“Ik wil zuiniger leven maar mijn man wil juist spenden”

Meryem (30) ziet het nut van materialisme niet en wil het liefst wat zuiniger leven. Maar haar man Omer ziet een spaarzaam leven niet zo zitten.

Wat vind je zelf van jullie financiën?

“We doen het financieel best goed, maar wat mij betreft kan het nog beter. Omer en ik liggen niet altijd op één lijn wat betreft ons geld. Ik zou graag wat zuiniger leven terwijl mijn man dat niet zo ziet zitten. Hij is meer van het uitgeven. Mijn ouders waren het ook niet altijd eens over de financiën. Ik kom uit een arbeidersgezin en mijn ouders hadden het niet breed. Mijn moeder wilde zuinig leven, maar mijn vader gaf het graag geld graag uit. De geschiedenis herhaalt zich dus een beetje, haha.”

Waarom wil jij zuiniger leven?

“Ik wil meer financiële vrijheid. Na mijn studie ging ik werken bij een bedrijf waar ik het niet naar mijn zin had. Ik vond de cultuur en sfeer niet fijn, maar omdat het mijn eerste baan was, dacht ik dat dat de norm was. Ik snakte in die tijd enorm naar vrijheid. Ik wilde naar een situatie waarin ik minder of misschien wel helemaal niet zou hoeven werken voor geld. Inmiddels heb ik een andere baan die ik wel leuk vind. Ik ben ambitieus en pak alle mogelijkheden om door te groeien aan, maar de drang naar financiële vrijheid blijft. Mijn prioriteit is gelukkig zijn en daar hoort voor mij keuzevrijheid bij. Over een jaar of 15 wil ik hypotheekvrij zijn. En dan wil ik een eigen onderneming starten.”

Wat ga je dan doen?

“Dat weet ik nog niet precies, maar het zal iets met vrijwilligerswerk te maken hebben. Ik vind het belangrijk iets terug te doen voor de maatschappij. Omer en ik zijn allebei moslim en volgens de islamitische leer ben je verplicht tweeënhalf procent van je bezit weg te geven aan goede doelen. Mits je je dat kunt veroorloven uiteraard. Wij hebben een goed inkomen samen. Naast een vast bedrag per maand doneren we tussendoor, tijdens het offerfeest bijvoorbeeld, ook nog mooie bedragen.”

Je wilt over een tijdje hypotheekvrij zijn. Gaat al het spaargeld maar het aflossen?

“We sparen een vast bedrag per maand en een paar keer per jaar kijken we wat we met dat geld willen doen. We hebben een hypotheek van ruim drie ton en lossen ongeveer €30.000 per jaar extra af. En onze dertiende maand en vakantiegeld gebruiken we ook voor dit doel. Maar er zijn natuurlijk ook andere spaardoelen. Omer wil bijvoorbeeld een nieuwe auto. Een grote en dure. Daar zie ik het nut niet van in. Een goedkope auto is toch ook prima? Maar ik ben bang dat die dure er toch gaat komen. Omer verdient natuurlijk veel meer dan ik en we kunnen het betalen.”

CHECK OOK:  'Wat heb ik een spijt van die lease auto'

Houd je je uitgaven ook netjes bij om te zien waar je kunt besparen?

“Ik ben een tijdje geleden met potjes gaan werken. Daardoor kreeg ik inzicht en kon ik veel besparen. De boodschappen doe ik bijvoorbeeld één keer per week bij een budgetsupermarkt en daar geef ik niet meer dan €450 per maand aan uit. Inclusief luiers. Ik streef naar een duurzaam en minimalistisch leven. Ik verwonder me er soms echt over hoeveel geld mensen uitgeven aan materialistische zaken, zoals dure auto’s en merkkleding. Ook mensen die het financieel niet breed hebben.”

Zijn er wel dingen waaraan jij graag geld uitgeeft?

“Het is niet zo dat ik geen geld uitgeef. Ik doe het alleen heel bewust. Kleding bijvoorbeeld koop ik wel, maar gewoon niet veel. En als ik iets koop, dan alleen van goede kwaliteit. De items zijn misschien wat duurder, maar ik doe er ook lang mee. En dat is weer duurzaam. Ik ben fan van maison365. Ken je dat? Twee keer per jaar ontvang ik een box met kleding afgestemd op mijn persoonlijke stijl en smaak. Ik selecteer dan de items die ik wil houden en de rest stuur ik terug. Ik vind het ideaal en het scheelt me veel tijd. En dat is fijn, want nu werk ik natuurlijk gewoon nog 32 uur.”

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.