“Ik heb nog maar 55 euro per maand aan hypotheeklasten”

Waar doen ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Hannelore, die door te budgetteren en te sparen, bijna hypotheekvrij is.

NAAM Hannelore (42) administratief medewerkster (24 uur)
RELATIE getrouwd met Jan (44) binnenvaartschipper (2 weken op, 2 weken af)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris Hannelore: €1200
Salaris Jan: €3400
TOTAAL €4600

UITGAVEN
Hypotheek €55
Gas, water, licht €120
Verzekeringen €250
Boodschappen €400
Auto’s €400 (inclusief benzine)
Internet en TV €43
Telefoon €55
Abonnementen: €20
Goede doelen €200
Cadeautjes €10
Uiteten €75
Vakanties/uitjes €300
Zakgeld €700
Gemeentelijke belastingen €100
Sparen €1750

TOTAAL €4478

Spaarrekening gezamenlijk: €20.000

Wat een lage hypotheeklasten zeg. Hoe kan dat?

‘Het is altijd mijn droom geweest om zo snel mogelijk hypotheekvrij te zijn. En dat is gelukt. Doordat we vrijwel geen woonlasten hebben kon ik een paar jaar geleden twee dagen minder gaan werken. Dat geeft me een groot gevoel van vrijheid. Ik heb nu meer tijd voor sociale contacten en sporten. Ook heb ik alle tijd om relaxed de markt af te struinen op zoek naar lekkere dingen. Dat is op en top genieten voor mij.’

 Lees ook: Wij losten al 2 ton af op onze hypotheek

Wauw, en je bent pas begin 40. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

‘Ik was altijd al bezig met budgetteren. Toen ik klein was had ik lege jampotjes in mijn kamer staan. Voor ieder spaardoel had ik een potje. Een voor bijvoorbeeld de boekenserie De Vijf en eentje voor Barbies. Ik kreeg zakgeld en later kleedgeld, maar veel minder dan de kinderen uit mijn klas. Dat vond ik wel eens oneerlijk, maar daardoor werd ik wel creatief. Ik zocht al snel naar bijbaantjes en ook naast mijn studie heb ik altijd gewerkt. Op mijn 20e was ik klaar met mijn studie en ging ik fulltime werken. Ik woonde de eerste vier jaar nog thuis en hoefde niet veel bij te dragen. Daardoor kon ik fors sparen. Op mijn 24e kreeg ik een goedkoop huurhuis en in 2008 kocht ik mijn eerste eigen huis voor een kleine €200.000. Met een deel eigen geld.’

Als je een huis koopt kan je sinds 1 januari 2018 de kosten die je maakt om eigenaar te worden van de woning (kosten koper) niet meer meefinancieren in je hypotheek. 

Bron: hypotheker.nl 

 Hoeveel eigen geld bracht je in?

‘Ik bracht ongeveer €50.000 eigen geld in. Daarna bleef ik extra aflossen. Al mijn spaargeld en extraatjes gingen naar de hypotheek. En hoewel mijn hypotheeklasten steeds lager werden veranderde ik het maandelijkse aflossingsbedrag niet. In totaal heb ik denk ik €100.000 op de hypotheek afgelost. Een van de redenen dat ik als een gek afloste was dat vlak na de aankoop van mijn huis de crisis losbarstte. Om mij heen raakten mensen hun baan kwijt en ik was als de dood dat er een bord in de tuin moest. In het begin waren mijn lasten dus best hoog, maar op een gegeven moment komt er een kantelpunt. Voor mijn 40e verjaardag kreeg ik van mijn ouders ook nog eens een schenking van €100.000 om de hypotheek mee af te lossen. Wat een geluk! Daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor. Nu ben ik dus bijna hypotheekvrij.’

Lees ook: Het is onze droom om panden te kopen voor de verhuur

 Je ouders zijn dus ook goede spaarders?

‘Ik heb het inderdaad niet van vreemden. Ik kom uit een traditioneel gezin. Mijn vader werkte en mijn moeder was thuis. Ook zij was altijd aan het budgetteren. Als het volkorenbrood op woensdag in de aanbieding was sloeg ze groot in en fietste met fietstassen vol naar huis. Of we gingen naar een bevriende boer en plukten sperzieboontjes die naast het brood in de vriezer belandden. Doordat mijn ouders financieel bewust leefden waren zij op hun 50e hypotheekvrij.’ 

Een echtpaar zonder kinderen moet volgens het NIBUD minimaal €4.000 spaargeld achter de hand hebben.

Bron: NIBUD Hoe zit het met die €700 zakgeld?

‘Ik leerde mijn man Jan vier jaar geleden kennen en daarmee kwam er ook meteen een nieuwe financiële uitdaging in mijn leven. Hij kan namelijk niet goed met geld omgaan. Jan is wel prijsbewust, maar koopt gewoon heel veel. Toen we een relatie kregen heb ik hem voor het blok gezet want ik wist dat ik me niet kon aanpassen aan zijn uitgavenpatroon. Ik zei: ‘Of je gaat financieel met mij in de pas lopen, of het is einde verhaal’. Gelukkig koos hij voor de eerste optie. Ik heb zijn financiën flink onder de loep genomen en gekeken waar hij kon besparen. Zo had hij bijvoorbeeld dubbele abonnementen waar hij geen weet van had. Ook had hij nog wat betalingsachterstanden die we meteen weggewerkt hebben. Omdat we geen gemopper over uitgaven willen geef ik ons allebei iedere maand €350 zakgeld. Daar betalen we onze kleding van en uitjes met vrienden. Ik heb zelf lange tijd minder uitgegeven in kleding, maar nu koop ik bijvoorbeeld wel eens dure schoenen. Heerlijk toch om dat te kunnen doen zonder dat je verantwoording aan je partner moet afleggen?’

Lees ook: Mijn man geeft me een boodschappenbudget

 Heb je nog een gouden tip?

‘Stel een duidelijk doel én houdt de focus erop. Denk je dat het onmogelijk is om als starter een woning te kopen? Stel dan prioriteiten en laat die dure televisie van €2000 staan. Als je de focus maar blijft houden en een lange adem hebt gaat het lukken. Ik kon ook op mijn 30e als single vrouw een huis kopen. En ik heb altijd leuke dingen kunnen doen. Ik heb prachtige reizen gemaakt naar onder andere Nieuw-Zeeland, Costa Rica, Thailand en Canada en heb bijna alle Europese landen bezocht. Maar wel low-budget. Rugzak mee en slapen in een tentje. Genieten hoeft echt niet altijd veel geld te kosten.’

Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken? Geef je op voor de rubriek Waar Doet Ze Het Van via hello@porterenee.nl o.v.v. WDZHV.

67 Comments

 1. luus Reply

  goed bezig!!. al is die schenking wel een fors deel van de hypotheek geweest uiteraard. anders stond er nog aardig wat op de teller voor de hypotheek maar dan nog prima gedaan! en helemaal gelijk hoe je het hebt aangepakt met je nieuwe partner. zou zuur zijn als na jaren goed gespaard te hebben alles overhoop wordt gegooid door een “big-spender
  “hahahaha.

 2. Ruud Reply

  Super verhaal! Wandel een soortgelijke route op dit vlak. Het is af en toe lastig om de focus op de gestelde financiële doelen te houden maar het brengt je uiteindelijk zoveel! Dank voor het delen en ga zo door!

 3. Jo Reply

  Volgens mij mis ik iets. Als je een huis koopt van nog geen 2 ton, zelf gelijk bij aankoop 50.000 cash inlegt en in de jaren erna zelf nog eens 100.000 aflost en vervolgens een schenking krijgt van een 100.000…dan zou je hypotheek inmiddels volledig moeten zijn afgelost en zou je zelfs een flinke bak geld overhebben.

   1. Jo Reply

    Zou kunnen, maar ik lees niet in het verhaal terug dat ze later een nieuwe woning heeft gekocht. Blijft een beetje gissen zo.

 4. Joke Reply

  Hannelore GEEFT haar man 350 euro zakgeld, terwijl hij verantwoordelijk is voor het grootste deel van het gezamenlijk inkomen? Ik vat hem niet helemaal? Dat voor het blok zetten ook niet echt. Als je er nou echt een zootje van maakt en echte schulden/ verslavingen hebt oké, maar dit komt meer over alsof man gewoon een spender is en financieel wat warrig. Er zijn wel meer succesvolle stelletjes, van wie één de spaarder is en de ander een spender. Wat mijn partner met zijn eigen salaris doet, mag hij lekker zelf weten.

  1. Jo Reply

   Zo gek is het niet om samen een budget te maken of afspraken te maken, denk dat het meer in die lijn bedoeld wordt en niet dat zij haar man als een klein kind zakgeld geeft.

   1. Joke Reply

    “Omdat we geen gemopper over uitgaven willen geef ik ons allebei iedere maand €350 zakgeld.”

    Uit deze zin maak ik op dat zij het geld beheert/ verdeelt. Ik vind dat erg opmerkelijk, aangezien hij 3 keer zoveel verdient. Natuurlijk is het fijn als je op één lijn zit over lange termijn doelen, daarvoor kun je dan een gezamenlijke rekening openen. Maar mijn partner hoeft niet te bepalen hoeveel geld ik vrij te besteden heb.

 5. Susan Reply

  Wat mij opvalt is dat de hypotheeklasten zo enorm laag zijn in deze rubriek (niet alleen dit aflossuccesverhaal). Zijn dit allemaal “oude” hypotheekvormen, of is dit wat overblijft ná hypotheekrente-aftrek?

  1. luus Reply

   helemaal mee eens. verbaas ik me elke week over. kleine huizen? groot deel aflossingsvrij? geen levensverzekeringen? ik snap het ook niet.!!

   1. Joy van de Roer Reply

    Als er iets niet veel kost als je nog jong en gezond bent is het wel de levensverzekering. Wij betalen nog geen 3 tientjes per maand en als er 1 van ons overlijdt heeft de ander geen woonkosten meer.

    1. Luis Reply

     Bijzonder! Wij waren 23 en 24 toen we alles afsloten en betalen toch echt een paar honderd euro per maand levensverzekering hoor. En ja alles goed bekeken en willen inderdaad ook vrij zitten als 1 van de 2 overlijd. Zeker met de kindjes. 3 tientjes? Benieuwd of alles dan gedekt is en voor welk bedrag dat dan is. Voor 30 euro per maand is een paar ton niet gedekt lijkt mij zo ?

     1. Vera

      Wij zijn 33 (gezond en niet rokend) en hebben vorig jaar voor de hypotheek van 185K een levensverzekering afgesloten voor 12 euro per maand..
      Voor beide overlijdens het resterende bedrag gedekt (annuïtair dalend)
      De kans dat je als 30-jarige overlijd voor je 60e is namelijk echt heel klein, dus zelfs onze 12 euro is waarschijnlijk een goede deal voor de verzekeraar!

  2. Renee Lamboo Post author Reply

   Dit zijn wel altijd netto lasten, Susan. Dus na teruggave van belasting.

   1. Susan Reply

    Dat verduidelijkt het al ? ik kijk bij mezelf altijd naar het bruto bedrag – want dat wordt maandelijks afgeschreven. De teruggave sparen we elk jaar als een “extraatje” en tel ik dus eigenlijk niet mee bij mezelf ?

 6. luus Reply

  nee hoor.
  260.000 euro hyp.
  1380 bruto/1000 netto
  normaal bedrag als ik ook naar vrienden en familie kijk. weet het ook niet haha

 7. D Reply

  ‘Voor mijn 40e verjaardag kreeg ik van mijn ouders ook nog eens een schenking van €100.000 om de hypotheek mee af te lossen.’

  Dit kleurt het verhaal wel enorm….

 8. Hannelore Reply

  De 100.000 eigen aflossing is inderdaad incl de gespaarde 50.000.
  En ja, in gezamenlijk overleg beheer ik de financiën. Jan heeft weer andere kwaliteiten. Dit zakgeld is puur voor kleding en hobby’s. Alle andere dingen worden gezamenlijk betaald. En hij mag dan wel meer verdienen elke maand, maar mijn vermogen is stukken groter waar hij ook weer van profiteert. We hebben er dus goed over nagedacht. Dat sommige mensen het opmerkelijk of raar vinden, jammer dan. Wij hebben in ieder geval geen geldzorgen.

  1. Joke S. Reply

   Wij hebben ook geen geldzorgen hoor. Is ook geen argument voor het verhaal, want je kunt samen een plan maken om een vermogen op te bouwen, maar dat staat los van de keuze om je vrij te besteden geld zelf te bepalen. En als dit sparen zo doorgaat dan zal het vermogen van je man op een gegeven moment ook boven die van jou uitkomen.Maar inderdaad, iedereen doet het anders. Moet er zelf niet aan denken. Ik bepaal als volwassene gewoon zelf waar ik mijn geld aan uitgeef.

 9. San Reply

  ik vind het knap dat ze zo met haar geld omgaat waar ze nu zo van profiteert met haar man. Je kunt kritiek op dingen hebben, zoals het zakgeld of die schenking v haar ouders, maar het feit blijft dat ze in haar huis geïnvesteerd heeft. Ze had ook al dat geld uit kunnen geven aan andere dingen en nu nog een hoge hypotheek kunnen hebben. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ik vind het knap dat ze haar focus heeft kunnen behouden in al die jaren. Petje af!

 10. Maaike Reply

  Goed verwoord Hannelore! Maar ik ben wat dat betreft ook ouderwets ingesteld en doe nu aan “jou geld mijn geld”. We zijn een team en het is ons geld

 11. Kaspar Reply

  Tja….
  Een schenking krijgen van een ton , de hele wereld over reizen (kan ik bv. absoluut niet betalen!), en dan roepen:
  “Denk je dat het onmogelijk is om als starter een woning te kopen? Stel dan prioriteiten en laat die dure televisie van €2000 staan. ”

  Ik vind daar wat van… De mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik een enorme hekel heb aan mensen die meteen de conclusie trekken dat als het je niet lukt om een huis te kopen dat je dús wel geld over de balk zult smijten met bv. een TV van 2000 euro. Bah!

  Dat van die lange adem die daarna benoemd wordt klopt uiteraard wel en gun het Hannelore en partner uiteraard ook van harte dat ze nu bijna hypoteekvrij zijn!! Maar dit verhaal rammelt aan alle kanten.

 12. Eva Reply

  Jammer Kasper dat je het verhaal aan alle kanten vindt rammelen. Er is vast en zeker goed en kundig door Renee of Sasja geïnterviewd. En Hannelore geeft gewoon haar eigen mening over sparen / eerste huis kopen.
  Ik vraag me af wat je, Kaspar, ermee opschiet om het zo op jezelf te betrekken dat het gelijk gevoelens van “hekel hebben aan” en ” bah” oproept.

 13. Kaspar Reply

  Eva, het interview en artikel is prima. Het verhaal van Hannelore rammelt, maar mijn mening.

  Ik betrek het ook niet zozeer op mezelf. Ik heb straks een huis, door die lange adem. Aflossen gaat misschien niet geheel lukken, zeker niet op korte termijn . Maar dat is een zorg voor later.

  Ik vind het gewoon een erg nare houding van mensen die het financieel goed hebben om te stellen dat wanneer anderen dat niet lukt ze dús automatisch de prioriteiten fout hebben en tv’s van 2000 euro zouden kopen. Het is Hannelore die hier een stellige mening dropt over een grote groep mensen waarvan ze geen benul heeft hoe de vork in de steel zit (Niet iedereen krijgt kadootjes van 100.000 euro, en velen kunnen een vakantie naar nieuw Zeeland überhaupt niet betalen! Ook niet backpack budget, laat staan daarnaast nog stevig sparen).

  Ik vind het niet fijn om te horen als iemand (wederom naar mijn mening) zo de plank mis slaat. En dat laat ik dan ook graag even weten. Deze wereld mag best wat meer nuance en begrip voor de medemens hebben, en daar draag ik graag een steentje aan bij door te signaleren wanneer die nuance en begrip bij een ander ontbreekt maar diegene toch meent er een sterke stelling over te mogen droppen. En in tegenstelling tot Hannelore geef ik wél aan dat dit mijn mening is, terwijl het in het verhaal hierboven als stelling/feit gebracht wordt. EN ja, daar kan ik erg slecht tegen. Maar dat moge inmiddels duidelijk zijn.

  1. Tiny Reply

   De 100.000 euro heeft ze pas later gekregen, ze heeft daarvoor zelf een hoop gespaard. Uiteraard is het in bepaalde situaties erg moeilijk om een hypotheek te krijgen, maar vaak zijn het keuzes zeker bij de jongeren. Ik heb een keuze gemaakt om niet elke dag lang te reizen en op kamers te gaan wonen, dat heeft ook een hoop geld gekost. Als ik thuis was blijven wonen had ik ook een stuk meer kunnen sparen. Daarna heb ik een tijd lang klein gewoond, juist om veel te kunnen sparen en ook jaren niet op vakantie geweest. Niets zieligs aan, dat was een keuze, omdat ik een huis wilde kopen. Dus ja in veel gevallen is het wel een keuze.

   1. Kaspar Reply

    Geheel mee eens, Tiny! Het zijn vaak keuzes, en geregeld ook onverstandige keuzes waardoor mensen het zichzelf onmogelijk maken financieel verder te komen (wat ook een keuze kan zijn natuurlijk! Maar het komt zeer zeker voor dat mensen klagen dat ze financieel niks kunnen, maar vervolgens wél bv. die TV van 2000 euro kopen).

    Wat mij tegenstaat is het generaliseren… De automatische conclusie dat als een starter (of wie ook) het financieel niet op de rit krijgt er per definitie sprake is van foute prioriteiten en geld over de balk smijten. Ik geloof dat dit verre van zo zwart-wit is! En ik vind (het blijft mijn, soms wat sterke, mening he), dat het mensen die het financieel op de rit hebben niet siert als ze zulke stellingen gaan droppen als simpel feit voor een gehele populaite mensen die financieel (al dan niet tijdelijk) klem zitten.

 14. Kaspar Reply

  En nog een kleine toevoeging… Ik hoop uiteraard dat Hannelore het niet zo bedoeld heeft en het enkel wat ongelukkig verwoord is! Als dat zo is ben ik de eerste om mijn woorden terug te trekken. Maar zoals het nu in het artikel staat ten opzichte van starters (en dat ben ik dus zelf niet! Ik ben een herstarter. Een wezenlijk andere situatie!), dat vind ik niet ok.

  1. Cindy Reply

   Ik ben het met je eens hoor Kaspar, veel mensen zeggen het op zo’n manier dat het lijkt alsof het je eigen schuld wel moet zijn. Niet iedereen heeft geluk met zulke ouders bijvoorbeeld. Want ook als ze geen ton had gekregen, heeft ze wel een goed voorbeeld gekregen en lage lasten omdat ze thuis mocht blijven wonen en niet veel hoefde bij te dragen. Alsik mezelf even als tegen voorbeeld mag geven: ik mocht niet studeren, niet eens middelbaar afmaken, maar moest gelijk gaan werken en het grootste deel afdragen. Dan loop je al achter zeg maar 😉 uiteraard wil ik het beter doen voor mijn kinderen en kom ik er ook wel, maar ik houd tenminste wel altijd voor ogen dat er niet altijd een schuldige is aan te wijzen, het leven wandelt er ook nog gewoon doorheen.

 15. J. Reply

  Hannelore, heel herkenbaar verhaal! Doet me goed te lezen. Kom ook uit een traditioneel eenvoudig (arbeiders)gezin maar waarvan de kinderen zonder studieschuld en mèt aardig spaarbankboekje de deur uit zijn gegaan. Opgevoed met o.a. slogans als ‘niet alles kan’ , ‘geld maakt geld’ , ‘je moet zorgen voor een achterdeurtje’ en ‘als je kan krijgen wat je ècht nodig bent dan ben je al een gelukkig mens’. Ik kan het ze niet meer vertellen, maar wat ben ik ze dankbaar! Moest vandaag weer denken aan ‘geld maakt geld’ van pa, de beurs stond in de plus. Hoppa, €350,= erbij (morgen misschien weer meer eraf maar……..lijn stijgt!) Hoop dat ik een heel mooi achterdeurtje krijg!

 16. Joke Reply

  het is je gegund , maar hier geldt ook € 100.000 ……… wauw!!!!!! 🙂
  niet te geloven wat dat je helpt .
  dat is een totaal ander uitgangspunt .
  geniet van je discipline …

 17. Hannelore Reply

  Hoi Kaspar,
  Ik heb ruim 10 jaar lang keihard moeten werken en sparen om als single zelfstandig een huis te kunnen kopen. Met eigen geld dus. Daarvoor heb ik mezelf veel moeten ontzeggen. Behalve het low budget reizen. Maar toen iedereen al een smartphone, dure televisie etc had, had ik nog de ouderwetse spullen. Dus ja, het is mijn ervaring en mening dat je soms beter even kan wachten met die dure gadgets als je graag een huis wil kopen. Er werd mij door de redactie om een tip gevraagd en die heb ik dus gegeven.
  En die schenking kwam pas 10 jaar later zoals je kan lezen.
  Jammer dat je zo boos en betweterig reageert.

  1. Kaspar Reply

   Dit vind ik dan weer erg jammer…. Ik geef mijn mening. Geef daarbij ook duidelijk aan dat het mijn mening is (en ook dat die misschien wat erg sterk is). Ik geef daarbij ook alle ruimte om alsnog een nuancering aan te brengen. En dan is de reactie dat ik boos en betweterig ben? Ben niet boos, en een betweter? Tja – daar mag iedereen een oordeel over vormen – maar ik zie het toch echt anders. Ik weet het niet beter. Maar ik geef wel graag een tegengeluid als mensen menen dat iedereen (met de juiste prioriteiten) zomaar de mogelijkheid heeft alles financieel voor mekaar te krijgen (met name qua kopen van een huis), want dat is helaas écht niet waar!

   Ik gun het je écht van harte dat je bijna geen woonlasten meer hebt en heb diep respect voor wat je voor mekaar hebt weten te boksen! Echt! (En nog steeds… )

   Maar een dergelijke generaliserende opmerking plaatsen over iedereen (!) die het financieel niet voor mekaar krijgt als starter, en dan bij kritiek daarop mij wegzetten als betweter? Met een opmerking dat ‘iedereen een smartphone en dure televisie etc’ heeft/had? (geloof me! Vele starters hebben dat absoluut niet en krijgen het alsnog totaal niet voor mekaar om ook maar in de buurt te komen van een eigen huis, laat staan de hypotheek daarvan af te lossen).
   Tja…. Ik had gehoopt op iets anders zullen we maar zeggen.

 18. Eva Reply

  Hoi Hannelore, heel goede uitleg van je! Het gaat inderdaad om keuzes maken. Ik vind het een prima tip van je. Niet alsmaar blijven kopen, maar doelen voor de lange termijn stellen en daarnaar handelen met je uitgaven en spaargedrag. Ik heb jouw opmerling totaal niet generaliserend opgevat. Kunnen veel mensen nog wat van leren lijkt mij. Niks aantrekken van Kasper. Veel verhalen betrekt hij tot in detail op zichzelf. Lijkt mij heel vermoeiend trouwens….
  Ga zo door Hannelore! Heerlijk dat jullie nu een lage hypotheek hebben.

 19. Hannelore Reply

  Dankjewel! Bij ons komt ook alles op 1 rekening binnen waar alles van betaald wordt. En we hebben hieruit beiden een vrij besteedbaar budget (zakgeld). Dit voorkomt bij ons discussies over bepaalde persoonlijke uitgaven 🙂 Voor nu werkt dit prima.

 20. Richard Reply

  Wat mij hier wel vaker opvalt is, als mensen het iets beter hebben dan gemiddeld er van alles wordt beweert. Enorme discussies opkomen en volgens mij ook onderliggende jaloezie is. Deze vrouw heeft er hard voor gewerkt. Ze heeft het goed voor elkaar. Nou, hartstikke mooi toch. Volgens mij is deze site juist om mensen te inspireren. Pak eruit wat voor jou van toepassing is. En Hannelore, lekker bezig. Wij hopen op jullie leeftijd er ook zo voor te staan. ofwel over z`n 7 jaar.

 21. Joke Reply

  mee eens Richard ..
  HaHaHa ,,,, dus Kasper nu niet direct reageren met dat JIJ NIET JALOERS BENT ……..

 22. Kaspar Reply

  Pfff. Ik heb een mening en dus vinden mensen het nodig me persoonlijk te lopen beledigen (boos, betweter, zeur, jaloers)… dacht dat het niveau hier hoger lag. Blijkbaar heb ik me vergist.

  Ik zal mijn mond voortaan wel houden als hier alleen braaf ja-knikken gewaardeerd wordt.

  Gelukkig zijn er wel veel mensen die mijn kijk op de financiële situatie vandaag de dag wel waarderen en het feit dat ik daarin meer nuance zie dan zwart en wit. Dus dan ga ik mij daar maar op focussen, via andere media dan Porterenee.

  Diep, diep triest en erg zonde. Vond Porterenee altijd juist een mooi medium om verschillende meningen te belichten over financiën. Geloof dat Renée het ook zo bedoeld heeft.
  Maar met dit soort negativiteit en ronduit lullig gedrag? Daar bedank ik voor. 🙁

 23. Mats Reply

  Ik ervaar het zo: Kaspar, je trekt zelf te grote, persoonlijke of onjuiste conclusies uit de interviews. En zet de mening of ervaring van iemand met geld in een verkeerd daglicht. Geen wonder dat men zich dan door jou niet begrepen voelt en “jouw mening” niet als mening overkomt, maar als oordeel op hun persoonlijke financiële situatie. Nuance ervaar ik eerlijk gezegd ook niet altijd in Kaspar’s reactie.
  Zelfreflectie over hoe je overkomt zou je wellicht kunnen helpen. Wie is er hier dan negatief of lullig? Om even je eigen woorden te gebruiken.
  Het beste gewenst.

 24. Manon Reply

  Ik ervaar het zo: Kaspar, je trekt zelf te grote, persoonlijke of onjuiste conclusies uit de interviews. En zet de mening of ervaring van iemand met geld in een verkeerd daglicht. Geen wonder dat men zich dan door jou niet begrepen voelt en “jouw mening” niet als mening overkomt, maar als oordeel op hun persoonlijke financiële situatie. Nuance ervaar ik eerlijk gezegd ook niet altijd in Kaspar’s reactie.
  Zelfreflectie over hoe je overkomt zou je wellicht kunnen helpen. Wie is er hier dan negatief of lullig? Om even je eigen woorden te gebruiken.
  Het beste gewenst.

 25. Joke Reply

  Dankjewel Ingrid voor je uitgesproken mening . ..!
  Het was vooral even bedoeld om met wat humor en een knipoog re reageren omdat bij eerdere onderwerpen “jaloers ‘zijn ook aangekaart werd en Kaspar daar uitgebreid op reageerde .
  Maar blijkbaar valt dit verkeerd ; dus mijn nederige excuses , wil niemand op zijn tenen staan .
  jammer dat het zo op deze manier een steekspel van woorden en reacties wordt .
  Heeft niemand baat bij volgens mij.
  Fijne avond allemaal , geniet van het mooie weer

 26. Eva Reply

  Wauw wat gaaf Hannelore dat je ooit 100.000 euro hebt gekregen voor je huis. Leuk dat jij en je man zakgeld ‘krijgen’. Hebben mijn man en ik ook, alleen dan € 250,- per persoon:). Werkt als een dolle, zo sparen wij bewust meer gezamenlijk.

 27. Kaspar Reply

  Heb bewust een tijdje de computer uitgezet en had het even het idee hier nooit meer te komen. Maar toch nog een reactie op diversen (het is even een verhaal geworden, maar ik wil echt even wat misstanden uit de wereld helpen!). Ik ben behoorlijk gekwetst door wat sommigen hier hebben geroepen en heb dat ook even bij Renée gemeld. Vind het echt niet ok.

  Dat gezegd hebbende. Emoties even opzij en inhoudelijk een reactie.

  @Ingrid, dank je wel voor de bijval! @Joke, jouw opmerking viel mij ook nogal verkeerd (inderdaad onvolwassen) en ik zag er weinig humor in… Het kwam op mij over als uitlachen en een opmerking plaatsen waardoor ik überhaupt niets meer goed kon zeggen. Als het daadwerkelijk als grap bedoeld was om even weer wat luchtigheid in de zaak te brengen: dan kan ik die intentie enkel waarderen. Helaas kwam het op mij (en dus op Ingrid) zo niet over!

  @Manon, je opmerking over nuance is er eentje waar je best wel iets van een punt hebt! Had zelf ook al meermaals aangegeven: mijn mening is soms wat sterk. En vervolgens verwoord ik die soms ook nog wat sterker dan ik het bedoel. Dus dat neem ik zeker weten mee. Dat gezegd hebbende: ik heb nooit en te nimmer hier op Porterenee (of ergens anders) ook maar iets negatiefs gezegd over de positieve financiële situatie van een ander! En zal daar ook nooit over oordelen. Waarom zou ik?? Ik gun iedereen altijd het beste en heb over het algemeen hoofdzakelijk respect voor de mensen die hier hun financiële successen delen. Zo ook voor Hannelore, heb dat hier ook letterlijk zo gemeld. Jaloers ben ik ook absoluut niet op mensen die het financieel voor mekaar hebben (althans, niet in de vorm van afgunst-jaloers). Sterker nog: ik vind dat vooral inspirerend en het helpt mij enkel om mijn financiële doelen te behalen. Op dat vlak heb ik de afgelopen 8 jaren vele uitdagingen gehad, maar nu gaat het mij financieel prima! (met enkel nog de horde dat ik nog geen eigen huis kan kopen wegens te weinig eigen geld… Maar ben er bijna!). En dat komt voor een klein deel zeker ook door de inspirerende verhalen hier op Porterenee!

  Er is hier op Porterenee slechts één ding waar ik nog wel eens (soms wat (te?) fel) tegen in verweer ga: en dat is het generaliseren van mensen die financieel een uitdaging hebben. Dat gebeurde voorheen redelijk vaak, tegenwoordig stukken minder! En ik geloof dat mijn inbreng daar toch wel iets in betekent heeft om die nuancering hier op Porterenee meer gemeengoed te maken. Het wordt door velen namelijk wél gewaardeerd dat ik af en toe een tegengeluid laat horen wat betreft het gegeven dat echt niet iedereen de mogelijkheid heeft om (veel) te sparen, etcetera. Het is een veel voorkomende en erg denigererende generalisatie om te zeggen dat echt iedereen (veel) kan sparen en/of een huis kan kopen en/of een hypotheek kan aflossen, en dat als dat niet kan er dus automatisch sprake is van verkeerde keuzes of prioriteiten. Te weten: het kopen van dure spullen, gadgets, grote TV’s, etcetera. Natuurlijk: er zijn mensen die financieel de prioriteiten verkeerd hebben! Maar heel, heel veel mensen in Nederland hebben het financieel gewoon echt niet breed. En dat komt niet omdat ze voortdurend televisies kopen van 2000 euro, maar gewoonweg omdat ze financieel echt klem zitten. Door hoge huurprijzen, lagere inkomens of (vaak) een combinatie daarvan. In Nederland geldt momenteel namelijk dat goedkoop wonen enkel is weg gelegd voor mensen met veel geld. En dat is een tamelijk vreemde situatie. Een situatie die ik graag anders zou zien! En niet eens zozeer voor mijzelf (immers, over een jaartje heb ik na 10 jaar keihard werken als het goed is het geld bij mekaar om een huis te kopen en dan, inmiddels op mijn 40e, eindelijk weer vermogen op te gaan bouwen), maar juist voor anderen. Met name de huidige starters die er totaal niet meer tussen komen in de overspannen huizenmarkt met veel te hoge huren en strenge regels voor het verkrijgen van een hypotheek. Ik poog er een steentje aan bij te dragen dit te veranderen voor deze mensen. Onder andere door van mij te laten horen. Met name wanneer ik meen misvattingen te zien rondom de beeldvorming m.b.t. de financiële situatie van mensen die het op dat vlak niet gemakkelijk hebben. En dan heb ik het niet eens zozeer over de mensen die echt in armoede leven (ook een nare situatie, maar dat is weer een ander verhaal!), maar vooral de groep die daar net boven zit. Die een prima baan heeft, maar alsnog (bijna) niet rond kan komen door de huidige financiële stand van zaken in Nederland. En die worden (te) vaak keihard veroordeeld dat ze dingen niet goed doen en prioriteiten verkeerd stellen etcetera, terwijl ze gewoon écht op alle mogelijke manieren in een financieel onmogelijke hoek gedrukt zitten.

  En ik sta daarbij absoluut open voor inhoudelijke kritiek richting mijn mening (sterker nog: een gezonde discussie is iets waar iedereen enkel beter van kan worden), maar ik laat mij niet wegzetten als boos, gefrustreerd, jaloers, zeur, etcetera. Dat is gewoon een aanval op mij persoonlijk, en dat is écht niet ok! Zo ga je niet met mensen om.
  Zeker niet omdat mijn opmerkingen weliswaar kritisch, maar niets meer dan goed bedoeld zijn. Juist om iets te doen aan de verkeerde beeldvorming van waar vele Nederlanders nu financieel klem zitten en waar met name politiek Den Haag nu, naar mijn mening, de plank volledig misslaat (daarin gesteund door de stemmers). En dat is dan iets waar voor een deel wel ook mijn persoonlijke financiële situatie aan de orde komt, ik zit namelijk ook alweer 8 jaar klem tussen veel te hoge huur en niet de mogelijkheid een huis te kopen met veel goedkopere maandlasten dan die huur… En ja, dat is wel frustrerend! Maar die frustratie zal ik nooit gaan afreageren op mensen die er hard voor gewerkt hebben om financieel iets moois op te bouwen! Waarom zou ik? En jaloers? Waarop? Ik heb een goede baan (2x modaal), ben schuldenvrij (m.u.v. restantje studieschuld) en nog veel belangrijker dan geld: ik heb de twee mooiste kinderen die er zijn! (Sorry andere ouders, ik weet dat jullie dat ook over jullie kinderen zeggen, maar die van mij zijn écht het mooist! 😉 ).

  Ik ga voor mijzelf nog even nadenken wat ik ga doen m.b.t. Porterenee. Heb dat ook met Renee besproken. Ik weet op dit moment nog niet of ik nog veel zin heb om hier actief te blijven, ondanks dat ik weet dat het door velen ook heus wel gewaardeerd wordt en velen juist heel erg geïnteresseerd zijn in mijn mening en verhaal (wat ik super tof vind! Onlangs via Porterenee zelfs door een journalist gevraagd om mijn verhaal te doen…).
  Ik was vanmiddag echt even goed van m’n stuk. Verdrietig en daarna voor het eerst toch ook wel boos. En dat vreet energie. Ik heb er veel voor over om mijn steentje bij te dragen de wereld voor iedereen (financieel) iets beter te maken. Maar er zijn ook voor mij grenzen.

  1. Cindy Reply

   Dank je Kaspar, ik ben ook iemand die alles op alles zet en het komt soms behoorlijk aan als mensen mij en lotgenoten dan wegzetten als mensen die geld over de balk gooien voor gadgets en een tv. Ik waardeer jouw verhalen dus enorm, sterker nog, je bent de reden dat ik nog steeds op deze blog kom. Ik hoop dus dat je de kracht weer vind om te gaan reageren, maar ik begrijp heel goed als je ermee gaat stoppen. Je bent al die tijd heel netjes gebleven, maar kreeg toch elke keer weer een lading vervelende reacties terug. Hoe dan ook, het gaat je lukken en wie weet tot lezens 😉

 28. S Reply

  Mooie financiële situatie Hanelore. Zo hopen wij het ook te gaan doen, hard naar onderweg! Groot respect hoe netjes je het op orde hebt en goed idee om beide partners zakgeld te geven. Doen we hier ook, ook hetzelfde bedrag. Bijzonder dat mensen dit negatief zien. Mijn man en ik hebben beide ook een groot inkomensverschil. Als we het niet op deze manier zouden doen maar de lasten b.v. 50/50 zouden splitten, zou dit betekenen dat ik 0 eigen geld heb en mijn man ruim 2000 per maand voor zichzelf. Not so fair.

  Kaspar, jij weet elke keer weer vanalles negatief op te vatten in een blogpost. Ik zou overwegen om mee te doen aan deze rubriek, maar door dit soort negatieve reacties waarbij vanalles in twijfel wordt getrokken is er geen haar op mijn hoofd die er nu nog aan denkt mezelf op te geven.

  Maak toch alles niet zo negatief, wees niet zo fel en als je dan je mening geeft, doe het dan wat genuanceerder. Want jij bent zeker niet vrij van blaam.

  1. Kaspar Reply

   Ik vat niks negatiefs op (de enige negatieve opmerkingen hier zijn de reacties op mij, volgens mij!). Hoe vaak moet ik dat nog zeggen? Ik ben kritisch als het gaat om met name bepaalde generalisaties (en dat wordt door velen erg gewaardeerd dat ik mij daarover durf uit te spreken – want makkelijk wordt het me niet gemaakt!), en ik ben de eerste om toe te geven dat ik daarin soms best iets genuanceerder mag zijn (heb ik hier ook al meermaals gezegd, incl de opmerking dat ik daar beter op wil letten – niet alleen hier op Porterenee).
   Ik trek ook absoluut nooit iets in twijfel dat er in deze rubrieken gezegd wordt (waarom zou ik??) en oordeel nooit over wat mensen over hun financieën zeggen in deze rubriek (waarom zou ik?), behalve dan dat ik waardering en respect uitspreek, zoals ik hier ook letterlijk gedaan heb voor Hannelore. Het is super gaaf wat zij voor elkaar gebokst heeft! Niets dan respect daarvoor.

   Ik heb mij trouwens al eens opgegeven voor deze rubriek, maar deze is enkel bedoeld voor vrouwen. Dus dat gaat helaas niet lukken!

 29. Kaspar Reply

  Cindy, heel erg bedankt voor je reactie. Je weet niet half hoe goed mij dat doet! Ik weet nog niet wat ik ga doen met betrekking tot mijn activiteit op Porterenee, ga daar nog eens een nachtje over slapen.
  Maar het feit dat mensen zoals jij mijn verhaal en kritische noten waarderen maakt wel dat ik steeds door ben blijven gaan. En een opmerking als dit geeft dan wel weer wat hernieuwde energie om mijn verhaal te blijven vertellen. In de hoop dat er op termijn toch iets verandert. Juist voor mensen zoals jij!
  En dat is ook waarom ik het steeds ben blijven volhouden. Voor dit soort reacties. Ondanks dat er met enige (on)regelmaat een groepje mensen is die het nodig vind om een bak ellende over me uit te storten.
  Dit keer heeft het me erg geraakt. Meer dan eerdere keren. Vooral omdat het zo persoonlijk werd, terwijl ik juist in dit geval helemaal niet eens over mijn eigen situatie sprak. Ik hoop ook dat er meer mensen gaan komen die zich uit durven spreken dat er een hele wereld is tussen zwart en wit (ik zou zeggen een heleboel tinten grijs, zeker een stuk of 50…?). Meer mensen die in verweer komen dat de huidige financiële situatie best zot is doordat er een enorme kloof zit tussen mensen die het financieel goed hebben en mensen die dat niet voor mekaar kunnen boksen ondanks keihard werken, een prima baan en wel degelijk de juiste prioriteiten. En meer mensen die het niet pikken dat een enorme groep mensen die hard werkt maar toch financieel nauwelijks verder komt wordt weg gezet als dom, jaloers, geld-over-de-balk-smijtend, hypocriet, zeur, en wat al niet meer dat er in de loop der tijd ook hier op Porterenee geroepen is…
  Bedankt Cindy! En bedankt Renee dat je even mijn klaagzang wilde aanhoren!
  En inderdaad, wie weet tot ziens/lezens.

 30. Eva Reply

  Ha S. Ik begrijp jou helemaal. Inderdaad vaak negatieve en oordelende reacties op de interviews in deze rubriek. Heeft niets met je mening geven te maken. En ja, ik erger me vaak aan Kaspar’s reacties, omdat ik ze te oordelend vind. Mijn mening, dat mag he.
  Alles bij elkaar de reden waarom ik lang getwijfeld heb om mee te doen aan deze rubriek en het niet doe.
  Tuurlijk, ik reageer nu ook op dit artikel, maar zou het niet fijner zijn als niemand meer reageert? Hannelore voelt zich na wat reacties van Kaspar ook niet gezien en begrepen. Dat lijkt me toch niet de bedoeling van zo’n interview geven.

  1. Kaspar Reply

   Hoi Eva, Een mening hebben mag. Je mag mijn reacties natuurlijk niet leuk vinden! Maar ze zijn kritisch, op inhoud. Absoluut nooit oordelend richting een persoon! (en als dat door een foutieve verwoording toch eens zo overkomt en iemand wijst me daarop dan verbeter ik dat ook meteen. Net als dat ik hier direct heb aangegeven dat ik respect heb voor Hannelore en bewondering heb voor wat ze toch maar mooi voor mekaar gebokst heeft). Ik weet niet hoe vaak ik dat nog moet herhalen voordat het kwartje valt dat ik absoluut niks negatiefs zeg over dit succesverhaal! Dus als Hannelore zich niet gezien of begrepen voelt (is dat zo? Ik heb het haar niet horen zeggen… Enkel dat ze zich aangevallen voelt door mijn kritiek op slechts die ene uitspraak…), dan ligt dat echt niet aan mij! Ik heb (inmiddels wel heel veel keer) enkel aangegeven dat ik respect en bewondering heb voor wat ze bereikt heeft en dat ik dat inspirerend vind. Ik heb slechts één punt van kritiek: en dat is de default houding van velen dat als iemand het financieel niet voor mekaar krijgt de prioriteiten dus fout zijn en er wel geld over de balk gesmeten zal worden. Dat is niet waar en dat is gewoonweg beledigend richting velen (zoals hier ook door een aantal mensen bevestigd die daadwerkelijk in die situatie zitten – en daar val ik zelf dus niet onder!). Ik vind het heel erg jammer dat mensen blijven hangen in negativiteit, ergenis en boosheid over mijn mening in plaats van te luisteren naar wat ik, maar vooral ook deze mensen te zeggen hebben (want op hen heeft hier, behalve ik, helemaal niemand gereageerd!) en in te zien dat het niet ok is om zo’n grote groep mensen zo oordelend/denigrerend weg te zetten.

   En deze interviews op Porterenee hebben juist ook als doel dat er wél op gereageerd kan worden. Dat mensen ervaringen kunnen delen, inpiratie kunnen bespreken en ja, soms ook kritiek kunnen leveren op zaken. En daar mag over gediscussieerd worden. Maar dan wel inhoudelijk. En niet in de vorm van mensen beledigen. En mijn soms kritische noten, die worden door velen wel serieus gelezen en gewaardeerd. Dat weet ik door mensen die er (ook hier) op reageren, door mensen die dat bij Renee aangegeven hebben, van Renee zelf en dus ook doordat mensen mijn verhaal zeker wel willen horen (tot journalisten en collega financiële bloggers aan toe die me benaderd hebben).

   En zoals hier direct al aangegeven, ik ga er wel op letten iets minder fel te zijn in mijn bewoordig. Dat kritiekpuntje heb ik zeker gehoord en neem ik mee. Maar heb inmiddels besloten wel te blijven op Porterenee en waar ik iets te melden heb dus ook te reageren. (en als mensen even die negatieve bril afzetten zie je dan ook meteen dat het merendeel van mijn reacties juist positief is met slechts eens in de zoveel tijd ergens een (soms stevig) kritische noot, wat ook niet negatief bedoeld is trouwens – maar opbouwend kritisch).

   En vaak negatieve, oordelende, jaloerse reacties? Ik zie ze hier op Porterenee (behalve richting mijn persoon dus) maar héél erg zelden (gelukkig)! Dus waar het beeld vandaan komt? Ik begrijp het niet…

 31. Joke S. Reply

  Ik zou mij als deelnemer helemaal niets aantrekken van de reacties onder. Ik zou denken: Kom maar op! Vind het juist leuk om mijn financiële keuzes te vertellen, uit te leggen, en evt te verdedigen. Ik hou van discussie en daar kan je ook van leren. 56 comments van mensen die het niet met elkaar eens zijn. Heerlijk toch, net een snoepwinkel 🙂 Zolang er niet wordt gescholden of gespamt is het voor mij goed.

  Ik vraag me dan ook af met welke reden je je eigen financiële verhaal laat publiceren. Om reacties te krijgen in de trent van: “Oh, wat doe jij het goed, zo wil ik het ook” en “prima voor elkaar”. Lijkt me zeer saai.

 32. Kaspar Reply

  Wat ik overigens wel erg jammer vind bij de reacties op dit interview in de richting van Hannelore is dat deze gehele discussie nu uitgelopen is op een lang heen en weer gaan van haat/kritiek richting mij en mijn poging uit te leggen wat ik daadwerkelijk bedoel (en ook feitelijk zeg). En dat daarmee het verhaal van Hannelore totaal ondergesneeuwd is. Dat is niet fair richting Hannelore die hier financieel met de billen bloot gaat!

  Dus ik zou zelf ook graag stoppen met het over mij en mijn mening hebben. Het is mij duidelijk wat sommigen er van vinden. Ik heb inmiddels alles (vaak al meermaals) gezegd over hoe ik het bedoel en wat mijn boodschap feitelijk is. Als mensen daar niet naar willen luisteren, dan is dat prima! Ieder heeft recht op een eigen mening en heeft de vrijheid om dingen wel of niet te lezen of om het wel of niet te geloven. Maar zullen we ajb ophouden met de negativiteit en hier enkel nog praten over het verhaal van Hannelore!

  Want Hannelore heeft gewoon écht iets om trots op te mogen zijn. Een hypotheek vrijwel afgelost is immers, ook al heeft ze natuurlijk verschrikkelijk veel mazzel met haar ouders, waanzinnig knap. Dat ik me niet kan vinden in haar opmerking over mensen die dat niet lukt verandert daar ook voor mij niets aan!

 33. Kaspar Reply

  Eens Joke! Precies ook waarom ik heel graag in deze rubriek zou staan!! (juist eigenlijk ook omdat ik weet dat mensen niet altijd zo positief over mij zijn… dus daarom erg benieuwd wat ze te zeggen hebben als het hele plaatje eens uit de doeken gaat).

  Heb daarom ook een keer zelf het hele artikel geschreven en naar Renee gestuurd (Renee kan dat namelijk niet doen omdat in deze rubriek enkel vrouwen geinterviewd worden…) . Vond het erg leuk om er eens ook richting mijzelf kritisch over na te denken en alle cijfers zo uitgeschreven te zien staan.

 34. Roos Reply

  Wat een fijne situatie moet het zijn voor je Hannelore. Om het financieel zo goed voor elkaar te hebben waar je zelf inderdaad ook hard voor heb gewerkt.

  Zelf ben ik een starter en kan me daarom goed vinden in de (sterke) mening van Kaspar. Het is een beetje jammer inderdaad dat er (vaak) conclusies getrokken worden waarom je geen huis kan kopen of niet meer dan 50.000 op je rekening hebt staan.
  Ik spaar als een gek met mijn minimale salaris en geef weinig uit. Materialen zaken doen mij al helemaal niks maar nog steeds is het niet genoeg om zelf een huis te kopen. Dus ja ik vind het fijn dat Kaspar het een beetje opneemt voor mensen zoals ik.

 35. H Reply

  Knap gedaan & leuk om met een doel te leven! Zelf ook flink aan het aflossen en geniet daar erg van! Wel ook laatst contact gehad met hypotheekadviseur. Wanneer nl alles ia afgelost betaal je 0,9% woning forfait van de WOZ waarde. Die zal waarschijnlijk veel hoger liggen dan de 55,- hypotheek die nu betaald wordt. Dus dat lijkt me iets om in de gaten te houden/aandacht aan te besteden Renee?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ja, H. Daar gaan we zeker aandacht aan besteden. Er komen video’s over aflossen op je hypotheek en de gevolgen, voordelen, nadelen, etc.

 36. Simon Borst Reply

  Oei, hoop dat wat tegen geluid mag als reactie.

  Een ton van je ouders heeft niets met besparen te maken. Dat is namelijk gierig zijn voor jezelf maar wel profiteren van andermans geld. Enfin het is je gegund.

  Ik schrok het meeste van de keuze die je je partner hebt voorgelegd. Namelijk, dwingen mee te gaan in de besparingsdrang of eruit. Dit vind ik zelf een ziekelijke vorm van de besparen. Eigenlijk ben je dan gewoon een kutwijf waar iedere man van walgt..

  Die laatste zin mag vast niet.. ach dan heeft Renee het in ieder geval gelezen:) ze is het vast met me eens ondanks dat ze uit respect deze reactie niet plaatst :p

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ik plaats de reactie wel. Maar waardeer ‘m niet. Deze rubriek staat open voor iedereen. Iedereen pakt het anders aan. Dat is juist het toffe eraan. Dat jij het nodig vindt om haar een kutwijf te noemen, zonder ook maar enig contact of kennis van wie ze is, zegt wellicht meer over jou dan over haar, Simon. Dank voor het meelezen.

   1. Simon Borst Reply

    Niets meer dan respect voor deze reactie van jou. Chapeau. Nog een reden om je blogs te blijven lezen. Duim omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+