‘Mijn man vraagt mij wat hij uit kan geven’

Waar doen ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week stewardess Bloem. Ze heeft haar financien strak op orde, maar haar man is er minder goed in. Dus vraagt hij haar soms hoeveel hij kan uitgeven.

NAAM Bloem (36) stewardess (27 uur)
RELATIE getrouwd met Frits (41) uitvoerend producent (40 uur)
KINDEREN Noor (9) en Cato (6)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris Bloem: €1800
Salaris Frits: €2600
Toeslag kinderopvang: €170
Toeslagen: €180
Kinderbijslag: €164
TOTAAL €4914

UITGAVEN
Hypotheek €813
Gas, water, licht €160
Verzekeringen €333
Boodschappen €520
Auto €310 (inclusief benzine)
Internet en TV €47
Telefoon €70
Kinderopvang: €297
(Sport)clubjes: €250
Huisdieren: €10
Schoonmaakster: €70
Kleding en leuke dingen doen: €700 (ieder €350)
Aflossing studieschuld: €270
Sparen: €450

TOTAAL €4300

Spaarrekening gezamenlijk: €1500
Spaarrekening kinderen: €11.000
Schulden: €33.000

Ben je een beetje happy met jullie financiën?
‘Absoluut. Maar dat is niet altijd zo geweest. Frits werkte een paar jaar geleden als freelancer. Zijn inkomen schommelde toen nogal. Soms verdiende hij goed, maar er waren ook maanden waarin zijn inkomen een stuk kariger was. Die goede maanden moesten dat opvangen. Hij was altijd bezig met het zoeken naar nieuwe klussen en dat voelde onrustig. Nu heeft hij alweer een tijdje een vaste baan en heb ik veel beter inzicht in ons inkomen. Dat geeft mij rust.’

Ben jij degene die thuis over het geld gaat?
‘Ja, ik hou onze financiën bij. Frits is heel lief hoor, maar niet zo secuur. We hebben een gezamenlijke spaarrekening. Daar betalen we grotere uitgaven van en onze vakantie. Er staat nu niet zoveel op. Vorig jaar zijn we verhuisd en er was een onvoorzien hoge tandartsrekening. Dan gaat het spaargeld hard. Naast deze gezamenlijke rekening hebben we allebei een eigen rekening. Daar betalen we naar rato de vaste lasten van. Gemiddeld houden we allebei €350 per maand over om vrij te besteden. Daar kopen we dingen van voor onszelf, maar ook voor de meiden. Als zij nieuwe schoenen nodig hebben vraag ik de ene keer aan Frits of hij ze kan betalen en andersom gebeurt dat ook. Frits vindt het wel prettig dat ik goed overzicht heb. Hij vraagt regelmatig aan mij wat hij kan uitgeven, haha.’

Welk bedrag er per maand aan studieschuld moet worden terugbetaald hangt af van de hoogte van de schuld, de rente en het inkomen. Bron: DUO

Is die studieschuld van hem?
‘Jep. Echt zo zonde. Als hij niet zo’n flierefluiter was geweest had hij helemaal geen schuld hoeven hebben. Hij is hartstikke slim en had zijn studie prima binnen de termijn kunnen afronden. Maar ja, hij leefde er in die tijd lekker op los. Was veel aan het feesten en DJ’en, zijn grote hobby. Nu betalen we daar de rekening voor. Iedere maand €270. En nog 10 jaar en 1 maand te gaan. Toch is het een goede levensles geweest. Hij is veel bewuster gaan uitgeven en wil niet dat onze dochters later in eenzelfde soort situatie terecht komen. Daarom zetten we de kinderbijslag volledig op de kinderspaarrekening.’

Lees ook: Ik spaarde €30.000 en nam ontslag

Was het eigenlijk makkelijk een hypotheek te krijgen met die studieschuld?
‘Een studieschuld staat niet bij BKR geregistreerd. Gelukkig voor ons. Die schuld telde dus eigenlijk niet mee, voor de bank. Anders was het misschien wel wat lastig geweest om dit heerlijke jaren ‘30 huis te kopen.’

Hebben jullie veel geld aan verbouwing en inrichting uitgegeven?
‘Natuurlijk is verhuizen een enorme kostenpost, maar we hebben ons ingehouden. Het huis is esthetisch opgeknapt en we doen veel zelf. Ik ben creatief. Ben een fervent Pinterest-volger en verzin de leukste dingen voor in huis. Er zijn zeker nog zaken die we anders willen. Zoals de badkamer. Maar daar sparen we voor. En als het geld er is pakken we die aan.’

Voor je werk reis je de wereld over. Hoe zit dat met de verleiding onderweg veel uit te geven?
‘Die verleiding is er natuurlijk wel, maar het is heel simpel: het budget laat dat niet toe. Ik heb geleerd dat je geen geld kan uitgeven dat er niet is. Maar het is niet zo dat ik nooit iets koop hoor. Bh’s bijvoorbeeld. Die draag ik graag van een mooi Amerikaans merk. Als stewardess krijg ik ook daggeld. Veel collega’s komen met tassen vol thuis, ik niet. Ik betaal er mijn eten en drinken van en het geld dat overblijft bewaar ik meestal voor andere uitgaven, zoals nieuwe paardrijspullen voor de meiden of voor de zwemlessen.’  

Vrouwen maken zich meer zorgen over geld en zijn nauwkeuriger in de administratie dan mannen. Bron: Nibud

Er gaat best een fors bedrag naar sportclubjes. Belangrijk?
‘Noor en Cato zitten allebei op turnen en paardrijden. En Noor sinds kort ook op pianoles. Het is goed voor hun fysieke en mentale ontwikkeling. Zeker voor Noor, die hoogsensitief is. Ik zie haar volledig ontspannen bij de paarden en achter de piano. Daar heb ik het geld graag voor over.’

Waar zou je stiekem eens heel veel geld aan willen uitgeven?
‘Nou, daar hoef ik niet lang over na te denken. Het lijkt me heerlijk om een keer met een paar duizend euro te gaan shoppen. Mooie schoenen én een tas én een broek én een trui. En dan alleen maar van merken die ik mooi vind. Goddelijk lijkt me dat.’


Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?
Ik kreeg deze vragen zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven.


Lees ook: We wonen in een camper en houden zoveel geld over

Zie je de toekomst financieel rooskleurig tegemoet?
‘Over de toekomst maak ik me geen zorgen. We hebben een mooi inkomen en allebei een goede pensioenregeling via ons werk. En hoewel ik daar nog helemaal niet aan wil denken, weet ik dat we ooit een mooie erfenis krijgen. Tegen die tijd betalen we onze hypotheek volledig af en kunnen we lekker verder leven.

19 Comments

 1. Daantje Reply

  Ik snap de logica niet zo goed waarom uitgaves voor de kinderen van het zakgeld worden gedaan? Als je het zakgeld wat omlaag doet dan kun je makkelijk een budgetje voor de kids maken. Dan hou je het eerlijker voor jullie beiden, in plaats van dat het op gevoel dan weer door de één en dan weer door de ander wordt betaalt.

 2. Danielle Reply

  Sorry met zakgeld bedoel ik het vrij te besteden geld 😉 Ik noem dat vrij te besteden geld altijd ‘zakgeld’ maar niet iedereen noemt het natuurlijk zo.

 3. Nick Reply

  Ik vraag me af wat de toeslagen zijn. Kindertoeslag hebben ze apart vermeld. Ze hebben geen huurwoning dus geen huurtoeslag. Kindgebonden toeslag en zorgtoeslag lijkt me niet vanwege het inkomen.

  Verder doen ze het erg netjes.

 4. Joris Reply

  “Een studieschuld staat niet bij BKR geregistreerd. Gelukkig voor ons. Die schuld telde dus eigenlijk niet mee, voor de bank.” Nou, die had gewoon opgegeven moeten worden, hoor… Ik leid hieruit af dat er fraude gepleegd is.

   1. Joris Reply

    Wat een klinkklare onzin verkoop je hier. In het stuk dat je geschreven hebt stel je dat het geen wettelijke verplichting is.

    De wet is het hier niet mee eens: “Ja, u bent wettelijk verplicht om je studieschuld te melden bij je hypotheekverstrekker. Studieschulden staan namelijk niet geregistreerd bij het BKR. Daarom moet u de schuld zelf melden.”

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopwoning/vraag-en-antwoord/moet-ik-mijn-studieschuld-melden-als-ik-een-hypotheek-wil-afsluiten

 5. San Reply

  Ik zou het zelf anders aanpakken. Minder uitgeven aan clubjes, telefoons, etcetera om die studieschuld zsm af te betalen en dan meer over te houden daarna (om de spaarrekening te spekken), maar dat is mijn logica. Ik zou met zo weinig geld op de spaar in paniek schieten als ik eerlijk ben. Ik kom met minder dan de helft aan inkomsten (salaris en toeslagen) rond met 2 kinderen. Met hun inkomsten snap ik niet dat ze zo weinig overhouden, hoewel als je naar de uitgaven lijkt…… Maar goed, iedereen heeft andere prioriteiten en brengt op andere manieren offers. Belangrijkste is dat ze gezond zijn en hun best doen om niet in de schulden komen (naast de studieschuld en hypotheek)

 6. Sander Reply

  Jullie uitgaven en inkomsten zijn naar mijn mening niet echt goed in balans. Met een spaarrekening van slechts 1500,- op een totaal aan inkomsten van bijna 5000,- moet dat (ondanks de dure tandartsrekening)denk ik een stuk beter kunnen. Mocht er nu een salaris wegvallen dan zit je binnen een maand in grote financiële problemen.

  1. Tiny Reply

   Er zit ook nog een verhuizing bij, wellicht hebben ze daar nog behoorlijk wat geld in gestoken. Zo merk ik dat er bij mij de afgelopen 2 jaar ook meer uit is gegaan dan in. Dit komt doordat ik geld in het huis heb gestoken om een minder hoge hypotheek nodig te hebben en momenteel aardig wat in de tuin aan het doen ben (wat straks wel weer onderhoudskosten gaat schelen). Op termijn scheelt het geld, maar de spaarrekening gaat er helaas wel kleiner uit zien.
   Daarnaast nog: je hoeft niet direct in problemen te komen. Als je een vast baan hebt, heb je altijd nog recht op ww. Maar eens dat het niet veel is.

 7. Min of meer Reply

  Ik zou wel wat meer aflossen, zowel op de studieschuld als op de hypotheek.
  Je kunt nooit rekenen op later. Zowel dat pensioen waar je op rekent als die mooie erfenis kunnen heel anders uitpakken. Je inkomen kan veranderen door ontslag of ziekte.

 8. Karel Reply

  Hoezo geen fraude? De bank vraagt je om de financiële verplichtingen en schulden op te geven. Indien je de studieschuld niet opgeeft, dan beantwoord je die vraag toch niet naar waarheid? Dat je er mee kan wegkomen is een heel ander verhaal.

 9. Nicky Reply

  Mooi om te lezen! Ga zo door met jullie eigen financiële plannen.
  Ik lees de rubriek graag Renee, maar vanwege de veelal ‘zeurende’ en veroordelende reacties op deze rubriek zou ik hier dus nooit aan meedoen.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Nicky, jammer om te horen. Ik wil juist bereiken dat mensen opener durven zijn omdat dat ons allemaal zou helpen. Denk maar zo: voor iedere veroordelende reactie zijn er 100 die het wel leuk en interessant vinden.

 10. Anke Reply

  Ga je nog wat schrijven over je verhuizing?
  Hoe heb je daar op bespaard? Heb je veel spaargeld gebruikt?
  Hoe is het om je spaargeld zo te zien verdampen?
  (Wij zitten op de wip)

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Anke! Er komt een hele reeks blogs en vlogs over de verhuizing. In the making. Coming soon!!

 11. Annabel Reply

  Als gepensioneerde lees ik met regelmaat de verhalen :” waar doen ze het van” ! Met heel veel plezier want ik vind de openheid over financiën en de rolverdeling tussen man/vrouw een verademing. Iedereen doet het op zijn/haar wijze, het een is niet beter/slechter dan de ander. Mooi is dat er openheid is en boeiend de keuzes die men maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+