“Ik los € 1.167 per maand af op mijn studieschuld”

Waar doet ze het van? Dat willen we graag van andere mensen weten. Deze week vertelt Aurélie, die dik €1000 per maand aflost op haar studieschuld en binnen een jaar schuldenvrij wil zijn.

NAAM Aurélie (32) Business Controler (40 uur)

NETTO-INKOMSTEN 
Salaris: €3620
Bonus: €511
TOTAAL €4131

UITGAVEN 
Huur €533
Gas, water, licht €90
Boodschappen €100
Zorgverzekering €98
Overige verzekeringen €7
Kleding €60
Auto’s (incl. benzine) €500
Openbaar Vervoer €15
Internet €30
Telefoon €10
Sporten €15
Cadeautjes €50
Uiteten en leuke dingen doen €80
Lunchen op het werk €50
Paarden €995
Coach €80
Verplicht aflossen studieschuld €167
Extra aflossen studieschuld €1000
Sparen €250
TOTAAL €4130

Spaarrekening €6.000
Studieschuld €16.500

d

Paarden kosten je €995 per maand. Dure hobby zeg. Vertel eens…

‘Ik heb 3 paarden; 2 om te trainen en een veulen. Het veulen en 1 paard heb ik vorig jaar gekocht. Het paard is voor de handel en gaat binnenkort weg. Ik wilde hem rond deze tijd voor €10.000 te verkopen. Dan zou een rendement betekenen van €4000. Maar door de coronacrisis is het niet makkelijk deze prijs te krijgen. Waarschijnlijk moet ik hem dus voor minder verkopen. Als ik nu een bod krijg van €9000 accepteer ik het meteen.’

80% van de ca. 400.000 actieve ruiters in Nederland is vrouw. Bron: horsenl.nl

Is het niet slimmer om nog even te wachten met de verkoop?

‘Dat zou je misschien denken. Maar het is bij paarden niet zo dat hoe langer je wacht hoe hoger de waarde automatisch wordt. Verschillende factoren spelen daarbij een rol. De voornaamste reden dat ik het paard nu wil verkopen, is dat ik geld wil hebben om mijn studieschuld zo snel mogelijk af te lossen. Hoewel ik al best wat heb afgelost – de schuld was bijna €35.000 – baal ik echt van die schuld. Ik wil dat mijn salaris weer van mij is. De site fuckdiestudieschuld.nl triggerde mij om binnen een jaar schuldenvrij te zijn. Dat moet lukken met de €1000 die ik sinds begin dit jaar maandelijks extra aflos, mijn spaargeld, vakantiegeld én de opbrengst van het paard.’

Studenten die van de hogeschool of universiteit komen hebben 35 jaar om dat bedrag af te lossen.  Bron: DUO

Hoe kwam je aan zo’n forse studieschuld?

‘Mijn jeugd was niet zo fijn. Vanaf mijn 18e heb ik geen contact meer met mijn ouders. Ik heb écht alles zelf moeten betalen. Ik ben dankbaar dat ik kon lenen. Daardoor heb ik mijn universitaire studie kunnen afronden en heb ik nu een goede baan.’

Je verdient in je eentje inderdaad best lekker. Voel je je rijk?

‘Ik besef dat ik bevoorrecht ben. Maar ik werk er echt knetterhard voor. Mijn werk staat altijd aan. Ik werk vaak ’s avonds en in het weekend door. En op vakantie gaat mijn werktelefoon mee. Tot vorig jaar zat ik regelmatig tot laat op mijn werk. Ik krijg geen overuren uitgekeerd, dus vooral mijn baas werd er beter van. Omdat er geen gezin thuis op mij wacht, had ik geen stok achter de deur om op tijd naar huis te gaan. De aankoop van de 2 extra paarden vorig jaar helpen me daarbij. Voor hun verzorging moet ik gewoon op tijd weg.’

Even terug naar je studieschuld. Naast de verplichte aflossing van €167 los je €1000 extra af. Moest je op andere posten bezuinigen om dat te kunnen doen?

‘Ik hou mijn uitgaven al lange tijd bij. De prachtigste spreadsheets heb ik gemaakt. Dat is ook mijn werk hè. Ik was altijd best wel een spender. Ik gaf bijvoorbeeld €100 per maand uit aan lunch op het werk. Mijn collega’s doen dat ook, dus ik deed automatisch mee. Die kosten heb ik teruggebracht naar €50. In plaats van een broodjes zalm én een broodje brie kies ik nu voor een broodje kaas en een kop soep. Waarom ik niet zelf mijn brood meeneem? Dat vind ik nog net wat te ver gaan. En ik vind het ook niet zo lekker. De post kleding is overigens ook gehalveerd. De kast hangt vol genoeg.’

Lees ook: 7 tips om snel je studieschuld af te lossen.

Zijn er nog meer posten waarop je kan bezuinigen?

‘De kosten voor de auto zijn erg hoog. Dat komt omdat ik een grote auto nodig heb die een paardentrailer kan trekken. Het is een oude auto die me vooral aan reparaties best wat kost. Laatst had ik er nog eentje van €1600. Op zo’n moment denk ik dat het misschien slimmer is om een wat jongere auto met minder kilometers op de teller te kopen. Maar op dit moment is dat geen optie. Verder denk ik dat ik het goed doe. Ik heb een goedkope zorgverzekering met het hoogste eigen risico. En aan boodschappen geef ik ook niet veel uit. Ik heb regelmatig een etentje van mijn werk, eet geen vlees, ontbijt met yoghurt, havermout en een banaan en heb een fles aanmaaklimonade in de koelkast. Om frisdrank, snoep en chips geef ik niets. Verder liggen er pizza’s en diepvriesmaaltijden in de vriezer. Ik eet wat dat betreft niet zo gezond. Daar wil ik wel verandering in gaan aanbrengen. Bijvoorbeeld door voor meerdere dagen zelf te gaan koken.’

Als de studieschuld is weggewerkt kan je een flink bedrag sparen. Een eigen huis kopen over een tijdje?

‘Als ik een huis koop wil ik iets kopen op een plek buitenaf waar ik ook mijn paarden kan stallen. In mijn eentje is dat niet zo eenvoudig. Op dit moment kan ik geen huis kopen waar ik over 5 jaar ook nog wil wonen. Dus ik blijf nog even lekker in mijn huurappartement van 45m2 zitten op de boerderij waar de paarden staan. Wat ik straks met mijn spaargeld ga doen weet ik nog niet precies. Ik wil in ieder geval niet tot mijn 67e door hoeven werken, dus daar moet ik iets mee. Misschien beleggen. Dat zou wel bij mij passen, maar daar moet ik me eerst eens goed in verdiepen. Of ik ga verder met de paardenhandel. Hoewel het een risicovolle manier van beleggen is, vind ik het wel heel leuk om het als hobby erbij te doen.’

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

22 Comments

 1. Tiny Reply

  Heel ander overzicht dan de meeste die ik hier zie, maar erg interessant. Een huis waar je ook paarden kan houden is inderdaad best lastig te vinden, maar met een aantal jaar sparen op het niveau dat je nu aflost, is er denk ik wel eea mogelijk met dat inkomen.

 2. Ted Reply

  Ik heb bewondering voor de drive, maar kan toch niet begrijpen dat mensen versneld aflossen op de studieschuld. Het is de lening met de gunstigste voorwaarden die je ooit zult krijgen. Je mag het aflossen zelfs vijf jaar pauzeren, wat als je een beetje gedisciplineerd bent een no-brainer is omdat de inflatie de schuld langzaam opeet. Beleg het geld, of los er de hypotheek mee af (of spaar het nu zodat je een lagere hypotheek nodig hebt). Het principe van schuldenvrij willen zijn begrijp ik, maar met de Duo rente op nul of 0.01 is het echt zonde als je het mij vraagt.

  1. Paul Reply

   Eens, een lening met min of meer 0% rente is de meest vriendelijke lening die je ooit gaat krijgen (buiten een mogelijke familielening gerekend) . Opzich is het wel goed dat ze van de schuld af wil, dus dat is absoluut positief gedrag. Rationeel zou je echter kunnen stellen dat ze mogelijk betere investeringen kan doen van het geld. Maar goed, ze heeft een enorm lage huur, dus het is ook weer niet zo iets kopen dan direct een financieel voordelige keuze is.

  2. Leila Reply

   Bij ons komt het omdat wij over 5 jaar een huis willen kopen. En dan is een studieschuld erbij niet fijn, want daardoor kunnen we echt heel weinig lenen.

  3. Martijn Reply

   Gezien de invloed van de studieschuld op de hypotheek snap ik het wel degelijk wanneer de wens tot aankoop van een woning bestaat.

   En beleggen/investeren tot het moment van de aanschaf van een huis hoeft niet altijd verstandig te zijn. Als je over zeg 2 tot 3 jaar wilt kopen kan het zelfs vrij risicovol zijn omdat de horizon kort is en je ‘toevallig’ net wilt gaan kopen tijdens een economische dip met beursdaling tot gevolg. Het rendement op obligaties is op dit moment nu ook niet zo royaal (om van rentes niet te spreken), dus wat blijft er dan nog over.

   Bovendien klopt het niet dat het beter is dan 10k te sparen dan de laatste 10k af te lossen, aangezien de hypotheekvermindering berekend wordt over de originele lening.

 3. Damien Reply

  Ik snap je drang om je studieschuld volledig af te lossen, versneld studieschuld vrij te zijn.

  Vertel eens meer over met vroeg pensioen gaan. Je wens is om voor je 67e te stoppen met werken. Beleggen is 1 van de optie. Wat wil je gaan doen als je niet tot je pensioenleeftijd hoeft te werken?

 4. Audrey Reply

  Als die studieschuld straks weg is en ze een beetje gedisciplineerd doorspaart, dan moet dat koophuis waar je de paarden kunt stallen wel lukken binnen een aantal jaar. Ze heeft echt een heel goed inkomen voor haar leeftijd. Het is wel een beetje regio-afhankelijk natuurlijk, maar toch. Gezien hoe ze het nu doet, denk ik dat dat wel moet lukken 🙂

 5. Marij Reply

  De verwachting is dat de rente bij DUO, gekoppeld aan de langetermijnrente, wel zal gaan stijgen in de komende jaren. Bovendien betaal je rente op rente. In het verleden hebben veel studenten zich vergist in hoe snel de rente aangroeit.
  En de studieschuld telt mee voor de hypotheek.

 6. Stephanie Reply

  Wat een heerlijk inkomen en fijn om op dit tempo de studieschuld weg te werken. Een heel net overzicht, vooral de boodschappen kan ik wat van leren!

  Succes met het aflossen en dat nieuwe huis komt op deze manier ook zeker goed!

 7. BenLybrand Reply

  Natuurlijk kan de rente op den duur hoger uitvallen, maar als je dan het niet-afgeloste geld op een beleggingsrekening hebt staan, is de keus noch altijd aan jou om toch snel af te lossen. Naast dat studieschuld momenteel gratis geld is (tegen 0% rente) wordt er ook nog best veel lening zomaar kwijtgescholden als je onverhoopt in een jaar een laag inkomen zou hebben. Het is dus gewoon irrationeel om de studieschuld versneld af te lossen.

  1. Tobias Reply

   Ben, het klopt niet wat je zegt over het kwijtschelden van een deel van een DUO-lening als je in een jaar een te laag inkomen hebt.

   In een jaar dat je een te laag inkomen hebt betaal je minder (soms helemaal niks) maar de studieschuld.aan het eind van het jaar met het te lage inkomen wordt meegenomen naar de jaren erna. Stel de schuld is nog 10.000 euro en je verdient 5 jaar voor het einde van de looptijd van de studieschuld te weinig om af te lossen, dan wordt deze 10.000 euro aan het eind van dit jaar verdeeld over de 4 jaren erna. Je moet dan in die jaren 2.500 euro per jaar betalen. Deze herberekening vindt elk jaar plaats en dat betekent dat alleen als er nog een studieschuld is aan het einde van de looptijd van de studieschuld nog een bedrag openstaat dat dit wordt kwijtgescholden. Dit is mijns inziens alleen mogelijk als je jaren lang te weinig verdient.

   1. Léon Reply

    Tobias, een verzachtende omstandigheid is wel dat de terugbetaling van de studieschuld gebeurt naar rato van je inkomen (12% voor de 15 jaar periode). Als je in jouw voorbeeld de laatste vier jaar dus op 2.500 euro per jaar zit moet je dus ook wel genoeg verdienen om die verhoogde last aan te kunnen. Anders krijg je alsnog een gereduceerd maandtarief doorberekend en hou je aardig wat kwijtschelding.

 8. Tessa Reply

  Ik herken de drang om de studieschuld af te lossen en twijfel toch altijd of het verstandig is. Ik zou heel graag zelf een huisje willen kopen of met mijn partner, maar vooral als ik het in mn eentje ga kopen is het wel echt fijn als mijn studieschuld lager is. Je kan het bedrag natuurlijk ook beleggen, maar ik wil dit geld op korte termijn kunnen gebruiken voor het kopen van een huis of het kunnen krijgen van een goede hypotheek. Beleggen is dus geen alternatief voor het aflossen (doe ik daarnaast al).

 9. Mandy Reply

  Snap juist heel goed de drang om een lening af te lossen. Het is namelijk iedere maand weer dat ‘kleine bedrag’ dat door een schuldeiser wordt geïncasseerd, waardoor het eigenlijk niet opschiet met het aflossen. Ongeacht de hoogte van de rente. Zo blijf je er maar tegen aan hikken. Heerlijk als je er straks van af bent!

 10. Julian Reply

  Ik heb net een Master Medische Biologie afgerond en heb hiermee zo’n 60.000 euro studieschuld opgebouwd. Dat voelt best hoog, maar het valt heel erg mee in de praktijk. Ik ben van plan om een PhD in de VS te gaan doen en zal daar zo’n 5 jaar zo’n 30.000 euro per jaar inkomen hebben. Het goede nieuws is dat bij dat inkomen mijn verplichte aflossing bijna gehalveerd wordt. In de praktijk betekent dat dat tot aan het behalen van mijn PhD over zo’n 5 jaar ongeveer 10.000 euro van mijn studieschuld wordt kwijtgescholden en dat ik ongeveer 40.000 euro schuld over zal hebben op het moment dat ik een ‘echte’ baan krijg. Dat lijkt mij een verantwoorde investering die straks eenvoudig valt terug te verdienen. Aflossing zie ik dan ook niet als een ding. Wel zal ik proberen om zoveel mogelijk te sparen zodat ik de keus heb om meer af te lossen, mocht de rente door het dak gaan. Als je daar bang voor bent kun je beter in 15 jaar allossen. Het voordeel is ook dat je sneller kwijtschelding krijgt omdat het maandbedrag boven je draagkracht uitkomt (vaak het geval bij de hedendaagse starterssalarissen).

  1. Eva Reply

   Hi Julian, als je net een master hebt afgerond, dan val je toch onder het nieuwe stelsel? Dus dat betekent dat je 35 jaar i.p.v. 15 jaar de tijd krijgt om je schuld af te betalen. Dus er vanuit gaat dat dan 10.000 euro wordt kwijt gescholden lijkt me een iets te makkelijke conclusie?

  2. Joris Reply

   Volgens mij reken je jezelf wat te rijk. Kwijtschelding vindt niet plaats gedurende de aflosfase. Dat je tijdelijk minder aflost, betekent niet dat dat wordt kwijtgescholden. En vergeet niet dat het om samengestelde rente gaat. Die is nu misschien 0, maar niet de komende 15 of 35 jaar…

 11. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Leuk interview! Wat een nette bedragen heb je in je overzicht staan, lekker laag over het algemeen, top! Succes met je schuld aflossen, komt vast goed, je bent al op de helft! Leuk om te lezen dat je er zo gedreven mee bezig bent.

 12. Elsa Reply

  Word er gewoon verdrietig van over hoe je praat over het paard dat je gaat verkopen. Alsof het een ding is :'(.

 13. Tobias Reply

  Julian, lees de voorwaarden van jouw DUO-lening nog eens door. Je gaat er vanuit dat als je in een jaar minder geld verdient (draagkracht) dan het wettelijke maandbedrag dat het verschil wordt kwijtgescholden.

  Zo werkt het natuurlijk niet want dat zou DUO heel veel geld kosten. Na een jaar van aflossen wordt er een nieuwe berekening gedaan wat het wettelijke maandbedrag in het nieuwe jaar is (restschuld na 1 jaar aflossen / aantal resterende jaren). Het kan goed zijn dat jouw draagkracht in de eerste 5 jaar onder de wettelijke maandbedragen blijft. Als jij in de eerste 5 jaar 10.000 euro aflost moet je in de resterende jaren van de looptijd van jouw studieschuld gewoon 50.000 euro aflossen. Alleen als aan het einde van de looptijd nog iets overblijft wordt dit bedrag kwijtgescholden.

 14. Daan Reply

  Ik zou persoonlijk niet zoveel en zo snel op m’n studie schuld aflossen met de huidige rente’s in het achterhoofd.

  Aangezien je over een aantal jaar een huis wil kopen zou beleggen op dit moment niet de meest verstandige keuze zijn door de korte horizon.

  Persoonlijk zou ik al beginnen met pensioensparen en gebruik maken van je eventuele vrije ruimte, wat je ook kan aftrekken van de belasting.

  En voor de rest gaan sparen, zo heb je handen nog vrij om later beslissingen te nemen of door toch je studie schuld af te lossen of het gebruiken voor een huis of wat je dan ook kan bedenken.

  Als je de vermogensgrens haalt dan mag je studie schuld ook nog opvoeren in je belasting opgave waardoor je ook niet zo snel vermogensbelasting betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+