ongelijk hoor.

  1. Tessa Reply

   Oke, maar ik zou dan niet zeggen ‘Ach, eigenlijk vind ik dat ik het best netjes doe.’ Dan doe je het toch nauwelijks zelf. Van je eigen inkomen kan je niet rondkomen.
   Jammer dat werken niet gestimuleerd wordt, ik kan me voorstellen dat als zij meer dan 24 uur per week gaat werken, ze alle toeslagen mag inleveren.

  2. KMT Reply

   Mar: laten we wel duidelijk onderscheid maken tussen twee totaal verschillende vragen:

   (1) Is het logisch/begrijpelijk dat iemand pakt wat ze krijgen kan, d.w.z. waar ze wettelijk (juridisch gesproken) ‘recht’ op heeft?

   (2) Is het terecht/rechtvaardig dat ze daar volgens de wet inderdaad recht op heeft?

   Mij ging het natuurlijk om die laatste vraag.

 11. John Gribel Reply

  150 euro voor de autokosten is niet reëel. Er wordt waarschijnlijk geen afschrijving gerekend met als gevolg dat als er straks een andere auto moet komen een aanspraak op het spaargeld gedaan moet worden. Tip: zoek op internet de reëele kosten en reserveer afschrijving, zet dit apart.
  Voordeel is dat heel snel de kosten per km bepaald kunnen worden.

  1. Ray Reply

   Hoi John,
   dit is sowieso een gruwel in dit soort staatjes. Ik heb er zelf ook wel eens een opmerking over geplaatst maar het wordt niet begrepen of gezien.
   De eerste die voor €150.- een auto kan rijden moet nog geboren worden.
   Of je moet alles in de schoot geworpen krijgen uiteraard 😇

   1. Centenkretser Reply

    Tadaa, geboren!
    15 euro wegenbelasting, 15,08 euro wa met beperkte casco.
    Afschrijving 300 euro per jaar.
    Onderhoud, banden, apk van afgelopen 7 jaar 150/200 euro pj.
    Rij 10.000 km per jaar. tank nog net geen 50 euro per maand .
    Dus kom uit op inclusief benzine op 120 euro.

 12. Aaf (Zuinigaan) Reply

  Ik wil alle mensen die hier zitten te miepen over gescheiden vrouwen die alimentatie krijgen er op wijzen dat mannen net zo goed kinderalimentatie kunnen krijgen als zij een groot deel van de zorg hebben. Dan moet de moeder betalen.
  De toeslagen zijn verschillend per situatie en niet alleen alleenstaanden, maar ook stellen met jonge kinderen met een tamelijk laag inkomen krijgen flink wat toeslagen.
  Fijn dat het Lieke goed lukt om te sparen en zo geld achter de hand te hebben voor calamiteiten en voor haar kinderen. Die kinderen kunnen daarvan later studeren.
  Lieke, ik vind dat je het heel goed doet!

 13. Jan Reply

  Ik vind het belachelijk dat iemand met een goed loon en 2 kids EN alimentatie krijgt PLUS toeslagen waardoor HAAR MOOIE inkomen ff verdubbelt! Belachelijk 50% onbelaste inkomensstijging en ze heeft het niet eens nodig want de situatie is niet schrijnend en ze houd er minimaal 700 euro spaar van over dus heeft ze de Staat Bron en haar EX niet nodig toch? Belachelijk en daar betalen wij belasting voor

 14. Ingrid Reply

  Ik weet niet hoe je er bij komt dat stellen met jonge kinderen met een tamelijk laag inkomen flink wat toeslagen krijgen want dat is niet waar.
  Je kan er net boven zitten met inkomen en dan val je overal buiten en dat inkomen is echt geen vet pot.
  Natuurlijk lukt het haar om zo te sparen.
  De kinderen van stellen die net overal buiten vallen met toeslagen die wordt het een stuk moeilijker gemaakt om te studeren,

 15. KMT Reply

  Kinder-alimentatie is op zich natuurlijk terecht (aangenomen dat het redelijke bedragen zijn). Mij ging het daar dus ook in het geheel niet om.

 16. Leonard Reply

  Maar €700 per maand?
  Mijn vrouw en ik werken opgeteld meer dan 50 uur per week en komen dan niet aan dit salaris. Gelukkig sparen we veel meer, zelfs zonder alle toeslagen.
  Als je ergens recht op hebt moet je het aanpakken, gelijk heeft ze.

 17. V. Reply

  Hier ook wel wat wrevel bij dit kasboekje hoor. Wij werken samen 70 uur per week, voor een vergelijkbaar netto maandinkomen en dan heb je inderdaad nergens meer recht op. Geen toeslagen, maar ook geen sociale huur, dus weer hogere woonlasten etc. Twee auto’s nodig, dubbele zorgverzekering en voila, ons besteedbaar inkomen is lager.
  Wat dat betreft is het ook een perverse prikkel, dat fors minder gaan werken ons door de toeslagen nauwelijks achteruitgang in inkomen zou opleveren. Zo is dat vast niet bedoeld.
  Los daarvan kan Lieke daar natuurlijk niks aan doen; zo is het systeem en groot gelijk dat ze gewoon aanpakt wat ze krijgt. Als ik een besparingsmogelijkheid moest aanwijzen dan waren dat de boodschappen inderdaad; wij geven met zn vijven minder uit.

 18. Maaike Reply

  Wat een bijzondere reacties…
  Ik ken niemand die toeslagen weigert. Ben benieuwd of zij die zo reageren zelf ook nee zeggen tegen de hypotheekaftrek, belastingaftrekkosten of kinderopvangtoeslag. Dan houden ook zij ‘hun hand op’.

  In het verhaal gaat het mi om alimentatie voor de leefkosten voor de kinderen, deze worden door bv een mediator berekend en zijn bedoeld voor woonkosten, kleding, eten, sport, studie etc. Moeder voorziet in haar eigen onderhoud en ontvangt geen partneralimentatie. (Aan deze vorm van alimentatie zijn per 1 jan max. gesteld van 5 tot max 12 jaar).
  Dat de vader zijn deel betaald lijkt mij fair. Dat is zijn enige bijdrage aan de opvoeding van zijn kinderen, voor zover ik dat goed lees. Beide ouders dragen, naar draagkracht, bij aan de kosten die voor de kinderen gemaakt worden.
  @porterenee, miss leuk om daar artikel over te publiceren?

  Moeder is kwetsbaar omdat zij in haar eentje voor alle zorg opdraait. Daarom krijgt zij toeslagen. Haar kids zijn weer onze nieuwe belastingbetalers. Kinderen kosten geld en moeder spaart voor hun toekomstige studies. Verstandig lijkt me!
  Moeder werkt, betaalt zelf ook belasting (die krijgt ze dus terug), voedt haar kinderen alleen op. Ze is financieel onafhankelijk & spaart voor de toekomst!

  Heb je geen recht op toeslagen, dan verwacht onze verzorgingsstaat dat je jezelf kunt redden. En ook voor hen is er een vangnet voor wanneer ook zij hulp of (oude dag) voorzieningen nodig hebben. Vanuit mijn werksituatie zie ik regelmatig hoe steeds meer gezinnen/mensen een steeds groter beroep op hulpverlening doen, vanwege medische of psychische aandoeningen. Dit kost een veelvoud van de toeslagen die deze moeder ontvangt! Genoeg mensen die na een driejarig schuldverleningstraject weer een nieuwe start mogen maken. Ook hierin helpt onze verzorgingsstaat.

  Ik ben oprecht verrast door de negatieve reacties. Ik vind het knap hoe ze dit doet. Hoop voor hen die zo oordelen dat ze zelf nooit in zo’n kwetsbare positie terecht komen. Gelukkig is voor hen er dan ook een vangnet & hoop dat zij trots in plaats van narrig of jaloers zijn. Je kunt jezelf redden! Ben je tweeverdiener, zonder kinderen, in een huurhuis zonder huurtoelage dan krijg je geen toeslagen, want niet nodig stelt de staat. Gelukkig wel AOW straks en medische voorzieningen wanneer nodig.

  Er zijn uiteraard ook in onze verzorgingsstaat grote verschillen in inkomen, in ‘rijk’ en ‘arm’, in opleidingsniveau, in gewoon mazzel hebben met de verkoop van een huis op t juiste moment, in pensioenvoorzieningen, daar ben ik niet blind voor. Genoeg mensen die de maand door worstelen en hulp kunnen gebruiken en die de hulproutes niet kennen. Help hen liever en stel vragen ipv zo te oordelen! Kortom zet de zaken in het juiste perspectief!

  1. Tiny Reply

   Ze krijgt inderdaad waar ze recht op heeft en niemand zou dat weigeren, niet haar schuld ligt aan het systeem. Ik vind het heel erg dat er veel mensen zijn die meer uren werken en netto minder over houden doordat toeslagen wegvallen (alimentatie buiten beschouwing gelaten). De standaard zou moeten zijn dat je fulltime werkt en dan toeslagen krijgt als je nog steeds niet voldoende inkomen hebt. Werk je niet fulltime? Dan sollicitatie plicht om überhaupt een toeslag te krijgen (je bent gewoon deels werkloos, arbeidsongeschikt buiten beschouwing gelaten). Wil je niet meer werken? Ook prima, maar dan geen extra toeslagen.

   1. Alexandra Reply

    @Tiny, ik ben het helemaal met je eens! Het wordt nu veel te makkelijk gemaakt om minder te werken en financieel hoger uit te komen dan iemand die wel fulltime werkt. Je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze er gebruik van maken, maar zo hou je wel een krom systeem in stand. En zogenaamde ‘ glazen plafonds’, maar dat is weer een heel andere discussie 😉

 19. Thea Reply

  Ze krijgt waar ze recht op heeft, zo is het systeem in ons land!
  Natuurlijk doet Lieke het goed, de meeste mensen met zo’n inkomen doen het goed maar Lieke doet het niet alleen. Wij betalen samen de toeslagen.
  Speel niet Lieke de zwartepiet toe maar probeer door middel van je politieke partij het systeem te veranderen!

 20. TheMoneyMindset Reply

  Interessant verhaal. Toeslagen e.d. roepen altijd veel reacties op! Voor beide kanten valt wat te zeggen. Toch vind ik dat Lieke het het allemaal wel netjes op orde heeft.

 21. Leila Reply

  Ook ik vind dit dubbel. Als ik in Lieke’s schoenen stond zou ik trouwens ook alles aannemen 😉 En toch wringt het. Wij hebben jonge kinderen, werken beiden (man meer dan fulltime, ik 32 uur) en komen nergens voor in aanmerking. Alleen kinderbijslag en kinderopvangtoeslag, maar krijgen helaas niet alle opvang vergoed. Tsja, dan wringt het dat iemand 700 euro kan sparen door oa toeslagen/alimentatie. Dat is het systeem helaas. Voor ons maakt het bijv ivm toeslagen niet zoveel uit of ik 3, 4 of 5 dagen ga werken. Hoe meer ik werk, hoe meer opvang nodig, meer salaris = minder kinderopvangtoeslag. En dat is toch eigenlijk gek? Net als een alleenstaande collega met zoontje bewust 3 dagen werkt zodat ze vooral niet te veel gaat verdienen, want dan zou ze haar toeslagen kwijt raken.
  Ik ben blij dat er toeslagen bestaan zodat mensen rond kunnen komen, zeker! Maar zodra er maandelijks een flink bedrag mee gespaard wordt of zodat ouders bewust minder gaan werken zodat ze toeslagen binnen kunnen harken, heerst de vraag of de maatschappij hier voor zou moeten betalen.

 22. Dio Reply

  Hoe je het ook went of keert: ze doet het heel goed. En ja natuurlijk krijgt ze veel toeslagen, maar daarvoor in de plaats heeft ze zeer waarschijnlijk ook veel stress en zorgen. Lekker bezig!

  1. Ingrid Reply

   Dio wat doet ze goed?
   Hebben mensen zonder toeslagen geen stress en zorgen?
   Ik denk zelf juist van wel, want deze mensen moeten zelf maar zien rond te komen.

 23. MD Reply

  Tja… of ik hetzelfde zou doen… Het is gewoon heel scheef.
  Feit is dat ik hetzelfde inkomen heb maar nul toeslagen krijg en (als vrouw) voor de kinderen 100 euro per maand alimentatie betaal.
  Ik werk daar 40 uur per week voor. Ik heb het geluk dat ik zelf mijn uren in kan delen en dus toch vaak samen ben met de kinderen.
  Het lijkt me heerlijk om ook parttime te werken en toch hetzelfde bedrag te ontvangen! Maar dat is toch raar? Dat moet toch niet goed voelen, ook niet tegenover je ex, je collega’s en je vrienden, die allemaal belasting betalen?
  Dit is geen uitzondering; ik ken veel vrouwen die bijna net zoveel per maand krijgen en maar 20 uur werken.
  Toch ben ik blij dat ik werk, dat ik het echt zelf red en dat de kinderen het goed hebben. Het maakt mij trots.

 24. Marina Reply

  Het verbaasd mij nog steeds na het lezen van dit soort artikelen dat B.V. Nederland nog niet failliet is….Ik werk mij de schompes in de volcontinu dienst en krijg geen enkele toeslag. Hoeft niet , maar het kan toch niet zo zijn dat mensen er een meer dan bovengemiddelde luxe levensstandaard op na kunnen houden en MEERDERE keren per jaar op vakantie kunnen gaan???? Wat doe ik verkeerd??

 25. Ingrid Reply

  Marina, deze vraag stellen wij ons zelf ook regelmatig.
  Je zou bijna minder gaan werken en dat je dan wel toeslagen krijgt, maar zo zijn wij niet.
  Het zou wel minder stress betekenen.

 26. J. Reply

  Ik heb geen goed woord over voor het verhaal van Lieke. Ze spaart van de toeslagen en is er dan ook nog trots op hoe ze het allemaal doet. Absurd. De een werkt zich te pletter om het hoofd boven water te kunnen houden en de ander wordt vetgemest met toeslagen. Zo’n ‘dame’ gaat niet meer uren werken, ècht niet……

  1. Marco Reply

   En waarom gaat ze niet meer werken? Omdat ze er helemaal alleen voor staat en twee kinderen opvoed. Heeft iemand enig benul hoe ontzettend zwaar, significant zwaarder dan een fulltime betaalde baan in loondienst, het is om in je eentje twee kinderen op te voeden? M.i. is het eigenlijke probleem dat al het onbetaalde werk dat ze verricht niet gewaardeerd wordt. Sterker nog, ik ben ontzettend blij dat Nederland, helaas als een van de weinige landen in de wereld, er voor zorgt dat partners het direct na de scheiding kunnen rooien. En ja, de alimentatie en toeslagen gaan vaker naar vrouwen omdat zij meestal het leeuwendeel van de zorg op zich nemen.

   En voor iedereen die het haar niet gunt, geen zorgen. De toeslagen en alimentatie zijn tijdelijk, en ze bouwt minder pensioen op met haar deeltijd baan. De financiele straf zal dus vanzelf volgen. En in haar geval zal het meevallen want… ze is slim en spaart. Go Lieke!

 27. Leven zonder schuld Reply

  Wat is het toch krom geregeld allemaal.
  Ze werkt 24 uur en dan zo een mooi salaris en dan ook nog huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget ontvangen. Als ze de keuze maakt om 36 uur per week te gaan werken raakt ze haar huurtoeslag, zorgtoeslag en een gedeelte van haar kindgebonden budget kwijt.
  De regering zegt wel: we willen dat vrouwen meer gaan werken, maar met dit soort bedragen aan toeslagen ontmoedigen ze juist om te gaan werken.
  Ze moeten werken juist gaan belonen en niet andersom!

 28. Anoniem Reply

  Belachelijk dat ze zulke hoge toeslagen en alimentatie krijgt. ‘Spaart mooi 700 euro’ vind je het gek, gekregen geld!

 29. Bram Reply

  Alleen op haar salaris kan zij lenen. Je ziet wel veel aan toeslagen maar een mogelijkheid voor een eigen huis is op die manier niet mogelijk met dat soort inkomen. Als je knetterhard werkt en goed spaart kun je en meer lenen maar ook meer inleggen.
  Daarnaast zal zij veel moeten sparen want eigen inleg heb je veel van nodig bij een eigen huis. Het is niet onmogelijk maar wel een stevige opgave.
  Verder een nette lijst aan vaste lasten👍
  Ga zo door!

 30. Seits Reply

  Ik krijg ook een naar gevoel van deze situatie. Maar relatief snel zal de situatie van Lieke er anders uit gaan zien. Zodra de alimentatie vervalt, recht op de kinder toeslagen wegvallen. Dan heeft ze een baan van 24 uur. Een baan die op dit moment staat beschreven als schaars vanwege automatisering. Daarbij is opbouw pensioen minimaal.

  Ik geef mijn kinderen mee om altijd fulltime te blijven werken. Zorg voor jezelf in welke situatie dan ook.

 31. F Reply

  Zouden er ook zulke heftige reacties zijn geschreven als er in het overzicht had gestaan dat ze aan huur € 440 en zorgverzekering € 85 kwijt zou zijn geweest? En dan aan kindgebonden budget (toeslagen) € 435 zou ontvangen? Want dat is namelijk het grootste deel van de toeslagen die ze ontvangt.

  Wanneer deze mevrouw fulltime zou gaan werken, zou ze inderdaad geen toeslagen (huur en zorg) meer ontvangen, maar wel nog kindgebonden budget. Dan zou ze wel circa € 700 meer over houden aan haar salaris en daarmee zou ze er netto bijna € 300 op vooruit gaan.

 32. dee Reply

  Ik krijg een beetje de kriebels van dit stuk. Ja, deze dame kan veel sparen door alle toeslagen die ze krijgt, maar ik vind dit erg dubbel, net zoals meerdere reacties dit al aangeven. Ik vind het erg makkelijk om te zeggen dat je het toch maar mooi zelf red. Zonder de toeslagen zou het er tenslotte heel anders uitzien.

  Ik heb altijd geleerd om voor mezelf te zorgen. Ik heb geen kinderen, dus misschien is het makkelijk praten, maar ik werk fulltime, voor een inkomen van 1800 euro. Ik ben kleiner gaan wonen, om meer over te houden aan het einde van de maand. Van mijn salaris spaar ik 600 euro in de maand. Ik heb recht op een zorgtoeslag van 30 euro, waar ik overigens geen gebruik van maak, want ik heb het niet nodig. Huurtoeslag krijg ik niet, juist doordat ik goedkoper ben gaan huren.

  Ik heb altijd geleerd om financieel onafhankelijk te zijn, en ik vind niet dat je echt financieel afhankelijk bent als de helft van je inkomen bestaat uit toeslagen en alimentatie.

 33. Emily Reply

  Dit voelt voor mij wel heel oneerlijk. Mijn man en ik verdienen netto net zo veel. Ik met een werkweek van 45 uur en hij een werkweek van 42 uur. Geen recht op toeslagen omdat we genoeg verdienen. Geen recht op sociale huurwoning etc..

 34. Richard Reply

  Zo triest dat moeders zo hoog op een voetstuk worden gezet en elke maand een container vol met geld krijgen en dan ook nog geld van de ex partner; ik vind het pure diefstal. Of toeslag geven of alimentatie maar niet allebei. En vaders moeten 40 uur werken om dit salaris te verdienen, wat er zijn weinig vaders die zoveel verdienen. Deze vrouw lacht elke maand, klein baantje en het geld stroomt van alle kanten binnen.

 35. lili van hoorn Reply

  ze moet uitkijken met al dat sparen. als haar eigen vermogen groter dan 30000 is woont ze scheef in haar sociale woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *