“Mijn studieschuld bleek ruim €51.000 te zijn”

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Maaike die, door op een sobere manier te leven, haar studieschuld van ruim €51.000 versneld aflost.

NAAM  Maaike (38) journalist (36 uur)
KINDEREN Joren (8 maanden)

NETTO-INKOMSTEN 
Salaris: €2655
Kindgebonden budget: €179
Kinderopvangtoeslag: €1169
Kinderbijslag €74
Bijverdiensten verkoop spullen: €150
TOTAAL €4227
                                     
UITGAVEN 
Huur €910 
Gas, water, licht €72
Zorgverzekering €180
Overige verzekeringen €14
Boodschappen €200
Auto (inclusief benzine) €25
Openbaar vervoer €25
Internet en tv €45
Telefoon €20
Kosten kinderopvang €1509
Goede doelen €10
Huisdieren €30
Cadeautjes €50
Aflossen studieschuld: ruim €1000
TOTAAL € 4090

Studieschuld: €19.999,99

Druk bezig met het aflossen van je studieschuld?

‘Yep. Mijn financiële doel is deze schuld eind dit jaar volledig af te lossen. Toen ik studeerde moest ik lenen. Net zoals zoveel anderen. Ik had wel bijbaantjes hoor, maar dat geld ging met gemak op in de kroeg en aan vakanties. ‘Ach, dat terugbetalen doe ik later wel als ik een baan heb’, dacht ik toen. En omdat iedereen riep dat de voorwaarden van een studielening zo gunstig waren maakte ik me niet zoveel zorgen. In 2007 kwam ik tot de ontdekking dat mijn studieschuld – schrik niet – €51.759,61 bedroeg. Ik had net een vaste baan, dus dat aflossen zou wel goed komen. Zo’n €500 per maand vond ik wel een mooi bedrag. Toen ik de eerste €20.000 had weggewerkt liep de relatie met mijn toenmalige vriend stuk. We verkochten onze gezamenlijke woning met een restschuld. Hoppa, nog eens €8000 schuld er bovenop. Daar stond ik dan in 2012: in mijn uppie op straat met een totale schuld (studie- én restschuld) van bijna €40.000.’

Van de jongere generaties (geboren in 2000) hebben 34.000 studenten op 18-jarige leeftijd geleend om hun studie te bekostigen. Dat is 3 keer zoveel als de in 1994 geboren studenten op die leeftijd. Bron: CBS

Grote financiële zorgen dus?

‘Ik schaamde me vooral en sprak met niemand over die torenhoge schuld. Het is toch nog steeds een taboe. Ik huurde een appartementje in de vrije sector, sloot een persoonlijke lening af en kon het aflossen van mijn studieschuld tijdelijk stopzetten. Ik genoot vooral van het leven, van reizen, van mijn vrienden en ik probeerde niet teveel aan die schuld te denken. Maar langzaamaan raakte ik steeds gefrustreerder en twee jaar geleden kwam er een keerpunt.’Wat was dat keerpunt?

‘Ik wilde graag moeder worden. Omdat ik koos voor een fertiliteitskliniek had ik een paar duizend euro nodig. Dat geld had ik natuurlijk niet. Toen ben ik gaan kijken wat ik moest doen om dat geld bij elkaar te krijgen. Ik ben sober gaan leven. Kocht geen kleding, ging niet op vakantie of uit eten en deed heel bewust boodschappen bij de budgetsuper en kookte voor meerdere dagen. In een paar maanden tijd had ik het geld bij elkaar. Vorig jaar mei is Joren geboren.’En nog steeds leef je best sober?

‘In de maanden dat ik weinig geld uitgaf had ik helemaal niet het gevoel dat ik iets tekort kwam. Ik werd juist steeds fanatieker en enthousiaster. Ik gooide abonnementen en overbodige verzekeringen de deur uit, knipte mijn creditcard door en begon met het verkopen van spullen op Marktplaats. Mensen willen echt van alles hebben. Zelfs mijn tweedehands hardloopschoenen brachten geld op. En een broodje halen tijdens werktijd buiten de deur? Nee, ik heb altijd boterhammen en een pot pindakaas in mijn tas. Natuurlijk was het even wennen in het begin, maar het voelde niet als afzien. Eigenlijk maakt de bewuste manier waarop ik nu leef me veel gelukkiger. Ik realiseer me wel dat ik een goed inkomen heb en daarom op deze manier in relatief korte tijd veel geld kan sparen en zo mijn schuld snel kan aflossen. Ik ben niet arm, ik leef alleen sober. Als je een erg laag inkomen hebt of in de bijstand zit, is het natuurlijk een ander verhaal.’  

Lees ook: Zo spaarde ik €20.000 als alleenstaande moeder.

Vind je het achteraf gezien niet naïef dat je zoveel geleend hebt?

‘Ik geloofde klakkeloos in de gunstige voorwaarden van de studielening. Maar deze lening, die zo makkelijk lijkt, is in feite een verraderlijke valkuil. Dat zie je niet op je 18e. En ik ben niet de enige. Ik zie het ook bij jonge collega’s op de redactie. Ze zijn net afgestudeerd, hebben hun eerste baan en dan schrikken ze van hoe hoog hun lening is geworden. Dat is toch geen zegen? Ik zeg vaak tegen hen ‘wen maar niet aan dit salaris. Ga als de wiedeweerga aflossen en geniet dan van je financiële vrijheid’. Ik had graag 10 jaar geleden willen weten wat ik nu weet. Ik had bijvoorbeeld meer uitleg willen hebben op de universiteit. Vorig jaar ben ik een blog begonnen (fuckdiestudieschuld.nl) over dit onderwerp. Hiermee hoop ik anderen te inspireren en het taboe dat er rondom schulden heerst te doorbreken.’

Straks is de schuld weg. Ga je dan weer meer spenden denk je?

‘Ik ben van plan om op deze manier te blijven leven. Ik wil sparen voor een huisje. Niet te duur en met een hypotheek die ik in 15 jaar kan aflossen. En ik wil weer gaan reizen. En af en toe gezellig uit eten met vrienden. Dat doe ik nu nooit en mis ik wel eens. Maar aan kleding bijvoorbeeld zal ik nooit meer veel geld uitgeven. En als ik wat koop moet het duurzaam geproduceerd of tweedehands zijn. Net als boeken. Die wilde ik vroeger alleen nieuw. Nu kies ik heel bewust voor tweedehands. Het gevoel dat iemand anders al een avontuur aan het boek beleefd heeft, vind ik een heel fijn gevoel.’

Geld maakt dus niet gelukkig volgens jou?

‘Nou dat is niet helemaal waar. Natuurlijk maakt geld an sich niet gelukkig. Maar ik wil wel rijk worden. Waarom? Omdat het me vrijheid geeft en dat mijn zoon later niet hoeft te lenen. Geldzorgen maken het leven echt een stuk zwaarder.’

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

63 Comments

 1. Dio Reply

  Fijn dat je nu een drijfveer gevonden hebt om te sparen en rijk te worden. 😉

  Inzicht creëren en het veranderen van je mindset is alles.

 2. Carola Reply

  Wat mooi om te lezen dat er een ommekeer is gekomen en inzicht in leningen en hoe af te lossen. Respect voor de manier hoe je daarmee omgaat en zeker als moeder van een jong kindje! Ik hoop dat het lukt al je doelen te behalen!

 3. Audrey Reply

  Ik kwam laatst op haar blog terecht – erg tof en inspirerend, al heb ik gelukkig geen studieschuld. Leuk om het bijbehorende kasboekje. Ik vind het echt onwijs knap hoe weinig ze uitgeeft, ook aan boodschappen, met een kindje erbij.

  1. Maaike Wind Reply

   Wat een leuk bericht, fijn om te lezen dat het inspirerend is! Ik had zelf graag zo’n blog gehad toen ik net klaar was met aflossen. Kon ik helaas niet vinden. Dus nu ben ik er zelf maar eentje begonnen.

  2. Maaike Wind Reply

   Wat leuk om te horen! En voor wie nu denkt: dat lukt mij nooit, het is echt makkelijker dan ik had verwacht! Ik begon niet zo fanatiek, ik begon gewoon met ietsje extra aflossen. En elke maand zag ik nieuwe manieren om te besparen. Zo ging het steeds sneller.

 4. Tessa Reply

  Goed bezig 🙂 dankzij Maaike ben ik ook eerder en fanatieker aan het aflossen dan nodig volgens DUO! Ze gaat me binnenkort inhalen denk ik, en zal hem eerder aflossen dan ik.

  1. Esther Reply

   Dat vroeg ik mij ook af. Zonder benzine betaal ik al meer aan afschrijving, onderhoud, verzekering en wegenbelasting. En dan heb ik een kleine, tweedehands auto waarmee ik weinig kilometers maak.

  2. Maaike Wind Reply

   Die 25 euro is voor wegenbelasting en verzekering. Benzine komt er nog bij, al gebruik ik ‘m nauwelijks dus dat valt mee. Hoe? Nou, het is een Toyota Starlet van ruim twintig jaar oud en ik deel ‘m ook nog eens met een vriendin. Hij kost al bijna niks, en we delen ‘t dus ook nog door twee.

 5. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat goed dat je de knop hebt kunnen omzetten en nu zo bezig bent met aflossen. Als je je kleintje straks een mooie start kunt geven (door geen studieschuld te krijgen) is dat het grootste cadeau wat je je kind kunt geven wat mij betreft!

  1. Maaike Wind Reply

   Yes! Mijn zoontje is een mooie extra motivatie. Als m’n studieschuld straks weg is, is hij nog maar een jaar. Hij zal zich deze periode later niet eens kunnen herinneren. En dan fijn sparen voor z’n studie, dan hoeft hij nooit zo’n akelige studieschuld!

   1. Ingrid Reply

    Je kunt sparen voor de studie van je zoontje, maar als ze willen lenen hou je dit helaas niet tegen.
    Veel studenten lenen veel om uit te gaan en dergelijke , wat ook heel makkelijk voor ze wordt gemaakt.
    Wat ik uit je verhaal lees is dat je er zelf ook leuke dingen van deed.
    Ik wil hier maar mee zeggen dat je
    met sparen een studieschuld niet kan voorkomen.

    1. Maaike Wind Reply

     Nou, ik kan er natuurlijk voor zorgen dat er geld voor hem is zodat hij kan studeren. En ik kan hem natuurlijk ook van alles leren over geld. Ik denk dat dat de kans enorm vergroot dat hij niet zal gaan lenen. Zo’n optimist ben ik wel haha. Maar inderdaad, het is natuurlijk uiteindelijk zijn eigen keuze, dat klopt.

 6. Aurélie Reply

  Leuk artikel! Via een comment van Maaike op de PorteRenee Insta had ik haar blog gevonden. Dit heeft mij enorm geïnspireerd en ik heb mijzelf ook tot doel gesteld mijn rest studieschuld (€22.000) dit jaar af te lossen. Ambitieus plan, maar niet onhaalbaar… De eerste weken van soberder leven bevallen best goed en de reacties uit mijn omgeving zijn veel fijner en begripsvoller dan ik had gedacht. Dus enorm veel zin in het moment van die aller-laatste aflossing :D! Dankjewel Maaike voor het doorbreken van de taboe en je inspirerende blog! Ga zo door en succes met het restant!

  1. Maaike Wind Reply

   Hey, goed bezig! En dat is ook ongeveer het bedrag dat ik dit jaar ga aflossen. Fijn wel, weten dat anderen met hetzelfde bezig zijn. En wat prettig dat mensen in je omgeving goed reageren! En don’t worry, ik blijf lekker bloggen, ik vind het heerlijk om te doen en lekker motiverend bovendien. Zet ‘m op!

 7. Mr. Groeigeld Reply

  Goed dat je op tijd tot “inkeer” bent gekomen. Succes met de rest aflossen.

  Lenen voor je studie is prima, maar ik vraag me bij de huidige studerende generatie wel af of ze er verstandig aan doen. Geld is zowat gratis, maar risico is wel dat ze eindigen met een gigantische studieschuld (die vervolgens meetelt voor je hypotheekaanvraag etc).

  1. Maaike Wind Reply

   Dankjewel! En ja, het is nogal een risico. Dat had ik vroeger niet door en ik denk dat er ook nu veel studenten zijn die er straks van gaan schrikken. Dat is ook een van de redenen dat ik m’n blog ben begonnen, dat studenten van nu kunnen lezen hoe het is om een grote studieschuld te hebben.

 8. Mar Reply

  Als ik die hoge studieschulden zie, ben ik echt blij dat ik “maar” €9000,- heb geleend tijdens mijn mbo. (Moest ook wel door zwangerschap tijdens opleiding). Maar bij de hbo opleiding die in september start ga ik het anders doen, niks lenen is het doel. Ben al druk voor het lesgeld en boeken aan het sparen 🙂

  Thanks voor de inspiratie, geeft weer extra motivatie om zeker niet nog meer te gaan lenen!!

  1. Maaike Wind Reply

   Oh, wat goed! En ja, negenduizend is nog een groot bedrag, maar wel een stuk beter dan ruim vijftigduizend euro haha. En dan ook nog zwanger tegelijk, knap dat dat allemaal is gelukt! En niet lenen is een prachtig doel. Ik wilde dat ik het opnieuw kon doen, dan zou ik dat ook als uitdaging nemen. Zet ‘m op!!

 9. San Reply

  ik volg haar sinds kort op Insta. Ik heb geen studieschuld, had het geluk dat mijn ouders gespaard hadden en de studie konden betalen. Ook was ik geen feestvierder die elk weekend in de kroeg stond. Maar ik vind het wel inspirerend hoe ze ervoor gaat en een betere toekomst voor zichzelf en haar kind wil creëren. Toppertje!

  1. Maaike Wind Reply

   Wat leuk dat je me volgt! En ja, dat is fijn, als je ouders geld hebben. Al was ik wel veel te vaak in de kroeg. Niet dat ik zo’n feestbeest was, liefst met een vriendin of een klein clubje mensen, maar veel geld kostte het wel. En dankjewel voor het compliment! Heb me zo lang een sukkel gevoeld, lekker dat dat nu over is.

 10. Mevrouw Money Wenkbrauw Reply

  Ik ben wel benieuwd hoe het zit met de voorwaarden. Wat maakte, behalve de schaamte, die studieschuld zo vreselijk?
  Ik snap heel goed dat je die schuld zo snel mogelijk wil aflossen, maar dat was en is niet verplicht of wel?
  Werkt(e) de schuld en de aflossingsverplichting (dus niet wat je vrijwillig meer aflost) beperkend? Sinds kort telt de schuld mee bij je bkr, maar dat was eerder niet zo of wel? (Ik weet dit niet zeker en ik weet ook niet hoe ‘kort’ het echt is. Misschien jij wel?)
  Overigens heel knap wat je doet!

  1. Maaike Wind Reply

   De BKR registreert studieschulden niet. Dus daarvoor maakt het niet uit. Een hypotheek krijgen met een studieschuld is wel heel moeilijk. En nog belangrijker dan dat: die schuld werkte verlammend.

   Ik heb er een verhaal over geschreven op m’n blog, dat legt het beter uit dan ik hier in een paar zinnen kan doen. Lees maar.

  2. Gukje Reply

   Studieschuld telt niet mee met de BKR, het is wel verstandig om te melden bij de bank als je een hypotheekgesprek hebt omdat de NHG anders niet geld.

  3. Tiny Reply

   Oudere en nieuwe regels zijn anders. Ik denk dat zij nog onder de voorwaarde zit dat je in 15 jaar moet aflossen, voor nieuwe studenten is die periode veel langer geworden en los je af naar draagkracht. Binnen de 15 jaar mag je ook nog kiezen om 5 jaar niet af te lossen, rente (momenteel 0%) loopt dan wel door en je totale looptijd wordt dan 20 jaar.
   Studieschuld staat nog altijd niet in het BKR, maar bij hypotheken wordt er (meestal) om gevraagd of je het hebt. Dit heeft dan weer invloed op hoeveel je kan lenen.
   Ik heb eea op het blog gelezen en ik vind het knap dat je prioriteit zet op het aflossen. Toch heb ik het persoonlijk op een andere manier gedaan, dat mij veel voordeliger uitkomt. Ik heb altijd het minimale afgelost wat moest en vervolgens heb ik er wel een prioriteit van gemaakt om zoveel mogelijk te sparen om de schuld af te kunnen lossen. Toen ik het bedrag had, heb ik ervoor gekozen het niet af te lossen, maar te steken in een huis. Ja je kan minder hypotheek krijgen, maar had dus ook minder nodig. Bij het kopen van een huis ga je net zo goed weer een schuld aan (hypotheek is ook gewoon een schuld) dat een stuk minder gunstige voorwaarden heeft dan de DUO lening. Extra spaargeld gaat bij mij ook naar extra aflossing van de hypotheek en nog altijd niet naar DUO. Heb dus wel focus op schuld verminderen, maar op meest dure schuld eerst. Mocht de rente straks hoger worden bij DUO dan de hypotheek dan zal extra geld wel naar DUO gaan, komende paar jaar is dat echter nog niet aan de orde voor mij.

   1. Tessa Reply

    Tja dat is ook een afweging waar ik mee zit. Ik kan ongeveer 2,5 x het bedrag van mn studieschuld minder aan hypotheek krijgen. Ik zou heel graag zelf een huisje willen kopen in mn eentje als het moet, als het kan met z’n tweeen. Vooral in mn eentje weegt die studieschuld wel zwaar mee en daarom spaar ik en leen ik daarnaast ook al af.
    Daarnaast ben ik net gaan werken, en ervaar je heel snel levensstijl inflatie. Door meteen ook geld naar DUO over te maken, is dat geld echt weg, en gaat het ook niet op aan een vakantie naar Bali. Dat is voor mij ook een reden om meteen te beginnen met aflossen.

 11. Mark Reply

  liggen de rentepercentages van DUO niet zo ongeloofelijk laag dat het geen zin heeft om zo snel terug te betalen?

  1. Maaike Wind Reply

   Mijn rente is momenteel 0 procent. Ik vind dat het daarom juist zin heeft om af te lossen. Als ik nu alles aflos, dan zal ik nooit meer rente betalen over m’n studieschuld. Als de rente straks weer een keer stijgt, dan is mijn studieschuld namelijk volledig afgelost. Kortom, in mijn optiek is dit bij uitstek de juiste tijd om af te lossen.

   1. Joris Reply

    Rationeel gezien kan je het beter in een deposito vastzetten tot het moment dat de rentevaste periode aanbreekt. Zo vang je nu iets aan rente en kun je het aflossen zodra DUO rente zou gaan rekenen.

 12. Bb Reply

  Leuke blog, heb inmiddels bijna alles gelezen.

  Hier ook een enorme studieschuld, gestart met 40 k en nu nog 24. In totaal ga ik aflossen in een jaar of 7 ipv 15. Ik zie er voor mijzelf geen nut in om nog veel sneller af te lossen, behalve dan dat het prettig is om ervan af te zijn. Maar het motiveert zeker om nog eens te kijken of er nog een honderdje bij de aflossing kan 🙂

 13. Erik Reply

  Kindgebonden budget: + € 179,00
  Kinderopvangtoeslag: + € 1.169,00

  Aflossing studieschuld – € 1.000,00

  Kort door de bocht: de belastingbetaler betaalt de studieschuld?

   1. Erik Reply

    De kosten kinderopvang wordt toch verrekend met het inkomen van € 2.655,00 en de kinderbijslag?

    Gun je het van harte overigens maar vraag mij wel vaak af of de belastingbetaler op dient te draaien voor het feit dat deze regering iedereen aan het werk wil hebben en hiervoor kinderopvangtoeslag betaalt.

    Daarnaast, in mijn optiek lijkt het mij ook niet ‘gezond’ al die kinderen in de opvang waarbij opvoedkundige zaken veelal bepaalt worden door de opvang.

    1. Maaike Wind Reply

     Hoi Erik, ja, je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om thuis te blijven bij de kinderen. Ik weet niet of je al kinderen hebt of overweegt, en of je partner hebt, maar hoe dan ook: er zitten natuurlijk wel nadelen aan. Het is nogal een risico om financieel afhankelijk van een partner te zijn. Toch best veel relaties stranden ooit. En als je dan al een tijdje geen werkervaring meer hebt opgedaan en zelf geen geld verdient, ja, dan kan het zomaar lastig worden. Bovendien zijn er heel goede kinderopvangcentra hoor! Met fijn en kundige mensen en het is hartstikke leuk dat die kinderen samen kunnen spelen. Maar goed, doe vooral wat jou goed lijkt, uiteraard. Huisvader zijn kan natuurlijk ook leuk zijn.

   1. Erik Reply

    De boodschap was: als je met een prima salaris, wat ik iedereen gun, je een flinke post aan kinderopvangtoeslag ontvangt van € 1100,-, € 1500,- betaald aan kinderopvang en toch € 1000,- weet af te lossen op een lening dan klopt er m.i. iets niet aan het systeem kinderopvangtoeslag binnen dit land.

    Nogmaals het is iedereen gegund maar in mijn optiek zijn toeslagen ervoor om tegemoet te komen om kosten te KUNNEN betalen en niet om binnen het persoonlijke kasboek een studieschuld dan maar af te lossen. Dan gaat het systeem van toeslagen zijn doel voorbij.

    1. Manon Reply

     Jeetje wat kort door de bocht. Ze bespaart enorm om zoeen bedrag per maand te kunnen aflossen en vele doen het haar niet na.
     Naast het feit dat de kosten voor kinderopvang duidelijk hoger zijn dan de toeslag en ze het dus uit haar eigen salaris betaald.
     Als de kinderopvangtoeslag lager zou zijn zouden mensen minder gaan werken. Gewoonweg omdat de kosten van kinderopvang te hoog waren en werken dus amper loont. Dat gebeurt nu al, dus dan zeker. Dat zou direct ook inhouden dat mensen minder verdienen en dus minder belasting betalen. Wat direct inhoud dat er minder belastinggeld is om toeslagen van te betalen enzovoort. De hele economie zou stagneren.
     Dus denk iets langer na voor je wat zegt of toon wat meer inlevingsvermogen in hoe iets voor anderen is. Dan hoef je anderen hardwerkende mensen niet naar beneden te praten in de toekomst.

 14. Mariëlle Reply

  Maaikes blog is zo leuk en inspirerend!! Leuk om eens in je kasboekje te kijken 🙂
  Hoewel ik nog wel wát leuke dingen blijf doen, hou ik de hand wel zoveel mogelijk op de knip om m’n schuld(en…) zo snel mogelijk te kunnen aflossen 🙂

 15. Amy Reply

  Leuk om in je kasboekje mee te kijken Maaike! Ik denk dat je gelijk hebt, er wordt vaak veel te makkelijk gedacht over de studieschuld. Ik ben nu 30 en toen ik ging studeren op mijn 17e was het ‘joh, als je het niet gebruikt leen het dan toch want je krijgt toch spaarrente en zo heb je wat achter de hand’. Compleet verkeerde gedachte natuurlijk, maar ze maken het studenten ook wel erg makkelijk om iedere maand de lening bij te stellen en ik geloof niet dat je in die levensfase al dat besef hebt. Maar je bent lekker bezig met aflossen! Ik doe met je mee, hoewel iets lagere bedragen per maand. 🙂

  1. Maaike Wind Reply

   Ja, precies! Tuurlijk, ik was naïef, maar ik was nog zo’n jonkie! Ik vrees dat er nu veel studenten zijn die hetzelfde overkomt. Nog meer zelfs, nu met het leenstelsel. En hey, leuk dat je meedoet!

 16. Dromer Reply

  Goed bezig! Wat mooi om te lezen dat je ervoor kiest om nooit meer zoveel uit te geven aan kleding en dat je kiest voor duurzaam en/of tweedehands. Besparen is geweldig, maar iets minder besparen en aandacht geven aan het duurzame aspect voor een betere wereld is net zo belangrijk!

 17. Eva Reply

  Hoi Maaike,

  Wat knap dat je zo doelgericht aan het aflossen bent, en dat als alleenstaande met 1 inkomen. Wat ik me wel afvraag: waarom los je extra af op je studieschuld (naast het verplichte bedrag gebaseerd op inkomen)? Na 15 jaar wordt de restschuld toch kwijt gescholden? Dan zou ik dat geld eerder bewaren voor het sparen voor een eigen huis.

  1. Mariëlle Reply

   Je moet altijd het minimumbedrag aflossen. Dat minimumbedrag is je restschuld gedeeld door de resterende aflostijd, dus bijvoorbeeld 50.000 euro / 15 (jaar) / 12 (maanden) = 277 euro per maand of in mijn geval 6.400 / 12 / 12 = 44 euro per maand. Er wordt wel gekeken naar je inkomen en of je dit dus wel kunt betalen, maar Maaike verdient ruim voldoende om dit bedrag te kunnen missen.

   1. Maaike Wind Reply

    Ik los extra af omdat ik van mijn studieschuld af wil zijn. Ik wil iets opbouwen. Ik wil een huis kunnen kopen. En met een studieschuld kan dat niet. Dat er misschien na vijftien jaar iets wordt kwijtgescholden, dat betekent dat je dus vijftien jaar lang vastzit aan zo’n schuld. Dat vind ik een hels scenario. Ik heb geen zin om daarop te gaan zitten wachten. (Nog los van dat ik momenteel inderdaad genoeg verdien om mijn studieschuld zelf af te lossen.)

 18. ilse Reply

  lekker bezig! wat mij opvalt is dat als er mannen reageren dat het altijd met een wijzend vingertje gepaard gaat (mischien heb ik de geweldig positieve reacties gemist, excuus )

  jammer ik denk dat we vooral bezig willen zijn met motiveren

 19. Kim Reply

  Dag allemaal,

  Wat zou jij doen als je €75.000+ studieschuld had en je hebt nog toekomstplannen als 33e jarige? Bijv. het kopen van een huis, wat dus niet kan als je (zo’n hoge) studieschuld hebt. Of een kinderwens, die je liever uitstelt (en nooit meer in vervulling laat gaan naarmate je ouder wordt), omdat je bang bent. Ik ben benieuwd naar jullie gedachten.

  Maaike, ik heb je een e-mail gestuurd.

  1. Maaike Wind Reply

   Hoi Kim, ik heb je een antwoord teruggestuurd.

   Voor de rest: ik zou die toekomstplannen zeker vasthouden. Ik zou een fanatiek aflosplan maken en aan de slag gaan. Zo veel mogelijk verdienen en zo zuinig mogelijk leven. Niet altijd leuk, maar als je een redelijk inkomen hebt kun je dan in een paar jaar tijd wel veel aflossen. Zie mij, ik doe nu dik 30.000 euro in twee jaar, terwijl ik in mijn uppie ben en een kind heb.

   Toen ik vorig jaar een kind kreeg, was ik trouwens al 37. En ik woon in een huurhuis, maar dat koophuis komt vast nog eens. Kortom: don’t worry, ga aan de slag, en je hebt nog een heel leven voor je.

 20. Maaike Wind Reply

  Hoi Kim, ik heb je een antwoord teruggestuurd.

  Voor de rest: ik zou die toekomstplannen zeker vasthouden. Ik zou een fanatiek aflosplan maken en aan de slag gaan. Zo veel mogelijk verdienen en zo zuinig mogelijk leven. Niet altijd leuk, maar als je een redelijk inkomen hebt kun je dan in een paar jaar tijd wel veel aflossen. Zie mij, ik doe nu dik 30.000 euro in twee jaar, terwijl ik in mijn uppie ben en een kind heb.

  Toen ik vorig jaar een kind kreeg, was ik trouwens al 37. En ik woon in een huurhuis, maar dat koophuis komt vast nog eens. Kortom: don’t worry, ga aan de slag, en je hebt nog een heel leven voor je.

 21. danielle Reply

  Knap hoor! Ik ga zeker je blog even lezen. Ik heb 48000 schuld door Mbo, Hbo en universiteit te gaan doen. Ik baal dat de schuld nu meetelt voor de hypotheekaanvraag, maar het was het wel waard, veel informatie en 3 diploma’s rijker dan toen ik begon 🙂

  1. Maaike Wind Reply

   Hey, leuk + welkom! En ja, drie diploma’s zijn ook wat waard haha. En minder kunnen lenen voor een huis heeft ook een voordeel: je minder je leent hoe minder je hoeft af te lossen. Zet ‘m op! 🙂

 22. Vincent Rondwijk Reply

  Bedankt voor het delen van dit artikel over studieschulden. Ik moet mijn eigen studieschuld ook nog aflossen en weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Natuurlijk hoop ik dat ik deze snel kan aflossen, zodat ik er vanaf ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *