‘Ik ontvang maandelijks 1734 euro aan toeslagen’

Waar doen ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Cora. De helft van haar totale inkomen bestaat uit toeslagen. 

NAAM Cora (29) horecamedewerkster (0-urencontract: gemiddeld 30 uur)
KINDEREN: dochter Kylie (7) en zoon Leon (5)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris: gemiddeld €1100
Alimentatie: €200
Kinderbijslag: €150
Toeslagen (incl. kinderopvangtoeslag): €1734
TOTAAL €3184

UITGAVEN
Huur €611
Gas, water, licht €148
Boodschappen €350
Verzekeringen: €168
Auto €115 (incl. benzine)
Internet en televisie €51
Abonnement: €8
Telefoon €39
Kinderopvang: € 790
Kleding: €75
Leuke dingen en vakantie: €95
Cadeautjes: €50

TOTAAL €2500

Schuld: €263 en staat standaard in het rood

Wauw…wat een berg aan toeslagen krijg jij zeg. Hoe zit dat?

‘Ja, best veel he. Naast huur- en zorgtoeslag ontvang ik een kindgebondenbudget en toeslag voor kinderopvang. Mijn kinderen gaan drie dagen per week naar een gastouder. Daarnaast heb ik recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kan je aanvragen als je werk combineert met de zorg voor kinderen tot 12 jaar. Uiteraard moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen en het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van je arbeidsinkomen.’

Je houdt ruim €600 per maand over. Waarom dan standaard in de min?

‘Sinds mijn 18e sta ik eigenlijk altijd tussen de €500 en €1500 in het rood. Het spreekwoord ‘een gat in je hand hebben’ is absoluut van mij op toepassing. Ik heb borderline én een koopverslaving en heb continu de behoefte iets te kopen. Al is het maar een batterij. Als de Zeeman nieuw kinderondergoed heeft koop ik dat direct. Dat moet gewoon. Als ik dan thuis ben denk ik: ‘Waarom nou toch? Ze hebben al 19 setjes in de kast liggen’. Het is een echte verslaving. Het ergste is dat het gevoel van ‘koopgeluk’ natuurlijk maar van hele korte duur is, waardoor ik weer moet kopen. Doordat ik zoveel uitgeef heb ik totaal geen overzicht meer.’

Meer dan 4 op de 10 Nederlander is het overzicht van hun financiën kwijt. Bron: Nibud

En die schuld. Hoe kom je daaraan?

‘Mijn schuld bestaat uit twee delen. Een deel is van mijn zorgverzekeraar omdat ik een rekening voor laboratoriumonderzoek niet kon betalen. Het andere deel staat open bij de gemeente. Ik had teveel aan uitkering ontvangen. Iedere maand betaal ik een beetje terug. Dat wordt automatisch van mijn rekening afgeschreven. Ik verwacht dat ik de volledige schuld over een paar maanden heb afgelost.’

Lees ook: Ik ben de kostwinner en mijn man werkt parttime

Is er iemand die je kan helpen overzicht van je financiën te krijgen?

‘Ik heb mijn financiën nooit bijgehouden. En dat is natuurlijk het grote probleem. Ik heb een collega die me heeft aangeboden te helpen. Dat aanbod neem ik dankbaar aan. Binnenkort gaat hij mij helpen mijn financiën te structureren. Ik wil zo snel mogelijk uit de min komen. Het liefste binnen één jaar. De eerste stap die ik ga zetten is het limiet bij de bank verlagen naar €1000. Op advies van die collega ben ik ook begonnen met wat te sparen. Over een paar jaar wil ik met de kinderen naar Disneyland Parijs. Nu heb ik een 90-dagen-rekening geopend. Ken je dat? Als je geld van die rekening wil opnemen duurt het 90 dagen voordat je het krijgt. Op die manier kan ik mezelf beschermen. Maar ik ben best huiverig om geld naar die rekening over te maken omdat ik altijd bang ben dat ik zonder geld kom te zitten.’


OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Heb je zelf ook al nagedacht over hoe het anders kan?

‘Vorig jaar november heb ik me aangemeld voor No Spend November. Dan krijg je allerlei tips en tricks om een maand lang geen extra uitgaven doen. Of dat makkelijk was? Nou, echt niet. Ik liep de hele maand met het onrustige gevoel rond dat ik geld moest uitgeven. Ik heb het er redelijk vanaf gebracht hoor en hield aan het einde van de maand geld over. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt. Maar het volhouden….tja.’

Ongeveer 5% van de Nederlanders is koopverslaafd. Bron: Nederlands Dagblad

Had je na je scheiding recht op partneralimentatie?

‘Daar had ik wel recht op, maar ik zag ervan af. We hadden twee jaar een geregistreerd partnerschap en ik wilde liever dat hij het geld dat hij aan mij moest betalen aan de kinderen zou besteden. Hij betaalt keurig kinderalimentatie en in de maand december maakte hij €300 extra over om met de kinderen wat leuks te doen.’

Je inkomen wisselt. Lig je daar wel eens wakker van?’

‘Ik werk in een indoor speeltuin en heb een 0-urencontract waardoor het aantal uur dat ik per maand werk inderdaad wisselt. Gemiddeld werk ik 30 uur per week. Soms iets meer, maar soms ook een stuk minder. In de maanden juli en augustus bijvoorbeeld is het heel rustig en heb ik echt te weinig uren. Dan lig ik ’s nachts echt wel wakker. Ben dan zo bang dat ik mijn huis kwijt raak. Dat is echt mijn grootste nachtmerrie.’

Lees ook: Ik heb mijn tiny house bijna bij elkaar gespaard

Wat is jouw toekomstdroom?

‘Ik hoop dat ik in mijn werk over een paar jaar carrière kan maken. Ik wil graag teamleider worden. Dan ga ik meer verdienen en wil ik meer gaan sparen voor mijn kinderen. Want wat zou het fijn zijn als ze allebei later kunnen gaan studeren en geen geldzorgen hebben. Ja, dat is mijn toekomstdroom.’

39 Comments

  1. HereIsTom Reply

   Misschien kan ze beter eens bezuinigen op de uitgaven zodat ze genoeg overhoudt voor de zomermaanden voordat ze nog meer van gemeenschapsgeld leeft!

 1. HereIsTom Reply

  Tja belachelijk zoveel toeslagen en dan ook nog tekort komen ook!
  Daarom moet anderen zoveel belasting betalen zodat dit soort mensen zoveel toeslagen kunnen krijgen. Ik vind het op zijn minst toch wel raar geregeld.
  Ik werk fulltime maar krijg een stuk minder en sta toch niet elke maand in de min.

  1. Nadine Reply

   Ik werk deeltijd, verdien daarmee bovenmodaal, en krijg ook nog veel toeslagen. Het is niet ‘dit soort’ mensen, maar misschien meer ‘jouw soort’ mensen met zure reacties.
   Kindgebondenbudget is ook voor werkenden, de inkomensafhankelijkecombinatiekorting wordt zelfs hoger (tot een maximum) naarmate je meer werkt, daar zit een alleenstaande ouder korting bij in. Diezelfde korting heb je bij het zelfde bedrag ook bij 2 werkenden.
   Maar dat wordt door ‘jouw soort’ mensen altijd vergeten.

 2. Cindy Reply

  Owwww. Bij dit soort situaties moet ik zo opletten niet mee te gaan in populisme. Deze mevrouw ontvangt maandelijks netto zo’n € 1.000,00 meer dan een modaal inkomen. Er zal hier vast goed over nagedacht zijn door slimme koppen, maar het ‘voelt’ niet echt eerlijk.

 3. Ingrid Reply

  Aanvullende bijstand kom op zeg.
  Juli en augustus zijn topmaanden in de horeca dan kun je zeker nog wat bijverdienen..
  .
  Echt belachelijk zoveel toeslagen.
  Werken wordt niet meer beloond.
  Mag toch niet zo zijn dat iemand die volledig werkt veel minder overhoud.

  1. M Reply

   Het is niet belachelijk. Als alleenstaande ouder wordt ongeveer 90% van de kinderopvangkosten terugbetaald door de belastingdienst. Op deze manier is het mogelijk voor een alleenstaande moeder/vader (of denk eens aan een jonge weduwe/weduwnaar) om te werken en aan hun toekomst te werken. Dat deze mevrouw daar niet optimaal gebruik van maakt is haar eigen tekortkoming. Over een paar jaar stoppen namelijk al haar toeslagen (kinderen worden groot).

    1. M Reply

     Waarschijnlijk huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en een heffingskorting; inkomensafhankelijke combinatiekorting.
     1. Huurtoeslag: als je huurt dan zal je nooit vermogen opbouwen of woonlastenvrij zijn als je dit vergelijkt met een huizenbezitter.
     2. Kindgebonden budget en zorgtoeslag is tijdelijk en krijgen alleen mensen met een echt minimaal inkomen; wie moet er nu blii zijn met een minimaal inkomen. Zij of wij?
     3. Inkomensafhankelijke comb.korting krijg ik ook omdat mijn partner en ik allebei werken. Dus ook andere werkende ouders krijgen een tegemoetkoming om te stimuleren dat je gaat werken.

     Uiteindelijk wil ik hiermee zeggen: ja toeslagen zijn soms oneerlijk en onterecht. Maar dit is Nederland, wij willen toch zo’n mooi sociaal stelsel?

 4. Anna Reply

  Nee dit is geen populisme. Dit is het gevolg van ‘links’ stemmen al die jaren. Het idee dat de verzorgingsstaat voor iedereen voor iederewn is weggelegd met welke achtergrond dan ook. Meer uitgeven van de ruif dan er binnenkomt. Met een scheve inkomensverdeling als gevolg. De middenmoot is de klos op alle fronten. Feitelijk een heel simpel sommetje, dat door de ‘slimme koppen’ in Den Haag niet wordt begrepen.

  1. Kirsten Reply

   Dat de kinderopvangkosten worden vergoed voor ouders, is niet het gevolg van links beleid. Maar juist van rechts VVD-beleid, want die hopen daarmee te bereiken dat iedereen gewoon aan de slag gaat ongeacht kinderen. Roep niet zomaar dat elke toeslag van links komt. De hypotheekrenteaftrek (subsidie omdat je een huis bezit) komt ten slotte ook niet van links.

 5. Seits Reply

  Zoals eerder aangegeven zullen de toeslagen tijdelijk zijn.

  Ik lees in deze blog liever inspirerende artikelen van mensen die sparen, slim met hun held omgaan etc.

  Om die reden lees ik deze blog. Voor inspiratie.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Seits, ik wil in deze rubriek allerlei verschillende mensen aan het woord laten. Soms om je te verwonderen, soms om je te inspireren.

 6. Audrey Reply

  Pff, dit vind ik wel een lastige, hoor. Zelfs als je de kinderopvang – die dus bijna helemaal vergoed wordt – van haar inkomen aftrekt (want dat is wel zo eerlijk in de berekening) vind ik het echt veel geld, en dat ze dan zoveel spendt vind ik toch wel pijnlijk.

  Goed dat ze in elk geval de intentie heeft om het te verbeteren. Ik hoop van harte dat het lukt!

 7. Joke Reply

  wat iemand noemt : de regeling is ook fijn als je net weduwe/weduwnaar bent geworden ; vangnet .
  persoonlijk is het niemand kwalijk te nemen dat er gebruik gemaakt wordt van deze tegemoetkomingen ; dit is Nederland .
  wat ik wat mis in het verhaal is de intrinsieke motivatie Cora .. gelukkig dat nu een collega gaat meekijken naar de €€.
  het feit dat je nu inzicht hebt en hardop zegt KOOPVERSLAAFDE te zijn …….. dat is een begin .
  weet niet of je op tips wacht ; maar mijn advies zou zijn : ga zo snel mogelijk naar een loket van de gemeente, maatschappelijk werk , Humanitas of wat ook om structureel hulp te krijgen dit probleem aan te pakken .
  ook als voorbeeld voor je kinderen .
  nu lijkt het nog een beetje alsof de urgentie ontbreekt en je het een gegeven vindt :KOOPVERSLAAFDE te zijn …….. ( inzicht is wel het begin ).
  Kom op , pak jezelf bij je kladden . Nu kan je er nog invloed op uitoefenen. aanvullend (thuis-)werk ; de toeslagen blijven niet eeuwig door gaan …
  Natuurlijk is het lastig als alleenstaande ouder in combinatie met een handicap als borderline ; krijg je daar ook ondersteuning bij ?
  en dromen over de toekomst is prachtig , maar het gaat ook om NU …
  heel veel succes !

 8. V. Reply

  Ja fijn dat er een vangnet is voor mensen van wie de partner onverhoopt overlijdt, maar (gelukkig) gebeurt dat op jonge leeftijd niet zo heel vaak en zijn het vooral gescheiden ouders die er op deze manier gebruik van maken.

  Ik ben wel benieuwd of de inkomensafhankelijke combinatiekorting in deze berekening als “toeslag” is verwerkt? Want dat is wel een beetje hoe ik het uit de tekst opmaak, maar feitelijk is dat natuurlijk geen toeslag maar een ARBEIDSkorting.

 9. Vera Reply

  Wauw, wat een toeslagen inderdaad! Ik vind dit eerlijk gezegd best moeilijk om te lezen. Mag zelf zeker niet klagen met een prima betaalde baan, maar daardoor heb ik 0 toeslagen.
  Super dat ze bestaan voor mensen die het krap hebben, maar in dit geval?..
  Wat me verder opvalt is de angst die er toch is voor geldtekort. Zoek eens uit waar dat vandaan komt en ook het ‘moeten’ kopen. Kan best eens gerelateerd zijn. Een goede therapeut kan je hier echt mee helpen. Bespreek het eens met je huisarts als je niet weet in welke richting je moet zoeken, want zorgen over geld zijn ook slecht voor je (geestelijke) gezondheid.
  Sorry als dit belerend overkomt, maar het is goed bedoeld advies. Hopelijk gaat het snel beter met je!

 10. Ed Reply

  Iedere dag om 5:45 op om 40 uur per week te gaan werken, en vervolgens met iets meer dan dit, een gezin onderhouden met 2 pubers en een basisschool leerling. Mijn vrouw werkt 3 uur per week, dat levert ook nog 200,-/ maand op. Mag ik zeggen dat ik het schandalig vind?

 11. Ingrid Reply

  Dat mag je zeker zeggen.
  Ik ben het volledig met je eens.
  Ik heb ook een hardwerkende man en als je ziet wat hier van overblijft met aftrek van alle belasting enz.
  Dan hebben we het nog geen eens over wat deze mensen waarschijnlijk nog krijgen met kwijtschelding of korting van gemeentelijke belasting en sportclubs e.d.

 12. Marina Reply

  Ik ben 51 en werk voltijds in de continue dienst op 95 km enkele reis van huis met een kleine vergoeding woon werk verkeer.Hier hoor je mij niet over klagen, allemaal mijn eigen keuze geweest.Maar als ik dit artikel lees , denk ik waar doe ik het voor? Ik heb nog nooit toeslagen gehad of kwijtschelding. Dan lees ik dat je wilt dat je kinderen later geen geldzorgen zullen hebben. Dan moet jij ze wel het goede voorbeeld geven. Ik hoop oprecht dat je iets gaat doen aan je koopgedrag.

 13. Lisa Reply

  Sorry maar als je het gaat hebben over een hardwerkende man… Alsjeblieft vrouwen, blijf zelf ook onafhankelijk. Ik snap dat het allemaal anders is als je kinderen krijgt (heb ik nog niet) maar het is wel zo eerlijk om allebei wat in het laatje te brengen toch? En stel dat je uit elkaar gaat dan is het wel fijn als je gewoon kunt blijven leven zoals je zelf wilt, zonder de centen te moeten tellen of wederom afhankelijk te zijn van alimentatie of overheidsgeld. Mijn vriend verdient ook iets meer dan ik maar wij doen bewust alles 50/50 omdat dat in onze ogen gewoon het eerlijkst is. Verdien je meer? Dan kun je meer leuke dingen kopen voor jezelf 😉 (of wat je dan ook wilt doen met je geld, het is jouw geld). Ik bedoel het niet negatief, dit is mijn mening. Verder: bizar dat deze vrouw zoveel ‘gratis’ geld krijgt, maarja ik ben blij dat deze regelingen er zijn voor de mensen die het echt nodig hebben. Dan heb je altijd wat bijvangst zoals deze.

  1. D Reply

   Hoi Lisa,

   Ik maak uit je reactie (misschien onterecht) op dat je het ‘oneerlijk’ vindt als de man werkt en de vrouw thuis blijft bij haar kinderen. Mag ik vragen waarom je het zo ziet?

 14. Ingrid Reply

  Het gaat er om dat iemand die hard werkt veel minder overhoud en of dit een man of vrouw is maakt niet uit.
  Dit heeft niets met onafhankelijk te maken.
  En of wij allebei werken of een van ons, die conclusie trek jij, dat is een keuze en heeft natuurlijk niets met eerlijk te maken,

 15. A.N. Reply

  Als het zo zie heeft mevrouw haar financiën juist uitstekend op orde. 30 uur werken, meer dan 3000 netto binnentrekken. Natuurlijk is een groot gedeelte daarvan niet vrij besteedbaar ivm de kinderopvang, maar toch, geeft te denken.

  Waarom die promotie tot teamleider eigenlijk? Elke extra verdiende euro betekent minder toeslagen? Wordt je financieel niet beter van.

  1. Joris Reply

   Er is een punt dat meer (bruto) verdienen leidt tot meer (netto) besteedbaar inkomen. Niet dat ik denk ze dat met deze promotie gaat realiseren. Misschien wel nooit.

 16. Ed Reply

  Ik werk 40 uur per week, kantoortijden, mijn vrouw werkt op zaterdag 3 uur, en is er doordeweeks voor onze 3 schoolgaande kinderen. Ze WIL helemaal niet werken. Ze baalt al van die 3 uur omdat ons gezamenlijke weekend daardoor korter is. Wij hebben al vanaf het begin een e/o rekening ondanks dat haar inbreng destijds enkel een studieschuld was.

 17. Roëlla Reply

  Ik heb ook moeite met dit verhaal. Jammer dat de toeslagen echt worden gezien als aanvullend salaris. Ik hoop dat ze snel meer inzicht krijgt en beter met haar financien om kan gaan, hoe lief dat haar collega haar hierbij wil helpen. Ik werk zelf wel (thank god) samen met mijn man en wij ontvangen idd ook een toeslag als werkend ouder. Daarnaast krijgen we nog een klein bedrag per maand terug voor kinderopvang. We kunnen gelukkig heel goed sparen, hoeven niet na te denken als er iets kapot gaat en als er iets gebeurt ben ik financieel zelfstandig. Dit zou ik voor geen enkele toeslag in de wereld in willen leveren.

 18. Mariëlle Reply

  Mijn vriend en ik harken 1/3 meer binnen, maar moeten daar allebei 40 uur per week voor werken. Maar ja, wij bouwen tenminste pensioen op. We hebben mooi gespaard voor een koophuis, waardoor we ook niet te maken hebben met stijgende huur. En we zouden niet in een gat vallen als de kinderen straks ouder worden, de inkomsten daardoor minder worden en de uitgaven meer (schoolspullen, eten, sport etc.).

  In het rood staan? Dat heb ik nog nooit gedaan, ondanks dat ik het gat in mijn hand pas op mijn 27e heb gedicht. Ze komt zichzelf nog wel tegen en dan heb ik echt geen medelijden met haar over hoe ze het heeft aangepakt.

 19. L Reply

  Tja al doende leert men zullen we maar zeggen. Gelukkig werkt ze uberhaupt, maar er moet wel iets veranderen aan de instelling. Probeer te beginnen met iedere maand 10 euro sparen en dit iedere maand te verdubbelen. Gewoon niet uitgeven! Misschien makkelijk gezegd, maar als de wasmachine kapot gaat wil je die kunnen vervangen. En een bij elkaar gespaarde vakantie voelt fijner dan dat je het zou betalen van toeslagen.

 20. Susie Reply

  Jeetje. Ik schrik hier echt heel erg van. Het bruto minimum maandloon betreft € 1615. Daar moet iemand fulltime een hele maand voor zwoegen. En dan zijn er huishoudens die dit al makkelijk netto aan toeslagen binnenkrijgen?
  Het bedrag dat deze mevrouw netto binnenkrijgt is gelijk aan tweeverdieners met een minimumloon. Hoe is dat goed te praten?

 21. Ilona Reply

  Wat schandalig dat deze mevrouw zoveel toeslagen ontvangt. Ik werk fulltime en ik heb daardoor geen recht op toeslagen, maar ik hou netto een stuk minder over dan deze dame! Ik kan me er echt boos over maken; waarom niet gewoon fulltime werken en minder (of geen) toeslagen ontvangen? Prima als je geen zin hebt om fulltime te werken hoor, maar ik zie niet in waarom ik en alle andere belastingbetalende Nederlanders dat moeten faciliteren. Ik hoop dat ze al deze reacties leest en zich heel diep gaat schamen.

  1. Nadine Reply

   ze werkt bijna full-time, gemiddeld 30 uur per week, tegen een laag salaris.
   Daar horen in NL toeslagen en kortingen bij. Dat komt niet door het aantal uur werken, maar door het lage inkomen.
   Ik hoop dat u zich diep gaat schamen.

 22. Leontine Reply

  Ik snap alle reacties hier. Ik vond het ook altijd zo erg dat een gescheiden vrouw met kinderen zoveel toeslagen kreeg en ook vaak nog alimentatie. Totdat mijn eigen leven instortte. Ik heb 25 jaar fulltime gewerkt en bracht meer geld in dus kon ik meer betalen. Het is altijd zo geweest dus heb mijn partner ook verwend met vakanties en leuke dingen. Maar op een dag overleed mijn pa en mijn moeder werd ernstig ziek waardoor ik minder kon werken. Als zzp-er heeft dat er flink ingehakt. Ook besefte ik dat ik met fulltime werken en mijn leven lang type1 diabetes niet oud ging worden. Mijn partner maakte het uit omdat mijn leven opeens anders was. Ik kwam met mijn kind op straat te staan na verkoop woning. Dus ik ben heel bij dat ik nu ruim 450 euro aan toeslagen krijg elke maand. Niet zoveel als deze vrouw maar ben wel blij dat het er is. En ik gun nu iedereen alles. Het is makkelijk praten vanuit een gezonde positie waarin je eigenlijk niets te klagen hebt. Ze kan haar geld wel beter besteden maar jullie zouden ook gebruik maken van deze voorzieningen toch?

 23. E. Reply

  Ik herken de koopverslaving. Mijn man en ik werken allebei en veel uren. Man in eigen bedrijf 60 uur en meer. Ik in mijn baan 32 uur. Twee van de drie kinderen nu de deur uit en zelfstandig én ook nog financieel uiterst verstandig. Ikzelf heb in mijn leven teveel geld over de balk gegooid, vanwege die koopdrang. Mijn moeder had het ook. Ik heb twee jaar geleden een intensieve cursus mindfullnes gedaan. Ik ben daar veel rustiger en gelukkiger van geworden. Minder stress en vreemd genoeg verdween de koopdrang als sneeuw voor de zon. Misschien een tip voor deze vrouw. Ik hoop van harte dat ze het overwint.

 24. Yvonne Reply

  Ook ik ben gescheiden en chronisch ziek, ben 100% afgekeurd. Kwam daardoor in de bijstand. Kreeg 450 euro aan toeslagen tot mijn jongste 18 jaar werd. Toen kwam ik in de kostendelersnorm terecht waardoor ik nog geen 600 euro meer kreeg. Met 2 18 plus kinderen waarvan 1 met een hartafwijking en daardoor een Wajong en 1 op dat moment net van school af en nog geen werk. Dat was een zeer krappe tijd? Nu ben ik alleen en kan net aan rondkomen maar iets extra’s of iets leuks doen is er niet meer bij. Ik hoop dus dat deze vrouw hulp zoekt en wat geld opzij gaat zetten voor als haar kinderen ouder zijn en al haar toeslagen vervallen want kinderen die voor jou moeten zorgen voelt niet prettig! Dat wil je als ouder toch echt niet. Kinderen op die leeftijd hebben hun geld hard nodig om hun eigen leven te gaan opbouwen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+