“Ik droom ervan minder te werken”

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Tine, die fulltime werkt en ervan droomt minder te werken.

NAAM  Tine (33) marketing medewerker (38 uur)
RELATIE met Nick (42) ambtenaar (40 uur)
KINDEREN Thom (2) en Marit (4)

NETTO-INKOMSTEN 
Salaris Tine: €2000
Salaris Nick: €1900
Kinderbijslag: €267
Diverse toeslagen en teruggaven: €600
Overige inkomsten: €100
TOTAAL €4867

UITGAVEN 
Hypotheek €1000
Gas, water en licht €200 
Zorgverzekering €74
Bijdrage zorgkosten €50
Overige verzekeringen €87
Boodschappen €600
Auto (incl. benzine) €75
Kleding €120
Internet en tv €56
Telefoon €33
Abonnementen €10
Kinderopvang €400
Schoonmaakster €138
Uiteten en leuke dingen doen €75
Vakanties €250
Naar spaarrekening €500
Pensioensparen €180
Sparen voor kinderen €200
TOTAAL €4048

Spaarrekening gezamenlijk €130.000
Schulden: nee

d

€78 voor zorgverzekering. Hoe kan dat?

‘Wij wonen in België. Hier werkt het wat anders dan in Nederland. Wij betalen een bedrag aan de mutualiteit. Zo noem je de basisverzekering in België. De premie ligt stukken lager dan in Nederland, maar de kosten die deze verzekering vergoed liggen veel lager dan de werkelijke zorgkosten. Als wij naar de dokter gaan of medicijnen nodig hebben moeten we dat verschil dus zelf betalen. Medicijnen zijn overigens een stuk duurder dan in Nederland. Omdat de eigen bijdrage kan oplopen is het wel mogelijk om je aanvullend te verzekeren. Zo hebben wij een hospitalisatieverzekering. Daarmee beschermen we ons tegen hoge kosten mocht er een ziekenhuisopname nodig zijn.’ 

Zonder aanvullende hospitalisatieverzekering betaal je in België een bijdrage van circa 25% voor opname in het ziekenhuis of bezoek aan specialist.

Bron: Zorgwijzer

Jullie hebben een flinke spaarpot. Wat ga je met dat geld doen?

‘Dat weten we nog niet. We hebben al verschillende mogelijkheden de revue laten passeren. Van beleggen hebben we onvoldoende verstand en dat vinden we te risicovol. Dat durven we niet aan. Ons huis sneller afbetalen werkt in België anders dan in Nederland. Als we daarvoor kiezen moeten we ons eerst goed laten adviseren. We hebben ook wel eens over zonnepanelen gesproken. Maar op dit moment doen we even niets. We zitten op het moment van dit interview volop in de corona-crisis en we weten niet hoe het verder gaat. Ik zit nu thuis met de kindjes en heb verlof opgenomen. Maar mijn verlofdagen raken natuurlijk op. Hoe het dan verder gaat weet ik niet. Er is op dit moment nog veel onduidelijkheid. Dat maakt me toch wel wat angstig. Daarom kiezen we nu voor zekerheid en laten we het spaargeld lekker op de bank staan. Het voelt gewoon veilig om geld te hebben dat we ieder moment kunnen opnemen.’

Lees ook: We hebben ruim €80.000 spaargeld, maar nog geen doel.

Echte spaarders dus?

‘Ja, dat zijn we allebei altijd wel geweest. We zijn niet materialistisch en sparen liever dan geld uit te geven aan dingen die we niet nodig hebben. Er gaat iedere maand een vast bedrag naar onze spaarrekening en naar die van de kinderen. En sinds kort sparen we ook €250 per maand voor vakanties. De afgelopen jaren zijn we niet echt weggeweest. Wel af en toe een weekendje naar een park in eigen land hoor, maar geen langere periode weg omdat de kindjes nog zo klein zijn. Nu sparen we om over een tijdje toch wat verder weg te kunnen. En aan het einde van de maand storten we het geld dat over is naar de spaarrekening. Dat is de ene maand iets meer dan de andere maand natuurlijk. Maar als er geen onverwachte kosten zijn – zoals een reparatie aan de auto – dan boeken we nog eens €800 extra over.’ Werk je met spaarpotjes?

‘Nee, maar ik ben wel aan het kijken hoe ik dat kan gaan doen. Misschien wel digitale potjes of een enveloppensysteem. Daar ben ik nog niet uit. Eind vorig jaar heb ik een overzicht gemaakt van heel 2019. Ik heb nu een goed inzicht in onze uitgaven.’

En? Waren er uitgaven die je verraste?

‘Nee, eigenlijk niet. De boodschappen zijn een hoge kostenpost, maar dat verbaasde me niet. Gemiddeld geven we daar €600 per maand aan uit, maar ik probeer het altijd met iets minder te doen. Dat lukt de ene maand wel en de andere maand niet. Ik doe de boodschappen wel heel bewust en let altijd goed op aanbiedingen. Ik ga naar de supermarkt met een lijstje in mijn hoofd. En ik ben continu aan het rekenen. Alles wat ik in mijn karretje gooi tel ik op. Impulsaankopen doe ik het nooit. Ik ben niet merktrouw en koop echt alleen wat we nodig hebben.’

Waar zou jij nooit geld aan uitgeven?

‘Aan dure auto’s. Ik heb een auto die ik in 2011 tweedehands heb gekocht voor €11.000. Dat is meteen mijn grootste uitgave ooit geweest. En ik geef geen geld uit aan dure merkkleding. Voor de kinderen koop ik wel eens merkkleding, maar dan altijd tweedehands. Die kleding verkoop ik dan vervolgens weer als ze het niet meer passen. Ik ben fan van Marketplace, 2ehands.be en vinted. Je kunt hier zoveel leuke dingen vinden. Van kleding tot speelgoed tot tuingereedschap. Waarom zou ik de volle mep betalen als het ook goedkoper kan? En zelf verkoop ik ook regelmatig spullen. Dat levert me zo’n €100 per maand extra op. Toch een leuk extraatjes.’

Lees ook: Wat heb ik een spijt van die lease auto.

Stel dat je een miljoen wint. Enig idee wat je met zo’n bedrag gaat doen?

‘Ik heb wel een grote droom: minder werken en meer tijd voor de kindjes. Ik kom uit een familie waar iedereen altijd hard werkt en gewerkt heeft. Dat zit er bij mij ook echt ingebakken. Ik voel me eigenlijk gewoon verplicht om fulltime te werken. Dus als ik zo’n bedrag win, dan ga ik zeker minder werken en kies ik voor meer vrijheid.’

85% van de Nederlandse vrouwen met jonge kinderen werkt in deeltijd. In België doet 40% van de vrouwen dat.

Bron: Trouw

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

30 Comments

 1. Bb Reply

  Jammer, 130k en er niet actief een bestemming voor hebben..Dan vraag ik me af waar je het voor hebt? Als buffer is het wel heel veel voor mensen in loondienst, je bent ook niet van plan om een sabbatical oid te nemen als ik de tekst zo lees.
  Als je een dag minder zou werken en de schoonmaakster de deur uit zou je al quite spelen. Maar weet dat dit minder gebruikelijk is in België. Het is knap hoor zo’n bedrag sparen maar als je het niet omzet in een mooi doel wat is de waarde dan!

  En ik vind inkomen van verkoop van kleding niet echt een extraatje, je hebt die kleding immers eerst gekocht. Hetzelfde principe als 17, 50 aan een staatslot uitgeven, en er dan een tientje voor terugwinnen. Alsnog verlies.

  1. Carola Reply

   Zoals ze zelf aangeven hebben ze het in deze crisis tijd liever even op de bank. Wat heel veel mensen doen momenteel, hand op de knip! Maar na deze crisis zullen ze vast wel weer actief zoeken naar een doel voor dit geld. Zoals ze al eerder erover na hebben gedacht. Met zulke bedragen denk je misschien iets langer na over een slimme investering. Want weg is weg.
   De verkoop van de kleding is juist heel slim. Merk kleding gaat vaak wat langer mee (is mijn ervaring) en als je het 2ehands koopt, er gebruik van maakt en het daarna doorverkoopt heb je er plezier van gehad en je verdient er nog wat aan. Beter als goedkope kleding die je 1 seizoen draagt en weg moet gooien toch? Dat is zonde van je geld. Je kan het dus ook anders bekijken is mijn mening.

   1. Joris Reply

    Dat spaarbedrag is niet opgebouwd tijdens corona, he. Ook voor die tijd hadden ze een bovengemiddelde contante buffer. Ze hebben er gewoon geen bestemming voor. Prima, maar het is niet zo dat ze nu opeens alles anders doen, zo te lezen.

    De kans dat je aan tweedehands kleding verdient lijkt me verwaarloosbaar. Een deel van de uitgaven worden wellicht gedekt bij verkoop.

    1. Martine Reply

     En toch kan je er soms goed mee verdienen of iig bijna gratis kleding dragen op die manier. Ook kleding is een kostenpost die je nu eenmaal hebt (ook als je weinig koopt) en als je dat op die manier laag kunt houden bespaar je wel degelijk veel geld.

     Je bespaart al door 2e hands te kopen en krijgt (een deel) van je geld weer terug als en wanneer je dat item weer verkoopt. Je kan er zelfs aan verdienen als je er oog voor hebt

     1. Joris

      Besparen kan zeker, maar besparen is niet hetzelfde als verdienen. Verdienen kan ongetwijfeld – ik gaf juist aan dat de kans m.i. verwaarloosbaar is. De kans dat iets stukgaat of verslijt voor ze eruit gegroeid zijn lijkt me groter. Maar het kan, sure.

 2. Bouk Reply

  Mocht het gesprek bij de hypotheekverstrekker positief uit pakken zou ik zeggen; los een groot deel af, jullie hebben spaargeld genoeg! Verlaag je vaste lasten zodat je op korte termijn minder kan gaan werken, de kinderen zijn nu nog klein en kan je volop van ze genieten!

 3. M Reply

  Top! Wat een mooi spaarbedrag. Dat geeft basisveiligheid. Inspireert mij ook weer om eens goed na te denken over ons geld.

 4. Vanessa Reply

  Jammer genoeg werkt het niet zo in België dat als je een deel van je hypotheek aflost dat je maandelijkse lasten dan verlagen … integendeel, we moeten nog kosten betalen als we vervroegd willen terug betalen. Zou ook liever het systeem hebben zoals bij jullie in Nederland maar alles heeft zo zijn voor- en nadelen zeker? 😉

 5. Audrey Reply

  Een ton aflossen zou toch de hoge hypotheeklasten een flink stuk omlaag moeten brengen. Dus ook al is het ingewikkelder (en los je niet net als hier even 1000 euro af), bij zo’n groot bedrag zou het toch moeten lonen om er even wat tijd in te steken. De boodschappen vind ik ook echt heel hoog voor iemand die zo bewust shopt.

  1. Martine Reply

   Volgens mij zijn de boodschappen in België duurder dan in Nederland. Althans dat hoor ik wel vaker van Belgen

   1. Charlotte Reply

    Dat klopt zeker – zelfs met twee geven wij vaak al 100 euro in de week uit aan eten zonder al te veel speciale dingen te kopen (we wonen in Brussel). Het gebeurt regelmatig dat ik naar de supermarkt ga voor een paar kleine dingen voor een recept en alsnog bijna 30 euro kwijt ben. Er zit bijvoorbeeld accijns op fruitsap, wat in Nederland niet het geval is.

    Meest toonaangevende voorbeeld: Albert Heijn wordt in België gezien als een budgetsupermarkt… en zelfs daar liggen de prijzen nog hoger dan in de Appie in Nederland (wegens andere BTW-tarieven, accijnzen etc).

 6. Martine Deen Reply

  Mooi spaarbedrag, heel knap!
  Maar de keuze om nu niet minder te gaan werken is naar mijn idee gebaseerd op angst en dat is zelden een goede graadmeter.
  Joh de kids zijn nu nog klein, straks zijn ze groot en heb je spijt. Mijn opa had er iig spijt van dat hij zoveel heeft gewerkt. Een mooi inkomen maar de kinderen wel te weinig gezien..
  Probeer je angst te parkeren en te vertrouwen dat het goedkomt. Het leven is vol met onzekerheden, je kan immers ook ziek worden of ontslagen worden.
  Vertrouw op je gevoel en het komt goed!

  1. BB Reply

   Ik woon zelf dicht bij de grens en ik heb meerdere malen vernomen dat parttime werken in België niet wordt gewaardeerd, dat dit een verzoek is waar leidinggevenden vreemd van opkijken en dat je als je al 4 dagen kunt gaan werken, je uiteindelijk 4 dagen fysiek aanwezig bent maar nog steeds dezelfde workload van 5 dagen hebt. Kan me voorstellen dat als dit inderdaad in de praktijk zo werkt, dat je daar iets terughoudend in bent. Nederland is natuurlijk echt wel het parttime Nirvana zo ongeveer. Of dit voor de dame uit dit artikel zo is weet zij zelf natuurlijk veel beter.

 7. Amy Reply

  Wat een prachtig bedrag heb je op de spaarrekening staan, eigenlijk zonde om daar niet mee aan de gang te gaan. Knap dat jullie zo gestructureerd sparen! Voor velen geldt dat de angst uit de eerste maanden langzaam begint weg te trekken en kinderen gaan weer naar school. Misschien is dit het moment om een plannetje te maken? Mijn indruk is dat het bedrag voor de boodschappen best hoog is terwijl je aangeeft bewust te shoppen, zeker omdat er nog een apart potje is voor uit eten gaan? Ben wel benieuwd waar dat aan ligt.

 8. Tine Reply

  Hallo,

  Wat fijn om jullie comments te lezen. Het is zeker de bedoeling dat ons spaargeld een doel krijgt, we zijn ons alleen wat aan het oriënteren en informeren wat we er het beste mee doen. We denken aan extra aflossen, zonnepanelen, extra verbouwingen aan ons huis, we houden wat aan de kant om indien nodig een nieuwe auto te kunnen kopen. We denken er soms ook aan om een huisje te kopen om te verbouwen en te verhuren. Maar we kennen hiervan nog veel te weinig. Tips zijn altijd welkom!

  Maar we vinden het sowieso wel fijn om toch een hoog bedrag achter de hand te houden. Het geeft ons toch een stuk zekerheid.

  Wat betreft het hoge boodschappenbudget. Ik probeer elke week voor 100€ boodschappen te doen. We letten uiteraard op alle promoties en proberen echt wel in dit budget te blijven. We kopen veel fruit en groenten en zijn ook echte vleeseters, dus dat loopt soms wel wat op. Mijn man rookt, en ook de sigaretten zijn hier meegerekend in de 600€ boodschappen budget, alsook wasmiddel, shampoo, schoonmaakproducten, groeimelk en pampers en occasionele cadeaus bijvoorbeeld als we bij vrienden op bezoek gaan. Ik heb ook steeds een goed gevulde diepvries en voorraadkast. Het lijkt misschien hoog die 600 euro, maar zonder actief gebruik te maken van acties zou ik hier waarschijnlijk zelfs niet mee rondkomen voor dit alles.

  Ik hoop dat de bedragen hierdoor wat duidelijker worden. We vinden het heel fijn om jullie tips en suggesties te lezen.

 9. Willems Reply

  Mooi spaarbedrag! Knap!

  Hoe zit het in België met het betalen van belasting over je vermogen? 130.000 euro spaargeld moet dan toch alleen maar geld kosten lijkt me?

  Zonnepanelen is geen hele grote investering (gezien jullie spaargeld) en je hebt wel meteen lagere maandlasten en, als je een tijdje blijft wonen waar je woont, verdien je het ook gewoon weer terug.

  Ik vroeg me bij het lezen van de inkomsten al meteen af hoe jullie op dat bedrag komen aan kinderbijslag met 2 kinderen. In Nederland krijg je iets van 149 euro per maand in jullie geval (betalen ze ieder kwartaal uit).

  Wel apart om te lezen dat slechts 40% van de vrouwen in België parttime werkt. En dan vind ik de kosten voor kinderopvang erg meevallen.

  1. Mathilde Reply

   Het systeem in België werkt inderdaad heel anders. Er wordt alleen belasting op daadwerkelijke rendement van vermogen betaalt. Kinderen gaan vanaf 2,5 jaar naar school. Kinderopvang is veel goedkoper. Kinderbijslag is ruwweg per maand wat in NL per kwartaal is.
   En het belangrijkste: er wordt vrijwel niet parttime gewerkt door vrouwen en mannen. Dus het minder gaan werken vereist andere gesprekken en overwegingen…

   De zonnepanelen zijn vast niet duurder dan in NL dus dat kan met dat spaarbedrag makkelijk 😉

  2. Charlotte Reply

   In België is er geen vermogensbelasting, maar bijvoorbeeld aankoopprijzen van huizen zijn fors duurder dan in Nederland (zo rond de 12% van het gehele bedrag als ik me niet vergis). Dit is ook meteen de reden waarom er relatief veel Nederlanders te vinden vallen in de villa’s van Brasschaat e.o. Omdat er geen vermogensbelasting is, wordt inkomen relatief hoog belast.
   Ook hoor ik dat de Belgische erfbelasting soms flink tegen kan vallen.

   1. Mathilde Reply

    Maar ook geen hypotheekrente aftrek…

    Als je ziet wat je aan een notaris betaalt in België! 😱

    Ter info: mijn vriend verdient met dezelfde functie een stuk meer in NL, houdt netto ook meer over, maar door de hogere kosten voor o.a. ziektekostenverzekering, wegenbelasting en autoverzekering scheelt het uiteindelijk toch niet zoveel in besteedbaar inkomen.

 10. Joris Reply

  “Ik vroeg me bij het lezen van de inkomsten al meteen af hoe jullie op dat bedrag komen aan kinderbijslag met 2 kinderen. In Nederland krijg je…”

  Wellicht liggen de bedragen in België hoger?

  1. Willems Reply

   Wow dat had ik niet kunnen bedenken. Ik reken het toch ook al om naar wat ze in NL zouden krijgen?

   1. Joris Reply

    Zeker doe je dat Willems. Dat je het in letterlijk de eerste zin van het interview kan lezen maakt het opmerken dat je het je afvroeg alleen totaal overbodig.

 11. Gukje Reply

  Wanneer zou je minder durven te werken? Als dat je droom is zou je daar toch binnenkort mee kunnen beginnen?
  Misschien eerst een halve dag minder als je het spannend vind?

 12. Tine Reply

  Hallo,

  Wat fijn op jullie reacties te lezen. Ik wil graag wel even een aantal dingen verduidelijken.

  We hebben inderdaad best wel een hoog bedrag op onze spaarrekening staan. We houden we ook wel van om een grote buffer te hebben, dit geeft ons toch zekerheid. Uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling om er wat mee te doen. We zijn ons hierover nu volop aan het informeren. Zonnepanelen, een deel van ons huis verbouwen, investeren, een nieuwe auto, extra aflossen of iets kopen om te verhuren,… We hebben het gevoel dat we van alles nog wat te weinig afweten en informeren ons eerst liever.

  Wat betreft het boodschappenbudget van 600 euro. Wij proberen rond te komen met 100 euro per week voor boodschappen. We eten ook best wel veel vers fruit en zijn ook echte vleeseters dus hierdoor kan het wel oplopen. Mijn man rookt ook, dit bedrag valt ook onder die 600€, alsook wasmiddel, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, papers en groeimelk. 600 euro lijkt misschien veel, maar zonder rekening te houden met promoties, zou ik niet toekomen met dit budget.

  Inkomsten uit tweedehandskledij verkoop is inderdaad wat dubbel. Je moet het natuurlijk eerst kopen, maar langs de andere kant.. Kledij kopen we toch, als we er nadien iets nog kunnen aan verdienen is het mooi meegenomen.

  Wat betreft de bedragen voor kinderbijslag en kinderopvang. Dit zijn standaard bedragen hier in België. Ik denk dat dit wel veel verschilt want ik schrik altijd van wat jullie betalen aan kinderopvang.

  Vermogensbelasting betalen wij niet. Ik weet eigenlijk ook niet zo goed vanaf wanneer we dat wel moeten betalen.

  En minder werken. Ja, misschien moet ik toch de stap wagen.. Ik heb inderdaad het gevoel dat het in mijn omgeving niet standaard is en niet geapprecieerd zou worden. De werkdruk zou in ieder geval in mijn job ook hoog blijven.

  We vinden het heel fijn om jullie reacties te lezen en tips zijn zeker ook altijd welkom.

 13. E. Reply

  Wat zonde dat je nu niet alvast je droom waar maakt. Met 130 k moet dat lukken. Je werkt 40 uur..(nu heb je verlof dus je werkt minder dan 40) En je kinderen zijn nog zo klein. Maak je droom waar. Goed voor jou, en je kinderen. Ik spreek uit eigen ervaring. Je leeft naar wat je hebt.

 14. Dio Reply

  Interessant interview, alleen snap ik niet dat je niets met de spaarpot doet. Dat is toch zonde… Je hebt te maken met inflatie. Dat bedrag is over 10 jaar minder waard (en over 20 jaar nog minder), terwijl je op de beurs (als je weinig risico neemt) makkelijk een rendement krijgt van 5%. Dat krijg je niet op de spaarrekening. Je hoeft niet het hele bedrag te beleggen maar een deel kan zeker. Je kunt met €50,- beginnen en proberen. Het internet staat vol met tips & tricks, dus het is ook een kwestie van nieuwe dingen aanleren en het gewoon proberen

  1. Joris Reply

   Dat rendement van 5% is misschien makkelijk te halen, maar niet gegarandeerd. Als je er een huis voor wilt kopen, is het jammer als het “even” op -25% staat.

  2. Paula Reply

   Hoi Tine en Nick,
   Knap dat jullie zoveel spaargeld hebben vergaard samen. En leuk dat jullie een kijkje geven in jullie uitgaven.
   Er valt altijd wel ergens op te besparen maar het moet bij je passen. Ik zou persoonlijk ook die 130k onderverdelen in verschillende investeringen zoals een beetje aan verduurzamen woning, aflossen hypotheek, beleggen en eventueel deposito.
   1000 aan hypotheek is vrij fors, meer dan 25% van jullie netto inkomen en aan wonen zijn jullie relatief best wat kwijt (als je gemeentelijke belastingen en g/w/l meetelt). Misschien een idee te kijken of jullie onder gunstigere voorwaarden de hypotheek kunnen onderbrengen? Verder petje af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+