“Mijn Burberry-winterjas kostte €1200”

Waar doet ze het van? Dat willen we graag van andere mensen weten. Deze week vertelt Loes, die dik vier keer zoveel spaargeld heeft als haar verloofde.

NAAM  Loes (30) sales manager (40 uur)
VERLOOFD met Diederick (33) managing consultant (40 uur)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris Loes: €3234
Salaris Diederick: €3055
TOTAAL €6289

UITGAVEN 
Hypotheek €900
Gas, water en licht €195
Zorgverzekering €250
Overige verzekeringen €37
Boodschappen €550
Internet en tv €57
Kleding en beauty €400
Abonnementen €51
Sporten €48
Huisdieren €236
Schoonmaakster €160
Cadeautjes €100
Uiteten en leuke dingen doen €400
Sparen gezamenlijk €100
Sparen Loes €1000
Sparen Diederick €1000
Onverwachte kosten of extra sparen €800 
TOTAAL €6284

Spaarrekening Loes €30.000
Spaarrekening Diederick €7000
Spaarrekening gezamenlijk €1500
Schulden nee

Voel je je rijk?

‘Ja, ik voel me heel rijk. Maar dat heeft niet met geld te maken. Familie, vrienden en Diederick maken me rijk. Geld is natuurlijk wel fijn, maar geluk zit voor mij in andere zaken.’

Er wordt lekker gespaard. Heb je een speciaal spaardoel?

‘Nee, eigenlijk niet. We denken er wel over om extra op de hypotheek af te lossen. Het spaargeld op de bank levert natuurlijk niets op, dus dat zou een goede optie zijn. Ook denk ik wel eens na over beleggen. Mijn broer doet het en is erg enthousiast. Ik vind het nu nog eng omdat ik er te weinig van af weet.’

Ben je altijd een goede spaarder geweest?

‘Haha, absoluut niet. Toen ik met mijn ex ging samenwonen kreeg ik van mijn ouders een mooi bedrag. Dat heb ik tot op de laatste cent uitgeven aan nieuwe spullen. Ik wilde het mooiste van het mooiste en alles moest nieuw. Achteraf had ik daar spijt van, want ik had helemaal geen reserve meer. Ik kom uit een gezin waar altijd wel genoeg geld was. Pas toen ik een tijdje op mezelf woonde leerde ik de waarde van geld kennen. Nu ben ik veel bewuster. Als ik een grote uitgave wil doen, denk ik er goed over na.’

Een doorsnee Nederlands huishouden heeft €13.000 spaargeld. 

Bron: businessinsider.nl

Is dit jullie eerste koophuis?

‘Diederick had een eigen appartement dat hij verkocht heeft toen wij dit huis kochten. De overwaarde hebben we gebruikt om de kosten koper te financieren. Ik had al eerder een koophuis met mijn toenmalige vriend. Ook dat huis hebben we met overwaarde verkocht. Van een deel van dat geld kocht ik meubels voor het appartement dat ik huurde en de rest zette ik op de spaarrekening.’

Wat vind je van post boodschappen?

‘Nou, die is best hoog. En het gekke is dat ik helemaal niet het gevoel heb dat ik zoveel geld uitgeef aan boodschappen. We hebben een abonnement op een maaltijdbox. Dat is vooral makkelijk, maar ik heb ook het idee dat ik goedkoper uit ben dan dat ik 3 keer per week naar de supermarkt ga en impulsief dingen koop. Maar ik weet natuurlijk wel hoe het komt hoor. Die kosten zitten bij ons vooral in de weekenduitgaven. Vlees bij de slager, brood bij de bakker en verse bloemen. En niet te vergeten lekkere hapjes en wijntjes. Met al die kleine bedragen gaat het gewoon hard.’

Ik zie geen kosten voor auto en telefoon. Klopt dat?

‘We hebben allebei een leaseauto. Eén rijden we alleen zakelijk. De andere kost ons €90 per maand. Dat geld wordt van het salaris van Diederick afgetrokken. En we hebben een telefoon van ons werk. Daar mogen we privé mee bellen.’

En vakanties? Uit welk potje komt dat?

‘We gaan 1 keer per jaar naar een ver en zonnig oord. Buiten het hoogseizoen. Dat betalen we van ons vakantiegeld. En regelmatig vliegen we naar Spanje. Mijn ouders hebben daar een huis. Een ticket kost €80 en verder geven we daar niet veel uit. We willen vanaf nu graag ieder jaar op wintersport. Dat redden we niet ook van ons vakantiegeld. Dus dat betalen we van de spaarrekening.’

Waar zou je niet op willen bezuinigen?

‘Ik zou nooit bezuinigen op onze hond. Voor hem willen we het beste. We werken fulltime en iedere dag gaat hij met de uitlaatservice heerlijk een uur het bos in. En ik koop het beste eten voor hem. De post kleding/beauty is best hoog, maar ook daar wil ik liever niet op bezuinigen. Ik koop graag mooie kwalitatief goede kleding. En ik ga regelmatig naar de kapper, de nagelstudio en de schoonheidsspecialiste. Ik voel me gewoon beter als ik er verzorgd uit zie. En daarbij heb ik een representatieve job. Aan leuke dingen doen geven we ook graag geld uit. Gezellig samen lunchen of borrelen met vrienden. Ons sociale leven is belangrijk voor me en daar geniet ik van.’ 

90% van de Nederlanders gaat gemiddeld 541 in hun leven naar kapper. Dat kost in totaal €11.000

Bron: nouveau

Jullie hebben een post voor onvoorziene kosten. Zijn die er vaak?

‘Nee, eigenlijk niet. Soms een boete voor te hard rijden, maar van dat reservepotje blijft altijd geld over. Eind van de maand kijken we hoeveel. Soms kopen we nog wat voor het huis, maar het grootste deel gaat naar de spaarrekening.’

EXCELSHEET MAAND BUDGET

Eenvoudig je budget plannen in Excel of in Google Spreadsheet. Met deze digitale PorteRenee-maandplanner gaat dat helemaal lukken. 

Er komt een bruiloft aan. Moet er nog flink gespaard worden?

‘Ik ben net gevraagd door Diederick dus we hebben nog geen concrete datum en locatie. Ik denk dat het begin 2021 gaat gebeuren. Maar het wordt klein en intiem, met familie en een paar goede vrienden. De kracht zit voor mij in een mooie ceremonie en gezellig samen eten. We hoeven dus niet apart te sparen voor deze dag. Ons spaargeld is hiervoor toereikend.’

Wat is je duurste aankoop ooit geweest?

‘Een Burberry-winterjas van €1200. Die heb ik 2,5 jaar gelden gekocht. Duur, maar ik doe er lang mee. Als ik er 10 jaar mee doen, dan kost zo’n jas op jaarbasis natuurlijk niet veel. Haha…zo praat ik deze uitgave goed hè’

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

21 Comments

 1. Tessa Reply

  Mooi artikel en een lekker luxe leventje.
  Er zijn een paar kostenposten waar ik niet zoveel geld aan uit zou geven, maar deze mensen hebben de ruimte en sparen daarnaast nog lekker.
  Ik zou zelf niet zoveel op mn spaarrekening laten staan, en beleggen is echt een stuk toegankelijker dan men vaak denkt. Zonde om er niet al eerder mee te beginnen of al wat van de hypotheek af te lossen!

 2. Damien Reply

  Jullie genieten erg van het mooie leven. Daar werken jullie vast hard voor en jullie verdienen het zeker.

  Ik zou graag meer willen weten over jullie huis, voorgaande woningen lijkt mij interessant. Met een hypotheek van € 900,00, vraag ik mij af in wat voor soort huis jullie wonen, welk bouwjaar, aantal m2, openstaande hypotheek schuld, etc.

  Gefeliciteerd met jullie aankomende bruiloft!

 3. Tiny Reply

  Lekker genieten en ook aardig sparen, lekker hoor! En als het ooit van minder moet, is dat vrij makkelijk te realiseren.
  Zelf kan ik aan goede kleding ook redelijk wat geld uitgeven (1200 gaat me wel wat te ver) en herken dat je er dan wel erg lang mee doet. Een goede kwalitatieve blazer van scheerwol of een goede leren jas doe ik echt jaren mee, waardoor de kosten eigenlijk relatief wel weer mee vallen of soms zelfs goedkoper dan iets wat niet zo lang mee gaat.
  Verder zou ik ervoor kiezen iets minder op de spaarrekening te houden en iets meer danwel af te lossen (geen risico) ofwel een deel te beleggen. Al begin je bijvoorbeeld met 100 euro per maand.

 4. Roel Reply

  Ik vraag me met zulke spaarbedragen (en ruime reserveringen voor vertier en uiterlijk) , altijd af waarom de spaarrekening in verhouding zo laag is. Natuurlijk is het veel geld, maar het is nog geen anderhalf jaar sparen. Ik heb een vergelijkbare leeftijd, ben alleenstaand met een koophuis en verdien iets ruimer dan modaal en heb hetzelfde spaarbedrag als Loes en daarnaast ruim hetzelfde bedrag nog eens extra afgelost op de hypotheek. Geen kritiek, gewoon verwondering.

  1. HereIsTom Reply

   Tja dat is precies wat ik me afvroeg!
   Er komt bijna 6300 euro netto binnen en dan maar zo weinig gespaard, met zo’n inkomen kun je dat in een jaar bij elkaar sparen.
   Waarschijnlijk wordt het te makkelijke verdiend, want als ik de uitgaven zo zie gaat het ook net zo hard weer over de balk.
   Het is jullie eigen geld, maar ik zou wel wat meer gaan sparen en besparen op veel uitgaven.
   Die maaltijd box lijkt goedkoop, maar is het niet, wij doen ook gewoon één keer per week de boodschappen en dan zijn we veel goedkoper uit.

   1. Tiny Reply

    Er zijn ook mensen die genieten van luxe leven. Als deze mensen geen ambitie hebben om eerder te stoppen of iets anders met het geld te doen, zie ik geen reden om meer te sparen. Zeker niet omdat ook bij het wegvallen van een groot deel van het inkomen nog makkelijk de vaste lasten betaald kunnen worden. Het was anders als de hypotheek bijvoorbeeld al 2000 euro was. Dat is iets dat moeilijk op te hoesten is met een lager inkomen.

  2. Lou Reply

   Veel info hebben we natuurlijk niet: Wanneer hebben zijn ze begonnen met sparen, sinds wanneer hebben ze samen dit salaris etc.

 5. Carola Reply

  Goed bezig! Ons inkomen is vergelijkbaar maar wel heel grappig om te zien hoe anders ons uitgavenlijstje is. Qua hypotheek zitten we wel weer ongeveer hetzelfde. Ik vind deze lijstjes altijd leuk om te bekijken en vergelijken. Qua sparen zijn wij sinds begin dit jaar ook goed bezig. Heel veel succes en plezier met jullie voorgenomen huwelijk! Geniet van deze periode!

 6. Dio Reply

  Tof interview dit. Ook omdat we veel geld verdienen en sparen en geen kids in het spel zijn. Dan ziet het kasboekje er toch anders uit. Lekker bezig zo!

 7. Nibor Reply

  Dat zijn mooie inkomsten. Als jullie je spaargeld zouden beleggen kun je binnen 25 jaar met pensioen (met hetzelfde uitgavenpatroon). Er zit nog veel spaarpotentieel in jullie uitgavenpatroon, als jullie je spaarquote nog iets verhogen naar 50% kun je al binnen 17 jaar met pensioen.

  Er zitten in het plaatje nog een hoop verborgen inkomsten (lease auto, telefonie, vakantiegeld niet meegerekend?) en uitgaven (vakanties, en is het nou sparen of onverwachte kosten?). Dat is iets om rekening mee te houden wanneer je van baan wisselt (lastig vergelijken met je nieuwe baan) of wanneer je minder wilt werken als er straks een eventuele kinderwens komt.

 8. Lucinda Reply

  Ze hebben het inkomen er naar dat ze luxe kunnen leven plus een goed gevulde spaarrekening kunnen hebben. Zou zeggen vooral zo door gaan en misschien ooit naar beleggen kijken met die bedragen. Wij vonden het in het begin ook spannend tot we de voor ons juiste uitleg en informatie kregen en sindsdien heel blij dat we de stap genomen hebben.

 9. Chris Reply

  Iedereen mag gelukkig zelf weten wat zij of hij met zijn geld doet. Alles oppotten? Prima. Alles over de balk smijten? Ook prima. Toch zou ik een lans willen breken voor geld weggeven. De gemiddelde Nederlander behoort tot de 10% rijkste bewoners van de aarde. Loes en Diederick horen zelfs bij de top 1% van de wereld (zie https://www.givingwhatwecan.org/get-involved/how-rich-am-i/). Ik vind het dan verassend dat de gemiddelde Nederlander slechts €213 en Loes en Diederick zelfs €0 per jaar uitgeven aan goede doelen.

  Nu weet ik wel dat er goede doelen zijn waar veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Toch zijn er nog genoeg die heel bewust met hun geld omgaan.

  Ik ben er van overtuigd dat wanneer je investeert in ‘de ander’ je indirect ook investeert in jezelf.

  1. Lin Reply

   Ziet er super mooi uit en gelijk heb je dat jullie lekker genieten. Als het leven morgen over is kan je een ieder geval zeggen dat je hebt genoten van je geld. Wat ik niet begrijp is waarom zij aan goede doelen zouden moeten geven?

   1. Chris Reply

    Niks moet Lin. We wonen gelukkig in een vrij land dus iedereen mag het zelf weten. Ik vind alleen dat als jij het goed hebt, je zou kunnen overwegen wat van je rijkdom weg te geven. Daarmee heb je zelf nog steeds een fijn leven, maar wordt het leven van iemand anders ook iets beter.

    1. Tiny Reply

     Middels belasting wordt al aardig wat gedeeld en middels het consumeren helpen ze mensen ook weer aan werk.
     Laat een ieder zelf bepalen, hoe rijk iemand ook is, zij zijn een ander niets verplicht (behalve behoorlijk veel belasting dan).

  2. Peter Reply

   Niet iedereen hoeft perse hun hardverdiende geld aan goede doelen over te maken.
   De reden waarom ik geen goededoelen meer steun is omdat toen ik dat ooit wel deed, is de directeur met het geld ervan doorgegaan.
   En dit probleem staat niet op zichzelf

  3. S Reply

   Inderdaad waarom moet iemand met een goed inkomen geld doneren aan een goed doel?
   Je kunt ook op andere manieren een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld een kleding donatie, voedingsmiddelen schenken aan de voedselbank. Of wat dacht je van vrijwilligerswerk.

   Bijdragen hoeft dus niet financieel te zijn.
   Ieder zijn keuze war bij hem of haar past.

  4. Jo Reply

   @Chris Wat heb ik toch een hekel aan dat goede doelen morele gezeur. Omdat je het goed hebt moet je veel weggeven, de onderliggende booschap is dat als je het niet doet je slecht/egoistisch/verwend/niet lief bent. Emo- chantage dus. Ik hoef helemaal niks en laat me ook geen schuldgevoel aanpraten door de ruspjenooitgenoeg geitenwollensokken brigade.

   Ik verdien goed en betaal me ook scheel aan belasting, net als half Nederland. Daar worden een heleboel ‘goede doelen’ van betaald. Denk maar aan ouderenzorg, gehandicaptenzorg, pgb-budgetten, wmo-hulp, bijstand, uitkeringen etc. Belastingbetalers mogen wel eens een bedankje krijgen.

 10. San Reply

  Wow…..geweldig inkomen! Als zij voor hun gevoel een prima balans hebben tussen uitgeven en sparen, prima toch!? Ze hadden ook alles uit kunnen geven en niks sparen. Ze genieten vh leven, maar zijn ondertussen ook bezig met het serieuze deel vh leven. Heel goed van ze. Ik zou zelf geen €1200 over hebben voor een jas (€200 vind ik al veel), maar goed, iedereen is anders en maakt andere keuzes. Dat maakt het weer wat minder saai op deze wereld 😉 Ik hoop dat ze een mooie trouwdag hebben in 2021 en wens ze het allerbeste toe.

 11. Amy Reply

  Mooi verhaal, prima balans tussen uitgeven en sparen zou ik zeggen. Misschien wel goed om te kijken wat je met vervolgspaargeld kunt gaan doen, als je voldoende buffer opgebouwd hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *