“Ik leg elke maand €2600 in op mijn beleggingsrekening”

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Sarah, die elke maand €2600 inlegt op haar beleggingsrekening.

NAAM  Sarah (36) manager risk management (36 uur)
RELATIE met Marco (38) bouwkundig ingenieur (32 uur)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris Sarah: €4350
Bijdrage Marco: €500
TOTAAL €4850

UITGAVEN
Hypotheek €740
Gas, water, licht €82
Overige verzekeringen €30
Boodschappen €150
Kleding €100
Internet en tv €45
Abonnementen €20
Goede doelen €15
Cadeautjes €50
Uiteten en leuke dingen doen €500
Sparen €500
Inleg beleggingen VWRL via de giro €2600
TOTAAL €4832

Spaarrekening €5000
Beleggingen €105.000

Je krijgt van Marco een bijdrage van €500 per maand. Leg eens uit?

‘Marco en ik wonen 7 jaar samen en houden onze financiën volledig gescheiden. We hebben het financieel even goed voor elkaar, verdienen nagenoeg hetzelfde en hebben dezelfde financiële doelen. Marco heeft nog een eigen huis wat hij verhuurt en we wonen in mijn huis. Hij betaalt mee aan de hypotheek, verzekeringen, internet/tv, spotify en netflix. Het enige wat we gezamenlijk hebben is een boodschappenrekening waar we beiden iedere maand €150 op storten. Voor ons werkt dit heel fijn. We willen graag zelf beslissingen kunnen nemen en geen gedoe daarover.’

Lees ook: Ondanks dat we samenwonen houden we onze financiën gescheiden.

Meer dan de helft van je salaris beleg je. Wat is VWRL-beleggen precies?

‘VWRL-beleggen houdt in dat je belegt in wereldwijd gespreide aandelen. Door die spreiding loopt je minder risico. En het is een relatief goedkope manier van beleggen, want de kosten zijn laag. Ik beleg nu zo’n 3 jaar. Ik kreeg promotie op promotie en er kwam steeds meer geld binnen. Niet dat het me overigens allemaal maar komt aanwaaien hoor. Ik werk hard en investeer continu in mezelf door het volgen van opleidingen en bijscholing. Maar ik kon het niet meer rechtvaardigen tegenover mezelf om het geld maar over balk te gooien. Ik las de boeken van Gerhard Hormann en kwam ik terecht bij blogs van o.a. Mr Money Mustache en PorteRenee. Toen ben ik eens goed naar mijn financiën gaan kijken en me gaan verdiepen in beleggen.’

De afgelopen drie jaar nam het aantal huishoudens dat belegt flink toe. Zo’n 400 duizend particulieren besloten sinds 2015 een deel van hun geld in effecten te steken. Bron: De Volkskrant

Was je altijd zo’n big-spender dan?

‘Toen ik net afstudeerde en ging werken dacht ik dat als ik op het niveau van mijn studentenbudget zou blijven leven ik veel geld kon sparen. Toen het 1e salaris binnen kwam viel dat best tegen. Het was maar een paar honderd euro meer. En er waren zoveel kosten en uitgeven ging eigenlijk heel makkelijk. Mijn voornemen was ik 1 maand alweer vergeten. Nou ja, niet vergeten, ik dacht er wel regelmatig aan, maar handelde er niet naar. Nu kom ik er 10 jaar later achter dat mijn gedachte toen eigenlijk helemaal niet zo gek was.’

Lees ook: Start met beleggen bij Brand New Day (wij zijn fan!)

Je hebt een lekker bedrag nu in beleggingen. Niet bang dat je het kwijtraakt?

‘Nee hoor, beleggen doe je echt voor de lange termijn. Er zijn altijd wel dipjes, zoals ruim een jaar geleden. Maar die waaien weer over. Nu met het Corana-virus zie je dat de aandelen wereldwijd dalen. Maar het voordeel is dan weer dat ik ze goedkoop kan aankopen. Ze zijn als het ware in de aanbieding nu.’

Ook leren beleggen? Klik hieronder en ontvang 4 gratis mails met uitleg hoe dit werkt en hoe ook jij kunt starten.Je lost niet extra af op de hypotheek. Zou dat niet ook een goede manier zijn om geld te verdienen?

‘Ik heb wel wat extra afgelost, maar dat is niet noemenswaardig. Ik geloof erin dat beleggen meer oplevert dan de rente van 1,5 % die ik nu betaal voor mijn hypotheek. Misschien als de rentevaste periode afloopt en de rente een stuk hoger is, ik wel ga aflossen.’

Wat is je uiteindelijke doel?

‘Financiële vrijheid. Het gevoel dat als ik niet meer wil werken, ik dat ook niet meer hoef. Als ik zo doorga, heb ik over een jaar of 7 genoeg geld om te stoppen met werken. Niet dat ik dat wil hoor, maar ik wil de keuze hebben. Misschien dat ik ooit wel iets anders wil gaan doen. Iets maatschappelijks waar ik minder geld mee verdien. Die vrijheid heb ik dan.’Je hebt €5000 op je spaarrekening staan. Is dat een buffer?

‘Ja, dat wil ik minimaal op mijn spaarrekening hebben staan. Iedere jaar betaal ik daar de premie voor mijn zorgverzekering van. En soms haal ik er wat af voor een vliegticket of als ik net niet rondkom. Maar dan zorg ik wel dat het potje weer snel aangevuld wordt. 

Lees ook: Zo bepaal je hoeveel je iedere maand kunt sparen.

Voel je je rijk?

‘Niet per se rijk, maar wel comfortabel. Ik leef leuk, maar doe het wel significant anders dan toen ik al het verdiende geld uitgaf. Ik ga nog steeds uiteten, maar minder vaak en minder duur dan voorheen. Ik reis nog steeds veel, maar logeer niet meer in een 4-sterrenhotel, maar boek een privékamer in een hostel. Veel gezelliger ook nog eens. Wat ik ook niet meer doe is iedere dag een koffietje to go van €4 en een lunch van €5. Ik denk veel beter na. Geef alleen geld uit aan dingen die ik belangrijk vind. Vorig weekend ging ik uiteten met vriendinnen en we hadden het over bedragen die we uitgeven aan etentjes en kleding. Als je een salaris hebt van €2000 en je geeft €500 per maand aan uit aan leuke dingen, dan betekent dat 3 maanden werken. Dan moet je je afvragen of je daar blij van wordt. Dat is ook meteen mijn geldtip: reken eens terug hoeveel uur je voor een aankoop moet werken. En kijk dan of die aankoop het ook echt waard is.’

Circa de helft van de Nederlanders bestempelt hun financiële situatie als goed tot zeer goed. In 2017 was dit 60%.

Bron: Monitor financieel gedrag Wijzer in Geldzaken

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

27 Comments

 1. Tessa Reply

  Wow! Ze lijkt zichzelf comfort te gunnen door 500 euro voor leuke dingen te begroten en belegt veel. Toch leuk om te zien dat het boodschappenbudget niet heel hoog is, dus bewust gaat ze wel met geld om. Ik hoop dit over niet al te lange tijd ook te kunnen doen.

  1. Joris Reply

   De genoemde €150 is maar de helft; totaal dus €300. Dat is gezien het inkomen misschien niet veel, maar er zijn ook gezinnen die hiervan moeten leven. Het is allemaal relatief.

   1. Tessa Reply

    Ja, ik had het ook over de 300 euro. De meeste mensen met zo’n inkomen, daar vergelijk ik het dan mee, zitten er volgens mij boven. Ik hoef niet heel erg mn best te doen om boven de 300 euro uit te komen met z’n tweeen, dus dat geeft mij het idee dat ze er bewust mee bezig zijn.

 2. Audrey Reply

  Zo, dat is een mooi salaris, zeg. Ze heeft het goed voor elkaar. Persoonlijk zou ik wel zenuwachtig worden van een buffer van maar 5000 euro, maar dat ligt aan mij denk ik 😉 iedereen maakt zijn eigen keuze daarin. Ik ga ervanuit dat ze het dividend herbelegt? Ben op zich wel benieuwd op welk niveau dat maandelijks zit met ruim een ton aan VWRL.

  1. Joris Reply

   Dat neem ik ook aan, aangezien er geen maandelijkse inkomsten uit dividend genoemd worden.

  2. Roel Reply

   5000 euro vind ik ook wel laag. Aan de andere kant kunnen ze elke salarisronde zo’n 7000 euro aan de kant zetten dus dan heb je ook niet zo’n hoge buffer nodig.

   1. Joris Reply

    Dit, ja. Mensen houden een buffer aan voor onverwachte gebeurtenissen. Ik neem aan dat mensen met dergelijke salarissen in zulke functies (en dan specifiek zij) een leaseauto rijden. Een kapotte wasmachine is op te vangen, een defecte smartphone, enz. is gewoon op te vangen. Zelfs allemaal tegelijk. Ze kunnen gezamenlijk elke maand meer sparen dan de huidige buffer. Lijkt me voldoende. En in geval van acute nood kunnen er aandelen verkocht worden.

  3. Sarah Reply

   Dividend wordt idd herbelegd dit moet ik wel handmatig doen. Dus elk kwartaal als dividend wordt uitgekeerd herbeleg ik dat zelf. Dat gaat om een paar honderd euro. De buffer vind ik genoeg omdat ik geen auto heb, een vve die voor een groot deel van onderhoud betaald, etc.

 3. Roel Reply

  Met ruim 4000 netto moet je toch wel tegen de 7000 bruto verdienen. Vraag me af of dat salaris voor loondienst is of voor een zzp-er.
  Als ik op riskmanagent vacatures google liggen de salarissen veelal tussen de 4000 en 5000 bruto met een paar uitschieters naar rond de 6000. Met je 36e zit je vermoedelijk ook nog niet aan de top van de schaal.

  1. Joris Reply

   Ze is dan ook geen risk manager, maar manager van de afdeling risk management. Vergis je niet: veel (hoger) management heeft een eigen cao met schalen of is “boven-cao”. Kwestie van onderhandelen. Uit niets blijkt voor mij dat het om een zzp’er gaat.

 4. Paul Reply

  ‘VWRL-beleggen houdt in dat je belegt in wereldwijd gespreide aandelen.’
  Dat is niet helemaal een correcte weergave in mijn optiek. VWRL is een ETF dat wereldwijd gespreide aandelen volgt, namelijk het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. De ‘ticker’ is een afkorting van Vanguard WoRLd, VWRL dus. Je kunt op heel veel andere manieren beleggen in wereldwijd gespreide aandelen, deze ETF is daar slechts een voorbeeld van.
  Ik ben het overigens helemaal met haar eens dat het verstandiger is om hypotheek niet af te betalen, maar het laten renderen op deze manier. Ze hebben een dusdanig hoog inkomen dat ik weinig risico zie voor ze. Hun hypotheek lijkt namelijk vrij laag te zijn. Zelfs met de bijdrage van haar partner, kan die niet boven de 1200 schieten. Gegeven hun salaris, is dat relatief risicoloos.

 5. H Reply

  VWRL rendement 3 jaar 4,1 VUSA rendement 3 jaar 8,4… beter rendement, lagere kosten…. en geen dividend belasting dat blijft hangen.

  1. Martin Reply

   Die zijn niet vergelijkbaar met elkaar. VUSA bestaat alleen uit Amerikaanse bedrijven en heeft dus geen wereldwijde spreiding. Daarnaast bestaat VUSA ook nog eens maar +/- 500 bedrijven te opzichte +/- 3300 bedrijven. Dat de US de afgelopen 3 jaar beter presenteerde zegt niks over de toekomst.

 6. Rene Reply

  740 euro hypotheek is ver onder de gangbare maandlast, net zoals de kosten voor verzekeringen. IK kan alleen mar concluderen dat ze redelijk klein behuist woont. Is zie geen kosten voor een auto, lease auto mischien ? Wie betaalt de maandelijkse kosten voor de ziektekostenverzekering ? Dat is ook ruim 100 euro. Kortom ,geen representatief plaatje en alleen als ze heel hard wil sparen voor een groter huis.

  1. Sarah Reply

   Hi Rene, mijn appartement is inderdaad niet zo groot maar ruim genoeg met zijn 2en in de hoofdstad en heb ik ruim 10 jaar geleden gekocht , vandaar redelijk lage lasten. 10 jaar geleden was de rentestand een stuk hoger 5-6% en nu 1,5% dat scheelt ook een hoop in de maandlasten. ziektenkostenverzekering betaal ik per jaar van spaargeld, dat staat ook vermeld in het artikel. Geen auto zoals ik hierboven ook al schreef.

   1. Tiny Reply

    Fijne positie om in te zitten! Bij ons zijn een groot deel van de kosten ook gescheiden, gezien we ook allebei een gelijksoortig inkomen en waarde hebben (op papier is alles wel 50/50). Het huis is alleen dan wel weer iets wat we gezamenlijk betalen.

  2. Daphne Reply

   Grappig om jouw reactie te lezen, want mijn gedachte tijdens het lezen van het verhaal van Sarah was: deze kosten komen helemaal overeen met mijn maandelijkse kosten wat betreft hypotheek, verzekeringen, geen auto voor de deur en de zorgverzekering jaarlijks betalen van mijn spaargeld. Daarnaast spaar ik óók niet voor een groter huis (altijd maar groter willen wonen met hogere hypotheeklasten ‘omdat je het kunt betalen’ is in mijn ogen een maatschappelijke norm die wordt opgelegd en nergens op slaat). Ik vind het verhaal dus wél representatief!

 7. Léon Reply

  Geweldig om te lezen Sarah, ik hoop over een paar jaar op jullie positie te staan. Kan me helemaal vinden in het vele beleggen, goede buffer hebben, sensible wonen en het doel van financiële onafhankelijkheid. Werken omdat het kan, niet omdat het moet. Veel succes en plezier!

 8. Maarten van den Hoek Reply

  Alleen overige verzekeringen… ik mis ziektekosten en kan me niet voorstellen dat met 30 euro opstal & inboedel gedekt is.
  ik betaal voor opstal/inboedel/aansprakelijkheid&reis: 756,- per jaar (2 eprsonen) / Ziektekosten rond de 1700,- per jaar (1 persoon)
  dat i s meer dan 200,- in de maand aan verzekeringen (ik heb niet de goedkoopste dat weet ik ook)

 9. Maarten van den Hoek Reply

  ah zie nu dat zorgverzekering wordt betaald uit spaar potje.. ja dat doe ik ook alleen staat die wel in mijn budget plan 😉 ook als is Interpolis 1x per jaar en zorg 2x jaar een bedrag..

 10. Vera Reply

  30 euro kan zeker. Een VVE dekt namelijk (veel van) de opstal.

  Zelf betaal ik voor inboedel,opstal, wa en reis 33 euro voor 2 personen. Gewoon standaard verzekeringen, niet eens hoger eigen risico ofzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+